Produsul Intern Brut (PIB) al României este foarte mic raportat la numărul de locuitori și asta este drama noastră pe care trebuie să o rezolvăm, a declarat, luni, într-un forum de specialitate, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României (BNR).

“România este a 17-a țară din Uniunea Europeană, în funcție de PIB cu 186 de miliarde de euro. Cu 186 de miliarde de euro o să observăm că, pentru o populație de 19,5 milioane de locuitori, este foarte puțin. PIB-ul nostru este foarte mic, asta este drama noastră. Sunt zece țări în Uniunea Europeană, cu populații mai mici decât România, dar cu PIB-uri mai mari. Avem exemplul Irlandei, cu un PIB cu 120 de miliarde mai mare decât al României, dar noi împărțim un PIB la 19,5 milioane de locuitori, iar ei la numai 4,5 milioane de locuitori.

Acestea sunt drame pe care foarte multe țări le au.

China, de exemplu, este într-un marș triumfal. A trecut fulgerător peste Japonia și este gata să treacă peste America la PIB-ul total, dar dacă este să împarți PIB-ul Chinei la cei 1,7 miliarde de locuitori atunci o să vedeți că este greu.

Ca să se dezvolte, China are nevoie de ce a făcut America cu 200 de ani în urmă — marșul spre Vest. Acum, dezvoltarea Chinei este pe coasta de Est, acolo unde sunt marile centre economice și unde sunt marile realizări ale Chinei, care sunt uluitoare. Împărțirea PIB-ului la numărului de locuitori este o problemă care trebuie să ne intre bine în minte, pentru asta e problema care trebuie rezolvată”, a afirmat Vasilescu.

Oficialul BNR a precizat că modelul economic pe care România ar putea să-l analizeze pentru a-l urma se găsește în istorie, respectiv în anul 1913 când țara noastră se situa pe locul 11, înaintea statelor nordice, dar și a Portugaliei, Greciei sau Ungariei.

“Modelul pe care noi îl căutăm în lume îl găsim în propria noastră istorie, pentru că din 1990 vârfurile politicii din România tot caută un model. S-au dus la modelul suedez, au vorbit despre modelul german, pe urmă au căutat prin Japonia, dar niciunul dintre aceste modele nu avea puncte de acord cu situația specifică României. Eu cred că îl găsim în propria noastră istorie.

Mergem la anul 1913… anul în care România se situa ca putere economică pe locul 11 și uitați-vă cine era după noi: Turcia, Suedia, Ungaria, Danemarca, Grecia, Portugalia, Finlanda, Norvegia. Aceste țări ne priveau de jos în sus. Și uitați ce am fost și ce am ajuns. În 1990, cădem pe 17… De aici trebuie să privim cum s-a făcut acel rezultat din 1913.

Ce a făcut România de a ajuns acolo și cel fel de Românie a avut acel rezultat extraordinar? O fâșie de pământ, sub curbura Carpaților, fără Basarabia, fără Bucovina, fără Transilvania, fără Banat și fără o parte din Dobrogea, se urca pe locul 11 și surclasa atâtea țări care, astăzi, sunt cu mult mai puternice decât noi.

Astăzi, am avea nevoie să implementăm bunul simț financiar la nivelul populației țării.

Din păcate, este ultima din cele 28 de state ale UE din acest punct de vedere. Bulgaria este înaintea noastră, cu 12 puncte procentuale mai mult. Încă nu avem o masă critică de specialiști care să asigure un lucru foarte important: partea de tehnologie”, a subliniat oficialul BNR.

Politicile regionale din Europa Centrală, Europa de Est, Țările baltice și Orientul Mijlociu sunt dezbătute, în perioada 25-26 septembrie, la București, în cadrul celui mai mare eveniment economic regional care are loc anual în România — Forbes CEE Forum 2017, scrie Agerpres.

7 COMMENTS

 1. Minciuni și manipulări ieftine ale apropiatilor infractorilor. Presiunile sunt din partea politicului corupt prin asa zise comisii parlamentare asupra sefilorparchetelor deoarece îndrăznesc să intre in afacerile prospere ale politicienilor hoti condamnați sau cu procese!

  • postacul de serviciu? Respect dreptul fiecaruia de a spune orice doreste, dar ce legatura are cu articolul de mai sus? Va bateti joc in felul asta de un articol care mie mi se pare extraordinar de bun si important.

  • Bai, securistilor, pentru voi toti sunt infractori si corupti. Numai kovesi e o lumina, e farul calauzitor. De inregistrarile cu portocala, mult laudat de kovesi, ce zici, panarama ?

  • Mda, salvarea e PNL ul…sau USR ? Daca stam mai bine si ne gandim, cred ca la Coldea se afla reteta succesului.

 2. Poate in cazul Chinei asa este nu comentez dar in cazul Irlandei ce naiba ne batem joc de noi? Pai Irlanda e un paradis fiscal. E adevarat ca si asta e un model economic dar sigur asta vrem?

  Oricum ambele comparatii sunt irelevante, pe de o parte ni se spune ca suntem cei mai slabi din UE dar ne raportam la China si Irlanda.

  Problema in Romania este intradevar coruptia dar nu aia de care se vorbeste la TV ci aia din teren. Uitativa pe cifre si vedeti dece unele judete sunt cu muuuult mai sarace decat altele sau chiar decat cele vecine? Cum e posibil sa fi la doi pasi de Bucuresti sau de Timisoara si sa fi in prapastie cu somaju la cer si saracie lucie?

 3. Dl. RAdu TUdor,ce ziceti sa-l dau in judecata pe dl.ADrian Vasilescu,ca prin 2006-2008 ne-a indemnat sa pariem pe leu si am pierdut cam 15000-euro.Pe ce avocat i-mi recomandati?

Leave a Reply