Home Articole Votul prin corespondenta, votat in Parlament. UDMR pune piedici

Votul prin corespondenta, votat in Parlament. UDMR pune piedici

996
4
SHARE

Lectia prezidentialelor din 2014 produce efecte. Legea votului prin corespondenta a fost votata. Implementarea acestui sistem va costa citeva (zeci?) de milioane de Euro. Acestei noutati i se opune vehement UDMR, care e constienta ca poate pierde pragul parlamentar daca cei din exterior maresc numarul participantilor la vot si implicit procentele mai greu de obtinut. Deocamdata votul se aplica doar la parlamentare.

==========================

UDMR discută “de la om la om” în Parlament pentru a strânge numărul necesar de semnături pentru a contesta legea votului prin corespondenţă la Curtea Constituţională, a declarat viceliderul deputaţilor UDMR, Marton Arpad.

Deputatul UDMR a precizat, la RFI, că formaţiunea sa discută cu parlamentari de la toate grupurile.

“Încercăm să strângem numărul de semnături necesare pentru depunerea contestaţiei, atât la Cameră, cât şi la Senat. Vorbim de la om la om. Încă nu avem, dar suntem aproape de numărul necesar de semnături. Discutăm de la om la om chiar din toate grupurile parlamentare, trebuie să vă spun”, a menţionat el.

Întrebat dacă UDMR are până acum vreun ecou pozitiv, Marton Arpad a răspuns: “Da, din moment ce suntem… deci în Camera Deputaţilor suntem foarte aproape de numărul minim necesar pentru contestare”.

Deputaţii au adoptat, miercuri, cu 257 voturi “pentru”, 12 abţineri şi 30 “împotrivă”, proiectul legii votului prin corespondenţă, în forma propusă de comisia de Cod electoral, fiind prevăzut ca acest tip de vot să fie aplicat doar la alegerile parlamentare.

Parlamentarii UDMR au părăsit sala de plen a Camerei la dezbaterea legii votului prin corespondenţă, în semn de protest faţă de faptul că articolele proiectului se discută în procedură de urgenţă, fără susţinerea amendamentelor, după cum anunţa deputatul Marton Arpad.

Săptămâna trecută, liderul UDMR Kelemen Hunor anunţa că Uniunea intenţionează să atace legea votului prin corespondenţă la Curtea Constituţională şi că va discuta inclusiv cu formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu în acest sens, având în vedere că partidul nu are suficiente semnături pentru a depune contestaţia.

Kelemen Hunor menţiona că, dacă amendamentul UDMR privind aplicarea votului prin corespondenţă doar la alegerile prezidenţiale va fi acceptat, Uniunea nu va mai ataca legea la CC.

“Votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale şi să rămână aşa cum este la alegerile parlamentare este corect şi atunci nici contestaţia nu are argument”, a susţinut Kelemen Hunor.

Pentru atacarea legii la Curtea Constituţională este nevoie de un număr de 25 de senatori sau 50 de deputaţi, iar UDMR nu are suficienţi parlamentari pentru acest demers, potrivit Mediafax.

4 COMMENTS

 1. Cade la CCR şi să vedem ce motivaţii mai găsesc pnl-acii. Cum se vor justifica în faţa ale(r)gătorilor (de cursă lungă la vot turistic) 🙂 Nu mă aştept la rostirea adevărului.
  De fapt: POT SĂ CRAPE SAU SĂ-I IA PE TOŢI CA SĂ DISPARĂ, NU MAI FAC PUBLICITATE SAU SĂ CONVING PENTRU A VOTA PE CINEVA ANUME!

 2. Lasand laoparte calculele UDMR si obiectiile, fondate, ale ALDE procedura in sine e greoaie si, probabil, descurajatoare pentru persoanele putin educate sau far acces direct la un computer (aproape toate birourile cu computere pentru public s-au inchis chiar si in Europa, unde lumea e mai nevoiasa decat in America de Nord). Pe urma, mai e vorba si de distractia pe care o ofera mersul la urna, in haine de duminica, cu copiii dupa noi si cate un unchi sau un var mai instarit care carauseste gratarul pentru picnicul de dupa vot. Nu vorbesc in bobote, am vazut cateva cozi la urne in Italia (Nord) care aratau ca invitatii la nunta; prezidentialele de anul trecut au stricat rau atmosfera, dar nu cred ca solutia adoptata va convinge oamenii sa foloseasca posta, nu e fun, nu ai senzatia ca participi, efectiv, la o decizie importanta. Personal, nu cred sa mai votez, nici cu stat la coada, nici cu posta fiindca nu vad ca votul meu, sau votul popular, in general, sa aiba vreun sens dupa povestea cu referendum-ul din 2012 si nu vreau sa mai fac parte, constient, din masa de manevra a nimanui. PNL si Johannis n-aveau nimic in program decat sa dea drept la vot “diasporei”, majoritatea a zis, hai sa le dam ceva, sa nu ne mai omoare cu propaganda negativa, toate astea sunt de inteles, dar cred ca solutia este mai multe sectii de votare, punct.
  De altfel, legea abia adoptata e deja motiv de disputa la bacania romaneasca din cartierul meu; deunazi, un tanar dragut, care m-a lasat sa trec inaintea lui la casa, deoarece nu hotarase inca ce sa mai ceara din galantar, mi-a zis: Ati vazut, doamna, ce fac comunistii, acasa? Ne-au tras o lege “prin corespondenta” de sa ne treaca pofta sa mai votam. (Cit.aprox) Deci, propaganda merge in continuare, la ce bun sa mai discutam?

 3. Acest vot prin corespondenta deschide drumul spre ilegalitati enorme. Ma gandesc serios daca mai are rost ca eu traitor pe meleaguri mioritice sa ma mai duc la vot, cu atat mai mult cu cat concetateni de-ai mei care nu cunosc realizatea romaneasca sa-mi hotarasca mie viitorul.

 4. FURT ORGANIZAT IN MOD ”LEGIFERAT”DE NISTE MOLUSTE CARE POPULEAZA ACTULUL PARLAMENT ACESTA ESTE ”VOTUL PRIN CORESPONDENTA”SA LE FIE RUSINE
  MAIMUTOIUL, DE LA COTROCENI K/W JHANNIS A FACUT” O MAROTA” DIN ACEST VOT AL DIASPOREI CATA MAGARIE ABSOLUT DEZGUSTATOR
  SPER CA ACEST K/W/JOHANNIS SA NU ISI TERMINE MANDATUL EL NU ESTE DECAT UN PRESEDINTE NUMIT NU ALES DE ROMANI ESTE NUMAI O IMPOSTOR CARE SE CREDE PRESEDINTE DAR ESTE NUMAI UN PARVENIT CU MULTE BUBE IN CAP USOR DE MANEVRAT DE MAFIA CARE IL INCONJOARA CARE DUPA UN AN== NU A DEMOSTRAT NIMIC=== DECAT AROGANTA MAXIMA A NEAMULUI PROST AJUNS UNDE NU A VISAT IN VIATA VIETILOR LUI LA COTROCENI CAT ”GHINION ”PENTRU POPORUL ROMAN CHINUIT SI UMILIT DE NISTE JIGODII

Leave a Reply