Home Articole Victor Bostinaru, propuneri bomba impotriva coruptiei politice

Victor Bostinaru, propuneri bomba impotriva coruptiei politice

8029
22
SHARE

Europarlamentarul PSD Victor Bostinaru propune masuri drastice pentru eliminarea coruptiei din politica – intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Iohannis si partidelor. Merita sa cititi propunerile :

================================

Nu va exista niciodată un moment oportun pentru o revoluţie şi o evoluţie a clasei politice care guvernează destinul unei naţiuni. Nu va exista niciodată, dincolo de dorinţa celor aproape 70.000 de oameni care au ieşit în stradă în ultimele zile, o voinţă unitară pentru schimbarea parcursului unei societăţi şi nu va exista niciodată un consens asupra mijloacelor care vor aduce această schimbare. Ce va exista întotdeauna va fi rezistenţa sistemului, capacitatea sa de a se replica şi perpetua, de a umple aceleaşi spaţii şi de a rezista. Avem astăzi datoria şi ocazia istorică de a asculta vocea celor care au ieşit în stradă, de a schimba şi de a îndrepta însăşi fibra democraţiei: partidele politice din România.

La începutul acestui an, am atras atenţia asupra crizei partidelor politice tradiţionale din Europa, ce afectează funcţionarea statului de drept şi a instituţiilor democratice, protejarea partidelor politice ca instrument al democraţiei devenind o problemă de interes naţional. Astăzi ne confruntăm cu o propagandă agresivă din partea Rusiei şi a altor state care cooperează strâns cu Federaţia Rusă şi susţin demersurile Moscovei, în efortul sistematic de a constitui o adevărată «Coloană a V-a» în aceste state, de natură a slăbi unitatea şi solidaritatea UE şi NATO şi a asigura sprijin politic pentru acţiunile curente şi viitoare ale Rusiei. Federaţia Rusă vrea o Europă slăbită şi foloseşte toate mijloacele să-şi atingă obiectivele.

Subliniam la acea dată, în cele două scrisori deschise adresate premierului şi preşedintelui României, că ameninţările şi implicaţiile cailor troieni din sânul Uniunii Europene depăşesc ambiţiile şi emoţiile noastre naţionale, dar, în egală măsură, acesta este cel mai bun moment pentru schimbări în reglementarea activităţii şi mai ales, a finanţării partidelor politice. Tot la acea dată subliniam şi faptul că slăbiciunea pe care Vladimir Putin o exploatează se datorează corupţiei maligne care s-a răspândit în ceea ce ar trebui să fie esenţa jocului democratic: partidele politice. Iată de ce, incertitudinea, pasivitatea şi neîncrederea în partidele politice dăunează în egală măsură democraţiei, asemenea corupţiei şi incompetenţei.

Domnule Preşedinte, doamnelor şi domnilor lideri de partide politice, revin astăzi pe această cale cu apelul la introducerea unor măsuri inspirate din practica partidelor europene, capabile să readucă încrederea în singurele mijloace democratice legitime de a accede la guvernarea unui stat. Netratarea cauzelor reale ale corupţiei din cadrul partidelor politice şi penetrarea structurilor statului în regim clientelar au ca efect nu doar apariţia unor riscuri majore, precum cele care au dus la tragedia din clubul Colectiv, ci şi apariţia unor noi factori de risc la adresa securităţii naţionale, fapt evidenţiat de conţinutul mesajelor prezentate în cadrul protestelor din primele zile.

Astfel, reiterez apelul meu pentru reducerea drastică a sumelor care pot fi donate partidelor şi obligaţia publicării imediate a cuantumului şi a provenienţei sumelor donate, inclusiv pentru materiale promoţionale, conform modelului britanic. De asemenea, publicitatea electorală plătită va fi interzisă prin lege pentru a asigura imparţialitatea şi prezenţa publică a tuturor partidelor, conform modelului suedez. În continuare, trei puncte sunt esenţiale, dar uşor de implementat în interiorul tuturor partidelor din România:

1. Limitarea la două mandate succesive în aceeaşi cameră pentru funcţiile alese care presupun un vot popular semnificativ (senator şi deputat), conform modelului olandez, prin acordul politic al partidelor parlamentare.

2. Definirea conflictului de interese în sensul în care se interzice prezenţa în aceeaşi cameră a Parlamentului a rudelor de gradul I.

3. Introducerea limitei de vârstă de 65 de ani pentru candidatura la o funcţie aleasă.

În egală măsură, am mai propus interzicerea oricărei forme de finanţare a partidelor politice, a fundaţiilor şi instituţiilor echivalente care desfăşoară acţiuni şi activităţi contrare prevederilor constituţionale, tratatelor şi valorilor europene, fără a aduce atingere libertăţii de exprimare sau de liberă asociere, ci de a controla mult mai strict finanţările şi activitatea partidelor politice, sub sancţiunea radierii din registrul partidelor politice.
Aş dori să menţionez pe această cale şi necesitatea înlăturării mecanismelor de interferenţă a factorului politic în administraţia publică. Pentru profesionalizarea şi obiectivizarea acestui organism, propun introducerea unor mecanisme standardizate şi imparţiale de recrutare, formare şi dezvoltare a funcţionarilor publici din administraţia centrală şi locală, prin reînfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie şi prin organizarea unui examen naţional, evaluat de comisii regionale mixte, alcătuite din cadre universitare în disciplinele respective şi experţi practicieni.

Acest set de măsuri, inspirate din practica europeană, rămân vitale pentru consolidarea democraţiei, creşterea transparenţei şi profesionalizarea actului politic, înlăturarea suspiciunilor de fraudă, creşterea încrederii în partidele politice şi promovarea dezbaterii publice. Aceste elemente sunt fundamentale pentru parcursul democratic al ţării noastre, viziunea strategică pe harta geopolitică şi siguranţa pe care doar o guvernare în virtutea statului de drept o poate oferi.

În egală măsură, trebuie să exprimăm întreaga solidaritate pentru victimele tragediei care a dus la dispariţia din rândul nostru a 50 de persoane şi care a lăsat pe mulţi alţii cu răni grave. Toate gândurile noastre se îndreptă către familiile şi prietenii lor. Totodată, avem datoria de a exprima întreaga gratitudine echipelor de medici, personalului de pe ambulanţe şi cel medical, voluntarilor şi tuturor celor care şi-au ajutat semenii şi au încercat să aducă alinare celor marcaţi de această tragedie. În încercarea noastră de a căuta răspunsuri şi a trage la răspundere pe cei vinovaţi, trebuie însă să respingem orice acuze total nefondate la adresa medicilor români care şi-au servit pacienţii şi meseria cu abnegaţie. Apelul meu către dumneavoastră se îndreaptă, cu aceeaşi tărie, către apărarea demnităţii acestor oameni care nu au ezitat niciun moment să-şi pună la dispoziţie vocaţia cu profesionalism.

22 COMMENTS

 1. 41 parlamentari pentru că România are 41 județe!Un corupt pe județ ajunge!

  • @Doamne!Vino Doamne!Să Vezi ce-a mai rămas din noi!, nu mai Parlamentul sa fie compus doar din gen.Coldea si madama Kovesi.

 2. Cu tot respectul pentru d-ul Victor Bostinaru dar propunerile dansului sunt frectii Diana la picior de lemn. In Romania nu este si nu va fi DEMOCRATIE atata timp cat: 1. Arhiva Securitatii nu va fi desecretizara, actualmente se afla pusa la secret pe o perioada de 50 de ani de catre Traian Basescu. Arhiva trebuie sa fie descretizata si afisata pe Internet. 2. Toti sefii si sefutii din SRI care au activat si-n Securitate nu vor fi pusi pe liber. 3. 6/7 din angajatii serviciilor secrete, din cei 25.000 de angajati cat numara acum aceste servicii secrete din Romania recte: SRI, STS, SPP, DGIPI, Serviciul de informatii ale armatei…, nu vor fi exclusi din randurilor ofiterilor acestor institutii. Tara nostra neincadrandu-se astfel in acest moment in media de angajati ai serviciilor de informatii raportata la 100.000 de locuitori din tari ca: Franta, Anglia, Italia, Germania, Spania. Economisindu-se astfel sute si sute de milioane de euro ce sunt palmate intr-o veselie in fiecare an din bugetul statului de catre servciile secrete din tara noastra fara ca acestea sa produca nimic benefic pentru Romania. 4. SRI si celelalte servicii secrete sa nu mai aiba voi sa desfasoare activitati economice. 5. Interzicerea totala a ofiterilor acoperiti ce-si desfasoara activitatea in mass-media romaneasca, Justitie, structurile guvernamentale, Parlament.. 6. Finalizarea in Justitie a dosarelor Revolutiei si Mineriadei terminata prin pedepsirea celor vinovati cu ani grei de inchisoare. Fara toate aceste reforme absolut necesare, serviciile secrete din Romania vor face jocurile in politica tot la fel cum le-au facut din 1947 odata cu infiintarea Securitatii, Securitate care s-a revopsit in SRI dupa Dec. 89 dar a ramas in continuare cu aceleasi metode criminala de a omori oameni nevinovati ori de cate ori simte pericolul ca scapa puterea din maini. Serviciilor romanesti de informatii neconvenindu-le ca tara noastra sa devina prospera, democratica si puternica din punct economic deoarece numai prin saracie, nesiguranta si haos se poate cel mai bine controla si subjuga un popor tocmai pentru ca ele, serviciile de informatii sa-si pastreze in continuare privilegiile de care beneficiaza astazi.

 3. off topic
  Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei Limbii Maghiare. Potrivit legii, Ziua Limbii Maghiare este marcată la 13 noiembrie. La această dată vor fi prezentate valorile minorităţii maghiare, tradiţiile şi obiceiurile ungureşti.

 4. Partidele in actuala lor componenta, sunt rupte de realitate, sunt compromise, nu mai reflecta societatea votanta. Sunt virusate de coruptie la toate nivelurile. Mai au foarte putin ragaz la dispozitie si, in cazul in care nu se vor resofta, STRADA le va matura in termen real. Guvernul tehnocart este sansa noastra si a partidelor (de vor intelege).
  Trebuie urgent un PROIECT PENTRU ROMANIA foarte clar si precis, care sa aiba in vedere printre altele, depolotizarea institutiilor statului, eliminarea traseismului politic, delimitarea clara a rolului institutiilor de forta si neamestecul in jocurile politice.

 5. In principiu de acord cu toate cele 3(4) punctele in rosu. Mult mai interesanta mi se pare (re?)infintarea Institutului Naţional de Administraţie. Poate fi una din solutii de combatere nepotismului, pilelor si amantlacurilor. Cei cere ar da OK-ul functionarilor publici pot fi supusi la randul lor unui control constant si riguros tinand de competenta DNA. Dar am mari indoieli ca Ghinion isi va apleca urechea la orice cerere venita din parte PSD-ului, indiferent de circumstante. Pana acum s-a dovedit la fel de surd, incapatanat si infexibil, exact ca predecesorul sau. Singura cale reala prin care Bostinaru si-ar putea vedea cererile si propunerile puse in practica, din pacate, e doar in urma castigarii alegerilor parlamentare. Poate ca tocmai de-aia i le-a cerut lui Ghinion, pentru ca acesta sa le ignore, stind ca sunt chiar bune si “greu” de realizat.

 6. Eu zic sa se desfiinteze si Presedintia Romaniei, odata cu Parlamentul, si Romania sa nu mai fie Republica Parlamentara, ci sa devina o Republica a Oamenilor Strazii (pietari), conditia minima pentru a te inscrie ca membru in aceasta formatiune fiind sa ai smartphone cu facebook preinstalat ca aplicatie.

  De asemenea, imi doresc un guvern format din tineri feisbucisti (care toti arata dupa chipul si asemanarea Chiorului, daca tot e idolul lor de fapt, normal …), care sa devina ministri imediat dupa terminarea liceului ca sa aiba majorat, bineinteles. Si sa aiba toti feisbuci (trebuia sa scriu sa aive in mod normal, ca sa inteleaga si feisbucistii ce am zis). Pa pa
  P.S. Romania, o adevarata puscarie de tara, plina cu cimpanzei …

 7. Dl. Tudor,

  Spuneti-i presedintelui ghinion Iohanes sa le dea toate cele 6 case inapoi tinerilor pe care i-a meditat la fizica, pentru ca se pare ca nimic nu le-a intrat in cap tinerilor astora care se ascund dupa feisbuci si care daca ies din casa, vede toata lumea la ce a dat nastere Basescu si anume, la toti bizarii care arata si gandesc dupa chipul si asemanarea lui. Toti distrusii feisbucisti, care isi pun albume cu plozii, de la cununie si botez si eventual cu boracii cand se duc in parc la joaca. Astia n-au invatat inca nici macar ca oamenii iubesc copiii, dar sa fie ai lor. Copiilor altora le-ar da numai pixelul albastru peste bot, majoritatea!

  Asa incat, vreau ca tara sa fie condusa de tineri bizari feisbucisti care oricum habar nu au cine este parlamentaru reprezentant din colegiul lor, dar care au auzit ei ca politicienii sunt corupti si trebuie sa fie altfel …

  P.S. Va rugam, nu mai propagati zilnic neincredere pe postul dvs., la fel ca toti de pe celelalte posturi de asa zise stiri. Puteti incepe sa promovati valorile, inventatorii, oamenii de stiinta, tinerii castigatori ai olimpiadelor si concursurilor internationale, programatori, specialisti IT, dati-le tinerilor feisbucisti voie sa capete incredere in institutii, in clasa politica, in biserica, armata, politie, justitie, profesori, medici etc., ca poate asa vor ajunge sa nu mai gandeasca si sa se prezinte si ei altfel decat ca niste simpli cimpanzei. Pe langa ca arata cum arata … Pa pa

  • @primejdie ioana, cea mai penibila cu creier lipsa la cantar a fost fatuca invitata la Sinteza Ziei de Mihai Gadea aseara. Imbecila nu stia nici ce e acela un colegiu. Astia sunt facebucii frumosi si tampi ca brazii scosi in strada de SRI ca sa darame guvernul Ponta. Niste nulitati care in afara de a lua de bun tot ce se scrie pa facebuca nu-i mai duce la nimic capul.

 8. Frumos, dar tarziu si fara sprijin activ in PE unde socialistii stau intr-o alianta cu “dreapta” destul de precara, gata mereu sa se rupa sub actiunea radicalilor. Apoi, orice s-ar zice, un guvern de tranzitie nu face reforme, cel mult carpeste pe ici pe colo structurile existente ca sa poata pune in miscare masinaria de vot necesara legitimizarii (fie si de ochii lumii) partidei care a preluat deja puterea. Unde poate sa aiba ecou discursului dlui Bostinaru e printre tinerii din asociatiile studentesti, care doresc sa reconstruiasca stanga non-comunista. Cel putin cei pe care i-am auzit vorbind in recentele emisiuni ale Antenei 3 par sa-si fi dat seama ca au nevoie de o ideologie structurata ca sa lupte cu manipulatorii, agenti locali sau straini care influenteaza publicul romanesc pana-l fac sa dea in gropi (orice apropiere cu cazul Oprea e binevenita). Tineretul PSD ca si cel Liberal sunt deja inrolati in sistem, de asta nici n-au “glasuit” in disputa democratie de Piata sau Democratie? Purtata zilele acestea. Si ideologiile nu se concep peste noapte, nici nu se structureaza fara practica aferenta: campanii electorale, activitate parlamentara, etc. Discursul dlui Bostinaru e solid, n-are nimic de-a face cu tampeniile (bine) temperate cu “pragmatism” ale dreptei de aceea il vom pune in biblioteca pana ce generatia stangii noi va putea sa-l foloseasca drept referinta.

 9. Vorbe vorbite. el nu ştie sau nu a auzit că deja nu va mai fi nimic la vedere şi toate cheltuielile vor fi secretizate? madam merkel cu ue şi ce au hotărît de o lună de zile. Votidianul online a avut materialul tradus. titlul începea ”Cu ce se mai ocupă…” Căutaţi şi citiţi materialul şi o să vă convingeţi.

 10. Bostinaru asta numai aberatii emana.Adica si administratia publica sa fie stat in stat de capul ei ca si justitia zisa independenta dar confiscata in realitate de grupuri de interes cel putin…politic.Si poporul ce mai alege? Niste papagali care sa umple o sala careia sa ii zicem noi Parlament,dar care sa fie o adunatura de slugi a unor mafioti si practic cetatenii sa nu poata schimba niciodata nimic,sa nu mai sanctioneze prin vot nimic.

 11. Dle Bostinaru sunteti ori naiv ori traiti pw alta planeta.Cine e cel mai tare organ din tara? Ghici? Cine imparte dreptatea in tara? Ghici? Vezi facerea bercea vs M Basescu, afacerea Rarinca vs …., afacerea casa din Mihaileanu, angajarea la luxten a exdrei Eba, usw cum zice neamtul.Salutari de la neamuri cum se zicea pe la Free Europe cu ani in urma.

 12. bostinare ti-ai dat masura! in capul tau este numai “bostina”, sper ca stii ce este aia! ce dracului cauti in parlamentul European? esti penibil, habar n’ai de ceea ce’nseamna suveran, puterea suverana si cu ce se manaca exercitarea prin mandat a suveranitatii! ti-ai facut suma si scuipi samburi?!cred ca un “hai sictir!” ti se potriveste de minune.

 13. Dansul vorbeste care a fost promovat de un partid condus de Nastase care a iesit din puscarie si Ponta care este urmarit penal…era sa uit de Dragnea care este condamnat…

 14. Sa nu mai fie de loc finantate partidele de la buget. Cine vrea sa faca politica, sa o faca pe banii lui.

Leave a Reply