Investițiile străine directe au crescut cu 85% în primele două luni din acest an comparativ cu perioada similară din 2016, la 655 de milioane de euro, se arată într-un comunicat de presă al Băncii Naționale a României (BNR) remis, joi, AGERPRES.

‘Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 655 milioane euro, din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 834 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 179 milioane euro’, se arată în document.

Conform BNR, în perioada ianuarie — februarie 2017, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un excedent de 204 milioane euro, comparativ cu un deficit de 139 milioane euro în perioada ianuarie — februarie 2016. În structură, balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 243 milioane euro, balanța serviciilor și cea a veniturilor secundare s-au încheiat cu excedente mai mici cu 90 milioane euro, respectiv cu 50 milioane euro, iar balanța veniturilor primare a devenit excedentară.

Datoria externă pe termen lung a însumat 68,495 miliarde euro la 28 februarie 2017 (73,9% din total datorie externă), în scădere cu 0,7% față de 31 decembrie 2016.

Datoria externă pe termen scurt a înregistrat nivelul de 24,25 miliarde euro (26,1 la sută din total datorie externă), în creștere cu 3,7% față de 31 decembrie 2016.

8 COMMENTS

 1. Să n-aud de BNR că vin spumele pe mine! Sunt principalii trădători de țară în frunte cu matusalemul guvernator. Și ei tot mai cred că mai pun botul la vrăjeala lor!

 2. Sigur e o veste buna ? Nu vine Dragnea si spune ca ne trateaza strainiii ca pe o colonie el fiind in zbor spre Qatar cu destinatia spun unii, bine cunoscuta de Paste, Insulele Maldive ?

  Bine ca mai fac strainii investitii totusi, ca Guvernul Romaniei si Primaria Capitalei face doar cheltuieli curente si subventii si salarii si contracte cu dedicatie.

 3. Stim bine ca astfel de mutari nu se fac de azi pe maine ci in urma unor studii pe ultimii 1-2 ani …Cresterea de anul trecut,cea mai mare in Europa i-a incurajat pe multi.N-a veniot Dragnea cu legi favorabile coruptioei si cu un discurs anti-multinationale iar investitorii straini au percutat a doua zi,dimpotriva multi au plecat …OK,vestea este buna,sa vedem cum se vor adapta ei la noile orientari economice impuse de noul guvern.

 4. Publicitate la voi pe site ” CUMPĂRĂ FABRICAT ÎN ROMÂNIA”13 Apr 2017  •  00:00
  Ce capcană uriaşă!
  Ce să cumperi dacă toate sunt fabricate pe teritoriul României doar că sunt importate şi ambalate în România?
  Poate vor să spună ”CUMPĂRAŢI DE LA PRODUCĂTORUL RURAL” deşi şi acolo sunt ‘infectate’ toate produsele cu îngrăşăminte şi în plus, este lege care le impune anumite condiţii greu de depăşit!
  Şi să devoalăm ceva din ceea ce vor să pună în practică privind ”gospodăria” la comun cu alţii care nu întotdeauna sunt buni platnici dar sunt în alertă privind avantajele. Cum să dai o asemenea lege după ani verzi de implementarea urii şi violenţei verbale, a codoşăriilor/turnătoriilor şi agitaţie permanent? Nu era mai bine să dea ei lecţii privind armonia şi înţelegerea între ei şi după modelul lor să între în practică şi poporul?
  Se pare că vor implementa stilul elveţian cu gospodăria! Acolo toate merg şnur, pe când la noi, nici cardul de sănătate nu funcţionează normal! Cum şi cât credeţi că va funcţiona toate bazându-se pe programele online implementate în ţară, la fel şi cu plata online a tuturor datoriilor, inclusiv pentru cei care nu au card sau pentru ţiganiada care nu plăteşte consumul utilităţilor de ani de zile?
  E încă o farsă adăugată la enorm de multe!
  La fel şi cu gunoiul colectat. Nu pot să cred câtă mizerie şi bătaie de joc persistă pe spinarea contribuabilului! Vor bani pentru orice şi când e vorba de o schimbare până la capăt…mulţumeşte-te şi cu atât! Vă spun: e un talmeş balmeş în containerele în care cetăţeanul şi angajatul unei societăţi plasează gunoiul! Cetăţeanul face cum zice legea şi angajatul laolaltă! Cine plăteşte mai mult? Cetăţeanul care lunar este obligat la plată peste consumul real!
  Pot da foarte multe exemple în aproape orice domeniu!

 5. Noroc cu BNR-ul care mai linisteste putin apele. Am si eu un fix, vreau sa vad productie, multa productie, plusvaloare.

Leave a Reply