Rata tăierilor necontrolate de pădure este de două ori mai mare decât cea a regenerărilor naţionale şi plantărilor prin finanţările de la buget, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.
Cele mai afectate județe în ceea ce privește defrișările sunt, potrivit ministrului, Alba, Cluj, Maramureş, Suceava, Bihor, Argeş şi Vrancea. Nu stau bine însă nici Giurgiu şi Dolj.
Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale care activează în domeniul protecţiei mediului și nu numai au atras de nenumărate ori atenția asupra situației dramatice și pericolului ce planează asupra pădurilor din țara noastră.
Avem deja un fond forestier ce ocupă o suprafaţă mai mică de 1/3 din teritoriul ţării, respectiv 27,3%, sub nivelul mediu al Uniunii Europene, care este de aproximativ 36%. Ca să nu mai vorbim de repartizarea neuniformă pe regiuni de dezvoltare şi judeţe.
Comparativ cu ţările europene care au condiţii geografice similare, situaţia procentului de împădurire este îngrijorătoare, fiind cu 125 de ani în urma UE.
Lucia Varga a spus că, din acest motiv, din toamnă începe un program de împădurire.
Este vorba de 40 de milioane de lei, bani aflați în fondurile de ameliorare, care urmează să fie folosiți în acest sens.
PS : in top 20 firme profitabile din Romania este compania unui austriac ce taie sute de mii de hectare in Harghita si Covasna