Sute de mii de maghiari au protestat recent la Budapesta impotriva abuzurilor grave ale regimului Orban : modificarea Constitutiei prin conferirea unor puteri discretionare, controlul autoritar guvernamental asupra mass media, politizarea si preluarea deciziei in Banca Centrala a Ungariei, subminarea atributiilor Curtii Constitutionale, calificarea opozitiei drept vinovata pentru “crimele trecutului comunist”. 
Seful diplomatiei americane Hillary Clinton a trimis o scrisoare guvernului de la Budapesta in care-si exprima ingrijorarea pentru evolutiile politice din Ungaria, mentionind aspecte concrete din noua legislatie maghiara. 
Klubradio, un post de radio critic la adresa guvernului Orban, va înceta să mai emită din Ianuarie 2012, după ce reînnoirea licenţei acestui post, care a expirat în februarie anul trecut, a fost condiţionată Consiliul de Media de la Budapesta de modificarea profilului staţiei, adica muzică şi ştiri locale în loc de politică. Sub pretextul redimensionării schemelor de personal din motive de criză si în presa publică au avut loc concedieri masive în 2011.
Comisia de la Venetia, in avizul din Martie 2011, critica deschis noua constitutie a Ungariei, exprimind ingrijorari asupra incalcarii mecanismelor democratice, independentei justitiei, libertatea presei, existenta minoritatilor nationale, periclitarea relatiilor cu alte state. Comisia critica afirmaţii precum „promitem să conservăm unitatea intelectuală şi spirituală a naţiunii dincolo de furtunile secolului trecut”. Aceasta, alături de cea din articolul D „Ungaria are responsabilitatea pentru soarta ungurilor care trăiesc în afara graniţelor sale” atinge chestiunea foarte delicată a suveraniţăţii statelor în care trăiesc persoanele menţionate, inclusiv pentru că Ungaria doreşte să susţină „înfiinţarea auto-guvernărilor comunitare”. 
 O prevedere absolut halucinanta, care lasa loc oricarui abuz, e subliniat de Comisie :„restricţionarea un drept fundamental pentru a permite exercitarea altui drept fundamental sau pentru a apăra orice valoare constituţională”.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a declarat oficial un apropiat al lui Viktor Orban. Tendintele autoritare ale celor doi lideri vizeaza opozitia politica, libertatea de exprimare in mass media si controlul politic absolut asupra institutiilor celor doua state.Tara noastra aluneca si ea in afara Europei democratice prin : comasarea alegerilor si suprapunerea lor cu un referendum, modificarile Constitutiei, desfiintarea Parlamentului bi-cameral, desfiintarea judetelor, nerespectarea manifesta si deschisa a hotaririlor judecatoresti, legi care incalca dreptul la proprietate, accesul la servicii de sanatate si alte drepturi fundamentale. 
 Viktor Orban si Traian Basescu l-au sprijinit impreuna pe Laszlo Tokes pentru numirea ca vicepresedinte al Parlamentului European. Politicianul extremist, care militeaza deschis pentru autonomia teritoriala a maghiarilor din Transilvania, are in continuare drept sponsori politici pe Orban si Basescu.
Presa europeana constientizeaza pericolul de la Budapesta. Iata citeva reactii : 
THE ECONOMIST : POLITICA ANTI-DEMOCRATICA A LUI ORBAN
“Ungaria si politica lui Orban jeneaza Uniunea Europeana, care se mandreste in cea mai mare masura cu respectul neconditionat fata de principiile fundamentale ale democratiei, ca un element care defineste egalitatea si prosperitatea batranului continent. Exista limite ale democratiei si se pare ca Ungaria le-a depasit. Liderii europeni ar trebui sa condamne politica anti-democratica a lui Orban”.
 LIBERATION : SE CALCA IN PICIOARE REGULILE DEMOCRATIEI
 “Pasivitatea Bruxelles-ului în faţa derapajului Ungariei este ruşinoasă. Bagatelizînd, şovăind, Uniunea Europeană creează impresia că a încălca disciplina bugetară ar fi mai grav decît a călca în picioare regulile guvernării democratice”
 DIE WELT : ABSURDISTAN UNGARIA
Intre cele două războaie mondiale, cînd Ungaria era guvernată de sinistrul amiral Horty, circula o anecdotică definţie a ţării care făcuse odinioară parte din Imperiul Austro-Ungar: „avem un amiral fără flotă, o ţară fără ieşire la mare şi un regat fără rege”. Renunţarea în textul noii legi fundamentale la particula Republica Ungaria, ca şi stilul autocratic de guvernare al premierului Orban determina Die Welt să se întrebe: aşadar din nou un regat fără rege? Un nou provizorat? La urma urmei, ţara ar trebui să se numească Absurdistan Ungaria.”
TAGESSPIEGEL : STUPEFACTIE IN EUROPA
Idolatrizarea identităţii ungare prin care şeful guvernului de la Budapesta încearcă să camufleze, să peticească dezastrul, deciziile politicii culturale, care stîrnesc stupefacţie în Europa, conferă căii alese trăsături anacronic-absurde”. 

12 COMMENTS

 1. Orbane, Orbane Umilisi Traianu’! Rusinica!

  Stau si ma minunez la reactia majoritatii gurvernelor din cadrul Unuinii Europene vizavi de intentia guvernulului maghiar de a modifica Constitutia cu consecinte total nefericite asupra principiilor democratiei in aceasta tara. Practic reactia tarilor democrate din Unuiune ar trebui sa satisfaca pe toti cetatenii acestia care doresc democratie si care lupta pentru neatingerea ei cu actiuni ca cele luate de guvernul Orban, insa faptul ca doar la o aruncatura de bat de Budapesta exista o alta capitala in care un golan veros si mai incriminabil penal decat toti detinutii de la Rahova in vrac, isi face de mai bine de sase ani de zile mendrele in sensul desfiintarii statului de drept si confiscarii totale a puterii, este dovada ca in cadrul Uniunii Europene Romania nu valoreaza nici cat o ceapa degerata.
  Nici n-a apucat Orban sa initieze ceva masuri antidemocratice ca au si sarit de cur in sus partenerii din Uniune amenintand deja cu sanctiuni, in vreme ce la noi chiombu a facut harcea-parcea Romania, eludand tot ce se putea in domeniul legislativ, incepand cu Constitutia tarii si impunandu-si vointa discretionara la nivelul Parlamentului prin intermediul curvetului de Anastase, transformand statul de drept si insitutiiile sale intr-o marioneta cu care face el ce “vrea” muschii lui fara ca, in afara de cateva voci timide (Olanda, Finlanda), nimerica de calibru mai mare din cadrul Uniunii sa-i atraga macar atentia sa-si bage mintile in cap. E drept ca la noi n-a modificat inca Constitutia insa chiombu ne-a dovedit ca nici macar nu are nevoie de asa ceva. avand Curtea constitutionala la totala sa discretia Constitutia a ramas doar cu efect de decor sau, atunci cand vrea ‘mnealui, pe post de hartie igienica.
  Asa ca unica speranta pe care o mai avem sa scapam de Necuratu’ sta tot la noi si in capacitatea noastra de a ne mobiliza si de a iesi la vot cu mic cu mare pentru a-i sutui pe banditii astia porocalii in frunte cu Nosferatu’.

  Romanii isi au golanul ce ar vrea o dictatura
  Dar ii lua ungurul fata, lasandu-l cu des’tu-n gura,
  Cand lucrand la Legea Mama promova autocratia
  De tipa Uniunea-ntreaga c-a ucis democratia.

  Geaba Traienel al nostru, dictator de bulevard,
  Lucra-n draci sa se impuna, caci dadu cu oistea-n gard.
  Si in galeria-n care Hitler, Stalin sunt glazura
  Chiombu’ completeaza lotul doara cu caricatura.

  Nici macar la ast capitol n-avu nicio reusita
  I-o lua sogoru-nainte si-l lovi drept in ursita.
  Tocmai cand se-nvartosase ca sa fure tot scrutinu’
  Orban ii lua coronita si-i modifica destinu’.

  Asa ca, draga Traiane, neiesindu-ti asta fenta
  Cere-i imprumut Lenutei si te du pe bicicleta.
  De-n megalomania-ti oarba ai dat chix cu dictatura
  Du-te, vere, si ne lasa caci nu ti-a tinut figura.

 2. Tradatorii stau intotdeauna in capul mesei !!!…
  Basescu se simte foarte inspirat de vecinii nostrii !!!
  Unde e ” Marea Europa ” si de ce permite asa ceva ???

 3. Exista o mica diferenta intre cei doi: Orban nu asculta comanda lui Basescu dar Basescu executa ce-i comanda Orban, via UDMR,de exemplu, problema “auto-guvernarilor comunitare”. Ba chiar pluseaza cu “reorganizarea teritoriala”,stema diferita pe judete a politiei romane,acceptarea insemnelor si imnului secuiesc si mai nou, diminuarea numarului populatiei romane indirect, prin legea sanatatii, asa cum spuneau, prin ” iesirea din sistem”. Numai ca, vor fi si victime colaterale, maghiare, pentru ca, le place sau nu si romanii si maghiarii convietuiesc si se confrunta cu aceleasi greutati.

 4. Mai devreme sau mai târziu, fiecare pasăre, pe limba sa va pieri. Să ne dea Dumnezeu sănătate şi să ne revedem cu bine peste câţiva ani şi o să vedeţi că din “ciripoii” ăştia 3, nici unul n-o să crape de moarte buna – ba sugrumaţi de popor, ba arşi de foc prin cine ştie ce pârnaie.

 5. De ce alegeri comasate ? Pentru ca:

  – 80 % din procesele verbale intocmite de presedintii sectiilor de votare IN MEDIUL RURAL vor fi gresite, si cand spun asta stiu ce spun;
  -vor fi ,,corectate” la predare pentru a putea fi scanate, daca nu iese cheia softul nu le ia;
  -presedintii de sectii vor fi insotiti de politia locala ca s-a facut restructurare;
  – voturi nule cu gramada ca nea Gheorghe o sa se uite lung la 6, 7 buletine de vot;
  – or sa intre Primarii si nemurile lor cu alegatorii in cabine ca altfel pot fi surprize mari;

  CINE O SA MAI VERIFICE TONELE DE HARTIE. SI PENTRU VOTURILE NULE O SA FIE UN VOLUM DE MUNCA IMENS. VAI DE PRESEDINTII DE SECTII SI STATISTICIENI. VA MAI BAGATI????? EU NU . SA VEZI ALEGERI,SA VEZI BALAMUC, SA VEZI SCANDAL.

  • @un ciuruit: “Hartiile” oricum dispar intre timp ca nu se mai gasesc sacii…Cheia este tot la statisticienii “de baza” si la introducerea corecta a datelor in calculator. Acolo se pot verifica si numara cu adevarat voturile din procesele verbale din sectiile de votare.

 6. Toate aceste miscari de tip NAZIST,pe care le observ in Romania dar si UNgaria ( dar in mai mici proportii ),personal cred ca pregatesc scena unui NOU CONFLICT ARMAT.Se cunoaste faptul ca o criza economica a carui finalitate nu se vede poate fi sfarsita in doua feluri.Una din aceste modalitati este CONFLICTUL ARMAT.In Romania ,extremistii maghiari au devenit mai vocali si mai viscerali in actiuni ANUNTAND parca ceea ce o sa se intample in Ungaria ,deoarece se doreste SUPORTUL UNGARIEI IN OBTINEREA TINUTULUI SECUIESC.Cine nu crede ca asa ceva este posibil,nu trebuie sa faca mare lucru ca sa se convinga.O scurta analiza si o gandire logica a tuturor celor ce se inampla demonstreaza afirmatiile mele.Daca unesti totul ca intr-un puzzle NU POTI SA NU OBSERVI ACEST LUCRU.Romania este “UITATA” de Uniunea Europeana,cand aici au loc miscari clare anti-democratice ale celor aflati la putere.Pe cand in Ungaria se inampla lucruri similare,de aceeasi natura NAZISTA.Romania este o tara sacrificata in acest concept si o tara lasata in deriva in mod INTENTIONAT.Sper sa ma insel.Stiu ca ceea ce am scris pare de o carte SF decat de realitate…..si totusi NU trebuie sa fi paranoic ,ci doar realist.Romania a pierdut deja pe planul european,romanii sunt tara in care totul e posibil si un singur om este “SUPREMUL CONDUCATOR” iar noi ceilalti suntem niste bacterii,ce trebuie asuprite si chiar exterminate in cazul in care INDRAZNIM sa ne opunem sau sa gandim NOI PENTRU NOI.

 7. Daca americanii au sustinut puterea de la Budapesta asa cum o sustin fatis pe cea de la Bucuresti, acum sa nu mai faca gat, iar H.Clinton nu este decat o mare ipocrita.
  “Liberation” a zis foarte bine despre Bruxelles, numai ca ar trebui inlocuit cuvantul “pasivitate” cu “nesimtire”. Pentru ca altfel nu poti sa spui despre atitudinea UE.
  Cat despre Basescu, nici nu este de mirare ca il considera pe Orban prietenul sau, sunt de aceeasi teapa, cum e turcul si pistolul!
  Oricum,ne-au incalecat bine udemerisii si vor continua sa o faca, in cazul in care puterea portocalie se perpetueaza dupa alegerile de la finele anului.

 8. Nu vi se pare putin ciudat ? Dl. Basescu sta la masa cu dl. Orban … . E singurul vecin (demnitar) cu care isi mai da intalnire. Cred ca, ar fi imperios necesar sa-si dea intalnire si cu … Marea Neagra, cu siguranta il va primi.

  Sa nu vorbim de dl. Orban, la fel ca si la noi, a avut sufragiile majoritatii cetatenilor maghiari … sa suporte. Daca prostia ar avea glas, in cele doua tari nu ne-am putea auzi om cu persoana.
  Acum, in anul alegerilor de data asta, ma bazez pe contetatenii ardeleni. nu vreau sa ne mai faca vreo figura “frumoasa”, poate inca nu stiu, tot in republica Romania traiesc. cred c-ar fi cazul in ceasul al 12-lea sa fie solidari cu intreaga populatie a Romaniei, nu sa tradeze.
  Imi este rusine ca sunt ardelean.

 9. Am vazut emisiunea ta cu Crin .Era convins ca UDMR-ul nu a fost de acord cu regionalizarea deoarece au fost baieti gigea si nu au fost de acord.Naiv rau Crin.UDMR-ul nu a fost de acord cu regionalizarea deoarece nu era pe placul lor si in acord cu planul lor .Plan pe care Academicianul Giurascu bine l-a explicat.Partidele Romanesti timp de 22 de ani au fost curvele UDMR-ului care o singura data a fost in opozitie.Ei au rabdare si pe baza faptului ca nici un partid nu face 50 plus 1 ei isi joaca cartea adica interesul.Binenteles cu de la Ungaria incuvintare si sutinere.Oare SRI doarme sau nu’Institutiile abilitate dorm sau nu?In nici o tara din lume nu actioneaza un patrid pe criterii etnice care nicimacar sa nu fie inregistrat la tribunal.Vina este a celor care dupa 89 l-au acceptat.USL are o sansa istorica sa ridice pragul electoral la 10 % ,interzicerea pomenelor electorale,traseismul politic,formarea de mici partide din transfugi si afisarea donatiilor catre partid in campaniile electorale.Astea sant primele masuri pe baza de repede care trebuie sa le ia.Nu mai merge politica Romaneasca in actualul fel.Este o gretosenie modul de politica si de viata politica ce exista in Romania.
  Interesul UDMR nu este sa mearga bine Romaniei caci atunci si maghiariilor le-ar merge bine si nu i-ar mai putea fraierii cu autonomia lor .Asa le da impresia ca le va fi mai bine cu asa zisa autonomie si refacere a Ungariei Mari.
  Si iarasi de un mod politician naiv Crin zicea ca el si ei vor arata celor din UE ,,democratia,, din Romania.Cei din UE cat si Casa Alba stiu mai bine decat Crin su USL cum este si cat de Democratica e Romania.Si chiar ce mananca la pranz Crin.De ce nu casca gura in cazul Romaniei iar in cazul Ungariei da .Simplu.Ai nostrii politicieni sant sclavii totatli UE-SUA-FMI defapt Prim-Ministru si presedinte de tara e FMI si BM .Iar la Unguri Orban a inceput sa deranjeze FMI-ul,si marii finantisti iar Banca lor centrala incearca sa o treaca in proprietatea tarii .A luat o serie de masuri care sa vina in sprijinul populatiei.Sa nu suporte doar populatie criza ci si cei care au supt .La noi e pe invers.

 10. Ce face Orban în ţara lui, să fie la ei. Treaba urâtă, la noi, e aceea că nimeni, dar absolut nimeni, din orice parte a puterii actuale, foste, şi chiar viitoare, nu a dat şi, probabil, nu va da de pământ cu udemerişti d’alde Verestoy, Cseke, Toekes, Hunor, Bela şi alţi doritori de Tirol. Niciodată n-o să inţeleg (cu accent pe “i”) ce mai caută ăştia şi alţii ca ei în ţara noastră. Cum să forţezi pe cineva să iubească România, mai ales dacă e ungur?!
  Cam ce averi au aceste scursori boanghine? Făcutu-le-au
  cumva jefuind statul ungar?! Aş, de unde?! Pe proştii de
  români, cu comandanţii lor în frunte. IMEDIAT CONFISCAREA TUTUROR AVERILOR FĂCUTE PRIN DEFRIŞĂRI, VÂNZĂRI DE LEMN BRUT, URMĂRIREA TUTUROR CONTURILOR DIN ŢARĂ ŞI DIN STRĂINĂTATE ŞI … EXPULZAREA!!! De ce statul român permite arborarea steagului unui alt stat în cazul unităţior administrative române?! Ştiţi cam cum
  l-ar chema pe Cseke în Grecia?! Cekopulos! Acolo n-ai să
  vezi d’alde Verestoy, Molnar, Attila etc.. Grav este şi
  faptul că mulţi români şi-au schimbat numele (poate fără voia lor), astfel că Lăcătuş a devenit Lakatos, Căuaciu a devenit Covacs, Fărcaşu a deventi Farkas etc..
  După ce scăpăm de chiorul-ucigaş, poate facem puţină ordine în ţara asta, să ne ştie şi pe noi coana Europa
  de stăpâni. Credeţi că U.E. ne-a primit în rândurile ei
  pentru vreo performanţă economică sau de altă natură?!
  Nu, noi pentru Europa suntem ca un copil retardat (şi nu
  este departe de adevăr) care trebuie “ajutat” să se orienteze. Aş mai avea câte ceva de spus despre marele
  vânzător de flotă şi ţară, dar mi-e lehamite. Pentru mine, Băsescu este răposatul. Să m-audă Dumnezeu!!!

 11. La Helsinki in 1975 s-au semnat doar niste hartii,pe care prea putini doreau sa le respecte cu adevarat in Europa.
  Azi insa cand granitele au inceput sa cada,pretentiile nationaliste fie din Pusta sau de pe malurile Dambovitei nu mai sperie pe nimeni cu adevarat.
  A!..daca interesele strategice vor cere recrearea Ungarei Mari si reampartirea Romaniei in provincii,nu ne vom putea opune(cum n-au putut nici sarbii)
  Nu-l suspectez pe Viktor Orban de a fi democrat pur sange,dar,preluarea controlului Bancii Centrale cred ca
  a fost o masura disperata-caci poti fi cel mai bun prim-ministru,cel mai bine intentionat,nu poti sa-ti impui politica,atunci cand banca centrala a tarii tale trage hais-cand tu esti “cea”.
  Aici a gresit Basescu-degeaba a vrut sa fie jucator,daca lautarii canta la alta masa!

Leave a Reply