Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, două acte normative pentru înzestrarea Armatei Române, respectiv o hotărâre privind programul pentru corvete multifuncţionale şi un proiect de lege privind achiziţia sistemelor HIMARS.

”În şedinţa Guvernului au fost adoptate două acte foarte importante cu privire la programele de înzestrare a Armatei Române. În primul rând mă refer la hotărârea de Guvern privind programul corvete multifuncţionale, care a fost aprobată în Guvern, mai exact aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare corvete multifuncţionale pentru dotarea Armatei Române. Prin acest act normativ, practic, Guvernul stabileşte condiţiile şi procedurile de parcurs în vederea atribuirii unui acord cadru şi a unor contracte subsecvente aferente sau contract multianual de furnizare a patru corvete construite şi dotate la un şantier naval din România, precum şi a suportului logistic iniţial. (…) Foarte important, unul dintre criteriile de calificare impus agenţilor economic, cuprins în anexă, este angajamentul privind efectuarea operaţiunilor compensatorii aferente contractelor subsecvente acordului cadru pe mai multe domenii. Prin acest act normativ asigurăm întoarcerea în industria de apărare a unor resurse foarte importante”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Potrivit Hotărârii de Guvern, prima corvetă urmează a fi construită şi dotată în maximum trei ani de la semnarea primului contract subsecvent, urmând ca, în funcţie de alocările bugetare, programul să fie definitivat în maximum şapte ani.

Al doilea act normativ adoptat, la care s-a referit Barbu, este un proiect de lege privind achiziţia sistemelor HIMARS.

”Prin acest document se prevede atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de ofertă şi acceptare. Prin acest document vorbim despre achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţie, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţă, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului. Înzestrarea cu aceste sisteme HIMARS reprezintă al doilea program major de tip acord <guvern la guvern> între România şi SUA după demararea achiziţiei sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot în noiembrie 2017”, a adăugat Nelu Barbu.

El a mai spus că, în România, asigurarea capabilităţilor de sprijin de foc indirect constituie un ”interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul NATO”.

”Pe ordinea de zi avem mai multe proiecte. Aş vrea să fac referire la proiectul de lege privind achiziţionarea sistemelor HIMARS şi hotărârea de guvern privind corvetele multifuncţionale. În calitatea sa de stat membru NATO şi al Uniunii Europene, ţara noastră are obligaţia de a-şi intensifica eforturile naţionale pe dimensiunea de apărare şi securitate. Cred că prin acest proiect de lege, cât şi prin hotărârea de guvern, facem doi paşi importanţi. Achiziţionarea sistemelor HIMARS face parte din acordul guvern-guvern. Este al doilea, acest sistem, după sistemul Patriot. Acest lucru este negociat în parteneriatul strategic cu Statele Unite”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern.

Ea a precizat că, potrivit hotărârii de guvern, corvetele multifuncţionale vor fi fabricate în România.

”Consider că pentru a putea consolida poziţia strategică a României la Marea Neagră avem nevoie de forţe navale performante şi cred că 2018 poate fi începutul împlinirii unor astfel de obiective. În acelaşi timp, toate acestea se vor derula pornind de la condiţia esenţială şi nenegociabilă că aceste produse de înalt nivel tehnologic se vor fabrica în România, astfel încât să putem întoarce în industria naţională de apărare importante resurse”, a adăugat Dăncilă.

Ambasada SUA a înştiinţat MApN, în luna septembrie a anului trecut, că solicitarea României privind achiziţionarea de sisteme tip lansator multiplu de rachete cu bătaie mare (HIMARS) a primit aprobarea Congresului SUA.

„Ministerul Apărării Naţionale a fost înştiinţat miercuri, 6 septembrie, de către Ambasada SUA în România, cu privire la faptul că solicitarea ţării noastre privind disponibilitatea achiziţionării de sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu Bătaie Mare (High Mobility Artillery Rocket Systems – HIMARS) a primit aprobarea Congresului SUA, conform procedurilor standard americane”, se menţiona într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

În cadrul programului de înzestrare cu sistemul HIMARS, România a solicitat SUA achiziţia a 54 de instalaţii de lansare şi elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptătoare.

Potrivit unui proiect de HG, pus în dezbatere publică în decembrie 2017, se are în vedere atribuirea unui acord-cadru de furnizare a 4 corvete, construite şi dotate la un şantier naval din România, valoarea totală a proiectului de investiţii fiind evaluată la aproximativ 1,6 miliarde de Euro, inclusiv TVA.

”Având în considerare situaţia regională de securitate din zona Mării Negre şi misiunile specifice ale forţelor navale române, pentru Armata României este esenţial ca prima corvetă să fie construită şi dotată în maximum trei ani de la semnarea primului contract subsecvent acordului-cadru/contractului multianual, urmând ca, în funcţie de sumele alocate prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, capabilitatea prevăzută în programul esenţial de înzestrare „Corvetă multifuncţională” formată din 4 nave să fie definitivată în maximum 7 ani”, se menţionează în proiectul de hotărâre citat, scrie Mediafax.


Comunicatele MApN :

Programul „Corvetă multifuncțională” a fost aprobat de Guvern

Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, 15 februarie, hotărârea privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională” pentru dotarea Armatei.

            Actul normativ stabilește condițiile și procedurile de parcurs în vederea atribuirii unui acord-cadru şi a contractelor subsecvente aferente/contract multianual de furnizare a patru corvete, construite şi dotate la un şantier naval din România, precum şi a suportului logistic inițial. Prin participarea operatorilor economici din state membre ale NATO şi UE, care au în portofoliu nave similare livrate în ultimii 15 ani, sunt avute în vedere asigurarea interoperabilităţii cu alte capabilităţi militare similare ale statelor membre UE şi NATO, participarea statului român la dezvoltarea şi susţinerea bazei industriale şi tehnologice europene de apărare, fondată pe capacităţi, competență şi competitivitate, scurtarea lanţului de aprovizionare, protecţia informaţiilor sensibile.

            Este al doilea program de înzestrare al armatei care impune integrarea producției și transfer de înaltă tehnologie în România, implicarea industriei naţionale de apărare și crearea de locuri de muncă, după lansarea, la 12 ianuarie 2018, a programului de achiziție a 227 de transportoare blindate pentru trupe 8×8 PIRANHA V, derulat împreună cu General Dynamics, și care prevede producția în țară, prin firma GDELS a Companiei Naţionale ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A., a 197 de transportoare.

Unul dintre criteriile de calificare impuse agenților economici, cuprins în anexa la actul normativ, este angajamentul privind efectuarea operaţiunilor compensatorii aferente contractelor subsecvente acordului-cadru/contractului multianual în cauză, prioritar, în următoarele domenii: transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor, modernizarea fregatelor T22R din compunerea forţelor navale române, dezvoltarea unui centru de instruire la nivelul forţelor navale române şi întreprinderea tuturor eforturilor pentru semnarea acordului de compensare în cel mai scurt termen posibil de la momentul semnării contractului multianual/contractelor subsecvente.

Având în considerare situaţia regională de securitate din zona Mării Negre şi misiunile specifice ale forţelor navale române, pentru Armata României este esenţial ca prima corvetă să fie construită şi dotată în maxim trei ani de la semnarea primului contract subsecvent acordului-cadru/contractului multianual, urmând ca, în funcţie de alocările bugetare, programul să fie definitivat în maxim șapte ani.

Interesul esenţial de securitate pentru statul român îl constituie consolidarea sau dezvoltarea pe teritoriul naţional, prin intermediul operatorului economic declarat câştigător, a unei capabilităţi industriale navale în domeniul militar care, ulterior, va executa lucrările de mentenanţă a corvetelor pe durata de viaţă a acestora, dar şi pentru restul navelor din cadrul Forţelor Navale Române.

Prin documentul adoptat de Guvern  a fost introdusă în cadrul operaţiunilor compensatorii aferente programului de achiziție a corvetelor multifuncționale obligativitatea modernizării fregatelor tip T22 R, aflate în dotarea Forțelor Navale Române, în scopul realizării compatibilităţii echipamentelor de comunicaţii, senzori şi armament între cele două categorii de nave militare.


Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru achiziţia sistemelor HIMARS

 

Proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” – HIMARS a fost adoptat de Guvernul României, în şedinţa de joi, 15 februarie.

      În document se prevede atribuirea de către Guvernul României, Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS pentru achiziţionarea a 3 sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare

            Înzestrarea cu sistemele HIMARS reprezintă al doilea program de tip „acord guvern la guvern” între România și SUA, după demararea achiziției sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – PATRIOT, în noiembrie 2017.

Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.

      Având în vedere diversitatea situaţiilor în care Armata României trebuie să participe cu trupe, atât pe teritoriul naţional, cât mai ales în afara acestuia, se impune dotarea structurilor aparţinând Statului Major al Forţelor Terestre cu mijloace de sprijin performante, care să prezinte capabilităţi sporite, specifice atât războiului clasic, cât şi războiului neconvenţional. Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare este capabil să asigure sprijinul de luptă, atât pe timpul participării forţelor la acţiuni militare cât şi în cadrul procesului de instruire.

 

                                                      ***

      

       Programul de înzestrare „Sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare” este prevăzut în Planul de Înzestrare al Armatei României 2017-2026, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării prin Hotărârea nr. 059/21.03.2017.

       Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, vor acţiona independent sau integrat cu celelalte sisteme pentru îndeplinirea misiunilor. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România  în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale.

       Pentru dislocare rapidă dintr-o zonă în alta, sistemul asigură mobilitate sporită, atât pe şosea sau pe drumuri amenajate, cât şi pe teren accidentat. De asemenea, sistemul permite transportul aerian cu aeronavele proprii sau ale Alianţei Nord-Atlantice.

 

 

3 COMMENTS

  1. Inportante precum salopetele la cfr,comanda a fost pentru salopete noi si le-a dat deseuri! Ce mama masii,suntem romani si inghitim toate rahaturile,se spune ca sunt nou noute si de fapt,totul e deseu frumos ambalat!
    Dar in invatamant-educatie-cercetare,cat si cand se investeste?!

  2. Cum se citeste HIMARS… Haimarsh?!:)
    Bravo ca le iau. Armata sa aiba ce vrea ea. Faza e ca nu apucam sa le folosim ca murim de la gropile de pe drumuri si virusii din sputale. Asta daca nu ajungem drept fetish in ochii vreunui dezaxat. Pardon, procuror de elita.
    Macar daca ar lua si la Tarom niste rachete ceva, ca de parasute e plin

Leave a Reply