Sondajul CURS pe luna mai (https://www.stiripesurse.ro/sondaj-curs-psd-si-pnl-sunt-condamnate-sa-faca-alianta-si-dupa-alegerile-parlamentare_2932730.html) indica doua tendinte importante.

Prima, PSD si PNL au INCA majoritate. 51%. Dar erodarea este evidenta, procentele sunt ceva mai mici fata de lunile trecute. In plus, efectul grevei din Educatie inca nu se face simtit la intentia de vot. Dupa cum evolueaza lucrurile, din punct de vedere social, PSD si PNL nu pot merge decat in jos. Realitatile obiective tin de presiunea sociala pentru reabilitarea salariala a celor care sunt puternic afectati de inflatie si de explozia preturilor. Realitatea subiectiva tine de politica absolut catastrofala de comunicare/imagine/combaterea manipularilor si a stirilor false. Aici, ambele partide sunt corigente, fara sperante de revenire.

A doua. Partidele anti-occidentale, populiste, extremiste au impreuna 21%. Mai mult decat PNL. Liberalii au o problema extrem de serioasa. Iar perspectiva alegerilor multiple din 2024 este ca AUR sa fie pe locul 2 si PNL pe locul 3. Din toate punctele de vedere, o catastrofa politica pentru “urmasii Bratienilor”. Nu sunt putini sociologii care spun ca acest clasament exista deja in multe judete din tara.

PSD are alt mecanism de functionare. Aflat si el intr-o letargie comunicationala si de actiune, reculul poate fi stopat, atunci cand faimosii primari socialistii vor pune interesul lor in batalia electorala si vor trage si partidul dupa ei.

Concluzia de moment : intarzierea plecarii premierului Ciuca de la Palatul Victoria ar putea genera solutia alegerilor anticipate in toamna. Daca liderul PSD se teme in continuare sa devina premier (din motivul pueril al grevelor sau sincopelor bugetare), solutia prelungirii mandatului pentru Nicolae Ciuca nu e una pe termen lung.

Ca sa conserve un scor de majoritate relativa (51%), PSD si PNL au in fata o singura optiune : anticipate in toamna.

Pana in 2024, populistii vor creste si mai mult, iar cele doua partide traditionale, incapabile sa se dezmeticeasca, vor scadea sub pragul majoritatii necesare formarii unui guvern. Poate doar UDMR sa-i salveze, in extremis.

Chiar de le place sau nu unora si altora, USR va conta si el, cu 10-12 procente trase din piata politica.

Evident, anticipatele nu sunt singura solutie.

Alternativa ar fi o trezire strategica a PSD si PNL, o intelegere a fenomenului de involutie dramatica a societatii, ce alunca tot mai mult spre populism, extremism, nationalism de goarna si atitudini anti-occidentale bine prefabricate.

Din punctul meu de vedere, nu e nici o sansa de a vedea aceasta alternativa la PSD si PNL.

Asa cum evolueaza lucrurile acum, cele 2 partide de guvernare se indreapta incet si sigur spre zid, incapabile sa se trezeasca din hipnoza profunda pe care si-o administreaza singure.

In plus, jumatate din cei aflati in conducerea PNL nu stiu cum sa-i traga mai rapid covorul de sub picioare lui Nicolae Ciuca. Iar la PSD, jumatate din cei aflati in conducere cocheteaza in “gandire” cu AUR.

Asadar : anticipate in toamna. Sau alegeri in 2024 cu AUR pe locul 2, lasand in urma PNL si atentand electoral la scorul PSD.

#PSD
#PNL
#AUR

Leave a Reply