Veste bună din SUA pentru apărarea României
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România, anunță Ambasada SUA la București.
Guvernul României a solicitat achiziționarea a până la patru sisteme radar Sentinel AN/MPQ-64 F1.
Sistemul Sentinel este capabil să detecteze o gamă largă de obiecte aeriene și va spori semnificativ capacitatea României de descurajare și apărare împotriva potențialelor amenințări.
Iată și precizările MApN :
Ministerul Apărării Naționale salută notificarea Congresului SUA transmisă luni, 7 octombrie, de către Departamentul de Stat cu privire la achiziționarea de România a unor sisteme radar AN/MPQ-64 F1 Sentinel, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS).
Programul de achiziție include un număr de până la patru radare AN/MPQ-64 F1, inclusiv suportul logistic, servicii de instruire, echipamentele de comunicații, asistență tehnică și servicii de transport, pentru dotarea batalioanelor de apărare aeriană cu baza la sol ale Forțelor Terestre Române.
Radarele vor contribui la îmbunătățirea supravegherii spațiului aerian, în special împotriva celor mai recente amenințări reprezentate de vehiculele aeriene fără pilot, cu viteze mici de deplasare și amprente radar reduse.
Pentru achiziționarea primelor două radare vor putea fi valorificate instrumentele de finanțare oferite de Guvernul SUA prin programul Foreign Military Financing(FMF), ceea ce va permite contractarea în cel mai scurt timp posibil de la semnarea acordului de tip Letter of Offer and Acceptance. Acest Acord urmează a fi oferit Ministerului Apărării Naționale de către Guvernul SUA în următoarele săptămâni.
Ministrul apărării naționale a subliniat, în acest context, că tehnica militară de ultimă generație achiziționată prin colaborarea cu Statele Unite ale Americii a schimbat în mod esențial profilul Armatei României la nivelul capacității de acțiune în regiunea Mării Negre și a întărit interoperabilitatea cu armatele aliate și partenere.
„Radarele de ultimă generație de tip Sentinel vor completa capacitățile de apărare aeriană ale României, îndeosebi în ceea ce privește detecția timpurie a vehiculele aeriene fără pilot, care evoluează cu viteze mici de deplasare și au amprente radar reduse, amenințări care se manifestă în proximitatea frontierelor naționale, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
* * *
AN/MPQ-64 F1 Sentinel reprezintă cea mai recentă configurație din familia radarelor Sentinel și este un radar tridimensional – poate măsura distanța, direcția și elevația obiectelor aeriene cu și fără pilot, date pe care le raportează automat către sistemele de comandă și control ale apărării aeriene cu baza la sol (Ground Base Air Defense/GBAD) cu rază scurtă de acțiune.
Acest sistem radar acceptă mai multe interfețe de comandă și control, oferind date consistente de supraveghere aeriană și control al focului pentru sistemele GBAD. Poate detecta, identifica și urmări vehicule aeriene fără pilot (UAV), rachete de croazieră și aeronave cu aripi fixe și rotative.
Valoarea notificată Congresului SUA de către Departamentul de Stat aferentă unui program specific procesului Foreign Military Sales Congres este determinată de Guvernul SUA în baza procedurilor interne și poate depăși valoarea efectivă a achiziției, stabilită prin acordul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA).
În cazul programului de achiziție a radarelor AN/MPQ-64 F1 Sentinel de către România a fost notificat Congresul SUA cu o valoare de aproximativ 90 milioane de dolari.
#Romania
#SUA
#NATO