Fostul ambasador al Federației Ruse la Chișinău a fost numit șeful misiunii diplomatice rusești la București, anunță Unimedia.md.

Un decret în acest sens a fost semnat de liderul de la Kremlin Vladimir Putin. Kuzmin îl va schimba în acest post pe Oleg Malghinov.

Valerii Kuzmin s-a remarcat în Republica Moldova în anul 2012 atunci când un pacificator rus l-a împușcat mortal pe Vadim Pisari în zona de securitate cu Transnistria. Atunci Kuzmin a declarat că Pisari era în stare de ebrietate, fapt ce nu s-a confirmat în urma expertizei medico-legale.

Kuzim a fost un element cheie al legaturilor acoperite si descoperite pentru actiunile elementelor pro-ruse in Republica Moldova. Printre acestea, fostul presedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin, general maior in rezerva de cadre a Federatiei Ruse, Mark Tcaciuc, lider al Partidului Comunistilor si alte figuri moscovite ale politicii de la Chisinau.

 

Potrivit Rador, textul decretului prezidential a fost publicat pe portalul de jurisprudenta ruseasca. „Valeri Ivanovici Kuzmin este desemnat în functia de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Federatiei Ruse în România”, se specifica în textul documentului postat pe portalul de jurisprudenta ruseasca. Oleg Malginov a fost eliberat din functia de ambasador al Federatiei Ruse la Bucuresti, potrivit unui alt decret prezidential semnat de presedintele rus, Vladimir Putin.

VALERI IVANOVICI KUZMIN – FISA BIOGRAFICA

Valeri Kuzmin este fost ambasador al Federatiei Ruse în Republica Moldova, numit în aceasta functie printr-un decret prezidential din data de 27 iulie 2007.

Valeri Kuzmin s-a nascut pe data de 24 iunie 1953, la Moscova. În 1975, Kuzmin a absolvit Institutul de Stat pentru Relatii Internationale MGIMO din Moscova.

În 1998, a absolvit cursurile de studii în diplomatie din cadrul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, este cercetator în istorie.

Si-a desfasurat activitatea în diverse structuri ale aparatului de conducere al MAE al fostei URSS si al Federatiei Ruse.

Si-a desfasurat activitatea ca diplomat în Libia, în perioada 1975-1980, în Tunisia, în perioada 1985-1990.

In intervalul 1993-1994, a fost seful adjunct al Departamentului pentru Africa si Extremul Orient din cadrul MAE rus.

În perioada 1994-1998, Kuzmin a fost adjunctul directorului Departamentului pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord din cadrul MAE al Federatiei Ruse.

In perioada 1998-2003 – ambasador extraordinar si plenipotentiar al Federatiei Ruse în Republica Sudan.

In perioada mai-octombrie 2003 – a fost ambasador exceptional în cadrul în MAE al Federatiei Ruse, din luna octombrie 2003, a fost director adjunct în MAE rus, din 2004 – director al Departamentului pentru relatiile cu subiectii Federatiei Ruse, Parlamentul si organizatiile civice si politice ale MAE al Rusiei.

Kuzmin are rangul diplomatic de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Federatiei Ruse, acordat printr-un decret prezidential semnat de presedintele rus pe data de 17 noiembrie 2009.

Este decorat de Vladimir Putin cu medalia „Pentru eroism în munca”. cunoaste limbile engleza, franceza si araba.

Este casatorit si are doi copii, un fiu si o fiica.

 

11 COMMENTS

 1. Rusul nu vorbeste,tace si face. In schimb ala al Americii starneste numai simpatii antiamericane.Ala al Frantei decoreaza pentru diverse servicii.De dusmani te mai pazesti,dar de prieteni,il rogi pe Dumnezeu sa-i imbuneze.

 2. Putin trimite o persoana priceputa sa “joace sah” in Romania, mai ales acum cand s-a pronuntat atat de vehement impotriva scuturilor antiracheta. Probabil agentii rusi vor face tot posibilul sa creeze si un curent pro rus in Romania. Nu stiu daca vor reusi dar, in caz ca ambasadorul SUA mai da multe lectii romanilor si mai vrea sa-i invete ce si cum sa voteze, cred din ce vad pe net ca isi va face aparitia un curent antiamerican fara a fi pro rus…dar de care Rusia va profita.

 3. Daca privim in oglinda numirile de ambasadori ale celor doua imperii, SUA si Rusia, la Bucuresti, constatam următoarele: după 3 ani de reprezentare lăsată pe seama unui grad inferior (Dean Thompson) Washingtonul trimite un superior (cu state in Afganistan, parca, sau dintr-o alta zona de război) in persoana lui Mr Klemm. Mai “subtila”, Rusia așteaptă ca ambasadorul sau sa-si isprăvească mandatul si-si trimite un grad si mai mare la post, un reprezentant “extraordinar si plenipotențiar” cu state in Libia, Sudan si alte teatre de război nelimitat. Rezultat: zgomot mare, tărăboi de cizme la Bucuresti ca la cazarma, la inspecția de dimineața, mai-mai sa creadă tara ca “puterile” se lupta intre dânsele pentru a o “cuceri”, SUA oferindu-i modelul de democrație propriu/cel mai de succes, Rusia impunându-se cu forța “mușchilor”. In fapt, nimeni nu vrea sa cucerească marca (Ținutul de margine) numita Romania, e mai bine s-o lase așa cum e, teritoriu de trecere/tranziție/pasaj spre Europa iar zornaitorii reprezentanți trimiși in teritoriu nu-s nicidecum promovați. Mai degrabă sunt trimiși la depou, sa-si odihneasca nervii făcuți ghem in Orient, inainte de pensionarea cu onor pentru serviciile aduse patriilor din care provin-se vede clar din retorica “retro” practicată de Klemm, cu acuze la adresa atacului prin “dezinformare” condus de ruși pe meleagurile mioritice in perioada “războiului rece”! Poate, ocupându-se sa-si arate Mușchii si dinții unul altuia domnii ambasadori si plenipotențiari mai uita sa se bage cu cizmele in politica locală, asta da câștig pentru tara de margine!

 4. Si care-i smecheria, domnu’ Tudor, cu ambasadorul asta? In afara de a spune ca ala era beat (si poate nu era, ca n-avem noi de unde sti) a mai facut vreo nefacuta?
  Ca treaba asta, cu “a fost un element cheie al legaturilor acoperite si descoperite pentru actiunile elementelor pro…” o face ORICE AMBASADOR! Dvs, cu masterat in Securitate la SRI ar trebui sa stiti asta mai bine ca mine.
  Oricum, tineti-ne la curent, ca poate face si de-alea, nefacute. De exemplu, sa saliveze la Fondul Proprietatea, cum a mai salivat unul, cu succes! Desi as crede ca rusul nu se preteaza ….

   • Domnule Tudor, un pic de ponderatie nu v-ar strica! Daca bagati mina in foc pentru ce spun autoritatile de la Chisinau, alea care s-au pupat pe gura cu basescu, s-ar putea sa va para rau. Ce-ar fi ca basarabenii, ei intre ei, sa argumenteze la modul : “A zis Monica Macovei ca aia au furat 2 milioane de voturi”
    Sau: a zis Kovesi ca fapta lui Voiculescu era cit pe-aci sa se prescrie, daca nu intervenea ea! Sau: “Prejudiciul creat se ridica la 60 de milioane! Sau: Basescu s-a jurat ca in 5 minute isi da demisia” Sa mai continui?
    Noi nu avem de unde sti care a fost adevarul. Eu am zis ” poate nu era beat” ceea ce dovedeste ca, spre deosebire de dvs, sint ponderat, asa cum ne-ar sta bine tuturor.
    Nici nu cred ca ambasadorul a zis ca Pisari asta (ce nume neaos romanesc!) era beat. Ca doar nu i-a pus etilotestul. Iar daca a zis “dom’le, poate era beat”, bineinteles ca presa nu s-a mai obosit sa preia si “poate”. Ca stim si noi cam cum se lucreaza in presa…
    Sigur, daca mai aveti ocazia sa turnati o cutie de vopsea (neagra) in capul rusilor, chiar ar fi pacat sa nu profitati. Dar cind o faceti asa strident, nu obtineti decit efectul invers!

Leave a Reply