Candidatul Alianţei USR PLUS la alegerile prezidenţiale, deputatul Dan Barna, propune ca preşedintele României să conducă şedinţele de guvern când se decide bugetul şi să poată declanşa alegeri anticipate în caz de criză politică.

“Prima din priorităţile pe care le propun este o reformă constituţională, în care preşedintele trebuie să fie implicat nu doar în politica de apărare şi de siguranţă naţională, dar trebuie să aibă un cuvânt de spus şi să participe la şedinţele de guvern, la ceea ce înseamnă bugetul statului”, a declarat Dan Barna, vineri, într-o conferinţă de presă.

Barna a mai menţionat că îşi doreşte prin modificarea Constituţiei “creşterea atribuţiilor preşedintelui în actul de guvernare, în participarea la şedinţele de guvern şi prezidarea şi a celor care privesc bugetul”.

Liderul USR consideră că preşedintele României ar trebui să poată declanşa alegeri anticipate în caz de criză politică.

“Mai este un subiect foarte actual – ceea ce s-a întâmplat ieri şi ce se întâmplă în aceste zile. Preşedintele trebuie să aibă atributul şi forţa ca în situaţii de criză politică să poată declanşa alegeri anticipate. Cât de simplu am fi putut ieşi din criza politică în care ne aflăm astăzi dacă exista atributul pe care eu îl am în program, acela ca în caz de moţiune de cenzură preşedintele să aibă opţiunea fie a nominaliza un nou premier, fie de a declanşa alegeri anticipate în situaţia în care nu mai există o majoritate funcţională. (…) Este o modificare la care ţinem foarte mult şi o modificare (…) care am toată încrederea că va apărea în Constituţia modificată. (…) Noi trăim de la o criză la alta”, a afirmat Barna.

Dan Barna, susţinut de Dacian Cioloş, şi-a lansat vineri, la Sibiu, programul pentru campania alegerilor prezidenţiale, structurat în 10 proiecte, care se referă la modificarea Constituţiei, sănătate, educaţie, infrastructură, mediu şi măsuri sociale şi economice, scrie Agerpres.

7 COMMENTS

  1. Ne intoarcem la Marea Adunare Nationala cand presedintele Ceausescu era in tot si in toate.
    E.mai mult decat atat.Acum ,cand presedintelui nu-i mai place partidul de guvernamant, declanseaza alegeri anticipate.Face jocuri politice mai ceva ca impuscatu’ …
    Ce sa mai zic daca ii fata rezistentilor e.un M.Sora de 100 de ani fost consilier a kgbistei Pauker.
    Vom ajunge in neocomunism cu astia…
    Si cu multa ignoranta feisbucista….

  2. De altfel sunt mesaje politice aburitoare:
    Barna- schimba Constitutia sa.domneasca linistit doua mandate.Fara program real -constructiv;
    Johannis-mesaj negativ -o Romanie fara PSD, in loc sa aiba mesaje/programe constructive;
    Ramona- vorbeste de initiative legislative dar ca presedinte, nu le are;
    Diaconu – are interzis pe la televiziuni;
    Veorica- nu a inteles ca palaria e prea mare.Daca n ar fi candidat ar fi fost mai bine pt.PSD;
    Cumpanasu- vine cu un program antisistem.critica tot.Nu aduce un program prezindetial.
    Dupa 30 de ani suntem tot cu “jos …alalalt, ca sa vin eu!”

  3. Măcar o spune pe fatza: vrem o Republica precum Franta. Sigur, ar trebui schimbată Constituția—poate chiar și un referendum pe tema formei de guvernământ n-ar strica—astea fiind însă detalii asupra cărora viitorul președinte Barna Se va apleca după ce ajunge in scaun la Cotroceni. Dacă va ajunge vreodată acolo, fiindcă încep sa cred ca respectivul “proiect de țara” e croit pe măsura lui Cioloș, Iara nu a candidatului actual al alianței USR-PLUS, candidat lansat de ochii lumii/ca sa justifice menținerea in funcție a neispravitului pro-german Johannis, al cărui “proiect” n-a apărut pana acum și nu e probabil sa apara prea curând. E interesant totuși faptul ca USR —de PLUS nu vorbesc, ca nu se știe ce e—un partid ieșit din spuma străzii tine mortiș sa devină legitim și e pregătit sa aștepte pana ce va avea pârghiile parlamentare necesare pentru a schimba regimul cu acte in regula. Johannis și anturajul lui cazon demodat nu pricep ca lucrează deja, călcând Constituția, pentru aceasta “strada” și, poate, nici nu-i intereseaza rezultatul luptei lor pentru a-i asigura “generalului” încă cinci ani de nimicnicie triumfala la conducerea țării; intrebarea este când și cum ii vor satisface generalii adevărați pofta de revansa a “generalului” președinte având in vedere ca Cioloș sta poponeț la UE in loja Franței iar Spitzkandidatul Barna și cămășile negre ale lui Caramitru Jr risca sa-i tragă Parlamentul de sub nas la viitoarele alegeri?

  4. Un presedinte ales cu aproape 8 milioane voturi nu trebuie scos din decizii in favoarea unora ce primesc 10 mii voturi. Romania a fost distrusa in trei ani de cei ce au primit doar cateva voturi iar presedintele i-au fost eliminate drepturile constitutionale de catre o curte constitutionala politizata de o majoritate plina denpoliticieni corupti!

    • eu as merge mai departe: ala care e ales cu alea mai multe voturi sa fie presedinte pe viata, ca in China. Pai daca are cele mai multe voturi, nu e si cel mai destept? Daca e cel mai destept acum, de ce sa-l mai alegem peste cinci ani, ce, se prosteste intre timp?

      Ar mai fi multe alte reforme de facut: primarul Bucurestiului sa fie ales de toata natia, ca mai toti vin, stau, lucreaza prin Bucuresti. Sau, mai simplu si mai ieftin, tot presedintele (ca tot e cel mai reprezentativ) sa fie si primar. Al tuturor oraselor si comunelor, ca are cele mai multe voturi, nu?

      Apoi – alta reforma necesara: parlamentul national sa nu mai aiba initiativa legislativa – ca la Parlamentul European! Ce voteaza ei sa fie, asa, optional, o sugestie, pentru guvern – ca la UE! Si guvernul ala sa fie compus de si condus de presedinte, ca doar e clar ca e cel mai reprezentativ, destept, etc.

      Si – reforma reformelor: fie presedintele sa fie seful SRI, fie seful SRI sa fie de drept presedinte. Operational, n-ar fi o diferenta fata de prezent, doar putin mai ieftin la buget: in loc de doua limuzine blindate platim doar una.

      Votati Barna! Votati USR!

      • Tu nu ai inteles nimic… un presedinte are mai mare legimitate din cauza voturilor. Am crezut ca ții cu poporul nu cu partidul

Leave a Reply