Jocul la doua capete al lui Viktor Orban incepe sa aiba efecte dezastruoase pentru Ungaria. Cum era de asteptat. Desi se pretinde crestin-democrat, e un populist extremism aflat deja in anticamera excluderii din PPE. Desi e conducatorul unei tari membre UE si NATO, a lansat o ampla operatiune de legaturi vizibile si subterane cu Rusia. Cu toate ca e un vecin, un partener si un aliat, Orban stimuleaza jocuri murdare la adresa Romaniei, interzicand diplomatilor maghiari sa dea curs invitatiilor la celebrare a Centenarului Marii Uniri la 1 decembrie 1918 in Romania. Si multe altele pe care le face, provocator si tupeist, la adresa tarii noastre.
Pentru ca a devenit un etalon al dublei masuri, al intolerantei si populismului-extremist, lui Orban a inceput sa i se infunde. Cum era previzibil. Joci la doua capete? Ramai pe drumul dintre ele…
Se duce la Washington sa faca presiuni pentru exploatarea mai rapida a gazelor din Marea Neagra, resursa europeana pretioasa pentru independenta energetica a Europei fata de Rusia. Daca e tot atat de disperat ca-i expira contractul energetic cu Moscova, sa sune Orban Viktor si la prietenii lui de la Bucuresti, alaturi de care a cobzarit tot soiul de traznai in privinta implicarii unor firme maghiare in proiectul BRUA.
Ungaria este deci la mana Romaniei, din punct de vedere energetic. Si nu numai. Vom stii sa jucam inteligent si neconflictual dar profitabil aceasta carte? Greu de crezut !
Premierul ungar Viktor Orban a declarat într-un interviu acordat postului naţional de radio că l-a îndemnat pe preşedintele american Donald Trump să încerce să stabilească o relaţie de cooperare cu România în scopul lansării producţiei de gaze la Marea Neagră „cât mai curând posibil“ în cadrul întâlnirii recente de la Casa Albă, relatează Budapest Business Journal.
Compania americană ExxonMobil analizează o posibilă investiţie într-un masiv proiect offshore la Marea Neagră care ar putea reprezenta o sursă de gaze pentru Ungaria, care intenţionează să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti.
„Pentru Ungaria, singura sursă alternativă la gazele ruseşti se află în România, astfel că diversificarea comerţului ungar cu gaze poate fi plauzibilă numai dacă cooperarea româno-americană devine realitate cât mai curând posibil“, a declarat Orban. „Am remarcat că aceasta este în interesul Ungariei şi l-am îndemnat pe preşedinte să facă acest lucru cât mai curând posibil“, a adăugat acesta.
Ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto declarase anterior că Ungaria va semna un nou acord pe termen lung cu Rusia privind furnizarea de gaze către sfârşitul acestui an dacă gigantul american ExxonMobil nu va lua o decizie cu privire la investiţia în proiectul de la Marea Neagră. „Dacă americanii nu vor lua o decizie până în septembrie, voi fi nevoit să închei un nou acord pe termen lung cu ruşii“, a declarat Szijjarto. Contractul Ungariei cu ruşii expiră în 2021.
Julie King, purtător de cuvânt al ExxonMobil, a declarat pentru Reuters că o decizie de a investi în proiectul Neptun Deep din România ar necesita „condiţii competitive şi fiscale stabile, o piaţă românească a gazelor liberalizată care să facă posibil comerţul liber şi o interconectivitate suficientă cu pieţele vecine libere şi lichide pe durata acordului“, scrie zf.ro
Guvernul ungar a făcut din diversificarea surselor de gaze ale ţării o prioritate, însă Szijjarto a declarat că atingerea acestui obiectiv depinde de decizii ca cea a ExxonMobil şi diviziei locale a companiei austriece OMV de a investi în România, cât şi de realizarea proiectului construirii unui terminal de GNL pe coasta adriatică.
„Capacitatea noastră de a ne diversifica resursele de gaze depinde de patru dintre aliaţii noştri: Croaţia, România, SUA şi Austria“, a declarat ministrul ungar pentru Reuters. „Este o situaţie stranie în care suntem încurajaţi de prietenii şi aliaţii noştri să ne diversificăm, dar totul depinde practic de ei“.
#Orban, #Putin, #Ungaria, #Romania, #energie, #BRUA, #MareaNeagra
“Vom stii sa jucam inteligent si neconflictual dar profitabil aceasta carte?“ Mai degraba, intrebarea este daca vom sti, nu daca vom stii…
Cu doar câteva zile înainte alegerilor pentru Parlamentul European, sub președinția rotativă a României, în plin Brexit eșuat și în mijocul unui uriaș scandal de corupție la vârful organizației, Uniunea Europeană este aruncată în aer dintr-o direcție cu totul și cu totul neașteptată. Germania și Franța au apăsat adevăratul buton nuclear. Și au decis ca Rusia să fie reprimită cu toate drepturile, inclusiv dreptul de vot, în Consiliul Europei. Și, culmea, doar patru state s-au opus. Între care nu a figurat România.
Ce face președintele Klaus Iohannis? Cum reprezintă el la UE interesele statului nostru, cel mai amenințat vecin al Federației Ruse de către mai marii Kremlinului? Din perspectivă românească, aceasta este cea mai grea întrebare pe care suntem obligați să ne-o punem și căreia suntem la fel de obligați să-i dăm un răspuns. (dupa SRS)
Johannis a tradat. A trecut de partea Ciumei Rosii. R.Bogdan, Oreste, L.Orban, #rezist, ONG-urile lui Soros, USR, PNL, unde va este mentorul ? A tradat UE (UE, aproape de separare) si a trecut de partea Ciumei Rosii ! Unde mai e Propaganda de cacao ? „Hotul striga: Hotii !”
Esti sigur?Ai vorbit cu el?
Se poate rupe UE si din motivul Nord Stream 2, dar, culmea, tocmai cei care strigau in gura mare ca Rusia e pericolul cel mai mare, tocmai ei au trecut in barca cealalta. Sau, poate asta e parerea doar a noastra, parere facuta de niste agitatori securisti ramasi in urma cu schimbarile la nivel european si global. Intr-adevar, cand toata Europa nu agrea conducerea actuala a UE, in Romania manipularile au prins pe picior gresit pana si presa externa, spunandu-se ca Piata Victoriei manifesta impotriva UE, deoarece in nici o tara europeana nu erau peste 50% pentru adeziuni in favoarea actualei directii UE (si nici in Romania, pe real) ! Manipularile din Piata Victoriei se intorc impotriva acelor agitatori, dezorientati acum, si care au cheltuit multi bani, pe langa traditionalii bani din ONG-urile lui Soros, Reset Romania (Ambasadele Vestice ce au investit in 140.000 de tineri romani IT; dar si aici apare o separare a apelor, SUA, M.Britanie nemaifiind pe linia Soros, cu toate ramasitele firesti dupa un regim schimbat). Asistam la unirea Ciumei Rosii cu Ciuma Neagra, ambele fiind experimente ale Acelorasi care Papuseresc Lumea, cu specificatia ca au ales sa condamne Comunismul lui Stalin, ca si cum nu ei l-au creat. Un fel de spalare, prin manipulare.
Ce bine le stii pe toate.Ar fi cazul sa te faci ministru de externe.
Dl. Tudor, de unde rezulta din cele scrise de Dvs ca Orban incepe sa plateasca pretul jocului la doua capete??? Ungaria zice bine, citez: „Este o situaţie stranie în care suntem încurajaţi de prietenii şi aliaţii noştri să ne diversificăm, dar totul depinde practic de ei“ Pai…cam asa e. Daca pana-n septembrie nu se rezolva cu gazele din RO, nici o problema pentru HU….se semneaza mai departe pentru gazele din Rusia, ca de altfel, ca si pana acum si cum procedeaza si marea putere economica si cea mai democrata si puternica economie din EU…Germania.
Mai documentati-va si studiati discursurile lui Orban (nu alea din mainstream), rugati pe prietenii Dvs maghiari din RO sa va traduca “cuvantarile” lui Orban si o sa ajungeti la concluzia ca el este unul din cei care spun acelasi lucru de vreo 10 ani de zile si unul din oamenii cu discurs popular, (populist in sens bun, daca vreti)….poate de aceea a fost ales trei mandate cu peste 2/3…nu credeti ?
Zoli
Ai dreptate.O grămadă de jurnaliști își dau cu părerea despre una despre alta dar nu depun un minim de efort să traducă în mod competent un discurs.De aceea nici nu inteleg ce se intampla în lume.Ce să facem?De ăștia avem și cu ei defilam.Alții mai buni de unde?
Jocul la doua capete al lui Viktor Orban? Ziceți dvs.
Care sunt capetele?
Dumneata ești orbit de americani?
Dumneata chiar crezi ca Orban Viktor s-a născut pe plaiul mioritic?
jeanclaude sau care o fi numele tau real, daca intrebi care sunt capetele, esti mult prea lipsit de informatii elementare
Dl.Tudor, cum am mentionat mai sus: “Mai documentati-va si studiati discursurile lui Orban (nu alea din mainstream), rugati pe prietenii Dvs maghiari din RO sa va traduca “cuvantarile” lui Orban si o sa ajungeti la concluzia ca el este unul din cei care spun acelasi lucru de vreo 10 ani de zile si unul din oamenii cu discurs popular, (populist in sens bun, daca vreti)….poate de aceea a fost ales trei mandate cu peste 2/3…nu credeti ?”
aaa, exista si populisti buni? prieteni cu putin, adica? :-))))))))))))
Sigur, toti populistii sunt buni pentru marea majoritate a oamenilor…pentru ca sunt populari (de unde provine si cuvantul populist = pt popor, cu poporul, popular)….numai ca termenul de populist e folosit in prezent in sens negativ.
Cum am zis, incercati sa traduceti si sa analizati cateva din discursurile, asa zis populiste, ale lui Orban si poate o sa va schimbati nitel parerea despre el.
Nu luati numai minciunile din mainstream…
Cu respect
Cu respect va spun, mainstream e perfect ok. Avalansa de populism-extremist antioccidental creat de laboratoarele rusesti si-a atins scopul. Multe minti au fost deja rasucite. A mea nu. Szervus !
Bine dl Tudor,
ramaneti Dvs la mainstream…..mai “vorbim” peste cativa ani.
Toate cele bune…(nu sunt la servus cu Dvs….dar treaca-mearga)
Multumesc ca imi aprobati sa raman la mainstream, nu la gloata “de pe net” a lui Orban. Multa sanatate !