Fostul ministru de externe Mircea Geoana posteaza pe Facebook :

“Alegeri cu miză geostrategică în R. Moldova și Bulgaria, ambele câștigate de candidații pro-Moscova. Cu excepția Ucrainei, toți vecinii imediați ai României sunt sau sunt pe cale să intre în sfera de influență a Rusiei. Turcia, un aliat strategic, este în plină reașezare în plan intern și extern. Rămân Polonia și statele baltice, la fel de preocupate ca și noi de <spargerea frontului> transatlantic în regiune. Dacă mai adăugăm și o Europă divizată pe acest subiect, ne întoarcem la aliatul de prim și ultim resort – Statele Unite ale Americii. Vremuri complicate, unde certitudinile de până mai ieri fac locul unui peisaj îngrijorător.”

 

3 COMMENTS

 1. Vremurile intr-adevar sunt complicate, peisajul in zona este acelasi ca dintotdeauna unul nebulos, aici la confluenta marilor influente geostrategice si civilizatii, trebuie doar sa ne uitam prin file de istorie. “Frontul” transatlantic si cel european nu se sparge cu una cu doua, chiar daca la unii vecini au loc oarece schimbari.
  De aceea mai mult ca oricand Romania ar trebui sa fie infipta bine pe picioarele ei, puternica si stabila pe plan politic si economico-militar, un nivel de trai apropiat de cel vestic, fara influente negative majore indiferent din ce parte, ceea ce nu se intampla in aceste zile.

 2. Problema uniunii europene cea cauzatoare de toate celelalte este că au crezut că SUA se va învârti mereu cum planifică ei ! Dacă ne ia dracu în foc rusesc vom știi cine e de vină dar nu va mai conta ! Nu văd nici o soluție logică implementată ca să repare lucrurile

 3. Va propun un titlu de film: “Schengen se razbuna”. Sau ce spuneti poate de o melodie “Si hipster-ii manaca cate-o data”.
  Sunt fizician si cred in cauzalitate. Lucrurile nu se intampla “out-of-blue”. Din pacate vestul mult prea macinat de propriile problem si imbatat de elitism si auto-suficienta a esuat sa livreze. Probabil ca a venit vremea vestului sa invete ca ipocrizia nu tine de foame.
  In 1989 aveam 18 ani. Eram suficient de mare sa vad cum in ciuda propagandei desantate a regimului comunist nu mai credea nimeni un singur cuvant. Ba chiar as putea spune ca incepand cu anii 80′ propaganda din ce in ce mai rupta de realitate a produs un efect invers. Observ cu tristete cum istoria se repeta, de data aceasta in directie opusa. Nu poti spune la nesfarsit unor oameni ca sunt prosti, hoti, corupti si in general catateni de mana a doua si sa te astepti ca acestia sa te urmeze.
  P.S. Stiu ca Dl. Tudor reproseaza de cate ori are ocazia, pe buna dreptate, absenta unui sistem de autostrazi in Romania. Solutia este simpla: oferiti portul Constanta pe tava 60% Olandei / 40% Germaniei si garantat in maxim 6 luni Olanda si Germania vor cere imperativ Romaniei sa adere la spatiu Schengen iar D-ul Junker va anunta creearea unui fond special pentru finantarea autostrazii Constanta – Gibraltar si a extinderii capabilitatilor portului Constanta pentru a putea procesa navele cargo clasa Chinamax. Realitatea este ca o Romanie in spatial Schengen, un sistem de autostrazi care sa lege Constanta de vestul Europei si o relatie mai stransa economica bilaterala directa Romania-China, toate reprezinta amenintari fatale pentru interesele Olandei si Germaniei (vezi portul Rotterdam / Hamburg). EU este libera sa continue propaganda ipocrita, MCV, coruptie, comunisti insa este la fel de ipocrita mirarea ca efectul in teren este exact opusul. Anticipez ca Putin va reduce cheltuielile cu propaganda (daca nu a si facut-o deja). De ce nu daca propaganda vestica deja lucreaza in favoarea lui.

Leave a Reply