Contactat de PSnews.ro, avocatul și senatorul PNL, Daniel Fenechiu (vicepreședinte al Comisiei juridice din forul legislativ superior), a explicat cum s-ar putea folosi Liviu Dragnea de decizia CCR privind completele de 3 judecători, atrăgând atenția, însă, că totul depinde de motivarea imstituției.

„Întotdeauna, în momentul în care discuți de o decizie, poți face o discuție preliminară până în momentul în care vezi motivarea și poțo face o discuție mai amplă și mai coerentă în momentul în care vezi motivarea.

Efectele, la prima vedere, sunt doar pentru viitor. Tehnic, decizia nu s-ar aplica spețelor care s-au finalizat printr-o hotărâre definitivă. Discutabil, cei care sunt în momentul de față în fața unui complet de 3, sau cei care sunt la completele de 5 și nu s-a terminat încă dezbaterea apelului, beneficiază de acest conflict de natură constituțională pentru că completele de 5 ar urma, prin spețele aflate în fața apelului, să admită apelurile și să retrimită acele dosare spre rejudecare către complete restituite în raport cu decizia Curții. Aici intră Vâlcov, Udrea și alții.

Eu nu știu cu exactitate cum va motiva CCR această decizie pentru că după cum bine se știe, considerentele sunt la fel de obligatorii ca dispozitivul. Nu am de unde să știu dacă în considerente nu a existat vreo prevedere care să extindă aria de aplicare a acestei decizii. În ipoteza în care pornim pe logica împământenită că orice decizie a Curții nu produce efecte decât pentru viitor, am merge pe varianta că la acele decizii care a intervenit deja soluționarea definitivă nu s-ar mai putea face nimic.

Aici, însă, avem următoarea situație: Liviu Dragnea a invocat o excepție de neconstituționalitate în ceea ce privește completele de 3 în fața completului de 5. În opinia multor specialiști, și aici mărturisesc că și eu mă subsumez acestei categorii, cred că Liviu Dragnea s-ar găsi într-o situație de revizuire, în sensul că el invocând această excepție de neconstituționalitate în fața completului de 5 – acesta respingând solicitarea – Liviu Dragnea ar putea să încerce să își valorifice dreptul procesual pe calea revizurii. Este o opinie pur și simplu de specialist, ea trebuie validată de Înalta Curte care este cea care în ultimă instanță va stabili cum se aplică această decizie. Din punctul meu de vedere, ar fi în cazul lui Dargnea posibilă o revizuire pe această situație”, a declarat Daniel Fenechiu.

8 COMMENTS

   • Pai cam acolo bate decizia cea inteleapta. CCR de mult a manipulat dreptul roman, dreptul civil si indeosebi dreptul penal in beneficiul ”asasinilor financiari” nationali care au beneficiat in atacul la justitie de coteriile televizate. Este o rusine aceasta ”editie” a CCR si am o satisfacție cam inutilă: va intra în cărțile de istorie (păcat că nu voi mai apuca să le citesc) la categoria AȘA NU! Felicitări dvs. și postului dvs. pentru modul iscusit în care ați asistat toți corupții naționali. Iar speranța cu Dragnea (și n-am nici o îndolială că se va împlini) este un scuipat pe obrazul țării. Chiar, ne explicați o dată și o dată cum a reușit să-și creeze averea fiind mereu bugetar la stat? Câte mătuși Tamara?

   • Domnule Tudor nu ati pomenit la antena3 deloc despre reformele miraculoase ce au loc in “inapoiata” Republica Moldova un de judecatorii CCR si-au dat demisia recunoscand ca au luat decizii in favoarea fostei conduceri si a oligarhului Plahotniuc, stiu ca nu veti cere fostului deputat pesedist Dorneanu demisia pnetru ca au facut harcea parcea toata justitia si asta spune sistemul juridic romanesc( sa nu mi-o pomeniti pe garbovan cu uniunea ei familiala) , ca au demis toti oamenii corecti si profesionisti din varfuL JUSTITIEI cum au cerut infractorii. Dar macar sa pomeniti ca in Moldova exista sperante ca ceva schimbari in bine se vor produce

 1. Decizia CCR nu este motiv de.reviziuire.
  Altfel, am creea un precedent periculos pentru orice condamnat definitiv.
  In alta ordine de idei..Plesoianu asta ,care are potential politic, se razboieste cu membrii partidului sau ?
  Devine penibil.Isi ataca propriul partid…spre bucuria altora….in afara de membrii sai, pesedistii nu au alti inamici ?

 2. Lasă frate ca nu va stătea Dragnea în cap. Asa suntem noi ca nație, ne dam în cap unul la altul!

 3. Cand comiti nelegalitati sa te astepti ca tot sistemul juridic va fi resetat!Se anuleaza tot,ma si mir cum atatea capete “tuguiate”nu vad,doar Oblio il avea rotund si se intreba de ce e el diferit si s-a dus sa-si raspunda la intrebari!E frumos de revazut!Asa si aici,cand fundamentul e putred,sentinta,motivarea,care cum altfel astepti dupa ea ca n-au ce sa “indese”,nu mai exista obiectul judecatii si se anuleaza tot!Daca ai fost patat,m-as dezbraca de caracter aici dar pastrez decenta,nici cu peria de sarma nu mai scoti,nu poti sa tragi doua gloante pe aceeasi teava in acelasi timp!Drepturi si libertati ale omului atinse grav,dreptul la un proces echitabil inexistent,dreptul la aparare pe principiul hai sa facem si noi ceva,o mima in sala de judecata,ca tot te popim,sampanie,dezmat,iohannis excitat,vulgul extaziat ca au primit sange,i-am vazut,ii ignor,ca oricum,protocoalele vorbeste,conform anexei,secretoase,abuziva,sa nu vedem calaii semnatari si toata mocirla?!EU VREAU S-O VAD.SI NU MA LAS PANA NU II MATUR,CU NOUA MATURA A LUI TANTI MARIA,OFUL EI LUAT CU EA!

Leave a Reply