Șeful rețelei Al Qaida, Ayman al-.Zawahiri, l-a acuzat joi pe conducătorul grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, că minte cu privire la lupta jihadistă dusă de rețeaua fondată de defunctul Osama bin Laden, potrivit France Presse, preluata de Agerpres.

Într-un mesaj audio, citat și tradus în limba engleză de Centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE, egipteanul Ayman al-Zawahiri își reînnoiește apelurile la atacarea “cu prioritate” a SUA și a aliaților acestora.

Șeful Al Qaida critică mai întâi “campania de dezinformare a faptelor, de teamă și intimidare la care participă din nefericire Ibrahim al-Badri (Abu Bakr al-Baghdadi)”.

“El a proferat minciuni despre noi, pretinzând că nu denunțăm tirania, că noi îl lăudăm pe (fostul președinte egiptean înlăturat) Mohamed Morsi și că eu i-aș fi îndemnat pe creștini să ne fie parteneri”, protestează Ayman al-Zawahiri, potrivit transcrieriii mesajului său formulat în limba arabă.

Șeful Al Qaida, care i-a succedat lui Osama ben Laden după ce acesta a fost ucis de un comando american în Pakistan în mai 2011, contestă astfel afirmațiile pe care le-ar fi făcut Abu Bakr al-Baghdadi, șeful grupării ultraradicale sunnite Statul Islamic, care ar fi acuzat Al Qaida că nu luptă împotriva musulmanilor șiiți.

“În unul dintre apelurile mele, am dat ordin scris să fie atacate forțele militare, ale poliției și securității irakiene, care sunt în cea mai mare parte șiite, precum și milițieni șiiți”, argumentează Ayman al-Zawahiri.

În fine, în mesajul său, liderul Al Qaida, a cărui rețea este autoarea atentatelor din 11 septembrie 2001 în SUA, atacă din nou America:”Chemăm pe mujahedini să facă din jihadul împotriva Americii și a aliaților săi prioritatea lor oriunde pot să acționeze”.

Cele două organizații considerate “teroriste”, Statul Islamic și Al Qaida, sunt grupări rivale cu tactici și strategii jihadiste diferite, în special în atacurile efectuate în Siria, Irak și Yemen.

Mult timp numărul doi în organizația sa, Ayman al-Zawahiri a fost propulsat la conducerea Al Qaida în 2011. Dar conducerea sa a fost marcată printr-un declin net al rețelei, în timp ce gruparea Statul Islamic a urmat o traiectorie inversă, cucerind vaste teritorii în Irak și în Siria și multiplicându-și atentatele în lume.

Una dintre ultimele apariții în public ale lui al-Zawahiri datează din iulie 2015. Unii experți estimează că el trăiește izolat în zona frontalieră dintre Pakistan și Afganistan. Amploarea influenței sale asupra Al Qaida este dificil de evaluat, potrivit AFP.

6 COMMENTS

  1. Cearta asta intre doi sefi teroristi nu este linistitoare. Atat timp cat astia exista persista un pericol real la adresa lumii “civilizate”.

  2. sunt rivali in sensul ca se lupta intre ei sau ca au prioritati diferite? eu din ce am citit vad ca din pacate nu se lupta si intre ei. in lumea musulmana acuzele sunt ceva frecvent in negocieri. Dar nu am auzit ca un atentat ISIS sa fie contra Al Qaida sau invers.. din pacate. am retinut insa din text ca in Al Qaida se dau ordine…scrise? :)) macar asta e de bine, daca tot nu am descoperit armele nucleare din Irak, macar sa descoperim niste hartii vreodata, pt vreun tribunal international, zic…

  3. Cum să fie o veste bună că 2 dezaxați, șefi de rețele teroriste, se ceartă între ei? În “cearta” lor pot muri mulți oameni nevinovați… în tot războiul ăsta, teroriști-terorişti, NATO- teroriști, mor oameni nevinovați! Mulți oameni nevinovați (musulmani, arabi) … Domnule Radu, vestea bună era dacă acești viermi erau decapitati, spânzurați … uciși. Noi, neputincioși (NATO, Occident, SUA, etc) ne bucuram că viermii se ceartă între ei ? Doar atâta putem face? În cazul ăsta, omenirea o ia razna, fără prea multe șanse… sau oare viermii sunt lăsați voit, cu interes, să existe ?
    Numai bine !

  4. Aici e vorba de 2 clanuri sponsorizate de americani începând cu racolările şi terminând cu AMIN! E un joc pervers pentru a mai încasa fonduri! Nu eu am racolat şi format criminali plătiţi gras pentru ucidere la comandă!

    • Eu zic ca daca un ditamai analistul militar patriot zice ca e o veste buna, e o veste buna!! Sunteti cam carcotasi… unde va treziti, in democracy?!?!

Leave a Reply