Analistul de politica externa Bogdan Chirieac a publicat un comentariu pe DC News. Analiza sa este cat de poate de corecta. Cameron distruge unul din marile imperii ale lumii si solidaritatea europeana in fata atator necazuri si provocari.

Brexit, un duș rece necesar pentru toată Europa

24 iunie 2016. Brexit. Șoc și consternare la Londra. Șoc și consternare la Bruxelles, Berlin, Paris. La Washington este miezul nopții, dar se pare că președintele Obama a fost deja informat. Bursa din Tokio resimte primele efecte, yen-ul se întărește considerabil. Moneda japoneză devine valoare de refugiu. Același lucru se întâmplă și cu francul elvețian. Berna se pregătește, din nou, să facă față unei crize mondiale, unde Elveția este o zona de calm și stabilitate. Bucureștiul nu înțelege ce se întâmplă. Aici lumea era obișnuită să asculte orbește ordinele incompetenților – prea mulți incompetenți – de la Bruxelles. Liderii români nu-și pot imagina că o națiune poate avea altă opțiune decât cea stabilită de Comisie. La Beijing lumea își vede de treaba. Din vârful a cinci mii de ani de civilizație, chinezii consideră că este prea devreme să evalueze consecințele Brexit-ului în acest moment. Vor mai încerca o analiză peste vreo 200 de ani. În schimb, bucurie, votcă şi kazacioc – la Kremlin. Visul european riscă să se prăbuşească cu zgomot. Fără Marea Britanie, axa Berlin-Moscova curăţată de ideologie poate funcționa impecabil.

Puţină lume ştie că referendumul de ieşire a Marii Britanii din UE a fost promis de premierul David Cameron în campania electorală pentru a învinge un partid populist, care îşi luase avânt. Un lider politic mediocru, departe de standardele de curăţenie morală şi financiară propăvăduite altora de către britanici. Tatăl său, bătrânul Cameron, între timp decedat, apare în Panama Papers. Dar acesta este ultimul lucru care i se poate reproşa. Doar Marea Britanie deţine 33% dintre zonele off shore din lumea întreagă.

Acum, Cameron, care şi-a anunţat demisia, pune în pericol existenţa Regatului Unit: Scoţia şi Irlanda de Nord vor să rămână în UE. Cameron este doar unul dintre liderii europeni foarte slabi din ultimele două decenii, de la înălţimea lui Mitterand, Kohl sau Blair s-a coborat la Sarkozy, înlocuit de tristul Holland, Berlusconi şi Cameron. D-na Merkel este un conducător excepţional, dar numai pentru Germania. Or, Europa are nevoie de lideri continentali.

Decizia britanicilor – care deşi consultativă va fi respectată de parlament – este un duş rece în primul rând pentru administraţia de la Bruxelles. Administraţia europeană este îngrozitor de costisitoare şi extraordinar de ineficientă. Conducerea Uniunii Europene a abandonat principiile de bază ale capitalismului: concurenţa şi productivitatea. Pisicile grase de la Bruxelles nu reuşesc, sub nicio formă, să integreze un nucleu dur al Europei. Formulele găsite sunt doar birocratice, nu sofisticate.

Toată lumea vorbeşte astăzi de efectul de domino. Olanda, Danemarca, Cehia, dar chiar şi Le Pen din Franţa cer referendumuri de ieşire din UE. În limbajul marxist de odinioară, s-ar spune că Uniunea Europeană este o necesitate obiectivă. Nicio ţară europeană de una singură nu poate face faţă globalizării coloşilor precum SUA, China, sau Rusia. Este adevărat că cea mai bine pregătită ţară de a supravieţui în afara UE este Marea Britanie. Şi asta datorită Commonwealth-ului, adică a fostelor colonii care însumează două miliarde de oameni. Şi, totuşi, centrul financiar european nu se afla nici la Frankfurt, nici la Paris, ci în City of London. Puţină lume ştie că pentru a tranzacţiona pe piaţa bancară europeană e nevoie de un paşaport european de tipul celui pe care îl au şi cetăţenii. Americanii sau elveţienii nu au acest drept. Şi atunci, din cele 1400 de instituţii financiare din City, o treime sunt americane şi o treime sunt elveţiene. Ele au făcut cunoscut că nu vor tranzacţiona în UE dintr-o ţară non-UE. În doi ani, cât va dura procesul de ieşire a Londrei din UE, cu toţi se vor muta pe continent.

Pentru România efectele se vor vedea în perioada următoare. Nu este vorba doar despre monedă sau comerţ, importantă este geopolitica. Este o chestiune de timp, până când curentul autonomist va produce efecte în Ţinutul Secuiesc. Ungaria lui Viktor Orban, puternic sprijinită de Rusia, va prinde aripi. România are o elită politică schimbată cu forţa prin cătuşe, şi-a măcelărit singură companiile cu capital românesc şi este mai vulnerabilă ca oricând la soft power-ul ce se va exercita din Vest, dar care va fi manevrat de păpuşarii de la Kremlin. Românii au toate motivele de îngrijorare profundă după Brexit-ul de astăzi. Până acum singurul lucru în favoarea noastră a rămas originea etnică a preşedintelui ales, Klaus Iohannis. Va fi greu să-i zugrăveşti pe români ca ultranaţionalişti şi să exerciţi presiuni asupra ţării din acest motiv.

http://www.dcnews.ro/brexit-un-du-rece-necesar-pentru-toata-europa_509247.html

28 COMMENTS

 1. Ce vis?
  Ala in care romanii vor sa scape democratic de un presedinte dement si UE-Merkel zice nu?
  Asta nu e visul meu. E visul alaora care vor sa aiba un tatuc extern si unul intern
  Eu vreau democratie si independenta. Asta e visul meu de cand ascultam Europa Libera si credeam ca si ei cred in asta. Dar am fost un dobitoc.

  • Visul comentatorilor, al sondorilor de opinie nu coincide cu visul popoarelor. E timpul sa realizati si sa coborati din vise pe pamant. Cand sa iasa Grecia din UE s-a pornit la fel corul bocitorilor lui Merkel ca nu se poate si e imposibil sa iesi din UE odata ce ai intrat si ca se produce cataclismul. Ce sa spun. Acum cand iese Marea Britanie iata ca nu mai e sfarsitul lumii ca Marea Britanie e o tara puternica si nu o tara mica pe care poate sa o calce pe cap Merkel si camarila ei. Marea Britanie face ce vrea si Merkel inghite in sec. Iata ca se poate. As vrea sa vad si eu un analist sau ziarist roman cu curaj care nu boceste lamentabil pe net. Care spune lucrurilor pe nume: ca iesirea Marii Britanii e consecinta unor lucruri grave pe care le face Bruxellesul si a disfunctionalitatii acestui sistem care incalca suveranitatea tarilor si vointa popoarelor. O uniune europeana economica si nu politica e ce ne trebuie. Atat.

   • @ ochi ager.
    CORECT si esential ce spui:
    O uniune europeana economica si nu politica e ce ne trebuie. Atat.
    ————-
    Extinderea UE in politicul tarilor asta este principala mizerie care a distrus sensul acestei organizatii si a transformat-o intr-un instrument anti-democratic si abuziv – vezi actiunile unui DNA si SRI sprijinit de UE si asa zisa lupta anti-coruptie cu dublu standard.

  • Merkel a cerut sa se respecte legea romaneasca: referendum valid daca se depaseste 50%
   Dar nu s-a depasit => referendum invalid
   Orice alt rezultat ar insemna nerespectarea legii. Asta iti doresti? Nerespectarea legii? Matematica e clara. Legea e clara. Nu inteleg care e problema ta cu Merkel?
   Sper sa primesc argumente valide, nu injuraturi.
   Repet: argumente valide = dovezi legale! Nu pareri persoanale si rupte din context

 2. Chirieack? Asta e un inginer reformat, d-le! Ce atata analist de politica externa si alte-alea? Pe bune! Asta e un inginer expirat, atat! Daca zicea dinainte ca iese Anglia din UE il mai credeam ca macar are șmen, chiar daca o fi doar un inginer, dar asa?! Pe bune!

 3. De obicei, dl Chirieac are perceptii accurate (cum ar zice amicii sai britanici, corecte, adica) despre ceea ce pare o situație încurcata insa, in cazul Referendum-ului pentru ieșirea din UE a Marii Britanii cred ca se lasa influențat de o oarecare inclinatie romantica fata de ideea de Europa atunci cand o vede pierind sub lovitura “perfidului Albion”. Englezii sunt un popor foarte original (referendumul a consultat populația Marii Britanii la baza, cum s-ar zice, deci nici o conotație Lirico-propagandistica nu poate fi atașata acuzatului) autor al mai multor premiere istorice: desacralizarea puterii regale (începuta cu Marea Carta si desavarsita cu execuția regelui Carol I Stuart), ieșirea din lumea catolica (Reforma lui Henry VIII care pune biserica sub puterea statului), crearea unui imperiu” mondial”in jurul unei insule, tot lucruri la care nu se gândește nimeni ca s-ar putea realiza si totul in numele patriotismului care-i singura “religie” practicată de locuitorii suszisei insule. In cazul ieșirii din UE daca stăteai sa Asculți “poporul” britanic vorbind prin viile, plajile si trenurile ce străbat sudul Franței, Italiei, Spaniei (in Dordogne, de pilda, sunt sate întregi “ocupate” de englezi care si-au investit pensiile in agricultura locală uzurpand fermierii nativi) se putea sti încă de acum zece ani ca Europa nu-i altceva decat o “colonie a Germaniei” in care frantujii, niste cretini infumurati la fel ca italienii, spaniolii, etc se cred independenți, țările din fostul bloc sovietic se fac ca fac revoluție dar sunt de fapt sateliții Rusiei actuale, etc. Ca fost imperiu, Albionul suporta greu cizma nemțească (f..ck, parca-i bătusem p-ăștia odată) basca umilințele din partea fostei lor colonii ajunsă mare putere (a nu se uita ca americanii au pus Anglia sa le plătească toate “favorurile” făcute in timpul războiului 2, de la echipamentul militar furnizat si pana la cheltuielile cu instrucția soldaților “aliați”, datorie care s-a descărcat abia prin anii 90) si invaziile de comuniști camuflati din Est. Cand a mai venit si “prostia” cu migranții islamici s-au hotărât ca totu-i o afacere proasta, pe deasupra si dezonoranta pentru măreață insula si-au plecat trântind usa. Poate ca e ceva autentic in cazaciocul (termenul lui Chirieac) de bucurie al lui Putin la auzul ușii trântite dar cred ca rușii n-aveau nici un interes sa piardă un adversar din UE care, ostil Germaniei, ar fi servit la pus bete in roate proiectelor emanate de cancelaria berlineză absolut pe gratis/fara eforturi speciale din partea Kremlinului. Cat despre “avantajul” Romaniei de a avea un presedinte neamt/pupil al atotputernicei Merkel, sa fim serioși; chiar daca Europa nu piere in absenta Albionului si chiar daca Germania reușește sa-si păstreze hegemonia asupra țarilor rămase in UE, Johannis nu va conta mai mult decat contează in prezent. Johannis e o afacere proasta de la început pana la sfârșit, de unde si năduful lui Predoiu, de exemplu, si cererea din partea sa (ca liberal? Membru PPE? Perdant de serviciu in politica europeană?) Ca Juncker &Co, lacheii lui Merkel, sa-si dea demisia. Ridicol cum pare, Predoiu exprima năduful foarte autentic al celor care, ascultând ordinele “Europei”, s-au trezit sluga la darloaga, cu un presedinte de trei parale pe care trebuie sa-l apere din gafa in gafa cu prețul onoarei sale, basca sa-i suporte lașitățile repetate si îngâmfarea de parvenit cu rude la Imparatie. In acest sens, Brexit-ul nu mai pare absurd, e chiar o eliberare. Farewell, Albion!

  • Corecta si pertinenta analiza !Mai tare ca majoritatea opiniilor “emise” de tot felul de jurnalisti si oameni politici.Exista insa un element care n-a fost evidentiat:pericolul iminent al secesiunii Scotiei si intr-o perspectiva mai indepartata a Irlandei de Nord(componenta republicana fiind preponderenta)Daca s-ar intampla lucrul acesta, UK se va transforma simplu in Anglia, un stat cu o istorie extraordinara dar cu o anvergura mult diminuata.P.S.Ca sa glumim un pic,ati omis din lucrurile strict caracteristice ale U.K.,”volanul pe dreapta” la care nu renunta in ruptul capului.Mai bine s-ar intorce in UE,decat asta !

 4. Cameron a gresit pentru ca a vorbit despre, si a promis, referendum, cand putea sa faca politica UK in a impaca si capra britanica si varza mafiotilor care papusaresc inca acest UE.IAR CAND MAFIOTII PUNEAU PICIORUL IN PRAG, INCERCAND SA ATENTEZE LA SUVERANITATEA UK, ATUNCI TREBUIA SA ISI VADA DE TREABA MAI DEPARTE SI SA II LASE PE JUNKERISTI SI MERKELISTI SA INCERCE SANCTIUNI LA ADRESA UK.Intr-o astfel de situatie poporul lor ramanea unit si era mare lucru fata de situatia de acum cand se baga propaganda dinspre smecherii UE punandu-se accent turbat SI EXAGERAT pe ULTA-NATIONALISMUL ENGLEZESC (normal si ala, ca si la altii,in conditiile politicii de DICTAT plus GRESELI dinspre sefii UE) , DE PARCA JUMATATE DE UK ESTE ULTRA-NATIONALISTA SI VREA, MUSAI,SA MANANCE TOTI EMIGRANTI PE PAINE.dar si cu asaltul de scenarii apocaliptice in care economia britanica “sigur o ia la vale” de nu se mai vede iar UE-ul va fi taramul ferice, calauzit de politica mafiotzareasca a politrucilor merkelisto-bruselezi care cred ei ca vor incaleca toate statele pentru a le transforma in provincii de, mai mult sau mai putin, sarantoci ai centrului ostro-vizigot. Si toata aceasta propaganda se face ca sa se distraga atentia de la adevaratii vinovati si dusmani,cu voie sau fara voie ,ai solidaritatii si stabilitatii europene care sunt sefii europeni,structura asta cu superpartide europene si toata organizarea pe baza Tratatului de la Lisabona SI TRECEREA DE LA CE ERA LA INCEPUT UE LA O STRUCTURA CARE SE VREA O FEDERATIE CE SEAMANA MAI DEGRABA CU FEDERATIA RUSA.Problema cea mai mare pe care o are acum UK este tendinta de separare in interiorul UK ,alimentata acum si de imensa propaganda a mafiotaraiei UE,care acum vrea sa se razbune si sa dea un exemplu si altor amatori care nu vor sa se supuna porcariilor lor.Asta in loc sa se analizeze unde s-a gresit si sa se revizuiasca intreaga structura a tratatelor si a organizarii UE,PENTRU CA LA EI ESTE CEVA PUTRED SI NU IN UK.

  • Cameron a luat plasa !!!
   Ca orice conseravtor a fost greedy si a crezut ca e inteligent. Planul lui a fost:
   1. Declar ca facem referendum
   2. UE speriata o sa cedeze tot ce vrem noi la negocieri
   3. Vin in fata poporului le spun ce am obtinut si ei or sa voteze ramanerea in UE
   Dar ghinion populatia se saturase de Merkel. De cate zeci de ani e acolo “democratia” lui Merkel?
   https://www.youtube.com/watch?v=9IclmVdWNbI

 5. Un articol lung, plictisitor și plângăcios scris de cel ce cu câteva ore înainte de referendum paria pe ”rămânere”.
  Același anal-ist vorbea de exit-poll-urile de la referendumul Brexit, nefiind în stare să se informeze că NU A FOST NICIUN EXIT-POLL dintr-un motiv simplu – de data asta au fost interzise.
  .
  Ideea că musiu Cameron ar avea oarece vină nu poate veni decât din partea unui chibiț politic ce ia lumină de la diversele clanțe pe care linge – cum bine zicea gura păcătosului.
  Cameron a făcut ceea ce i s-a spus. De către cine? Îl las pe maestru Motorola să ne spună.
  .
  O ”lemă ajutătoare” – pe același site pe care cu aplomb mama-omidistic își desfășoară activitatea nenea Chireac, apare o știre despre felul în care Majestatea Sa ar fi chestionat pe cineva din anturaj la o sindrofie regală înainte de Brexit: ”Dă-mi trei motive pentru a rămâne în UE”.
  Faptul că respectiva știre a fost prea puțin vizionată și prea puțin luată în seamă până și de co-scriitorii la site pare evident. ”Pare” doar, pentru că alternativa ar fi dramatică – ar însemna că domnul Chireac + compania NU ÎNȚELEG CUM E CONDUS Regatul Unit și de către cine.
  .
  Mulțumim domnule Tudor pentru articol, dar ”nu, mulțumesc”.

 6. Iata o judecata extrem de simplista si unilaterala, care este, fatalmente, GRESITA:
  “Cameron distruge unul din marile imperii ale lumii si solidaritatea europeana”
  Dar de ce Cameron, domnule Tudor?
  In primul rind, i-a obligat Cameron pe englezi sa voteze ASA?
  Nu cumva i-a obligat, mai degraba, Merkel?
  INTOTDEAUNA, in cazul unui divort, prietenii LUI zic ceva de genul: era curva, puturoasa si acra! Prietenii EI, ce sa vezi, spun: era un betiv, curvar si mitocan.
  Ca de obicei, adevarul e pe undeva, pe la mijloc. Sau va temeti sa ziceti ceva de Merkel? E prietena puterii din Romania si va e teama?
  E drept, daca l-a tinut ea in functie pe dictachior, IMPOTRIVA VOINTEI, DEMOCRATIC EXPRIMATE, A POPORULUI ROMAN, si-a aratat muschii! Cu noi a mers, ca sintem mici si LASI!
  Cu englezii, n-a mai mers. GHINION!
  Domnule, concluzia corecta nu e “Cameron face si drege”, nu ne mai aburiti!
  Concluzia corecta este:
  UE a fost, pina acum, condusa PROST. MIZERABIL! Cu concentrarea, nedemocratica, a puterii intr-o singura mina! Cu decizii arbitrare si abuzive! Cu tragerea spuzei pe o singura turta, in detrimentul celor mici si saraci!
  Am fost toti egali, dar unii MULT MAI EGALI!
  Am fost tratati ca niste slugi proaste! Vezi Schengen, vezi MCV, vezi basescu etc etc!
  E drept, au fost ajutati si din interior, dar asta nu-i scuza, ci ii acuza si mai tare!
  Nu, concluzia corecta nu e “Cameron face si drege”! Concluzia corecta este: UE se reformeaza din temelii, pe baze CU ADEVARAT DEMOCRATICE, SAU DISPARE! Pentru ca principiul dominoului pindeste dupa colt!

 7. Chiriac s o lamureasca de unde primeste sponsorizarile. Sa ne lase platitii astia in pace ca gandimsi noi

  • O lume unita, toti cu toti, nu poate supravietui nici un minut. Motivul e simplu: daca sintem toti ca unul, cine mai pacaleste pe cine? Cine mai suge de la cine? Cine-i shefu? Cine-i sluga? Cine munceste si cine da ordine?
   Pfiu, n-ai sa vezi. Poate in Republica de la Ploiesti!

 8. Este intr-adevar un dus rece pentru Europa. Nu cred ca cei la Moscova isi freaca mainile de bucurie si au dat-o vodka si paranghelie, indirect sunt efectati. Singurul care-si freaca mainile este unchil Sam, este o victorie pentru el cand vede cum UE slabeste iar, el isi sporeste puterea.

 9. visul european?sa fim seriosi . visul asta a fost un adevarat cosmar. in sfarsit o sansa sa iesim din el.

 10. Visul european era fenomenul ”diversitate în sexualitate” cum se vede a fi introdus în forţă?
  Tinerii frumoşi şi liberi:
  – aşa văd viitorul copiilor lor?
  – asta e perspectiva de viitor în gândirea lor imatură?
  – diversitate în sexualitate vor avea pe ecranele tv şi tablete sau telefon copii lor în cămin şi grădiniţe(motivaţia:s-a greşit programul dar se repetă des ca în Elveţia)
  – tinerii frumoşi şi liberi vor să vadă explicit panouri publicitare uriaşe cu homo sau lesbi atârnate pe faţadele blocurilor?
  – tinerii frumoşi şi liberi vor să aibă sau să vadă live lângă ei, 2 de acelaşi sex sărutându-se sau pipăindu-se instantaneu ?
  – tinerii frumoşi şi liberi vor să vadă live 2 de acelaşi sex făcând sex pe bancă în parc sau în sala de cinema ori că se omoară în văzul lumii?
  Nu e deajuns mizeria şi violenţa în care trăim?
  🙂 🙂 Votaţi intruşii aduşi sau plantaţii cu acte în regulă din străinătate! 🙂 🙂 Doar ei pot susţine imoralitatea din toate punctele de vedere!
  🙂 🙂 Din 2012-2013 am scris despre acest subiect pe lângă ”iehovişti” care tratează aceleaşi metehne şi se impun în forţă în orice societate slab condusă şi plină de nedemni!

 11. Are dreptate.O Europa fragmentata nu se poate sarbatori decat cu votca !
  Este adevarat ca sunt si lucruri neplacute venite de la Bruxelles dar o iesire a Romaniei acum din UE, nu ar mai aduce inapoi nici imobilele , cladiri , terenuri, nici fabricile distruse ,nici padurile cumparate de altii.Dar putem sa vedem cum va scadea puterea de cumparare…UK cu economia sa, isi permite…noi…va trebui sa cantarim bine !

 12. Trebuie sa va spun ca in 1968 spre ’69 am luam prima data contact cu “visul european”, baietii astia care se tot rup in figuri la tv nici nu stiau sa manince singuri iar, acum emit judecati de valoare privitor la “visul european”. Pentru unul care era din alta “gasca”, respectiv faceam parte din ‘blocul estic” tot acest vis era cu adevarat ceva extraordinar si am facut fata “socului”. Am ajuns sa simt azi pe propria piele acest “vis” si din pacate nu mai sunt la fel de entuziasmat.

 13. Asta cu Brexitu’ nu cred sa fie treaba mea direct, chiar daca europenismu’ e “trendi” in zilele noastre. Mi-e egal, m-am lamurit, dupa momentul “2012” (si nu ma refer numai la tot sprijinul anterior pe care UE l-a dat aluia din “curticica”…c-aia era politica, cum ar veni, vrajeala ieftina, sustineau ce au ! E vorba de toate “meciurile” de le-am vazut, dupa aia, la Bruxelles, si de la “sefu’ lor”, si de la alti guristi…cum ca noi suntem prosti, trebuie sa ne invete ei cum e bine !)
  Daca maine ar fi Brexit si pe plaiurile Mioritei, as cam proceda pe modelul lui Dan Puric (stiu, naspa… agent rus… d-alea, de la tanaru’ de net, specia autodistructiva) : intr-o anecdota povestita de Maestru, un taran roman e intrebat daca stie c-am intrat in UE; la care, raspuns genial, milenar chiar : “Stiu; vedem noi cum iesim si din asta !”
  Mi-e draga Europa, asa cum e ea, p-acolo p-unde am cunoscut-o ! Imi place sa merg cu buletinu’, dar nu-mi place ca ma sacaie la vama tarii mele (shenghenu’, bata-l vina !), da’ pentru asta tot Europei am a-i multumi. Nu cred, insa, ca sunt la fel cu norvegianu’ din “Ba(li/rne)verne”… Stiu doar ca nu mi-as pedepsit “urmasii” nici in gand; da’ nici nu-i vreau cu doua mame \ doi tati, au deja ce le trebuie, la dracu’ ! Stiu, toleranta, d-alea : da’ sa intoarca obrazu’ ala de nu-l are, eu stiu ca ai mei au aparat Europa de turci, si ne-am ales cu “toleranta” d-aia mereu !
  Cat despre Diaspora noastra, stramutata UK, oarecum dl. Ciuvica zic c-avea dreptate : sunt “de dreapta”, se descurca ei ! Ca tin, economic, rudele d-aci, nici prin inductie nu ma avantajeaza : eventual, multe din rudele alea s-ar apuca si de munca ! Ca la Certeze n-au facut aia vile fiindca au inventat apa calda… cu toata dragostea !
  Cand “Ceasca” a dat “siktir” Tratatului in “68, a facut-o cu un scop : a scos tara asta de sub papuc rusesc ! Atat l-a dus pe el mintea da’, la vremea respectiva, pare sa-l fi dus bine !
  Cand astia, “europenii brucselezi”, ne-au spus (si inainte de referendum, si dupa) ca ala din “curticica” e bun, chiar si cu 7,4 milioane peste bot (si multe milioane neprezente, fie din lene, fie din bassism puturos), parca nu-mi mai place !
  Dupa Brexit, s-a vazut : nici englezu’ de rand nu se inchina la Bruxelles; fiindca, pe modelul catolicismului, unii au vrut sa fie ei mai egali ca egalii, sa dea “ora exacta” de la ei… ceea ce, pentru aia de i-au batut si pe francezi (cazul Napoleon), si pe nemti (de vreo doua ori, mai recent) n-o fi fost chiar pe plac ! Ar putea, pe modelul romanesc, sa iasa vreun “iohannis” si in Insula, la niste alegeri, ceva (tineri frumosi au; Diaspora sigur au si ei)… sau, n-ar putea ?!
  Imi place, din comentariu, atitudinea Chinei, sugerata de analist : vorbim peste 200 de ani, acu’ e prea devreme:))) D-aia iese naspa in contemporaneitate, fiindca ne grabim : aia au istorie de milenii, iar noi cautam dacii printre traci (se stie, cei mai viteji dintre ei:)))

Leave a Reply