Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a cerut, luni, Consiliului Superior al Magistraturii sa apere indepenta justitiei si a magistratilor in fata suspiciunii ca SRI se implica in actul de justitie, conform unui comunicat de presa al UNJR, citat de Mediafax.Potrivit sursei citate, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, alaturi de un grup de judecatori, a solicitat “Consiliului Superior al Magistraturii sa apere independenta justitiei si a magistratilor fata de suspiciunea rezonabila a implicarii Serviciului Roman de Informatii in actul de justitie dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetatenilor indoieli temeinice cu privire la impartialitatea si, implicit, corectitudinea actului de justitie”.

Solicitarea judecatorilor a fost facuta in contextul in care seful Directiei juridice a SRI, Daniel Dumbrava, a afirmat ca instantele de judecata sunt “camp tactic” pentru SRI, si ca “in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze”.

“Asemenea afirmatii sunt de o gravitate fara precedent si aduc grava atingere atat aparentei de impartialitate a judecatorilor, cat si independentei ca atare a sistemului judiciar, starnind deja profunde ingrijorari in randul magistratilor”, se arata in scrisoarea trimisa Plenului CSM.

Conform legii, CSM “are dreptul si obligatia de a se sesiza si din oficiu pentru a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea”.

UNJR a precizat in scrisoare ca intr-o situatie similara, Consiliul Superior al Magistraturii italian a adoptat, in 4 iulie 2007, cu unanimitate de voturi, o rezolutie in care a subliniat ca “astfel de interferente au ca efect intimidarea si pierderea credibilitatii magistratilor”.

Considerarea instantelor de judecata ca fiind ‘camp tactic’ al SRI, precum si acceptarea prezentei Serviciului in acest ‘camp tactic’ pana la solutionarea definitiva a cauzei inseamna acceptarea posibilitatii ca aceasta institutie sa actioneze cu mijloace obscure asupra actorilor procesului judiciar, inclusiv procuror sau judecator. O astfel de premiza reprezinta un atentat grav la adresa independentei justitiei, ce nu poate fi acceptat nici macar la nivel de aparenta ori suspiciune“, se spune in scrisoare.

De asemenea, UNJR reclama ca in interviul respectiv generalul Dumitru Dumbrava a afirmat ca “maniera de lucru a SRI angreneaza alaturi de procurori (…) si judecatori”.

“Aceasta exprimare denota pur si simplu o neintelegere a notiunii de independenta a justitiei. (…) Astfel de declaratii venite din partea unei persoane cheie din conducerea SRI pot crea aparenta unei lipse de independenta din partea magistratilor, motiv pentru care CSM este solicitat sa intervina pentru ‘a apara independenta justitiei si a magistratilor fata de suspiciunea rezonabila ca Serviciul Roman de Informatii este implicat si influenteaza actul de justitie dincolo de limitele legii”, afirma judecatorii in scrisoare.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, in cadrul sedintei de plen din 13 mai, sesizarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), pentru a face verificari cu privire la eventualii ofiteri acoperiti din randul judecatorilor si procurorilor, potrivit reprezentantilor CSM.

Reprezentantii CSM au precizat, pentru MEDIAFAX, ca s-a dispus sesizarea CSAT pentru a se stabili care sunt ofiterii sub acoperire care activeaza in magistratura.

Decizia CSM a venit ca urmare a solicitarii Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), care a cerut CSM sa faca verificari si sa ii elimine pe eventualii ofiteri acoperiti din magistratura si, totodata, sa ceara clarificari de la Serviciul Roman de Informatii.

Iata afirmatia generalului SRI Dumitru Dumbrava pentru juridice.ro :

“Daca in urma cu cativa ani consideram ca ne-am atins obiectivul odata cu sesizarea PNA, de exemplu, daca ulterior ne retrageam din campul tactic odata cu sesizarea instantei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) ca misiunea noastra a fost incheiata, in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze. Aceasta maniera de lucru, in care suntem angrenati alaturi de procurori, politisti, judecatori, lucratori ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveala punctual si aspecte care tin de coruptia sistemului judiciar, in limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate”

11 COMMENTS

 1. De ce banati mesajele? Credeam ca macar numarul lor e important pentru stabilirea pretului de vanzare a reclamei de pe blog! Tineti-o tot asa!

   • @Vio,
    Bingo! E o certitudine, zic eu.
    A alege între ceea ce spune mai sus, pe drept, poate, ”pusjkeria de kărnat uman”(mai pe înțeles pentru cunoscători, somerul-titrat-boschet-ratat), cel cu nickname-ul @ stefan, și nevoia de curățenie generală de primăvară, s-a ales varianta mai sănătoasă. Acțiunea igienico-sanitară,
    Acțiunea este ”salutar” de necesară, părerea mea. Cu toate că, deja, e cam întârziată această ”acțiune” benefică, atât în ceea ce privește estetica(_care lăsa de dorit) , cât și din punct de vedere fito-sanitar(blogul acesta fiind o floare față de bălăriile de pe net) stârpindu-se astfel ”omizile” și ”păduchii” care o îmbolnăveau pe zi ce trece. Lucrul acesta s-ar putea explica numai prin faptul că primăvara a fost, aici pe blog, cum spuneam, mai întîrziată precum, aveam să constat ieri, la Întorsura Buzaului, unde gospodarii locului strângeau vreascurile, frunzele și alte mizerii din curți și livezi, într-un cuvânt ”uscăturile”, dându-le foc. Sau la spam, cum s-ar spune pe aici.

    • Ba vakkare (@vio, fostul @geo, fostul @gemil, de fapt un retardat mintal care isi face veacul incercand sa lege trei cuvinte pe care sa le scrie corect il limba romana), du-te de trage vaca in galeata! Mulge-o de sfarcuri ba, adica! Bafta

    • Vakkare, ca ultima informatie, ca vad ca dormi in bracinari de grija, nu stiu cu cine vrei tu sa te certi, dar eu, cel ce am incercat constant sa te invat sa scrii, am doua doctorate si sunt asistent universitar la o facultate de stat. Eu cu asta ma ocup. Pe mine nu ma intereseaza cu ce te ocupi tu, pentru ca din punctul meu de vedere poti fi si strungar, dar sa scrii poezii, daca ai imaginatie si stii sa te exprimi corect gramatical. Pe mine ma intereseaza atat, tu ce studii ai?!

     P.S.: Daca vrei sa vorbim despre matematica diferentiala, poti sa bagi, ca eu cu asta ma ocup. Adica, asta ma preocupa. Alte balarii gen politica, inverse, insulte, chiar ma oboseste pentru ca iti dai seama ca tara pute de asa ceva, adica este saturatie maxima si nu mai reprezinta elemente de noutate asemenea povesti sau abordari extreme, de doi lei si cincisprezece bani. Vino cu ceva nou, in general, un rationament, ceva. Pa.

     • Bine prietene, daca tot zici tu.Dar hai sa vedem daca esti tare in rationamente.Stii PANA UNDE CURGE APA?

     • Apa iti curge tie cand te ploua-n gat. Ai fost electrocutat! Baga ceva, ca acum tu suferi, bineinteles! Fii prost pana la cap, daca tot te-ai apucat! Bafta.

     • Vakkare,ti-am pus o intrebare serioasa,dar tu tot strangator de balega te arati.

  • Judectorii sa faca bine sa iasa la bataie, sa faca ceva altfel s-a terminat cu ei. Au ajuns niste marionete triste care aproba tot ce le pun procurorii sub nas. S-au decredibilizat total.

 2. Magistratii ar face bine sa urmareasca actul de justitie ca acesta sa se faca in spiritul si litera legii, iar politicul, SRI si altii sa stea frumusel pe coada lor. Nu cumva cu acordul tacit al magistratilor la presiunea fostului presedinte s-au intamplat toate acestea ?

 3. dar sunt cei mai tari impunători în practică fie şi a actelor fabricate/dovedite ilegal şi care nu le iau în seamă.

Leave a Reply