Generalul de brigadă dr. Adrian Soci, locțiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie “Getica”, remarcat atât în misiunile executate în țară, cât și în misiunile internaționale din Afganistan, în 2005 și în 2008, s-a stins din viață în noaptea de 15 spre 16 aprilie 2017, a indicat într-un comunicat de presă transmis AGERPRES conducerea Diviziei 2 Infanterie ”Getica”.

Generalul Adrian Soci s-a născut la 25 martie 1965, în localitatea Saboani, județul Neamț.

Absolvent al Școlii Militare de Ofițeri activi “Nicolae Bălcescu” Sibiu (1986) și al Facultății de Comandă și Stat Major Trupe de Uscat (AISM) din cadrul Universității Naționale de Apărare (UNAp) (1994), ofițerul de carieră Adrian Soci a absolvit mai multe cursuri de specializare în țară și în străinătate: Curs de perfecționare a pregătirii ofițerilor pe linie mobilizare, personal și evidență efective la Corpul 3 Armată “Mihai Viteazu” (iulie 1998); Curs de perfecționare a abilităților de comunicare în limba engleză, organizat de Canadian Force Language School — (Det.) Borden — Ontario (Canada) (ian.-iun. 2006); Curs postuniversitar de conducere în Managementul Educațional al Resurselor Apărării și Achizițiilor în cadrul UNAp (oct. 2008 — febr. 2009) și Colegiul de Apărare NATO de la Roma (Italia) (febr.-iul. 2009), potrivit www.jointphq.ro.

În 2010, a obținut titlul de doctor în științe militare.

A îndeplinit, pe rând, funcțiile: comandant pluton și comandant companie la U.M. 01027 Piatra Neamț și U.M. 01630 Drobeta Turnu Severin (1986-1992); comandant batalion în cadrul Regimentului 114 Mecanizat Rahova (1994-1995); șef birou pregătire pentru luptă în Batalionul 115 Infanterie/Brigada 114 Infanterie Moto (1995-1997); șef stat major la Batalionul 115 Infanterie/Brigada 114 Infanterie Moto (1997-2000); șef al personalului în Comandamentul Brigăzii 114 Infanterie Moto (2000-2002); ofițer 2 Birou planificare operații/Secția operații/Comandamentul Corpului 1 Armată Teritorial “Ioan Culcer” ( 2002-2004); comandant al Batalionului 300 Infanterie Mecanizat “Sfântul Andrei” (1 mart. 2004 — 1 oct. 2009); comandant Batalion Manevră, misiunea ENDURING FREEDOM TO Afganistan (ian.-iul. 2005); comandant Batalion Manevra, misiunea ISAF III TO Afganistan (ian.-iul. 2008); șef de stat major al Brigăzii 9 Mecanizată “Mărășești” (1 oct. 2009 — 5 dec. 2013); Comandant al Brigăzii 9 Mecanizată “Marașești” (5 dec. 2013 — 26 oct. 2016). Din 26 octombrie 2016, îndeplinea funcția de împuternicit locțiitor al comandantului Diviziei 2 Infanterie “Getica”, potrivit sursei www.jointphq.ro.

Pentru merite deosebite, generalul de brigadă dr. Adrian Soci a fost decorat cu mai multe ordine, medalii și diplome: Semnul onorific în Serviciul Patriei pentru 20 de ani de activitate, conferit prin Decretul nr. 1214 din 1 noiembrie 2006; Virtutea militară în grad de cavaler, Decretul nr. 1091 din 15 august 2004 (cu însemne pentru militari); Emblema de Merit a Forțelor Terestre, Decretul nr. 504 din 5 august 2008; Bronze Medal a SUA, în 2005, oferită de comandantul Brigăzii “BRONCO”, col. Petersen Jason; Virtutea militară în grad de cavaler, Decretul nr. 745 din 27 iulie 2008 (cu însemne pentru război); Medalia “NATO — non article five”, acordată în Afganistan, 2008; Emblema de Onoare a SMG conform SPD 22 din 8 octombrie 2009. Era căsătorit și avea un copil.

Iata si mesajul MApN :

Rămas bun, domnule general de brigadă Adrian Soci!

Astăzi, Armata Română a pierdut un militar de elită care a strălucit prin rezultate și performanțe de-a lungul întregii sale cariere. La numai 52 de ani, generalul de brigadă Adrian SOCI, locţiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie “Getica”, s-a alăturat armatei române din Ceruri.

Condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească.

13 COMMENTS

 1. Dumnezeu sa il ierte!

  P.S. Daca lua anticoagulante nu murea! Cam de pe la 50 de ani, orice om trebuie sa-si faca coagulograma si daca e nevoie sa inceapa sa ia anticoagulante ca sa preintampine accidentele vasculare cerebrale inutile. Generalu’ avea 52 de ani si era gras. Eu am zis din prima ca a murit de AVC si dupa ce am auzit explicatia s-a si confirmat presupunerea mea la secunda. Asta e. Ca sa traiti normal si sa puteti sa va bucurati de viata pana la adanci batranete nu ezitati sa o frigeti cu anticoagulant. E pe baza de bani. Va doresc multa sanatate si viata imbelsugata! Bafta

   • Mamare, tu te vezi ba ce scrii? Eu am zis pe preventie, inainte sa ajungi sa faci AVC, tu scrii pentru dupa ce ai facut AVC. Esti normala mintal sau tu ai facut deja AVC si mai procesezi doar cu juma’ de creier?

    P.S. Iar te-ai ars in vena si ai intrat pe-aici sa-ti faci talentu’? Vereeeeeei, cati loviti cu scandura pe-aici, sa ma arunc in fata la RATB!

   • Cand te paralizezi, bai fraiero, iti pleaca trombusurile care ti s-au format in instalatie din diferite cauze (colesterol marit, infarct, fumat etc.) de pe artere si iti blocheaza vasele periferice cand ajung la creier, spargandu-ti-se perifericele respective din cauza presiunii arteriale si a infundarii si de-aia faci tu AVC. Trombusuri = cheaguri de sange, bai fraiero, pe care daca le ai deja in instalatie dar ele nu ti-au plecat inca pe tevi ca sa ajunga la creier si sa ti-l curenteze, poti sa le rezolvi, adica sa previi tot procesul cu anticoagulante bai fraiero, ca sa iti subtieze sangele si sa iti dizolve cheagurile preventiv ca sa nu mai apuci tu sa faci atac cerebral.

    Dupa ce ai facut AVC nu mai ai ce sa previi bai fraiero, pentru ca oricum sectorul de creier pe care ti s-a spart vasul si ti-a fost invadat hemoragic ramane compromis, adica nu ti se mai reface niciodata. De-aceea ramai cu diferite grade de invaliditate, iti pierzi capatitatea de a te exprima respectiv simtul vorbirii daca AVC-ul in faci pe partea stanga a creierului, iti poate ramane bleaga partea dreapta a corpului, mana picior, si viceversa daca faci accident pe dreapta creierului, dar pe dreapta nu iti dispare simtul vorbirii (Aria Boca) localizat in lobul frontal stang. Asta bineinteles, daca ai si creier, ca la astia ca tine e mare avantaj ca n-are ce sa se curenteze daca tu oricum nu-l ai.

    Foloseste cu incredere Sintrom, Lovenox, Pradaxa, Previscan, Heparina, Trombostop etc.

    P.S. Scarba ne este de toti habarnistii astia care oricum nu stiu de capul lor si habar n-au pe ce lume sunt dar ei vor neaparat ca sa se bage singuri in seama si sa isi dea cu presupusa. Mars

    • Capilarele de pe creier ti se pot sparge daca sunt sclerozate si au peretii fragili sau se pot doar infunda, blocandu-ti sectorul respectiv de creier care nu-ti va mai functiona, producandu-se astfel AVC-ul (accidentul vascular cerebral). Bafta mamare…

 2. O pierdere in primul rand pentru familie si apropiati, om tanar in putere, profesionist de varf al armatei romane, cum frumos aminteati, s-a alaturat armatei romane din Ceruri.
  Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca.

Leave a Reply