Ziarul Financiar publica o veste foarte buna pentru economia Romaniei.

 Producţia industrială a crescut în ianuarie 2018 faţă de ianuarie 2017 cu 8,5%, cel mai bun salt de început de an din 2014 încoace. 

Producţia industrială a crescut anul trecut cu 8% – cel mai bun ritm din ultimii 15 ani – şi, iată, începe un nou an cu o creştere la fel de solidă pe fondul majorării exporturilor cu aproape 16% în prima lună din an şi al reluării investiţiilor private.

În aceeaşi vreme, cifra de afaceri din in­dus­trie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în ianuarie faţă de ianuarie 2017 cu 20,7%, iar comenzile noi din industria pre­lucră­toare au avansat în acelaşi interval cu 21,5%, ca urmare a creşterilor înregistrate în in­dustria bunurilor de capital (plus 24,8%), in­dus­tria bunurilor intermediare (plus 20,1%), in­dustria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 14%) şi industria bunurilor de uz curent (plus 6,9%).

Datele bune din industrie recon­fir­­mă avansul bun al economiei de la care gu­ver­­nul aşteaptă o creştere în acest an de 5,5% (6,1% este creşterea în scenariul Co­mi­siei Na­ţio­nale de Prognoză şi între 4 şi 5% în pro­iec­ţiile majorităţii institutelor de analiză eco­no­mică).

Actorii majori din industria romaneasca sunt Dacia (industria auto) si OMV Petrom (industria petroliera), cu cifre de afaceri si taxe platite statului roman de miliarde de euro.

 

10 COMMENTS

  1. Intrebarea este, unde se duc acesti bani? Bun, suntem mari producatori de profit…. la ce ne foloseste asta? E ca si cum cineva s-ar lauda ca venitul familiei tocmai s-a dublat iar surplusul il dau pe bautura(mai multa si mai scumpa), tigari scumpe si tzoale exclusiv de firma. In rest stau in acelasi apartament slinos, in acelasi cartier insalubru iar copiii invata la aceeasi scoala care sta oricand sa se prabuseasca. Si pentru ca tot luxul asta nu poate fi intretinut doar din salariu au inceput sa se mai si imprumute la banci pe dobanda care-o fi ca oricum o vor plati copiii cand vor creste.

  2. Din aceasta crestere de 8%, nu se simte nimic in buzunarul cetateanului majoritar mentinut la limita saraciei! Mai mult,preturile cresc si puterea de cumparare scade zilnic!

  3. Este extrem de suparator cand raportam productia industriala doar la doi actori industriali, respectiv Dacia si OMV Petrom, adevarat foarte importanti, dar nu ajunge.

Leave a Reply