Forţele ucrainene din sudul ţării pot fi văzute, pentru prima dată, la una dintre liniile defensive ale Rusiei ”dinţi de dragon”, care se întind pe suprafeţe mari, potrivit unor imagini video care circulă pe reţelele sociale din Rusia, relatează CNN.

Armata ucraineană a eliberat de trupe ruseşti satul Staromaiorske, pe frontul de sud, unde forţele Kievului şi-au intensificat contraofensiva în ultimele zile, a anunţat viceministrul apărării Hanna Maliar, relatează AFP.

Imagine

“Staromaiorske din regiunea Doneţk a fost eliberat. Apărătorii noştri efectuează în prezent operaţiuni de curăţare” de trupe ruseşti, a declarat ea pe Telegram.

Acesta este unul dintre primele rezultate tangibile ale ofensivei ucrainene în acest sector al frontului cu începere din iunie. Trupele de la Kiev eliberaseră deja câteva sate în zona pungii de la Vremivka, greu de apărat pentru armata rusă şi care se afla încă la câţiva kilometri de principalele linii de apărare ale forţelor Moscovei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a difuzat o înregistrare video pe Telegram arătând soldaţi cu un drapel ucrainean lângă un zid plin de schije. “Sudul nostru, băieţii noştri, glorie Ucrainei!”, a scris el.

În acest videoclip, soldaţii spun că au “eliberat satul Staromaiorske”.

Armata ucraineană a declanşat la începutul lui iunie o contraofensivă majoră pentru a respinge forţele ruseşti din teritoriile aflate sub controlul lor în sud şi est.

Această contraofensivă a dat până în prezent doar câştiguri modeste pentru Kiev cu cucerirea mai multor sate şi terenuri la înălţime în apropierea oraşului devastat Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei.

La rândul ei, armata rusă a afirmat miercuri că a respins un atac ucrainean de amploare, implicând câteva sute de soldaţi, lângă Orihiv, pe un alt sector al frontului de sud.

Trupele Moscovei se află în ofensivă în nord-est, revendicând în ultimele zile câştiguri teritoriale în direcţia Liman, unde au anunţat marţi capturarea satului Sergheevka, scrie news.ro.

1 COMMENT

  1. Hmmmm, ce inseamna secretul militar pentru Jaluznai! Pe youtube pe inregistrarile de pe youtube, a spus ca lipseste pana pe 03.08 ca..nu a spus ce, dar in fiecare dimineata, pune inregistrari pe youtube in engleza pentru parteneri. De ziua lui, a spus ca e nebun si va ajunge la moskova. Din start am banuit ca pleaca departe cu militarii spre est pentru coordonare. Zilele astea, am mai vazut pe youtube un comandant, cel care a zburat la joasa inaltime si a facut ravagii in zona militara rusnaca, pare ca tot el a fost cu ideea de a baga explozibil in apa sub podul T(k)erci si comanda exploziei, a fost de la distanta, dovada ca acest Budanov a ridicat degetul mare in sus satisfacut. Jaluznai cu Budanov un parteneriat in orice actiune militara, vor risca totul pana golesc orice patratica de invadatori. Azi am vazut pe youtube, o inregistrare din Mikolaiv si cei care comentau, voiau sa fie alungati invadatorii in frunte cu primarul rusnac plasat, cat mai repede, Mikolaiv-ul seamana cu cairo si statiunile hurgada si sarn-el sheik, partea marginasa unde praful si gunoaiele sunt la ordinea zilei pe un soare arzator, apa murdara dar primesc apa la bidoane de plastic, nu spune daca e platita de ei. Sa vedem ce urmeaza, ce pasi fac rusnacii spre marea neagra partea de est care e la comun cu bulgaria pe motiv de exporturi.

Leave a Reply