O veste foarte buna din Ziarul Financiar : economia romaneasca merge foarte bine, independent de tulburarile politice majore provocate de PSD.
În luna mai 2017, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a ajuns la cel mai înalt nivel din acest an, majorarea datorându-se ambelor componente ale acestui indice – al „condiţiilor curente” şi al „anticipaţiilor”.
Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România – un sondaj efectuat în rândul analiştilor financiari care dau o notă evoluţiei economiei în condiţiile ei actuale şi viitoare – a crescut faţă de luna anterioară la valoarea de 66,6 puncte, fiind cu 5,8 puncte mai mare decât în aprilie. Indicatorul condiţiilor curente a fost de 83,8 puncte, maxim istoric, valoare în creştere cu 7,9 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 4,8 puncte pâna la valoarea de 57,9 puncte.
Situaţia economică internă bună (un plus de 5,7% la PIB în T1), chiar dacă obţinută prin consum, şi revenirea economică a Uniunii Europene a determiat această încredere record în „condiţiile curente”, dar prudenţa este sentimentul manifestat pentru viitor, pentru că între punctajul primit de „condiţiile curente” (83,8 puncte) şi între cel primit de „anticipaţii” (57,9 puncte) este un gap semnificativ.
„Situaţia actuală a economiei este foarte bună, chiar dacă plusurile vin din consum, un consum care nu va mai putea fi susţinut multă vreme. Încrederea analiştilor financiari este maximă pentru că şi economia este la maxim posibil. La aceasta a contribuit atât componenta «condiţiilor curente», dar şi cea a «anticipaţiilor». Între cele două există însă un gap destul de mare. Pentru că analiştii financiari se aşteaptă la o temperare a creşterii economice care se va produce după eliminarea efectului de bază al actualei creşteri economice”, comentează Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.
Săptămâna trecută Ministerul Finanţelor a publicat strategia revizuită pentru administrarea datoriei publice guvernamentale care anticipează pentru 2017 şi 2018 o creştere economică peste cea anticipată în acest an, de 5,2%. Finanţele pariază că economia va creşte cu 5,5% în 2017 şi cu 5,7% în 2018. „Economia creşte peste potenţial, iar o creştere peste potenţial cu greu poate fi susţinută pe termen lung. O astfel de creştere nu poate fi menţinută decât într-un singur fel: prin îndatorare. Prin îndatorarea statului, a companaiilor şi a persoanelor fizice. Altfel spus, o creştere pe datorie”, comentează Adrian Codîrlaşu citat de zf.ro.
El crede, totuşi, că rezervele pentru creşterea consumului sunt pe cale de a se epuiza şi că această creştere se va vedea cât de curând în inflaţie, ceea ce va antrena ajustarea dobânzilor la inflaţie.
Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România – un sondaj efectuat în rândurile analiştilor financiari – ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.
Pe lângă întrebările a căror răspunsuri intră în calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.
Indicatorul a fost lansat de CFA România în luna mai 2011 şi este folosit pentru a cuantifica anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România.