De acum e limpede ca lumina zilei. Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni. Nemaiavind sprijin popular intern, presedintele suspendat si demis prin votul masiv a reusit sa impuna solutia intoarcerii sale prin doua mijloace importante : influenta externa si implicarea in jocul politic dincolo de limitele democratiei a ceea ce el a numit in 2004 cind a venit la putere drept “sistem ticalosit”. E vorba despre serviciile secrete si procurori.
Revenirea in functia de presedinte este o victorie extrem de amara pentru Basescu. El stie si simte clar care este sentimentul majoritatii absolute a populatiei hotarite sa participe la orice tip de alegeri de acum incolo. De aceea, viata sa nu va fi deloc usoara dupa revenire. Orice fortare a legii si cadrului democratic, specifice ultimilor 8 ani cu el la Cotroceni, se va intoarce dur impotriva sa. Cea care va transa pina la urma relatia cu Traian Basescu va fi populatia. Tot ea, prin protestele ei, a determinat valul de schimbari incepute asta iarna si care incheie azi o etapa de parcurs importanta. Relatia Basescu-populatie va fi una extrem de tensionata si asta se va vedea si in viitorul apropiat, cu efecte foarte concrete.
Ceea ce fac azi procurorii lui Basescu, anchetind oamenii ca in anii ’50 prin sate pentru optiunea lor politica va aduce un decont foarte dur pentru acest personaj cu viziune politica stalinista. Dar el va fi facut intre populatia revoltata si Basescu. USL reprezinta din ce in ce mai putin un virf de lance al nemultumirii populare uriase din Romania impotriva unui individ care calca in picioare orice norma democratica si este sprijinit din exterior sa o faca.
USL, prin liderii sai mai ales, n-a reusit sa faca priza totala cu nemultumirea populara. Este reactiva si nu pro-activa, este comoda, se multumeste de cele mai multe ori cu mesaje televizate si e dominata de o mediocritate vizibila. As putea spune chiar de atitudine lesinata. Despre complicitati pot doar sa fac presupuneri, nu afirmatii imperative. Unele decizii bune ale guvernului Ponta au fost acoperite in ultimele de luni de o actiune politica slaba, fara vlaga, cu majoritatea liderilor absenti si neimplicati zi de zi in lupta pe care ar fi trebuit s-o duca.
Uniunea Social-Liberala s-a manifestat ca un actor politic relativ mediocru. In ciuda unor declaratii care au satisfacut publicului, a demararii referendumului ce era dorit puternic pentru a fi eliminat Basescu, gestiunea politica s-a facut prost.
La nivel strategic, USL a functionat slab in planul politicii interne si catastrofal in planul politicii externe. A reusit sa dezamageasca la capitolul contacte externe, actiuni de sprijin, mecanisme relationale si vizite cu greutate. USL a ramas corigenta exact la capitolul la care s-a jucat din pacate meciul. Superficialitatea, lipsa de pricepere, numarul mic de profesionisti si oameni care sa stie bine mecanisme institutionale, toate au impins USL si pe liderii sai intr-o zona a impotentei politice in fata de un adversar care nu era doar de invins, ci si usor de prezentat lumii intregi in adevarata sa lumina, adica nefrecventabil.
Intoarcerea lui Basescu la Cotroceni implica doua posibile consecinte :
1. Scaderea USL in sondaje si optiunea de vot pina la parlamentare, sub pragul de 50 la suta, fapt care-i va permite lui Basescu sa faca exact ce-am vazut in ultimii ani
2. Frustrarea celor 7,5 milioane care au votat impotriva celui ales in 2004 cu 5,1 milioane si reales in 2009 cu 5,2 milioane se va transforma intr-un tsunami care duce USL spre 65% la parlamentarele de peste 3 luni. Cu un astfel de scor in Parlament, prin redistribuire, USL va echilibra puternic balanta de putere inclinata azi de servicii si procurori in favoarea lui Basescu. Daca va atinge o cifra atit de mare, USL il va putea tine la respect pe Basescu, obligandu-l sa-si limitezele actiunile in cadrul constitutional. Sau sa negocieze cu el o demisie intr-un arajament acceptabil pentru ambele parti.
Daca USL va cistiga confortabil alegerile parlamentare si daca va rezista ca si constructie politica ulterior re-intrarii la guvernare, Basescu ar putea fi trimis acolo unde-i este locul, daca liderii USL vor avea pricepere, inteligenta si dorinta adevarata.
Cam multi “daca”, nu-i asa?