O veste foarte buna pentru Romania publicat de financialintelligence.ro. In momentul de fata, Transgaz este singura companie romaneasca de stat ce deruleaza cu succes un mare proiect de investitii cu impact strategic. Restul zecilor de companii se zbat in complicitati cu interese personale si de partid, fara mari proiecte derulate, ramanand mari doar cu numele…

Transgaz, companie strategică aflată în portofoliul Ministerului Economiei, prin Directorul General Ion Sterian, și Banca Europeană de Investiții, prin Vicepreședintele Andrew McDowell, au semnat, la Luxemburg, două contracte de finanțare: unul în valoare de 100 de milioane de euro pentru conducta Tuzla-Podișor și unul în valoare de 38 de milioane de euro pentru proiectul de interconectare Ungheni-Chișinău.



SNTGN Transgaz SA, companie strategică aflată în portofoliul Ministerului Economiei, și Banca Europeană de Investiții (BEI) întăresc cooperarea și
consolidează premizele de operaționalizare a proiectelor de infrastructură în sectorul gazelor naturale, proiecte menite să crească siguranța livrărilor de gaze naturale și să reducă dependența energetică prin diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, potrivit unui comunicat al companiei.

Astăzi, Transgaz, prin Directorul General Ion Sterian, și Banca Europeană de Investiții (BEI) prin Vicepreședintele Andrew McDowell au semnat la
Luxembourg două contracte de finanțare, astfel:

  • Contractul de împrumut pentru 100 milioane euro reprezentând cea de a doua tranșă din împrumutul aprobat pentru Transgaz, în valoare de 150 milioane euro; Contractul pentru prima tranșă de 50 milioane euro a fost semnat în 17 decembrie 2018. Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat 150 de milioane de euro pentru finanțarea unei noi conducte de transport, în lungime de 308,2 km, conductă ce va conecta resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre atât cu rețeaua națională de transport gaze naturale, cât și cu coridorul BRUA (conducta Tuzla – Podișor), conectând astfel sistemele de transport gaze naturale din Europa de Sud-Est, Centrală și Europa de Vest. Acordarea acestei finanțări este susținută de Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa („Planul Juncker”).
  • Contractul de împrumut în valoare de 38 milioane euro prin care Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă finanțare Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz în Republica Moldova, în vederea finanțarii Vestmoldtransgaz SRL pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chișinău. Realizarea, proiectului constă în: construirea unei conducte noi de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău DN 600, PN 55 bar, L=120 km; trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni); dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău reprezintă faza a II a proiectului de interconectare Iași –
    Ungheni- Chișinău.

Cu ocazia acestui eveniment, Ministrul Economiei, Niculae Bădălău a declarat:
„Este de importanță strategică ca gazul produs în Marea Neagră să fie transportat prin Sistemul Național de Transport gaze naturale spre piața românească și europeană, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România și UE și a garanta aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor interni și din regiune. Îmi doresc ca Transgaz să urmărească cu perseverență și tenacitate îndeplinirea obiectivelor de investiții asumate”.

Directorul General al SNTGN Transgaz SA Ion Sterian a declarat: „Pentru compania noastră, cooperarea cu Banca Europeană de Investiții vizează asigurarea finanțării competitive a proiectelor strategice de investiții ale Transgaz, proiecte susținute de Guvernul României și menite să contribuie în mod real la îndeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabilă a infrastructurii de transport gaze naturale, creșterea gradului de interconectare, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și consolidarea securității și solidarității energetice. BEI a semnat până acum cu Transgaz, trei contracte de finanțare, în valoare de 50 milioane EUR fiecare, două pentru punerea în aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA) și unul ca primă tranșă pentru construcția conductei Tuzla – Podișor. Astăzi, s-a semnat contractul pentru tranșa a doua, în valoare de 100 milioane euro, din împrumutul total de 150 milioane euro acordat pentru acest proiect. Sprijinul financiar acordat de BEI va contribui substanțial la extinderea infrastructurii naționale de transport gaze naturale iar pentru proiectul de interconectare Ungheni –Chișinău, finanțarea BEI va impacta pozitiv și va permite conectarea sistemului de transport gaze din Republica Moldova cu cel din România, asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale prin diversificarea căilor şi surselor de aprovizionare, reducerea dependenței energetice și integrarea Republicii Moldova în Proiectele de infrastructură energetică ale Uniunii Europene (UE). Banca Europeană de Investiții are încredere în capacitatea Transgaz de a duce la bun sfârșit aceste proiecte și contribuie prin finanțările acordate la creșterea încrederii și sentimentului de solidaritate între țările europene care vor beneficia de pe urma acestor investiții strategice”.

Președintele BEI, domnul Andrew McDowell a afirmat: „Proiectele inovatoare semnate astăzi sunt importante atât pentru România și Moldova cât și pentru Uniunea Europeană. Acestea contribuie la securitatea în aprovizionarea cu gaze și la diversificarea resurselor energetice.
Acest lucru sporește competitivitatea în sectorul energetic cu implicații pozitive pentru clienți în ceea ce privește prețurile corecte și fiabilitatea.”

SNTGN Transgaz SA se preocupă de obţinerea de asistenţă financiară
nerambursabilă pentru finanţarea proiectelor de investiţii cu impact asupra modernizării, retehnologizării şi dezvoltării infrastructurii SNT, în vederea obținerii unui mix de finanţare care să asigure cel mai redus cost în finanţarea programului de dezvoltare. Transgaz are de asemenea programate investiții pentru dezvoltarea sistemului național de transport (SNT) gaze naturale pe noi direcții de consum în scopul asigurării transportului gazelor destinate unor sisteme de distribuții gaze naturale nou înființate și alimentării a noi consumatori racordați, pentru modernizarea și retehnnologizarea SNT, investiții pe care le susține din
fonduri proprii.

4 COMMENTS

  1. “complicitati cu interese personale si de partid, fara mari proiecte derulate”. Cum domne, dupa ce ne spune Gadea seara de seara ce buni sunt PSDistii si cum ei saracii sunt doar victime ale justitiei, altfel ei ar face performanta. Mai sa fie…

  2. Radu Tudor credeam ca ai timp sa le spui votantilor psd alde cum distrug economia Dragnea si Tariceanu, Romania in general.

  3. Minciuni ordinare dle. R.T. pentru că grosul acestor fondurî europene se vor duce în buzunarul firmei Austriece Habau Pipelline care are de executat 2 loturi din cele 3 în care este împărțită această lucrare pe teritoriul României. Cine este această firmă ? Am avut colegi la Lugoj unde am lucrat la acest proiect care îi înjurau pe Keoveși și pe Coldea că au băgat în faliment cea mai bună firma Românească de profil “Conducte Magistrale Brașov” și a dat lucrarea Austriecilor preluândule atât personalul cât și mijloacile fixe ( utilajele ), chiar colegii mei de muncă care înjurau pe K.și C. au fost angajații firmei Brașovene. Și ca să vă dovedesc că cunosc subiectul pentru că am lucrat la acest acest proiect vă anexez fotografii de la fostul meu loc de muncă.

    • Lasa domne ca e veste buna pt romania. Trebuia sa scrie ceva in ziua cand leul a avut un minim istoric, mnah…. ce voiai, sa zica de paritate?!;p

Leave a Reply