Sunday, December 22, 2024
3.7 C
Bucharest

Viktor Orban si Traian Basescu. Cine se aseamana se aduna


Sute de mii de maghiari au protestat recent la Budapesta impotriva abuzurilor grave ale regimului Orban : modificarea Constitutiei prin conferirea unor puteri discretionare, controlul autoritar guvernamental asupra mass media, politizarea si preluarea deciziei in Banca Centrala a Ungariei, subminarea atributiilor Curtii Constitutionale, calificarea opozitiei drept vinovata pentru “crimele trecutului comunist”. 
Seful diplomatiei americane Hillary Clinton a trimis o scrisoare guvernului de la Budapesta in care-si exprima ingrijorarea pentru evolutiile politice din Ungaria, mentionind aspecte concrete din noua legislatie maghiara. 
Klubradio, un post de radio critic la adresa guvernului Orban, va înceta să mai emită din Ianuarie 2012, după ce reînnoirea licenţei acestui post, care a expirat în februarie anul trecut, a fost condiţionată Consiliul de Media de la Budapesta de modificarea profilului staţiei, adica muzică şi ştiri locale în loc de politică. Sub pretextul redimensionării schemelor de personal din motive de criză si în presa publică au avut loc concedieri masive în 2011.
Comisia de la Venetia, in avizul din Martie 2011, critica deschis noua constitutie a Ungariei, exprimind ingrijorari asupra incalcarii mecanismelor democratice, independentei justitiei, libertatea presei, existenta minoritatilor nationale, periclitarea relatiilor cu alte state. Comisia critica afirmaţii precum „promitem să conservăm unitatea intelectuală şi spirituală a naţiunii dincolo de furtunile secolului trecut”. Aceasta, alături de cea din articolul D „Ungaria are responsabilitatea pentru soarta ungurilor care trăiesc în afara graniţelor sale” atinge chestiunea foarte delicată a suveraniţăţii statelor în care trăiesc persoanele menţionate, inclusiv pentru că Ungaria doreşte să susţină „înfiinţarea auto-guvernărilor comunitare”. 
 O prevedere absolut halucinanta, care lasa loc oricarui abuz, e subliniat de Comisie :„restricţionarea un drept fundamental pentru a permite exercitarea altui drept fundamental sau pentru a apăra orice valoare constituţională”.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a declarat oficial un apropiat al lui Viktor Orban. Tendintele autoritare ale celor doi lideri vizeaza opozitia politica, libertatea de exprimare in mass media si controlul politic absolut asupra institutiilor celor doua state.Tara noastra aluneca si ea in afara Europei democratice prin : comasarea alegerilor si suprapunerea lor cu un referendum, modificarile Constitutiei, desfiintarea Parlamentului bi-cameral, desfiintarea judetelor, nerespectarea manifesta si deschisa a hotaririlor judecatoresti, legi care incalca dreptul la proprietate, accesul la servicii de sanatate si alte drepturi fundamentale. 
 Viktor Orban si Traian Basescu l-au sprijinit impreuna pe Laszlo Tokes pentru numirea ca vicepresedinte al Parlamentului European. Politicianul extremist, care militeaza deschis pentru autonomia teritoriala a maghiarilor din Transilvania, are in continuare drept sponsori politici pe Orban si Basescu.
Presa europeana constientizeaza pericolul de la Budapesta. Iata citeva reactii : 
THE ECONOMIST : POLITICA ANTI-DEMOCRATICA A LUI ORBAN
“Ungaria si politica lui Orban jeneaza Uniunea Europeana, care se mandreste in cea mai mare masura cu respectul neconditionat fata de principiile fundamentale ale democratiei, ca un element care defineste egalitatea si prosperitatea batranului continent. Exista limite ale democratiei si se pare ca Ungaria le-a depasit. Liderii europeni ar trebui sa condamne politica anti-democratica a lui Orban”.
 LIBERATION : SE CALCA IN PICIOARE REGULILE DEMOCRATIEI
 “Pasivitatea Bruxelles-ului în faţa derapajului Ungariei este ruşinoasă. Bagatelizînd, şovăind, Uniunea Europeană creează impresia că a încălca disciplina bugetară ar fi mai grav decît a călca în picioare regulile guvernării democratice”
 DIE WELT : ABSURDISTAN UNGARIA
Intre cele două războaie mondiale, cînd Ungaria era guvernată de sinistrul amiral Horty, circula o anecdotică definţie a ţării care făcuse odinioară parte din Imperiul Austro-Ungar: „avem un amiral fără flotă, o ţară fără ieşire la mare şi un regat fără rege”. Renunţarea în textul noii legi fundamentale la particula Republica Ungaria, ca şi stilul autocratic de guvernare al premierului Orban determina Die Welt să se întrebe: aşadar din nou un regat fără rege? Un nou provizorat? La urma urmei, ţara ar trebui să se numească Absurdistan Ungaria.”
TAGESSPIEGEL : STUPEFACTIE IN EUROPA
Idolatrizarea identităţii ungare prin care şeful guvernului de la Budapesta încearcă să camufleze, să peticească dezastrul, deciziile politicii culturale, care stîrnesc stupefacţie în Europa, conferă căii alese trăsături anacronic-absurde”. 

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img