Statele Unite s-au retras oficial, duminică, din Tratatul “Cer deschis” (Treaty on Open Skies) – care autorizează supavegherea aeriană a ţărilor particiante, la şase luni după ce şi-au notificat ieşirea, relatează cnn.com.
În mai, SUA au acuzat Rusia de încălcări repetate ale prevederilor acestui acord.
Preşedintele american Donald Trump a retras deja Statele Unite din mai multe tratate şi acorduri internaţionale mari – Acordul de Paris de luptă împotriva modificărilor climatice, Acordul de la Viena în dosarul ncuelar iranian sau Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).
Tratatul are la bază o propunere a preşedintelui Dwight D. Eisenhower adresată sovieticilor cu privire la promovarea transparenţei survolărilor militare de supraveghere. Însă Uniunea Sovietică a respins această propunere. Preşedintele George H.W. Bush a relansat însă ideea, după căderea URSS, iar acest pact multilateral a fost semnat în 1992. El a intrat în vigoare în 2002, după ce a fost ratificat de 20 de ţări.
În prezent, din tratat fac parte peste 30 de ţări, iar documentul le permite să efectueze zboruri de recunoaştere în spaţiile aeriene ale celorlalte state, pentru a culege informaţii despre activităţile militare ale acestora, scrie news.ro.
https://edition.cnn.com/2020/11/22/politics/us-withdrawal-open-skies/index.html