Scrisoare deschisa Presedintelui Romaniei

Stimate dle presedinte Klaus Iohannis,

In aceasta dimineata am urmarit in direct pe Facebook o ceremonie emotionanta, pentru care felicit Armata Romana : trecerea in rezerva a unor cadre, cu fanfara militara a Brigazii 30 Garda Mihai Viteazul, discurs al sefului Statului Major General si conferirea unor medalii de recunostinta.

Colonelul Mihai RADU, seful Directiei de Planificare Strategica din Statul Major General, este printre cei trecuti in rezerva.

Spre deosebire de multi alti militari de varf ai Armatei Romane, pe colonelul Radu l-am intalnit o singura data : la un briefing off the record in 2016 la Palatul Cotroceni, pentru pregatirea Summit-ului NATO de la Varsovia. Am descoperit un om pasionat de meseria sa, foarte bine pregatit. Omul potrivit la locul potrivit, cu alte cuvinte.

Biografia sa vorbeste de la sine : http://smg.mapn.ro/mihai_radu.php

Domnule Presedinte Iohannis, date fiind aceste coordonate si profesionalismul dovedit al colonelului Radu, va rog sa aveti in vedere avansarea acestuia la gradul de general in rezerva. O merita pe deplin!

Fac eu aceasta propunere in calitate de jurnalist specializat in probleme militare si de securitate. Scuzata sa-mi fie indrazneala. Poate ar fi trebuit sa o faca alti conducatori.

Iar catre responsabilii politici si institutionali ai acestei tari, fac un apel : la 57 de ani, un militar de cariera cu o solida experienta in structurile NATO si ale Armatei Romane, este o personalitate valoroasa, e inca tinar.

Ganditi-va cum sa-l valorificati, ce functie civila sa-i oferiti in domeniul apararii si securitatii nationale. Romania nu-si poate permite luxul de a trimite acasa la pensie un astfel de profesionist in dauna unora cu mult mai putina experienta.

Va multumesc,
Radu Tudor
Realizator Antena 3
Analist militar si politic

 

18 COMMENTS

 1. Sustin demersul, dar cu tot respectul, avansarea la general ar trebui facuta mai usor! Sa se faca pe baza de merite deosebite dovedite in teatrele de razboi, adica pe baza de fapte sau realizari dovedite pe campul de lupta, si nu la apelul bocancilor pe vreme de pace in stilul generalilor umpluti de stele de Basescu Damigeana.

  Noi nu am mai avut un razboi de vreo 500 de ani, de pe vremea lui Mihai Viteazu dreac! Exagerez, dar vreau sa spun, generalii sa fie avansati la grad in urma unor fapte sau realizari deosebite dovedite in teatrele de lupta, la razboi! Ca generali pe vreme de pace, e cam frectie la piciorul lui Prigoana!

  P.S. Pe vremea comunistilor gradele de general de armata sau amiral se acordau foarte greu! Acuma dreac, isi luasera Coldea ala si cu Oprea cate o sacosa fiecare, isi umplusera valiza de stele! Mai usor cu generalii si cu gradele inalte!

 2. Pai daca sustineti demersul domnule ultras, lasati-l asa, sustinut. Vedeti ca incurcati merele cu perele… stricate.

 3. moamm… iti dai seama cate date impportante despre armata romana stie omul asta?!!
  seful directiei de dezvoltare strategica!!! ala care da cu pixul pe echizitiile de F16 din desert, fregate olandeze etc. Da domne, eu as zice sa-i uram mult noroc la pensie si atat!
  asta cu “sa-l valorificam strategic” e deja fumata cred, in cazul de fatza. in rest, pensie frumoasa si sanatate!

    • A vrut sa zica cum ca iti patineaza musca, nu se referea la hochei! Dezvoltarea strategica nu este acelasi lucru cu dezvoltarea logistica, ca strategia o elaborezi pe baza a ce ai! Strategiile nu sunt de dezvoltare a achizitiilor pentru logistica si tehnica de lupta noua, ci se refera la strategiile militare ale operatiunilor in teatrele de lupta si ale altor frectii de gen!

     P.S. Oricum, achizitiile si altele de gen le voteaza si aproba aia in CSAT, cu presedintele si prim-ministrul care de-aia si sunt membri ai CSAT, si cu generalii care conduc armatele pe specializarile de arme la care se decid achizitiile respective, adica pentru aviatie, marina, mecanizate, vanatori de munte, anti-aeriana, racbete, OZN-uri si restul de specialitati care mai sunt. De elaborat si semnat planul de dezvoltare, modernizare si intretinere, oricum aia o fac generalii de armata pe specializari ca aia iti conduc armata si au drept de semnatura, si nu coloneii care sunt grad inferior si nici nu au dreptul sa ocupe functii de conducatori de armata, cf. fisei postului de general de armata dreac. Ba nasule, eu n-am nimic cu tine dar tu ai facut macar armata dreac?! Sincer. Pa

 4. Uitandu-ne ce generali a facut Basescu n-ai cum sa nu avansezi si un militar de cariera,o cariera PE BUNE nu un tablagiu “inventat” general de interesele unor politruci !

 5. fara legatura cu demersul trebuie sa ne punem o intrebare: la cata armata mai avem cam cati generali sunt?

   • cam pe unde? pe net gasesti tot felul de statistici dar nici una exacta si la zi.tu esti analist militar deci tu ar trebui sa cunosti subiectul sau daca iti e greu sa ne spui macar pune un link.. daca ne gandim ca dupa al doilea razboi mondial au fost facuti pe timp de pace peste 70 de generali cu 4 stele ce sa mai vorbim de restul generalilor de tot felul? avem muuuuuult pre multi generali, multi facuti la apelul de seara, fara nici un merit. acum ca sa ajungi general nu mai nevoie de ceva merite e nevoie ca presedintele tarii sa vrea. in curand o sa avem un numar de generali egal cu cel al soldatilor. oricum suntem unici in lume la numar de generali raportat la cata armata avem. ce sa mai vorbim de numarul celor in rezerva? dar de numaul de amirali, contraamirali, viceamirali la o flota aproape inexistenta?

  • Armata romana mai are 73.350 de soldati personal activ. Bugetul alocat armatei pe anul 2017 este de 3,65 miliarde de euro.

   În momentul de faţă, în MApN mai sunt activi 81 de generali şi amirali.

   P.S. Din 1990 până în 2016, la MApN au fost ridicaţi la gradul de general 1.284 de colonei.

   Cele mai multe înaintări în grad au fost făcute în anul 2000 – 117, urmate de anii 1991 –89 de înaintări în grad, 2010 – 87, 1992 şi 1994 – câte 84 şi 1993 – 83.

   Respekt

 6. la indemnul lui r.t. m-am uitat pe net si am gasit date interesante.daca in 1990 aveam undeva spre 400 mii de militari in 2015 am ajuns undeva la 70 mii cu vreo 80 de mii de rezervisti. tot din 90 incoace 1.691 de ofițeri ai tuturor instituțiilor de forță din românia au fost înaintați la gradul de general.numarul generalilor in rezerva e si mai mare stiindu-se ca odata iesirea la pensie multi colonei sau echivalentul lor din diverse arme au primit acest grad.repet datele sunt pentru 2015.

 7. Golul pe care il va lasa dl. colonel Mihai Radu prin plecarea domniei sale la pensie, va fi greu de acoperit… Spun asta, nu gândindu-ma la mecanismele existente de compensare necesare surmontarii imediate si adecvate a unor astfel de pierderi, ci gândindu-ma doar la valoarea pe care o reprezintă acest om pentru sistemul national de apărare. Vreau sa subscriu celor propuse de dl. Radu Tudor … si sa adaug ca o “planificare strategica” (si) in ceea ce privește evoluția ulterioară ieșirii la pensie a d-lui colonel Mihai Radu, trebuie sa existe.

Leave a Reply