Am putea fi obligați să trăim cu coronavirusul doi sau trei ani, o spune vicepreședintele Societății de Epidemiologie, Emilian Popovici. COVID-19 nu va dispărea la vară, dar nu se va transmite atât de ușor.

”Pot să spun că acest virus își are viabilitatea cea mai bună și transmisibilitatea cea mai bună undeva între 4 și 10 grade. Deci, în opinia mea, este un virus de sezon rece. Cu toate acestea, pot să gâdesc că, luând în seamnă și alți parametri, cum ar fi faptul că studiile afirmă că la 37 de grade Celsius transmisibilitatea ar putea scădea semnificativ, de asemenea având în considerare că la 70 de grade virusul este inactivat în mai puțin de 5 minute, pot să gândesc că virusul nu va dispărea din populație și apreciez că vreo 2 ani, 2 sau trei, va trebui să ne învățăm să trăim cu el, dar asta nu înseamnă că nu vom avea viață socială”, a declarat Emilian Popovici.

Căldura poate reduce rata de răspândire a noului coronavirus, dar nu ucide virusul, a explicat si secretarul de stat Raed Arafat, miercuri, la Antena 3.

Întrebat dacă există indicii că virusul moare odată cu venirea căldurii, Raed Arafat a spus că nu se va întâmpla asta, însă posibil să se piardă din puterea transmiterii.

„De murit nu. E posibil să se piardă din puterea transmiterii, dar încă nu știm până nu vedem acest lucru …Sunt mai mulți colegi care au opinia că în timpul verii e posibil să avem o scădere, dar la toamnă concomitent cu gripă o să înceapă să crească.

Cred că acum este mult mai importantă vaccinarea antigripală decât înainte. Măcar te protejezi împotriva uneia dintre cele două rele, care vor fi gripă și covid.

Raed Arafat: Împotriva gripei ai mijloc de protecție și trebuie să îl aplici. Eu mă vaccinez în fiecare an

„Spun insistent la toată lumea să se vaccineze”, a declarat el, adăugând că cele două virusuri (gripă și covid – n.red.) se pot suprapune.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că noul coronavirus poate să atace în mai multe valuri.

Raed Arafat, despre COVID-19: Valul doi nu este o glumă! Nu știm cum va fi

„Poate că acum vine vara, vine vreme frumoasă și totul este ok. Noi nu știm cum va fi, va veni gripă sezonieră care și ea este o problemă serioasă și va veni lângă ea COVIDUL, dacă e așa cum spun oamenii de știință.

Vom avea două probleme convergente, care amândouă au aproape aceleași simptome cu diferențe… dar e greu să le diferențiezi”, a mai spus Arafat la Sinteza zilei, Antena 3

 

Leave a Reply