Horatiu Pepine comenteaza pe Deutsche Welle :

După prima rundă de convorbiri, pare limpede că PNL ”l-a preluat” deja pe Dacian Cioloș și că, în esență, vom asista la o guvernare liberal-prezidențială.

Prima întâlnire pe care a programat-o prim-ministrul desemnat, Dacian Cioloș, a fost cu Partidul Național Liberal. Este un indiciu că PSD a pierdut, de fapt, puterea și că noul guvern va căuta susținere mai ales într-o majoritate adunată în jurul liberalilor. Generalul Gabriel Oprea a făcut o declarație solemnă de susținere a proiectului prezidențial, ceea ce ne permite să spunem că asistăm acum la acea basculare a puterii pe care o revendicau unii dintre militanții PNL încă a doua zi după victoria în alegeri a lui Klaus Iohannis.

E adevărat totuși că PSD ar putea participa oarecum la viitoarea putere, dar cu condiția de a se plia pe un program străin în esență de propriile interese. Dacă prim-ministrul desemnat va reuși să creeze o majoritate, fie și la limită, fără PSD, susținerea social-democraților va fi decorativă.

Liviu Dragnea a spus după desemnarea lui Dacian Cioloș că, din acel moment, ”toate partidele se află în opoziție”, dar este doar o formă de consolare adresată propriilor militanți. În fapt, e greu acum pentru Liviu Dragnea să admită că, la prima sa mare înfruntare politică, a pierdut lupta fără nicio rezistență. Așadar va mai trece ceva timp până când social-democrații vor asimila noua situație în care se găsesc. Instinctul le spune însă de pe acum că Dacian Cioloș nu le este partener politic, dar ezită să denunțe ei primii unanimitatea creată în jurul deciziei prezidențiale.

Liberalii, în schimb, au asumat cu hotărâre proiectul Cioloș ca și cum ar fi fost propria idee, sugerând de pe acum că se identifică cu acest guvern. E interesant că liderii PNL au susținut că ar fi necesar ca nu doar cabinetul propriu-zis, ci și întreaga administrație să fie depolitizată, încercând astfel să preia inițiativa și să transforme postura de independent a premierului desemnat într-un veritabil proiect politic. Paradoxal, Dacian Cioloș ar deveni astfel un premier get-beget liberal, de vreme ce a fi fără carnet de partid este o reformă liberală.

Riscul ar fi însă ca depolitizarea să nu fie decât o depesedizare, care nu va face decât sa rostogolească resentimentul către viitoarele cicluri electorale. Declarația Alinei Gorghiu a fost, de altfel, ambiguă. Ea a avertizat că un guvern de tehnocrați nu va putea lucra cu o administrație populată de militanți și clienți ai PSD, sugerând totodată că unii vor fi înlocuiți cu alții, la fel de politici. Ultima mare decepție a fost provocată de guvernul Boc, care promițând depolitizarea, a repolitizat și mai abitir cu semn contrar. Fostul deputat de Ploiești Sever Voinescu avusese atunci o intervenție excepțională, din păcate ignorată, îndemnându-și comilitonii să renunțe la propriile ambiții și să încerce să spargă cercul vicios prin sacrificii personale. Dacă liberalii cer de fapt premierului dreptul de a popula administrația cu proprii militanți, atunci povestea se va repeta și reformele sperate de societate vor fi din nou compromise.

Totul pare destul de limpede în acest moment cu excepția reacției PSD. Va căuta să se agațe de această guvernare într-o formulă de aparentă uniune națională? Va oferi susținere ”condiționată”, simulând cooperarea de dragul circumstanțelor? Sau se va retrage hotărât în opoziție?

În orice caz, PNL ”l-a preluat” deja pe Dacian Cioloș și se pare că vom asista, în esență, la o guvernare liberal-prezidențială. Cu siguranță că există și riscuri în această asumare, căci un eventual eșec se va răsfrânge asupra liberalilor la viitoarele alegeri. Dar cine nu riscă nu câștigă.

http://www.dw.com/ro/prim-ministrul-desemnat-a-%C3%AEnceput-consult%C4%83rile-cu-partidele/a-18842930

18 COMMENTS

 1. Corect,ce sa mai…cu dosare inventate,cu tinerii “revoltati” la ordin,cu coruptia(altora) ucide,cu “depolitizarea” si un “altfel de politica” ,cu minciuni la foc automat. CINE NU PROSTESTE LUMEA, NU CASTIGA.Si propaganda care-i prosteste pe oameni este platita din banii furati tot de la ei.

  • Securistii inraiti ai lui Basescu, impreuna cu tomberoanele propagandistice ale Monicai Macovei au prostit “hipsterii de la multinationale” (sic!). Cu ce scop? Pai ca sa il repuna pe maghiarul Cseke Attila la sanatate, pentru a re-inchide spitalele (“Vrem spitale, nu catedrale!”???) si ca s-o readuca pe Anca Paliu Dragu la finante, ca sa taie iar salariile cu 25% si pensiile cu 15%! Asa cum voiau, de fapt, multinationalele unde sunt angajati revoltatii nostri “hipsteri”! Si-o vor lua si ei in freza, mintenash! Regimul Basescu RELOADED! Puteati sa credeti asa ceva in vara lui 2012?!?…

 2. or inceput bolnavii sa se vaite de pe acum ca astia vor distruge tara, ca soros , ca reptilienii. un retard cronic printre psd-isti.
  politic pnl e las “complect”. nu vor sa riste prea mult pana la alegeri. se vor delimita de ciolos daca va fi cazul.

 3. După cum a mers votarea pensiilor speciale, mă tem că vom asista neputincioși cum iar își schimbă Măria pălăria! Trebuie subliniat totuși că, în timpul guvernărilor boc, preturile din achizițiile publice și șpăgile complementare au devenit uriașe.

 4. Mda, din pacate Horatiu Pepine asta, de bucurie poate, a uitat esentialul, si anume ca nu peste mult timp vom asista la o guvernare impusa si extrem de legitima (oricare ar fi ea) rezultata in urma numararii voturilor date de cetatenii romani. Nu vad nici o mare revelatie in modul de abordare partinitor cu care ne-a obisnuit propaganda basista mai bine de un deceniu.

 5. Spuneti ca PNL a imbratisat imediat programul lui Ciolos?
  Hm! Sa zicem ca eu sunt mai inceata de minte si incerc sa ma lamuresc punandu-mi intrebari. Sper sa nu fie retorice.
  Care program al lui Ciolos? A venit cu el facut, de ieri pana azi? Il avea deja facut pentru ca stia ca va fi nominalizat? E cumva programul facut, “just in case”, de PNL si i-a fost strecurat pe sub masa cand luau cafeaua impreuna? I-au dat cumva si lista de ministri?
  Daca asa s-u schimbat procedurile, cred ca putem dormi linistiti. Are cine decide pentru noi, deci nu mai e nevoie sa ne ducem la vot. Se aleg ei intre ei si gata. Am scapat. E o mare problema: sa te scoli de dimineata, sa te duci la sectia de votare, sa stai la coada, sa fii atent pe cine pui stampila (asta daca-i cunosti pe aia de pe buletinul de vot), sa nu uiti sa-ti iei buletinul inapoi, sa te duci acasa…. Obositor. Oricum nu mai suntem in democratie din moment ce, chiar independent politic (adica fara carnet; inclinatiile politice nu se pun), primul ministrul a fost dictat. Nu a fost propus de nici un partid politic. E primul ministru al presedintelui. Tineti minte? GUVERNUL MEU. Mai mare prostie nici nu putea sa-i iasa pe gura lui Iohannis.
  Ma gandesc. Chiar daca e obositor, peste un an TREBUIE sa iesim la vot. INDIFERENT PE CINE VOTAM, TREBUIE SA FIM ACOLO. Sa ne punem stampila. Si pe urma nu ne mai plangem. Macar stim ca ne-am facut-o cu mana noastra. Nu cu a altuia. Sau a altora.
  Ma gandesc din nou. Cochetez din ce in ce mai mult cu ideea unei republici parlamentare. Parlamentul numeste presedintele. Da? Macar nu mai avem presedinte care dicteaza. Macar atat.

 6. Este din ce in ce mai evident ca se merge pe modelul republiciii prezidentiale, un model pe care atat Franta (Europa) cat si SUA il inteleg (diferit, desigur, dar axat pe aceeasi idee de presedinte ca sef al executivului) cu care se simt confortabil. Modalitatile prin care se ajunge la model nu conteaza, cum nu conteaza nici persoanele puse sa infaptuiasca modelul abstract care li se impune, de unde si aducerea la “carma” a unui personaj obtuz ca Johannis, si a functionarului tipic Ciolos pe post de premier. Esentialul e sa se formeze o birocratie clasica acolo unde parea sa se instaleze oligarhia de tip rusesc si birocratia e intotdeauna formata din oameni fara personalitate, care se conformeaza/merg pe drumul trasat (nu neaparat cu intentii rele dar stramt, cu un singur scop, foarte pragmatic, in fatza) orice ar urla sau zice “strada”. Deci, cu tot caraghioslacul lor de discurs si de fapte(vezi motiunile de-o pagina cu jos cutare sau cutare), noii penelisti asta executa: planul de a construi o birocratie pe ruinele oligarhiei pesediste. Dupa inlocuirea tuturor functionarilor din vechea garda/administratia PSD lucrurile vor merge ca pe roate, isi zic sfatuitorii, fiindca birocratia se regenereaza, nu trebuie s-o mai impinga nimeni de la spate. Si cand presedintele e prea prost, sau primul ministru prea “disident”, pac! Vine strada si-i da jos, restul merge mai departe sub supravegherea atenta a legii, adica a instantelor la care trepadusii: politiile de diferite calibre +parchetul livreaza marfa de corupti necesara sa potoleasca gloata (asta-i sensul “strazii” de ce sa ne mintim). Ponta corespundea cel mai bine tipului de premier “birocrat” pana nu s-a apucat sa candideze la presedintie/fara sa fie promovat through the ranks (sarind etapele); acum e liniste, omul a inteles, si-a dat demisia, iar strada a priceput si aceasta cate ceva: studentii, ca li s-a tras o cacealma de zile mari, ceilalti ca presedintele ales de “tineret”(cliseul generatia FB) nu e ce credeau ei. Cine n-a priceput nimic, vorba lui Bogdan Chirieac: cine e “stupefiat” de cele ce se intampla, sunt penelistii, care s-au trezit cu misiunea de a construi birocratia. Good luck! natiune.

 7. Nu stiu la ce vom asista am in schimb multe presimtiri nu tocmai optimiste. Sper sa ma fi inlesat, numai ca experienta si datele imi spun altceva.

 8. S-a bătut palma între cele 2 părţi de o lună de zile şi vom vedea sau simţi atunci cînd se vor face cheltuieli en-gros fără justificare(gen bechtell-şosea) şi totul secretizat chiar şi declaraţiile de avere! vom trăi şi vom vedea.

 9. o să fie o guvernare excelentă,dar bulangii ăştia de pesedişti încurcă treburile şi nu o să o lase să înflorească. alo,securitatea, o diversiune,ceva, să mai iasă fraierii în stradă ca să-şi dea şi restul pesediştilor demisia pe motiv de prostie din toate funcţiile deţinute,şi bineînţeles din parlament.oricum nu mai avem opoziţie sau orice altă diferenţiere în parlament!

 10. Dupa neputinta pe care a aratat-o PSD fata de Iohanis persoana corupta , care cere altora sa faca curatenie si el nu se curata pe el >>> vom avea nu liberal prezidentiala ci numai prezedentiala dupa tupeul lui Klaus .

Leave a Reply