Vestile proaste se confirma : se incaseaza mai putini bani la bugetul de stat, cheltuielile cresc, iar marea nevoie a economiei romanesti – investitiile – ramane fara finantare. Suntem condamnati sa repetam aceleasi guvernari cu “cifre bune” de crestere economica, dar fara autostrazi, spitale, fonduri europene, retea CFR civilizata, cu Tarom distrus si altele?!

Sa fim realisti : mesajele optimiste nu folosesc la nimic, relaxarile prin Delta si intalnirile repetate cu primarii de comune in mod evident nu suplinesc lipsa intalnirilor si discutiilor cu liderii marilor puteri europene, decizia buna a maririi pensiilor si salariilor devine complet nesustenabila fara cele 5 miliarde euro fonduri europene promise in acelasi program de guvernare.

Promit o analiza extinsa la aniversarea primelor 100 de zile de guvernare a cabinetului Grindeanu.

Execuția bugetului general consolidat pe primele două luni din 2017 s-a încheiat cu un excedent de 397,1 milioane lei, respectiv 0,05% din PIB, față de 788,1 milioane lei, respectiv 0,10% din PIB, înregistrat în aceeași perioadă a anului 2016, conform datelor operative, informează, luni, Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 34,9 miliarde lei, reprezentând 4,3% din PIB, au fost cu 1,4% mai mici, în termeni nominali, față de perioada similară a anului precedent.

Potrivit unui comunicat al MFP, s-au înregistrat creșteri față de anul trecut la încasările din impozitul pe salarii și venit (+13,6%), contribuțiile sociale (+11,9%), impozitul pe comerț exterior și tranzacțiile internaționale (+18,8%) și la venituri din capital (+76,8%).

“Încasările din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii au crescut cu 90,9% față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată, în principal, de evoluția încasărilor aferente contribuției datorate pentru medicamente, precum și pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, menționează MFP.

În ceea ce privește încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere față de primele două luni ale anului 2016 cu 15,8%, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2016. Totodată, începând cu luna februarie 2017 se reflectă în încasări și efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%, subliniază ministerul.

Încasările din accize au fost cu 5,3% mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, fiind influențate negativ de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice începând cu 1 ianuarie 2017.

În ceea ce privește cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 34,5 miliarde lei, acestea scad în termeni nominali cu 0,3% față de aceeași perioadă din anul precedent, diminuându-se și cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 13,3% față de aceeași perioadă a anului precedent, fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016, respectiv aplicarea, începând cu luna august 2016, a prevederilor OUG nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și de creșterile salariale acordate în 2017, respectiv creșterea cu 15% a salariilor din sănătate și din educație începând cu 1 ianuarie 2017.

Cheltuielile cu bunuri și servicii s-au redus cu 5,1% față de perioada similară a anului trecut, scăderi majore înregistrându-se la instituțiile finanțate din venituri proprii și din subvenții (9,4%), precum și în administrația locală (6,1%).

Dobânzile sunt cu 4,1% mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent, menținându-se la același nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,2%.

Subvențiile sunt în creștere cu 51,1% raportat la perioada similară din 2016, creșterea majoră provenind de la subvențiile pentru sprijinirea producătorilor agricoli.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut comparativ cu anul precedent, cu 9,4%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei (OUG 99/2016), precum și alte măsuri ce au fost aprobate în timpul anului 2016 care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale cum sunt: creșterea numărului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocației de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG), majorarea indemnizației acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unitățile de asistență socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi, și majorarea numărului de persoane încadrate în diverse tipuri de handicap, majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și a stimulentului de inserție, pensii de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, funcționari publici parlamentari, auditori ai Curții de Conturi.

“Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 870,1 milioane lei, respectiv 0,11% din PIB“, subliniază MFP citat de Agerpres.

Iata si analiza zf.ro :

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/veniturile-bugetului-au-crescut-in-februarie-cu-4-dar-sunt-departe-de-tinta-cheltuielile-au-scazut-cu-sacrificarea-majora-a-investitiilor-16210652

Si o mica-mica raza de speranta :

http://www.stiripesurse.ro/rovana-plumb-anun-a-o-revolu-ie-in-absorb-ia-de-bani-europeni-deblocarea-proiectelor-mari_1187867.html

 

35 COMMENTS

  • Pai nasule, orice om normal la cap isi dadea seama singur ca programul de guvernare prezentat de Dragnea in campanie nu avea sustenabilitate in realitate in lipsa oricaror masuri economice revolutionare. Adica fara a descoperi niste zacaminte naturale de uraniu, diamante sau petrol si gaze care sa-ti poata genera profit economic peste noapte, sau eventual declansarea unui program la scara nationala de sustinere si incurajare a micilor intreprinzatori care vor sa-si deschida o ferma de canabis de apartament, ca doar alea iti pot genera profituri explozive de doua sute la suta dreac! Realitatile si potentialul economiei romanesti erau cunoscute de toti! Neschimband nimic, mergand pe aceleasi organigrame si scheme manageriale nu aveai cum sa obtii o alta eficienta economica decat cea obisnuita! Programul lui Dragnea prezentat in campanie era clar pentru orice om normal la cap ca e politicianist, nerealist si ca in Romania n-are cum sa fie materializat un asemenea program! Sinistru e ca unii inca mai au asteptari sau ca mai exista oameni care se pretind surprinsi dreac, asta e cel mai bizar!

   Restul e cancan.

  • In 2016 economia a mers din inertie in urma masurilor luate de Ponta. ciolos nu a facut nimic sa continue masurile bune. Din contra, a facut niste cheltuieli aiurea si fonduri absorbite zero.

   • Superba concluzie! Guvernul Ciolos-Ghinea, zero absorbtie fonduri europene in anul 2016. Sifonarilor expirati “de dreapta” ce sunteti, mari suporteri ai securismelor si ai abuzurilor procuraturii, mai ceva ca pe vremea lui Stalin! Cica voi sunteti “de dreapta”, ce dreac! Habar n-aveti de capu’ vostru, vai de mama voastra! Televizoristi expirati!

    P.S. Nu uita sa lupti impotriva comunistilor, a Ciumei Rosii si a rusilor care va ataca in filmele din creierele voastre foarte obosite! Pe vremuri luptati impotriva lui Voiculescu si a lui Vantu care va furau sarea si posta, asa cum va spala voua creierul atunci idolul vostru etern, securistul expirat Basescu Damigeana! Acum luptati cu Dragnea, Voiculescu, cu comunistii, rusii si cu Ciuma Rosie, in filmele din creierele voastre de spalati pe creier ce sunteti dreac! Noapte buna, nasuleeeeeei… Hai pa

  • Stimata doamna, unde ati vazut afisata vreo postare pro dragnea ? Asa ati inteles dvs. din “nu sunt vesti proaste” sau “sa nu disperam” ? Cu certitudine aveti o problema si vreau sa cred ca nu suferiti de mania persecutiei. Incercati totusi sa comunicati in continuare. Violenta in limbaj si actiuni, am impresia ca o gasiti in alta parte.

 1. Dle Tudor, vad ca m-ati trecut la banare automata! Nu v-am jignit, nici pe dvstra, nici pe vreun sustinator psd. Ca sunt o gramada pe aici, vad. La orice postare prociolos sau antipsd, activistii riposteaza cu limbaj violent. Nu ma obosesc sa le raspund, nu merita. Ce ma supara, ca ma banati pe mine sau alte persoane care nu se aliniaza ideilor blogului. Acum linia e propsd. Inteleg ca blogul e al dvstra, dar parca traim in democratie! Sau la dvstra pe blog e dictatura? Nu sunteti prodemocratie?

   • A trebuit sa adaug un nr la user name, dupa mai multe postari esuate cu vechiul user name.
    Asa am reusit sa postez din nou. Si astfel mi-am dat seama ca mi-ati banat permanent vechiul username. Nu e prima data. E suparator, la un anumit interval blocati anumiti useri care nu posteaza cum v-ar place. Fara sa jigneasca pe nimeni. In schimb sunt cativa postaci, pe blogul dvstra, care jignesc in ultimul hal, dar vad ca-i lasati sa-si faca de cap, neintrerupt. Din “afara”, se vede ca le tineti isonul. Poate dvstra nu va dati seama, dar se vede din ” satelit”!

   • Intr-adevar foarte multe postari sunt banate, nu prea sunt agreate parerile anti! Ce sa facem…criticam Rusia dar aici pe blog cenzura este mai rea ca in Rusia!

  • Stimata D-na suportera “de dreapta” a propagandei securiste, din comentariul dvs. rezulta clar ca de fapt pe dvs. va deranjeaza ca nu sunt blocate mesajele tuturor celor care nu sunt sustinatori ai lui Ciolos sau anti-PSD si ca in egala masura dvs. v-ati dori ca acest blog sa devina o portavoce a propagandei securiste “de dreapta” de fapt! Era vorba despre altceva?

   P.S. Nu vreau sa va sugerez sa va numarati neuronii intrebandu-va daca dvs. inca nu ati aflat nici pana la aceasta ora ca postul tv Antena 3 si angajatii de acolo nu sunt in niciun caz propagandisti acoperiti ai securitatii similari cu personajele de pe posturile dvs. tv favorite la care va uitati si pe care lingeti ecranul zi lumina. N-are rost, va dati seama, daca dvs. inca n-ati aflat ca nici postul tv A3 si nici acest blog nu sunt niste trompete ale securitatii si procuraturii si ale propagandistilor acoperiti din media romaneasca! Sunteti oricum praf, pe langa ca sunteti o sifonara oparita “de dreapta”, suportera a securismelor si procuraturii, a metodelor din epoca lui Stalin dreac! Cica mai sunteti si “de dreapta”, desi in capul dvs. cine stie ce forme de bizarerii se deruleaza daca dvs. prin ceea ce scrieti confirmati ca nu va dati seama nici pe ce lume sunteti, dreac!

   Respekt deosebit, si incercati sa nu mai fiti la fel de abuziva si intoleranta ca cei pe care-i mentionati in sugestiile dvs. Pe bune, fiti o buna crestina in virtutea dvs. ortodoxa, nu o mai dati in inverse si in golanii ordinare pe vrajeala, ca oricum se prind toti care e abureala, ce dreac! Fiti corecta pana la capat, aplicati ce le pretindeti celorlalti si pe propria dvs. persoana, nu va comportati doar ca o simpla gainara de ocazie! Pe bune! Pa, pa

 2. cheama si un specialist sa faca analiza economica sa le explice oamenilor clar de unde trebuie sa vina banii din economie, care ar trebui sa fie directia si de ce sa nu ne bazam pe fondurile europene.. pentru care nu inteleg, ca restul sunt mici hoti care voteaza alti hoti.

 3. Eu nu cred in cifrele alea. E o intoxicare sorosista pusa la cale cu ajutorul undelor psihotronice. Dragnea a spus foarte clar ca totul este bine, si programul de guvernare, pe care doar el il cunoaste, merge impecabil.

    • Ba, pai lasa ma ca tu esti grabit rau, ca de-aia voi toti sifonarii astia de dreapta nu ziceati nimic cand a iesit idolul vostru etern Basescu Damigeana sa anunte taierile de pensii si salarii cu 25% si ca imprumuta Romania cu 20 de miliarde de euro cu de la sine putere, la intelegere directa intre el si camatarii de la FMI, ca nu a mai consultat Parlamentul sau populatia Romaniei sa faca referendum si sa ii intrebe daca vrea sa ii indatoreze, asa cum era normal si moral. Atunci nu vi se mai facea rau, ca aia care ne conduceau chiar daca erau golani sadea cu acte-n regula erau de dreapta d-le, si de-aia va durea direct in posterior pe voi de ce se intampla cu tara asta si cu populatia! Acum nu mai puteti de grija de cand ati pierdut alegerile, va zvarcoliti in somn de grija ce aveti pe voi, ramaneti fara aer si va sufocati, ai dreacului de sifonari gargaragii ce sunteti cu abureala voastra securista de doi lei si cinci’spe bani de golani! Paaaa

     Respekt deosebit

 4. Deocamdata e efectul rezidual al guvernarii Ciolos-zero, dar nu prea imi place cum se misca nici actualul guvern. Fonduri UE, fonduri UE si iar fonduri UE. E nevoie de stabilitate, nu sa schimbam ministrul din 3 in 3 luni. De ce nu s-a pus ministrul din guvernarea Ponta care a avut cele mai bune rezultate in 2015? Si pe toti cei care au contribuit la excedentul bugetar din acel an. Dragnea sa-si calce pe mandrie si sa renunte la “carantina” oamenilor lui Ponta, ma refer la cei care au performat la guvernare.

 5. domne, pai daca nu a trecut ordonanta 13 nu vezi ca se strica sandramaua cu guvernarea dupa prograzm?:)))
  acuma gata, canci recuperari la buget, nema salarii, bun-venit in lumea reala, ca economia reala era aici de mult!!

 6. Cum as putea avea incredere in dragnea, patronul teleormanului, unul dintre cele mai sarace judete din romania! Dle Tudor, credeti ca-i face cinste rusinea saraciei din teleorman? A venit coate rupte, sa guverneze Romania! Normal ca ne duce spre dezastru! Va iesi urat, dupa aceasta guvernare experimentala! Ascultati la mine.

 7. E doar inceputul!
  Trist este faptul ca ne vom trezi prea tarziu.
  “Da-i Doamne, mintea romanului cea de pe urmă! ” zice un proverb.

 8. Vesti proaste si de la tribunal, dle Tudor! A patra persoana si-a recunoscut vinovatia! 4(PATRU) persoane! Doar dragnea-i curat ca lacrima! Nu scapa de puscarie dragnea, orice ar face. Ati putea va rog sa-l intrebati pe dragnea, ce parere are despre asta? Sunt 4 contra 1. Cine minte, cine are dreptate? O confruntare intre ei?

  • D-na, dvs. sunteti o sifonara ragaitoare “de dreapta”, mare suportera de securisme si abuzuri ale procuraturii staliniste. Asa incat nu inteleg ce rost are sa mai postati si sa va mai opintiti aiurea pe aici?! N-aveti cu cine sa vorbiti despre balariile pe care le vedeti dvs. la televizor pe posturile securiste pe care lingeti ecranul televizorului toata ziua, sau in ce faza de afectiune psihiatrica va aflati? Ca oricum nu pareti ca v-ati afla intr-un stadiu normal din punctul de vedere al sanatatii mintale, sincer! Pa

 9. Sa spui in martie ca va fi rau tot anul…e foarte devreme. De exemplu, agricultura iti poate da sau lua 2-3% la cresterea economica in functie de an. Anul acesta se pare (avand o iarna lunga cu precipitatii) ca va fi un an agricol bun. Plus ca sbventiile au fost deja acordate.

  Radu, sper ca acest articol si fie pastrat si citit anul viitor prin ianuarie. Sunt foarte curios cum va fi citit atunci… Poate chiar il poti reposta cu titlul: “In martie 2017 scriam urmatoatele:”

 10. Pai tara asta nu a avut nici buget in prima luna a anului… Din cauza de dreapta… Nici in familie,daca n.ai un buget nu-ti poti duce proiectele la capat, indiferent de maiestria planurilor. In plus, daca-ti mai si consumi resursele cu toti de-alde Gica-contra (care n-au niciun interes ca tu sa reusesti), esecul este asigurat!

 11. Cred ca trebuie sa mentionati ca PSD a facut buget nu dupa incasarile de anul trecut, ci pt niste incasari cu 15% mai mari.Ei fiind acum cu 15% in minus inseamna in termeni reali un deficit de -30%.

  Singura sansa a PSD e fie un miracol al ANAF, fie niste taxe noi, fie sa le vina fonduri europene.

  Insa acolo nu vor incasa decat din proiecte defazate din 2007-2013, daca mai e ceva de incasat si nu vin rezultatele unor controale unde trebuie sa dam bani inapoi si sa fim pe minus si la fonduri europene. Deja platim pe autostrada surpata a lui Ponta si pe niste partii de schi pe dealuri sau pe programul POS DRU fraudat de hal de Madalin Voicu si Nicolae Paun !

Leave a Reply