Aniversarea a 75 de ani de la terminarea celui de-al 2 lea Razboi Mondial ne obliga se readucem in atentie lectiile istoriei. Si sa constatam ca spatiul euroatlantic nu a cunoscut razboiul din momentul crearii Aliantei Nord Atlantice. NATO este azi garantie de pace si securitate pentru 30 de tari de pe ambele maluri ale Atlanticului, pentru 1 miliard de oameni din SUA si Europa. E cu siguranta cea mai importanta consecinta pozitiva dupa terminarea unei conflagratii sangeroase.
Miniștrii Afacerilor Externe din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Statele Unite ale Americii au emis o declarație comună cu ocazia aniversării a 75 ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Declarația aduce un omagiu victimelor războiului și aduce în discuție suferința popoarelor din Europa Centrală și de Est, căzute sub dominația ”pumnului de fier” al URSS.
Miniștrii atrag atenția că ”rescrierea evenimentelor istorice care au dus la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial și la divizarea Europei după încheierea conflagrației mondiale reprezintă o încercare lamentabilă de a falsifica istoria”.
Afirmația vine în contextul în care Moscova a lansat de câteva luni o campanie de comunicare prin care a repus în discuție răspunderea pentru declanșarea războiului și acuzând pentru aceasta statele occidentale dar și Polonia.
Comisia Europeană a respins afirmațiile Moscovei și a atenționat că va combate dezinformarea oriunde va apărea.
Redăm integral declarația miniștrilor de externe:
”Cu prilejul aniversării a 75 ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în anul 2020, aducem un tribut victimelor și tuturor soldaților care au luptat pentru înfrângerea regimului nazist și pentru a pune capăt Holocaustului.
În timp ce luna mai 1945 a adus încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, nu a adus libertate în Europa. Centrul și Estul Europei au rămas sub dominația regimului comunist pentru încă aproape 50 de ani. Statele baltice au fost ocupate ilegal și anexate, iar pumnul de fier al Uniunii Sovietice a fost impus celorlalte state captive, prin intermediul forței militare covârșitoare, a represiunii și a controlului ideologic.
Timp de multe decenii, numeroși cetățeni europeni din Centrul și Estul continentului și-au sacrificat viața luptând pentru libertate, în timp ce milioane de oameni au fost privați de drepturi și libertăți fundamentale, au fost supuși torturii și strămutați forțat. Societățile din spatele Cortinei de Fier au căutat cu disperare o cale spre democrație și independență.
Evenimentele din 1956, fondarea și activitățile Cartei 77, Mișcarea Solidaritatea, Lanțul Baltic, Toamna Națiunilor din 1989 și căderea Zidului Berlinului au fost importante pietre de hotar care au contribuit decisiv la renașterea libertății și a democrației în Europa.
Astăzi, lucrăm împreună pentru a avea o Europă puternică și liberă, în care prevalează drepturile omului, democrația și statul de drept. Viitorul ar trebui să fie fondat pe fapte istorice și pe dreptate pentru victimele regimurilor totalitare. Suntem deschiși la dialog cu toți cei care sunt interesați să urmeze aceste principii. Rescrierea evenimentelor istorice care au dus la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial și la divizarea Europei după încheierea conflagrației mondiale reprezintă o încercare lamentabilă de a falsifica istoria.
Ne dorim să le reamintim tuturor membrilor comunității internaționale faptul că durabilitatea, pe termen lung, a securității internaționale, stabilitatea și pacea necesită un angajament continuu și autentic pentru respectarea dreptului internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor.
Învățând lecțiile dureroase ale celui de-al Doilea Război Mondial, lansăm un apel către comunitatea de a ni se alătura pentru a respinge ferm conceptul sferelor de influență și insistăm pentru egalitatea tuturor statelor suverane”, scrie rfi.ro