Fostul premier al Rusiei Mihail Kasianov, un politician mai putin sovietizat si cu o viziune ceva mai democratica, lanseaza o afirmatie provocatoare. Rusia va inapoia Ucrainei teritoriul furat al Crimeei. Nu stiu cand si cum ar putea face asta administratia de la Kremlin, aflata in plina restauratie a unui nou tip de imperialism sovietic. Cand Ceausescu, un comunist convins pregatit la Moscova, s-a opus invaziei sovietice in August 1968, el stia prea bine despre pofta nestavilita a rusilor de a cuceri militar teritorii si a rupe bucati din state independente. Azi Kasianov e optimist. Serghei Lavrov, seful diplomatiei ruse, il contrazice. Este clar insa ca ceva se intampla la Moscova si oamenii lucizi din Rusia nu pot privi cum tara se prabuseste economic din cauza agresiunilor militare asupra unor state independente si a obsesiei bolnave pentru pamantul altora. La fel cum a fost cazul Basarabiei si al Bucovinei. Prefera Putin prabusirea definitiva in dauna respectarii dreptului international? De urmarit.

=================

Rusia va returna în cele din urmă Ucrainei Peninsula Crimeea, anexată în martie 2014, a dat asigurări fostul premier rus Mihail Kasianov, liderul Partidului Libertății Poporului (de opoziție), miercuri, la Strasbourg, unde a participat la o reuniune a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) dedicată memoriei carismaticului lider al opoziției ruse, Boris Nemțov, asasinat în februarie trecut la doi pași de Kremlin.

Putin-Kasianov-425x319

‘Vă rog să primiți asigurările mele că Peninsula Crimeea va fi în cele din urmă eliberată și va reveni sub jurisdicția Ucrainei’, a declarat Kasianov, într-o întâlnire pe care a avut-o cu acest prilej cu emisarul președintelui ucrainean Petro Poroșenko pentru problemele tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, potrivit agenției de presă ucrainene Unian preluata de Agerpres.

Anterior, fostul premier rus subliniase că numai tătarii din Crimeea au dreptul în conformitate cu Carta ONU să ridice problema autodeterminării peninsulei.

Pentru a conferi anexării Crimeii o aparență de legitimitate, Moscova argumentează că le-a oferit locuitorilor peninsulei să-și manifeste dreptul la autodeterminare ‘în deplină concordanță cu dreptul internațional’, iar ‘alipirea’ a avut loc în urma unui referendum, la care 90% dintre locuitorii Crimeii au optat pentru ruperea de Ucraina și intrarea în componența Rusiei.

În discuțiile pe care le-a purtat miercuri la Strasbourg, Kasianov a abordat între altele problema înrăutățirii situației economice și politice în Rusia, pe fondul actualei politici de izolare duse de regimul de la Moscova.

La Kiev, președintele Petro Poroșenko a reiterat că Rusia va rămâne o amenințare militară strategică pentru țara sa, potrivit serviciului său de presă, citat de Gazeta.ru.

‘Pe termen lung, principala amenințare militară este și, din păcate, va continua să fie Federația Rusă, țară agresoare’, a declarat Poroșenko, vorbind la o reuniune a Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare. Criza economică din Rusia, afirmase anterior președintele Ucrainei, este ‘prețul plătit’ de Moscova pentru ‘agresiunea’ împotriva statului ucrainean.

================

“Nu există nimic de returnat, nu discutăm cu nimeni returnarea Crimeei”, a declarat marţi seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, citat de site-ul agenţiei Tass.

 

12 COMMENTS

 1. Intrebare aiuristica.a renunta la crimeea prin intermediul careia controleaza bazinul marii negre e acelasi lucru cu a decide sua sa renunte la hawai, midway sau guam in pacific.sau cu o decizie a uk de a renunta la gibraltar, falkland sau ascension in atlantic.logic ca daca vor sa ramana o putere militara la nivel european nu POT sa renunte la crimeea, kaliningrad sau donetsk.

 2. Doar daca se reactiveaza solutia Gorbaciov (cu Gorby cu tot nu cred ca e posibil dar mari sunt minunile KGB-ului) prin care, atunci cand devine prea costisitor pentru Rusia sa mentina un front oarecare cu trupe regulate si/sau coloane a “cincea”(colaborationisti locali sau pop.tradatori de neam) se monteaza niste revolutii care duc la formarea de republici independente. Solutia e descrisa cu multe amanunte de Aleksandr Zinoviev (nu-mi aduc aminte unde, exact, dar trebuie ca exista referiri in “Homo sovieticus” al aceluiasi autor, sigur aparuta la Humanitas prin anii ’90) amanuntul cel mai important find acela ca liderul de la Kremlin care pozeaza in eliberator al acestor republici e prin definitie unul din ofiterii KGB cu cel mai inalt rang de instructie in domeniul tacticilor de lupta “alternativa”, un soi de Sun Tzu rus cu priza la intelligentsia/opozitia rusa si mondiala (diaspora rusa si ebraico-rusa inclusiv) pe care democratiile occidentale il inghit cu delicii din pricina culturii personale (omul vorbeste fluent una- doua limbi de circulatie, citeaza literatura universala corect) desi nu-si ascunde trecutul militar (comandant KGB al vreunui district sau provincii-cheie a Federatiei). Gorby e prea batran ca sa mai “mearga” odata la fantana dar cacealmaua e prea buna ca sa fie abandonata deci vom vedea cine iese in fatza cu “libertatea” si democratia universala marca mama Rusia-de obicei e lupta mare si crancena intre “reactiune”(armata regulata) si “revolutie “deoarece ambele tabere au acelasi tel:salvarea Mamei Rusia (toti sunt patrioti, din nefericire pentru noi, astialalti) si mai trebuie decimate si mafiile/organizatiile criminale supra-statale care n-au nici tata nici mama (imperiul “negru” de sorginte carcerala, ocnasi fosti si virtuali, vezi documentarul PBS cu oligarhii refugiati in Anglia). Dar daca au inceput asasinatele printre generali e un semn c-a inceput si lupta de eliberare de care va sa “profitam” noi, spectatorii euro-atlantici. Posibil sa vedem o Republica a Crimeii independenta fatza de Ucraina, evident, dar mai intai ochii pe Siria-Turcia, acolo se joaca “misterul”.

 3. Cand va inapoia Ucraina, acest stat artificial creat, teritoriile romanesti ce fac parte acum din acest stat parazit??? Asta-i intrebarea care trebuie pusa nu cand Crimeea se va reintoarce la Ucraina??? Dar asa sunt unii, asa zisi romani, de nu mai pot sa doarma de grija ucrainienilor mafioti si hoti.

  • Ai perfecta DREPTATE SI ADEVAR. Asta inseamna ca si USA sa plece din europa, din asia, din pacific, UK din atlantic si gibraltar toti sa mearga acasa go to home…BUTA NEVER…PESTE DOUA MILIOANE DE ROMANIA DIN TARA AU RUDE DINCOLO DE FRONTIERA IN BASARABIA , BUCOVINA DE NORD , TINUTUL HERTA..

 4. Nu cred, in schimb ca adevar istoric Crimeea este a Rusiei.
  Mai sper ca pana voi inchide ochii sa fac o excursie la Chisinau ca parte a Romaniei Mari.
  Totul depinde de politicienii nostri iar, politica asta de lipsa totala a dialogului cu vecinul de la Rasarit este total neproductiva indiferent de “trendul” actual dictat.

 5. Pentru a inapoia Ucrainei Crimeea, care a fost a rusilor, ne spune istoria, trebuie cacasianov (!) sa ajunga la putere. Dupa o asemenea declaratie, va ajunge peste vreo197 de ani.
  Dar, daca tot sintem adeptii acestor “retrocedari”, ar mai fi vreo citeva (!!!!) tari care ar avea de restituit la greu! Sau alea sint scutite?
  Stiti vreo citeva exemple sau va ajut eu?

  • alea nu se pun ca sunt pro-atlantice si pro-europene.doar aia care sunt impotriva unchiului sam trebuie sa dea inapoi.ce a facut crimeea in 2014 a facut si texasul in 1836 cand si-a declarat independenta fata de mexic.sa intelegem ca si sua au datoria istorica de a retroceda texasul mexicului?

Leave a Reply