Stirea de jos e una proasta. Nu neaparat pentru ca urmeaza scumpiri masive in asteptarea iernii. Cu asta ne-am obisnuit, din pacate.
Pentru ca mixul energetic al Romaniei, destul de spectaculos, ar fi trebuit sa asigure un pret mai mic, atat pentru agentii economici cat si pentru populatie. De ce nu se intampla asta?
Pentru ca un domeniu ce trebuia sa fie unul de excelenta al Romaniei in plan european se dovedeste a fi prost gestionat, tratat ca o vaca de muls si impins spre contraperformanta, in dauna securitatii energetice a Romaniei. Uitati-va cine conduce ANRE, vedeti ce tristete profesionala e la Ministerul Energiei si ce figuri domina peisajul acum in tara noastra. Suntem in pragul avariei nationale de competenta in domeniu !
In mod normal, niste indivizi din sistem ar trebui scuturati serios pentru ce se intampla acum. Dar cine sa o faca, interimarul de la Energie?! Vai de noi ! Suntem corigenti acolo unde trebuia sa fim premianti ! Sunt prea multe domeniile economiei unde lipsa de gestiune inteligenta si profesionista va genera efecte serioase. Pe termen scurt, mediu si lung !

Preţul energiei electrice pe piaţa bursieră spot, cu livrare joi, atinge maximul istoric de 750 de lei pe MWh, nivel mai mult decât dublu faţă de celelalte ţări din regiune, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM.

Energia va avea acest preţ în trei intervale orare, respectiv 18:00 – 21:00.

Precedentul record fusese de 680 de lei pe MWh, atins pe 1 februarie 2017, în mijlocul unei perioade extrem de geroase, cu consum uriaş de energie la nivelul întregii ţări.

Preţul mediu al energiei cu livrare joi este de 578 de lei pe MWh, de asemenea unul record pentru media preţurilor pe o zi.

În regiune, România este departe cea mai scumpă piaţă (122 de euro pe MWh), faţă de 53 de euro pe MWh în Ungaria şi 46 de euro în Slovacia şi Cehia.


Iata 5 cauze ale pretului urias identificate de Razvan Nicolescu, fost ministru al energiei :

Explozia preturilor la energie electrica are cel putin cinci cauze importante :

1. Lipsa investitiilor in sectorul de productie;
2. Un sistem de tranzactionare care e mai atragator pentru participantii la piata decat pentru consumatori;
3. Lipsa unui model de piata;
4. Cresterea preturilor cu certificatele de emisii de CO2
5. Un context national conjunctural generat de oprirea unor unitati de productie.

Intr-o postare anterioara, Nicolescu se revolta pe buna dreptate in legatura cu una din multele masuri idioate ale sinistrei conduceri ANRE din prezent :

Sectorul energetic romanesc este pe cale sa urmeze modelul venezuelean, adica sa adopte calea autodistrugerii rapide. Incepe sa nu mai existe nicio limita.

Principiile dreptului la proprietate si cel al economiei de piata sunt garantate de Constitutia Romaniei si de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

Maine cineva imi poate spune ca nu pot sa imi vand, donez sau sa las mostenire masina, terenul sau apartamentul decat decat daca anunt cu cativa ani inainte, ingradindu-mi dreptul de a dispune de proprietatea mea.

Este pur si simplu socant in Romania anului 2019 ca o institutie publica sa propuna asa ceva!

https://e-nergia.ro/toare-companiile-energetice-din-romani…/

6 COMMENTS

  1. Pentru cei saraci nu este o veste rea. Incalzirea globala a crescut si inca nu este interzis culcatul odata cu gainile si trezitul la cantatul cocosilor. Francezii au avut si un proces pe tema asta. Zile sa avem ca sa prindem disparitia clasei asteia de repententi la omenie si nenoorociti.

    • Datorita lu’ Dancila si lu’ Dragnia nu a plouat ca sa umple lacurili la Hidrotehnica ca sa stea megawatu cuminte si mai mic la pret,chiar daca pretu’ mic tocmai ca supara Enelu si alti smecheri care se fac ca nu stiu cum este cu concurenta si economia de piata si ameninta ei ca pleaca,crezand ca sperie niste fraieri,de parca fac paguba’n ciuperci si altii nu mai vin in locul lor. Dar profitul si salariile alea grase nu le reduc daca tot sunt rasuciri de preturi in piatza internationala,ba pe la gaze prea ieftine,ba pe la petrol prea scump,ba viceversa.Dar sa o dam pe guvern pentru toate cele,cum ca vai megavatul ,cand te-ai racorit toata vara cu curent,la ventiliciul conditionat,de zbarnaiau stalpii de curent tras mai mult decat iarna in toiul gerului.ca doar nu a trimis Dragnia , zapuseala peste tzara.A trebuit ca astia sa importe curent la preturi mari,de alea de urgenta,ca asa-i in tenis,ca sa acopere varfurile de consum si sa nu transpire toti carcotasii patriei daca se oprea eleftrica.Iar unii spun,ca apropo la guvernare, ca nu s-au facut investitii,de parca ei,care au stat pe treaba cu mult mai mult timp,au facut investitii de nu se poate,iar dreptacii si mai si,au investit in gondole,fantani cantatoare,tunuri de zapada flescaita si alte consumatoare aiuristice,dar acum “e vina” lu’ Dancila ca n-a facut intr-un an cat nu au facut toti actualii tzucalari iohanisti,ciolosisti,plus pontisti si alte adunaturi, in decenii in care au ros, mai de pomana, banii romanilor prin diverse guvernari.Dar stati ca vine iarna si o sa se incalzeasca din bucuriile blocajelor si comploturile lui Iohannis pe care le-a tot comis la adresa guvernarilor pesediste,care,asa cum au fost ele,tot au fost cele mai performante fatza de guvernarile catastrofale ale adunaturii de asazisa dreapta progresista si democratica care,in cativa ani,impreuna cu presedintii lor Basescu si Iohannis, i-au umplut pe romani de “progres” si “democratie” pe tot restul vietii lor.

      • a aparut primul dancilez! :))))))
        curioasa metamorfoza. acum cativa ani, il pupa in dos cu patima, pe ponta. acum il injura :)))))))))))))

Leave a Reply