Reprezentantuil unui parid extremist din Ungaria (Patria Noastră – Mi Hazánk) este acuzat că ar fi vorbit despre ”spânzurarea” unei jurnaliste maghiare de la Radio Târgu Mureș, post public românesc care emite și în limba maghiară, dezvăluie publicația Telex.hu , preluata de G4Media.

O înregistrare audio arată, potrivit Telex.hu, că numele jurnalistei Boróka Parászka (foto) este menționat de două ori în acest context de către unul dintre reprezentanții partidului extremist Patria Noastră, Barna Bartha.

„Sau poți să te uiți la o Parászka Boróka, poți să o asculți la Radio Târgu Mureș, ei bine, (dacă) maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina dintre ei, atunci nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns”, ar fi declarat Bartha, potrivit Telex.hu

Contactați de Telex.hu, reprezentanții partidului Patria Noastră au declarat că nu consideră că ceea ce s-a spus este o infracțiune și că partidul nu își asumă nicio responsabilitate pentru agresarea lui Boroka Parászka sau a oricărui alt jurnalist, dar că va investiga cazul.

În ultimele zile, Mișcarea „Patria noastră” a făcut un tur al Ținutului Secuiesc. Potrivit Transtelex, partidul a fost introdus la Sfântu Gheorghe de Barna Bartha, șeful cabinetului de politică națională al partidului Patria Noastră  (Mi Hazánk), fost vicepreședinte al Mișcării Maghiare de Autoapărare, István Szabadi, jurnalist de televiziune devenit director de partid și în prezent deputat, și László Kovács Nemes, fost membru al interzisei Gărzi Maghiare, care locuiește în Odorheiu, Tîrgu Mureș.

RETORICA NAZISTA : ANTI-TIGANI, ANTI-EVREI

Acesta a fost și cazul de la Sfântu Gheorghe. Potrivit jurnalistului de la Transtelex, în afară de cei trei politicieni, la discuția mică, dar publică, din sala de ședințe a bisericii unitariene din localitate, au fost în total șase persoane. La un moment dat, s-a discutat despre „țiganizarea” popoarelor secui și maghiari, deoarece în multe locuri romii sunt cei mai bogați și, prin urmare, tinerii maghiari îi imită deja, folosind tonul vocii și cuvintele lor.

Închideți, scoateți

Barta spune apoi că, chiar dacă Ceaușescu ar fi trăit de două ori mai mult, nu ar fi putut face atâta rău poporului secuiesc ca „RTL Klub și gașca lui”, dar acum include și Duna TV în această categorie. El a mai spus că ”naivii și purii secui au vrut cuvântul maghiar” și „atunci a apărut Televiziunea Maghiară cu mizeria ei, cu programele și mizeriile ei distructive, distructive, inventate tocmai de evrei”.

Bartha începe apoi să vorbească despre spânzurarea unui jurnalist maghiar din Transilvania, Boróka Parászka:

„Sau poți să te uiți la o Parászka Boróka, poți să o asculți la Radio Târgu Mureș, ei bine, (dacă) maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina dintre ei, atunci nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns.”

Apoi, Bartha o mai menționează o dată pe Boroka Parászka, care se declară și ea secuiască, și spune: „Este o jurnalistă teribil de inteligentă, dar nu am văzut în viața mea un ticălos mai mare”.

Conversația citată mai sus a avut loc în sala de ședințe a Bisericii Unitariene din Sfântu Gheorghe. Zita Ágnes Péterfi, pastorul parohiei unitariene din Sfântu Gheorghe, a declarat pentru Transtelex că un bărbat a contactat-o și a cerut să țină o întâlnire în sală. Ei nu știau în ce scop anume va fi folosită sala și, bineînțeles, „se distanțează complet de declarația făcută acolo”.

Boróka Parászka: Nu persoana mea este importantă, ci serviciul public românesc care este atacat

„Patria noastră se pare că vociferează în fața a două sau trei persoane, nu are nimic de spus poporului transilvănean sau poporului secuiesc, are nevoie de ceva pentru a atrage atenția”, a declarat telefonic Boróka Parászka pentru Telex. Potrivit jurnalistului, aceștia au găsit instrumentul pe care extrema dreaptă îl folosește de ani de zile: atacă agresiv un om al cărui nume le aduce toată atenția. „Eu sunt iepurele în această cursă de ogar, dar nu aveam nicio intenție să alerg”, a spus Boróka Parászka.

„Eu nu aș lua în serios această poveste, nici nu m-aș deranja cu ea, dar cert este că în acest caz nu persoana mea este importantă, ci faptul că Mi Hazánk a atacat un jurnalist de la canalul în limba maghiară al presei publice românești. De acum înainte, acesta este un atac împotriva presei și a serviciului public, care trebuie luat în serios.”

Chestiunea a fost adusă în atenția redactorului șef al Radio Tîrgu Mureș și se investighează ce măsuri legale ar trebui și pot fi luate”, a declarat Boróka Parászka, potrivit g4media.ro.

Reactia Premierului Nicolae Ciuca :

Condamn public amenințările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public – Redacția Târgu-Mureș, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice.
Libera exprimare a jurnaliștilor este o condiție de bază a statului de drept și o valoare fundamentală în orice democrație.
Solicit instituțiilor abilitate ale statului să își exercite atribuțiile legale pentru protejarea jurnaliștilor și tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură și discriminare.

Reactia SRR :

Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile mai sus amintite drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democraţiei, ale statului de drept, declaraţiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică şi tolerantă. Societatea Română de Radiodifuziune condamnă în aceste timpuri grele, cu fermitate, orice comportament extremist şi manipulator care propagă şi incită la violenţă şi îşi exprimă dezacordul cu privire la acest tip de abordare.

Luptând pentru echidistanţă, imparţialitate şi informare corectă, în conformitate cu misiunea sa publică, în spiritul apărării eticii şi libertăţii jurnalistice, precum şi în calitate de sursă credibilă şi relevantă de ştiri, Societatea Română de Radiodifuziune doreşte să condamne ferm şi să descurajeze atitudinile părtinitoare şi extremiste şi continuă să facă parte din tabăra apărării adevărului şi a valorilor descrise în Constituţia României.

Poziţia SRR este semnată de Răzvan Ioan Dincă şi semnată în unanimitate, în spiritul valorilor democratice esenţiale, de toţi membrii Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune: Radu F. Alexandru, Annamaria Bodoczi, Alexandra Bogdan, Sorin Faur, Radu Herjeu, Milan Manyura, Dragoş Pătlăgeanu, Liviu Popescu, Oana Rusu, Ruxandra Săraru, Marius Dorian Tănase, Maria Ţoghină.

Leave a Reply