Razboiul hibrid declansat deja pe teritoriul Romaniei in paralel cu batalia asupra #coronavirus vizeaza mintile slabe. Propaganda comunista din perioada Razboiului Rece este azi inlocuita de milioane de mesaje false, lansate de o armata de troli, finantata si consolidata de Rusia. Mesajele vizeaza o puternica destabilizare a sentimentelor pro-europene prin minciuni si manipulari bine ticluite, ambalate cu argumente inselatoare, imagini false si inregistrari audio create de roboti, traduse in mai multe limbi europene.

Romania e azi implicata in doua razboaie : #coronavirus si #fakenews rusesc. Exista un procent bine conturat de cetateni romani ce rostogolesc pe Facebook si alte retele mesajele otravite : Rusia si China sunt bune si ajuta Italia, Europa abandoneaza Italia, Europa nu ajuta Romania, Franta primeste 300 miliarde euro si Romania doar 1 miliard si multe altele. Toate au fost dezmintite argumentat atat de Comisia Europeana cat si de statele mentionate. Insa orice dezmintire are un impact de 10 ori mai mic decat orice minciuna.

In momentul de fata, NATO este puternic implicata in operatiunile militare in sprijinul populatiilor si sistemelor medicale aliate : spitale de campanie instalate, zboruri militare pentru aducerea de teste si echipamente medicale, medici militari alaturi de medici civili, intarirea sprijinului pentru politia de frontiera, cea rutiera si de ordine publica, echipamente create de inventatorii militari si multe altele. US Army in Europe, Comandamentul armatei americane in Europa, a trimis un ajutor medical de urgenta Lombardiei, cu avioane militare.
Comisia Europeana a decis : alocarea celui mai consistent ajutor financiar pe plan mondial, 37 miliarde euro pentru toate statele membre UE in lupta impotriva #coronavirus ; deschiderea unor culoare speciale in spatiul european pentru tirurile si camioanele cu alimente si medicamente ; suspendarea efectelor tratatului UE privind deficitele nationale, pentru ca tarile sa poata cheltui masiv in domeniul medical ; redirectionarea unor miliarde de euro din fondurile europene spre domeniul medical si de sanatate din tarile membre ; sprijin medical si militar intre tarile UE grav afectate de #coronavirus (Germania preia pacienti din Italia, Luxemburg la fel, milioane de masti si combinezoane furnizate intre tarile UE cu sprijinul Comisiei) si multe altele.
Cu toata realitatea descrisa mai sus, care cuprinde si multe alte masuri, un val urias de mesaje false, instigatoare si bine ambalate in sens manipulator a invadat internetul.
Prin lecturi si lectii invatate, prin experienta capatata in cei 6 ani de batalie cu agresiva campanie fakenews a Rusiei, trebuie sa stim sa luptam cu ambele virusuri deodata.
Pentru ambele, antivirusul regulilor stricte, al pastrarii valorilor lumii civilizate si reperelor Romaniei democratice, libere si euroatlantice trebuie sa ne pastreze mintea limpede si inima la locul ei.


 

Dezinformare în vremuri de Corona

Experți europeni au identificat sute de știri false de origine rusească în legătură cu noul coronavirus și boala pulmonară Covid-19. Multe amintesc de propaganda Războiului Rece, scrie Deutsche Welle.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vorbește deja despre o “infodemie” în legătură cu coronavirusul. Nu numai virusul se propagă în lumea întreagă, ci și o cantitate din ce în ce mai mare de informații. Cu toate acestea, multe informații sunt dezinformare pură și sunt folosite ca mijloc de exercitare a influenței politice. Iar Rusia este deosebit de activă în acest domeniu.

Un raport al grupului operativ de comunicare strategică al Serviciului European de Acțiune Externă SEAE a identificat sute de cazuri de dezinformare în actuala criză. Numai între 22 ianuarie și 19 martie 2020 au existat 110 știri false de origine rusească despre coronavirus. Autorii și mesajele sunt întotdeauna aceleași și au o lungă tradiție în sistemul de influență rusă în străinătate.

Conspirații și virus de laborator

DW a prezentat deja câteva “best of”-uri în materie de teorii ale conspirației și dezinformări despre coronavirus în urmă cu două săptămâni. Conform raportului UE, actuala campanie rusă de dezinformare se concentrează cu precădere pe un aspect: o presupusă origine artificială a virusului care ar fi folosit în scopuri politice minore.

Platforme precum “southfront.org” sau “RT” și “Sputnik” sunt deseori citate de UE ca inițiatori și multiplicatori ai acestui mesaj. Uneori, aceste știri false variază: există, de asemenea, “elite secrete” în spatele coronavirusului, alteori SUA sau industria farmaceutică.

Întotdeauna prezente sunt următoarele elemente: nimic nu este ceea ce pare. Cu atât mai puțin modul în care prezintă situația guvernele, autoritățile sanitare și mass-media. UE evaluează că țelurile din spatele acestei campanii de dezinformare sunt clare: crearea de confuzie, slăbirea încrederii în guverne, mass-media, autorități și în “sistem”, crearea neîncrederii și a discordiei la nivelul UE, între statele membre și SUA. Bine ați venit pe tărâmul teoriilor conspirației, bine ați revenit la propaganda Războiului Rece!

Turnul de comandă al propagandei ruso-sovietice

Nu numai UE, ci și oameni de știință precum Thomas Rid de la Universitatea John Hopkins au observat că influența rusească nu s-a schimbat aproape deloc față de perioada Războiului Rece. Actuala criză oferă posibilitatea de a arunca o privire asupra mecanismelor de funcționare a dezinformării rusești.

În principiu, aparatul de propagandă al Uniunii Sovietice a folosit trei tipuri de dezinformare: albă, gri și neagră. Propaganda albă a venit și provine de la canale de stat recunoscute, precum Ministerul de Externe, comunicatele de presă sau departamentele de informare ale instituțiilor de stat. Un exemplu de propagandă gri este radiodifuzorul străin rus “RT” sau portalul de știri “Sputnik”. Deși par să fie instituții media obișnuite, ele sunt considerate portavocea neoficială a propagandei ruse.

“Propaganda neagră” este de departe cea mai complicată, deoarece are loc în secret. În limbajul sovietico-rus, acest tip de propagandă intră la capitolul “măsuri active”. În mod ideal sunt lansate informații false, pe jumătate adevărate sau distorsionate în mod deliberat, fără ca fundalul rusesc să devină vizibil. Organizatorii acestor “măsuri active” au fost și sunt, în mare parte, servicii secrete.

La dispoziția lor există resurse importante: în epoca analogă au fost fondate, tipărite, distribuite sau expediate numeroase edituri, oficii de informare, ziare, reviste sau broșuri. Cu toate acestea, disciplina principală consta în răspândirea dezinformării pe canale secrete, via “agenți de influență” sau persoane de contact. În acest scop au fost recrutate surse din mass-media occidentale obișnuite, care apoi au difuzat informații în sensul dorit de Rusia.

În era digitală, această metodă complicată și lentă de influențare a devenit mai puțin importantă. În schimb, serviciul rus de informații FSB se bazează pe “fabrici de trolli”. Mai precis, în companii camuflate sunt puse la lucru programe software și oameni pentru a “planta”, partaja, aprecia cu “like” și a trimite informații și mesaje în lumea largă a Internetului.

Dezinformarea ca element strategic

Serghei Ivanov, fostul șef al serviciului de dezinformare “A” din cadrul serviciului secret sovietic KGB, a descris folosirea măsurilor active drept “artă”.

Conținutul lor trebuia adaptat la situații distincte și la public. În plus, originea sovietică trebuia să rămână voalată cu orice preț. Un obiectiv important a fost de a determina mass-media sau personalități din Occident să preia unul sau mai multe conținuturi ale dezinformării. Când acest lucru a funcționat, sursa occidentală a putut fi prezentată drept sursa inițială a informației.

Propaganda ascunsă și cea deschisă erau gândite ca un tot unitar, ele completându-se reciproc. Măsurile active au preluat conținutul propagandei gri și invers. În acest fel, adevăratul autor a rămas ascuns, au fost create interacțiuni și au fost implicați cât mai mulți multiplicatori ignoranți.

În ce scop? Complexitatea dezinformării sovietice și ruse arată cât de mult investește Kremlinul – acum la fel ca în trecut – în acest tip de politică informațională. Cu mult înainte ca termeni precum “război hibrid” sau “război informațional” să se răspândească, autoritățile de la Moscova au folosit dezinformarea ca element strategic al politicii lor externe.

Această logică extremă a Războiului Rece pare să fie valabilă și astăzi: dacă interesele Rusiei în lume întră în contradicție cu cele ale SUA, NATO și UE, orice mijloc de slăbire și derutare a inamicului, dar și de divizare a societății acestuia este binevenit. Între acestea figurează și fenomene apolitice, cum ar fi bolile, chiar dacă știrile false pot costa vieți omenești.


Rusia profită de criza COVID-19 pentru a contribui la panica generală și confuzia din Uniunea Europeană, folosind armele obișnuite – fake news și dezinformare. Experții UE au înregistrat peste 100 de cazuri de dezinformare legată de virus în ultimele două luni, inclusiv afirmațiile potrivit cărora virusul este o armă biologică fabricată în Occident. Trusturi de presă precum Russia Today, Sputnik, News Front, Oriental Review, Geopolitica și altele sunt folosite pentru a continua războiul informațional, scrie www.truestoryproject.ro

Câteva exemple de informații tendențioase sau direct eronate, care desi ulterior dezmințite de autorități, au fost propagate în continuare de surse rusești:

În ultimele 2-3 săptămâni, pe măsură ce virusul a ajuns în România, în spațiul public local au apărut diverse surse rusești ce produc știri false. Câteva exemple:

🛑 Americanii fac în Europa cel mai mare exercițiu militar în timpul crizei coronavirus, ceea ce înseamnă că “ni se ascunde ceva”, că “e un complot”. Această dezinformare a apărut prima dată pe News Front în limba bulgară, și ulterior tradusă și răspândită și la noi: https://bgr.news-front.info/2020/02/28/nato-shhe-prevrne-es-v-ogromno-ognishhe-na-koronavirusnata-epidemiya/

☑️ Adevărul: Defender Europe 2020 este un exercițiu planificat acum 3 ani, din care și România face parte alături de alte state aliate și care prevede întărirea apărării în fața agresiunilor Estului, cel care se află azi la originea manipulărilor.

🛑 Un videoclip al președintelui Serbiei, Aleksandr Vucic, în care este înfierată cu mânie proletară Uniunea Europeană că a abandonat Serbia în criza coronavirus. Sputnik a publicat pe site-ul său din Republica Moldova acest video cu subtitrări în limba română, de unde ulterior a fost distribuit în social media: https://ro.sputnik.md/International/20200319/29588454/Preedintele-Serbiei-i-a-mulumit-Chinei-pentru-sprijin-i-a-criticat-dur-UE.html

☑️ Adevărul: Serbia a devenit un aliat de facto al Rusiei, își coordonează toate politicile economice și militare cu Moscova, și acolo ar trebui să-și caute un sprijin. Iar UE a alocat deja un buget de 37 miliarde euro pentru țările membre în combaterea coronavirus. Așadar, minciună și manipulare cap-coadă, rostogolite și de agenții Estului din România.

🛑 Știre falsă în care se spune că UE ajută Franța cu 300 de miliarde de euro și România cu doar un miliard de euro. Multe persoane publice au atacat UE pe baza acestei informații false, demontate în mesajul trimis de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Această minciună a apărut pe Sputnik în limba română, iar afirmația falsă a fost atribuită unui politican român pentru a căpăta credibilitate: https://ro.sputnik.md/economics/20200321/29615321/Norica-Nicolai-Comisia-European-d-300-mld-euro-Frantei-i-1-mld-euro-Romaniei.html

☑️ Adevărul: Comisia a aprobat propunerea din partea autorităților franceze de a acorda ajutoare de stat în valoare de 300 de miliarde de euro. Suma provine de la bugetul de stat al Franței. Detalii pe: https://bit.ly/3biH8W8

Utilizarea dezinformării de către Rusia ca armă în războiul său hibrid cu Occidentul s-a intensificat după anexarea Crimeei în 2014. În încercarea de a destabiliza Occidentul, sporind vulnerabilitățile sale și transformându-le în probleme, Rusia a contribuit la creșterea mișcărilor și partidelor populiste din Europa.

Marine Le Pen și Frontul Național din Franța, Mateo Salvini și Lega Nord din Italia, Viktor Orban și FIDESZ în Ungaria sunt doar câteva exemple de politicieni și partide care promovează o agendă anti-occidentală în țările respective și la nivel european. Relațiile financiare cu Rusia ale unora dintre aceste partide populiste au fost deja expuse.

Pentru a vă proteja de știri false și dezinformare, vă recomandăm să analizați sursele materialelor pe care le citiți și să vă asigurați că acestea sunt credibile și pot fi corelate cu un autor clar. Atunci când observați o știre care vă ridică suspiciuni, este important să verificați dacă informația apare și la alte trusturi de presă, mai credibile. Nu credeți tot ce citiți în social media.


 

La Stampa: Militari ruși, în cazarmele Armatei Italiene. Teama de ocupație rusă în Italia

Articol scris de Jacopo Iacoboni și publicat în La Stampa.
Tradus integral de True Story Project.

Convingerea că Rusia, în contextul urgenței Coronavirus, nu ne ajută doar din mărinimia poporului său și din prietenia tradițională care ne leagă, începe să circule în medii mai largi, militare și politice, ale administrației italiene și ale guvernului.

La Stampa relatează despre temerile care circulă la nivel înalt, fie în executiv, fie în Statul Major, legate de un posibil preț geopolitic al acestor ajutoare, o concesie făcută de premierul Giuseppe Conte lui Vladimir Putin: adică acces liber substanțial pe teritoriul italian pentru militarii ruși (medici și virusologi, dar toți cu grade militare).

La Stampa este în măsură să adauge detalii referitoare la operațiune. De exemplu unde au fost până acum rușii și unde vor merge.

Militarii care au venit de la Moscova au fost inițial încartiruiți în pădurea Pio IX de lângă Roma, unde nu are acces decât Statul Major al Apărării. Fotografiile surprinse fac o impresie clară, iar în aceste ore sunt discutate chiar și între militari (mai ales că sunt postate inițial pe conturi ale propagandei ruse). Cu perplexitate grăitoare, pentru că unele fotografii arată oficiali ruși care studiază o hartă a Italiei pentru operațiunea lor. Contingentul rus de experți în război bacteriologic, care a aterizat la Pratica di Mare (n.n. bază militară aviatică italiană, provincia Roma, regiunea Lazio), se va deplasa spre zona Bergamo, după cum au declarat rușii, și a publicat și la Stampa, dar informația nu a fost comunicată și autorităților italiene. Nu era clar de la început dacă s-au primit răspunsuri complete de la partea italiană, dar au explicat rușii despre ce este vorba: structuri pentru dezinfectare antibacteriologică în întreaga arie. Interfax nu s-a referit la ventilatoare sau la măști, care ar fi fost în schimb mai folositoare în diferite spitale italiene.

Generalul Marco Bertolini, fost comandant al COI (Comandamentul Operativ Întrunit) și al Brigăzii  Folgore explică în cuvinte destul de echilibrate: ”ajutoarele nu se refuză, și e adevărată vorba calul de căpătat nu se caută la dinți. Dar este nevoie să fim foarte atenți, pentru că Mediterana, de est sau centrală, e o zonă de confruntare pentru hegemonie, de la Siria până în Libia. Trebuie să evităm ca o criză sanitară să devină o problemă politico-militară. Este bine dacă există o ofertă pentru ajutor, dar mai trebuie să spunem și stop”. O apreciere asemănătoare vine și de la Statul Major. ”Suntem într-o situație anormală. Restul care reprezintă totul în acest moment, este anormal”.

Se discută de fapt despre Italia, dincolo de interesele strategice ale Rusiei în Libia și în Siria.  Pentru moment rușii se vor instala în zona Bergamo, unde vor acționa fără opreliște, cu libertate mare de mișcare. ”Decizia de trimitere a unui detașament de experți ruși la Bergamo a fost luată marți după consultările de la sediul forțelor terestre italiene la Roma”, a declarat ministrul rus al apărării într-o notă redată în facsimil (chirilice) de Militarynews.ru. De la Palazzo Chigi (sediul guvernului italian) s-a precizat că transporturile și discuția telefonică dintre Conte și Putin sunt chestiuni separate.

(n.n. Comunicatul de presă de la Kremlin http://en.kremlin.ru/events/president/news/63048 și Palazzo Chigi http://www.governo.it/it/articolo/colloquio-telefonico-conte-putin/14358).

În schimb, agenția Interfax scrie că ”acordul referitor la trimiterea specialiștilor ruși în Italia a fost realizat în cursul convorbirii telefonice dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele Consiliului de Miniștri italian, Giuseppe Conte”.

Italia devine un front amestecat italiano-rus, de informații și război bacteriologic? Acest fapt nu pare deloc liniștitor pentru nimeni, într-o perioadă în care Rusia este acuzată, printre altele, de operațiuni cu agenți chimici în Anglia precum otrăvirea cu noviciok a fostului agent KGB Serghei Skripal (Kremlinul neagă orice responsabilitate).

Șeful Statului Major al Apărării i-a primit cu onoruri pe înalții reprezentanți ai Moscovei în Italia, după cum reiese de pe conturi de Facebook ale propagandei oficiale ruse. În mediile militare italiene, cineva cu o minimă cultură istorică, își aduce aminte de ceva petrecut demult și fără legătură cu situația actuală: ”data cu care se face legătura în general coincide cu începutul invaziei sovietice în Afganistan este 25 decembrie 1979, ziua în care avioane enorme cargo ale URSS  pline cu soldați au început să aterizeze la baza aviatică de la Bagram, aproape de Kabul. Atunci Amin (n. n. Hafizullah Amin, liderul afgan care a cerut ajutorul URSS și a fost asasinat la câteva zile după debarcarea trupelor sovietice) era încă sigur că sovieticii îi erau aliați și i-a primit bucuros: până la urma cererile lui de ajutor fuseseră ascultate. Acum se procedează altfel și sunt alte vremuri, dar pe fond lucrurile stau la fel.

Sursa articolului original: https://www.lastampa.it/topnews/primo-piano/2020/03/25/news/militari-di-mosca-acquartierati-nella-foresteria-dell-esercito-italiano-i-timori-di-un-occupazione-russa-in-italia-1.38635908

 

7 COMMENTS

  1. Toata lumea a vazut ca Germania, Olanda, Finlanda si Austria nu prea vor, adica mai deloc, sa puna umarul la pierderile celor 27 in aceasta criza. Ca sa nu mai spun ca acum e faza cu fiecare cu a ma-sii. Bre, matale pe ce lume traiesti? UE e profund divizata numai matale vezi totul roz. Cat despre Rusia si Afganistan, zi-mi si mie ca rahat au facut americanii si valetii lor in tara aia? A, pleaca cu coada intre picioare. Dar stai, nu-i adevarat. In Afganistan, in urma invaziei yankee e dimacrasi, right?

  2. felicitari ! acuma cortina de fier si razboiul rece par niste basme frumoase fata de cortina de virusi , cortina de fakes si fata razboiul hibrid …si este vital ca omenirea sa se apere prin toate mijloacele – izolarea si blocarea tuturor armatelor terror de trolli virusati fake etc … desigur ca arma este adevarul si acesta trebuie spus clar , de exemplu in cazul covid-19 ar trebui o analiza clara pentru ca in razboiul hibrid de obicei evenimentele sint provocate intentionat si fake-urile sint pregatite dinainte ca mutarile gindite inainte la sah … si daca nu sintem fair inseamna ca totul e doar eterna gold-rush-forever si lupta pentru dominatie planetara

  3. buna ziua domnule radu tudor…va cunosc opiniile anti-ruse si le respect…dar…cumva rusii l-au infestat si pe iohannis care spunea acum câteva săptămâni ca e doar o răceală? sau pe boris johnson care spunea tot felul de tîmpenii ca si liderul olandez ? ce sa mai spunem de trump sau de balsonaro care bat câmpii? mare puterea rusilor …de aceea italia si spania vor mai mulți bani si refuză sa semneze unele acorduri ue pentru criza covid…probabil tot rusii sunt de vina ca sistemele medicale din tarile vestice nu fac fata cu nimic in fata unei pandemii…sau ca unii lideri se ,,îmbolnăvesc,, subit când simt ca nu mai fac fata …sa fim seriosi …cand germania cumpara gaz de la rusi ca sa supraviețuiască , cand fiica unui important membru al guvernului lui putin lucrează la bruxelles, la nivel înalt …apropo , putin a vizitat un spital săptămâna aceasta … azi am aflat ca si dulapul nostru vizitează un spital militar …asta acțiune …sri unde este ? sau e infestat de troli rusi care ii spun ce sa facă ? …sa recunoastem ca liderii lumii sunt slabi, ca globalizarea e gata ca si concept , ca ne asteapta o schimbare de gândire politică si de filosofie a vieții si puterii care s-ar putea sa ne împingă spre zonele dictaturii sau spre o resetare care sa elimine incompetență universala…a , încă ceva, probabil hotiile si mizeriile pnl fac parte din acelasi bagaj de fake news al rusilor ….sau sunt expresia democrației pure ?

Leave a Reply