Un proiect de lege extrem de controversat, care face mai mult rau decat bine Jandarmeriei Romane, ajunge marti la vot final in Senatul Romaniei. Amestecand competente cu alte institutii din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, proiectul semnat de-a valma de multi parlamentari PSD, cativa de la PNL si ALDE complica lucrurile in materie de ordine publica, in loc sa le simplifice. Exista unele prevederi acceptabile, insa ele sunt umbrite de atributii noi in domenii pentru care Jandarmeria nu are fundament legal : cercetare penala si contraterorism.
Jandarmeria este o importanta arma de ordine publica si asa trebuie sa ramana. Senatul trebuie sa respinga acest proiect de lege – PLX 211/2017 – asa cum a facut-o deja si Camera Deputatilor.

Iata cum se numeste acest proiect :

Pl-x nr. 211/2017

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, a Legii nr.364/2004 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Judiciare, Legea nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.20 din 11 martie 2009 pentru modificarea art.13 alin.(2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne şi pentru reorganizarea unor unităţi din subordinea Ministerului Afacerilor Interne
Iata un fragment aberant din acest proiect, unde se propune din mai mult nici mai putin decat participarea jandarmilor la cercetare penala !

PS : In cei 30 de ani de la caderea comunismului, mai multe legislaturi, majoritati si guverne PSD, PNL si din alte partide s-au straduit sa limiteze transformarea Jandarmeriei Romane in Comandamentul Trupelor de Securitate, cum au facut-o comunistii. Sper sa nu-si dinamiteze singuri propriile eforturi !

4 COMMENTS

 1. Ei…lasati ca proiectul se poate contesta la CCR.E reparabil.
  Numirea ambasadoarei lui Brancusi nu e reparabila..
  Vorbeste mult mai bine in lb.rusa decat in romana.
  Deci, nu e ambasadoarea noastra…
  Imi aduce aminte de.aceeasi guvernare PNL-PDL care l a numit pe patapievici, ambasadorul culturii…cu ponei roz…rusinos…asa vor ramane in istorie…

 2. Este o reactie normala! Majoritatea din jandarmerie au studii de drept la facultati cu banda rulanta pentru diplome,multi au de pe vremea lui oprea chiar doctorate sau sunt doctoranzi. Toti militienii cu liceu si dare de mana au diplome in drept. Este normal dupa ce ai facut atata practica sa doresti ca iesirea la pensie sa fie direct in productie ca doar acum poti cumula pensia cu salariul. Daca mai esti si jurnalist jandarm la publicatiile de profil atunci esti si pe lista scutitilor de scutiri. Este o problema legata de bani nu de dorinta de a stoarce creieri de cercetatori penali ca in comunism.Mai bine primesc si ei o halca din pib ca la pensii sa o imparta frateste intre ei si gata. Pentru alocatii de crestre a viitorului nu au bani dar pentru momeli electorale au. Acum este momentul potrivit sa ceri. Fenomenul ceausescu cand dorea sa scape si oferea 100 ca la prostituate este prezent tot timpul.Pnl un partid de disperati aflat in agonie.

 3. După ce ne-a fericit cu legea care permite polițistilor să intre în casă fără mandat Parlamentul vrea să ne ducă în perioada stalinistă. Mai ipseste ca SRI să reinvie directia a 5-a.Protocoale , câmp tactic .
  Tare mă tem că ne iluzionăm că am scăpat e comunism
  Pensii , salarii speciale puterii speciali cam asta ar fi să zicem democrația românească

Leave a Reply