Aveti vreo nostalgie legata de sarbatoarea comunista “1 Mai muncitoresc”?

Vi se pare verosimil procentul din sondaje potrivit caruia peste 40% din romani il regreta pe Nicolae Ceausescu?!

1_mai_muncitoresc_by_optimus01-d5iqke0

 

article_314285_1

646x404

 

 

 

83 COMMENTS

 1. Nostalgia exista la Antena3- vezi cantul de 1 MAI pe care-l dati aproape din ora in ora, fara ultimele doua versuri, care au devenit la,la,la…., ca de unde naiba atatia muncitori? doar toate fabricile au devenit malluri si au fost vandute pe bucati, dar “Rade iara primavara, Peste campuri , Peste plai s.a.m.d.la, la,la,….

  • Normal ca e verosimila valoarea de 40% de nostalgici. Uita-te la scorurile din sondaje ale PSD-UNPR-PC.

   • 🙂 cel mai adevarat comentariu! As mai adauga .. acelasi procent este si antiamerican, acelasi procent considera Romania o colonie a UE, acelasi procent considera parteneriatul cu China excelent, acelasi procent considera ca Putin a actionat corect in Crimeea …

 2. Din toată presa care se difuza obligatoriu în armata înainte de 89 – cel mai râvnit ziar era ziarul Sportul la acea vreme

 3. Nu este sarbatoare comunista, se comemoreaza “Ziua Internațională a Muncii este comemorarea zilei de 04 mai 1886 din Chicago . Poliția in încercarea de a dispersa o adunare publică în timpul unei greve generale pentru ziua de lucru de opt ore”, nici Ciprian Porumbescu care a compus “1 Mai muncitoresc” nu era comunist.

  • Bine punctat!
   Este o adevarata moda aceea de a se perverti semnificatiile unor aniversari si comemorari. Comunistii “o dadeau” pe partea lor, indoctrinandu-ne cu ideea ca 1 Mai ar aniversa cumva inceputul instaurarii societatii socialiste multilateral dezvoltate. Ce e adevarat ca acea data a marcat cumva nasterea constiintei proletariatului, sindicalismului. De la comunisti si scosul la gratar, cu tovarasii. Acum se transforma intr-o simpla chestiune de marketing, cu scopul de face vanzari…
   Sa ne mai si spuna cineva cum este cu adevarul istoric, acesta ar fi deja e o specie pe cale de disparitie. Eu am renuntat sa mai astept…
   Ne luam ideile servite de-a gata, produse in laboratoare specializate, transmise prin trusturile de presa transnationale, preluate de prompteriste acerebrate, dar siliconate, comentate de atoatepriceputii, atoatecunoscatorii, nelipsitii si vesnicii invitati de prin studiouri.
   Dincolo de 1 Mai, am observat pervetirea semnificatiei sarbatorilor de Pasti (nu Paste!, asa cum toata lumea sfertodocta crede ca e mai fitos de pronuntat), cu iepurasul care trebuie sa vina neaparat cu ceva cadouri. Dragostea nu mai e deloc cautata si nicidecum suficienta… Ca sarbatorile pascale ar fi, inainte de toate, motiv de meditatie, iar sarbatorirea ar trebui sa insemne mai intai slava Mantuitorului, nu dansuri ce se doresc senzuale (dar sunt doar grotesti), ale iepuraselor din cluburi (ca acum nu mai e modern sa le spui baruri, restaurante…). Ca slujba de Inviere nu consta doar in a te arunca peste puhoi de lume sa iei lumina si sa gonesti imediat dupa aceea spre casa cu flacara aprinsa, ca o torta, sa ingurgitezi fara numar, inainte inca de a se vesti Invierea in Biserica…
   Am observat pervertirea Craciunului. Putini mai stiu semnificatia sarbatorilor. Unii nici nu mai stiu nici cand se sarbatoresc Nasterea si Invierea. Habar nu au de ce se rupa painea, de ce se bea vinul… Ce semnificatie are Mielul. De ce unii il sacrifica, de ce altii repudiaza actul. De ce unii vopsesc oua, iar altii considera un sacrilegiu. Si, mai ales, care este semnificatia crucii, pe care unii si-o fac prin toate gangurile, altii o considera necuvenita.
   Nu ma astept, din pacate, ca cineva sa faca vreun efort. Traim intr-o epoca a superficialitatii, in care conteaza prea mult nevoia imediata si respectam necuvenit pe cei care au, nu pe cei care stiu… Asa ca nici cu 1 Mai nu prea cred ca se invredniceste cineva sa ne explice ce si cum.

   • Corect. S-a importat totul, iar sărbătorile au devenit doar prilej de chiolhan și marketing dus la extrem.

 4. Daca e sa ne luam dupa “nostalgii” de 1 Mai inseamna ca occidentul este plin de nostalgici de acest gen. Daca era o sarbatoare a celor ce fura si calca pa cap omul cinstit, nu mai existau “nostalgici” in sensul in care o gramada de ciocoi vor sa faca oamenii care muncesc in tara asta si nu fura si nu asupresc pe nimeni, sa le fie rusine.

 5. Consider ca este foarte bine ca exista sarbatoarea de 1 Mai si ca omul trebuie incurajat sa-si castige cinstit painea, nu sa fure de la altul, asa cum fac multi in tara asta si care mai sunt si modele pentru generatiile viitoare.

 6. Daca n-ar fi acum pensionarii care au fost muncitori pe timpul comunismului si pe care Guvernele de extrema dreapta ce ne conduc de 24 de ani ii vor morti, multi tineri ar muri de foame si ar da in cap la cine ar apuca.

  • Tovarase, ai o logica de ma lasa masca.
   Carevasazica, pensionarii produc acum “ceva” (ce?) care ii impiedica pe tineri (care? toti?) sa dea in cap pe strada. Nu stiu ce-ai fumat, da’ e tare rau.

  • corect,iar antonescu vorbeste de dorinta lui de a le taia si la tinerii care nu au locuri de munca, ajutorul social.asta face parte din maretul lui program daca ajunge secolul asta presedinte.acelasi program a fost intentionat si de basistii lui boc-basescu dar nu au avut curajul sa il aplice.dar mai este timp.

   • Inrtrebari..
    1. Voi ati auzit de ideologie? Voi stiti diferenta dintre un socialist si un liberal?
    2. Voi v-ati gandit vreodata de ce occidentalul sau americanul prefera sa munceasca pana la varsta legala de pensionare si nici nu le trece prin cap sa se pensioneze inainte de termen cu pensie partiala?
    Raspunsuri ..
    1. Socialistul considera ca cel care nu are serviciu trebuie ajutat de catre stat cat mai mult iar liberalul considera ca nu trebuie ajutat individul ci trebuie create cat mai multe locuri de munca stfel incat nimeni sa nu poata sa spuna ca nu are de unde castiga un ban, cinstit din MUNCA.
    2.In statele dezvoltate, un salaraiat este net avantajat fata de un somer sau pensionar. Tocmai de aici si dorinta, fireasca, a locuitorilor acelor tari sa munceasca in loc sa astepte pomana MODICA oferita de stat.

    PS. Vi se pare normal ca ajutorul social sa fie 60-70% din salariul minim pe economie? Pai ce interes mai are un cetatean sa mai lucreze pe salariul minim? Daca scadem cheltuielile aferente serviciului (transport la si de la locul de munca, pachetul zilnic, etc) ajungem la concluzia ca respectivul mai bine sta acasa si primeste aproximativ aceiasi bani … pai cum sa mai munceasca?

    • TimesNewRomman,
     .
     Tu te-ai întrebat însă vreodată de ce oameni ca acad. Dinu C .Giurescu nu sunt la liberali? Cum sa-ți pui asemenea întrebări încuietoare impiedicându-ți logica ta, deja strambă, să mai funcționeze? De ce intelectuali precum Eugen Simion sau Dinu Săraru (să dau doar două exemple) nu au pus ”botul” la cântecele de sirenă GDS-iste, punitive, ale anilor 90 care au indus și impus ideea, prin toată propaganda post-decembrista că tot ce-i de stanga și național e rău și reprezinta comunismul , iar tot ce este pur, neintinat și bun, o reprezintă EI, și dreapta lor (uneori adusa la extrem tinzând spre legionarism- de unde-și tragea și seva) precum liberalismul și țăranismul(ultimul, săracul, trecut de frica lor cu tot cu bagaje , cu purcel și cățel, in partea dreapta a …spectrului politic, precum basescu cu PD intr-o noapte).
     Fără a absolutiza problema, adevărul este că intelectualii (pentru că cealaltă parte , normal , numai și prin atitudini semnalizează o direcție contrara) au fost, și sânt, in toata lumea și din toate timpurile, de stânga. Numai la noi este o situație atipică. Așa că, nu poți să nu-ți pui și intrebări de felul : Oare intelectualii țărilor civilizate, (cum văd că cereți voi, ăștia de pe blog), de ce nu se opun , de ce nu militează , de ce nu schimbă aceasta ”orânduială strîmbă și nedreaptĂ” în țările lor nord sau vest europene, care(sisteme ”nenorocite” de sorginte comunistă 😀 ) le bagă mâna in buzunar și le ia fără crâcnire 40-50-60%,uneori, din câștig și le REDISTRIBUIE societății? Cum să te întrebi tu cu astfel de lucruri care te-ar debusola? Pentru ca asta este diferenta intre dreapta noastra românească egoista și egocentristă care luptă pentru ea, pentru buzunarele lor , in timp ce pe alții, dracu să-i ia … dumnezeu cu mila. Ei nu realizează că oamenii , cu toata diferența dintre ei, a capacitaților lor de a gândi și a munci, au dreptul să traiască. Că așa cum se face REDISTRIBUIREA in țările dezvoltate și către care tindem , normal ar fi ca și la noi să se facă la fel , cu aceleași instrumente fiscale . NU, la noi liberalismul de sorginte rusească a impus ÎN PRIMA ZI DE GUVERNARE LIBERAL-bĂSISTĂ, COTA UNICĂ, adâncind prapastia intre cei bogați și cei săraci. Și o tot țin langa ,danga , pe toate posturile cu ideologi și analiști care ne tot propovăduiesc binefacerile acestei măsuri pentru, ce să-ți spun?!, stimularea ”celor ce muncesc”, văduvind și bugetul cu vreo 10miliarde de atunci, cheltuindu-și anost și indecent surplusul salarial sau al profitului, stimulând astfel creșterea prețurilor, prin aruncarea cu bani in mall-uri , piețe și restaurante, sfidător și făra jenă.
     Fac o paranteză , apropo de acest mecanism ce declanșează creșterea preșurilor . Mă aflam in Valea Jiului de 1 Mai 1994(atunci când cu acel accident mortal al lui Ayrton Sena-altfel nu faceam legatura) și constatam polarizarea nefirească a vieții in aceste orășelele miniere unde agricultorii ”olteni” urcau la munte , în orașele miniere, cu produsele lor și ”băgau” niște prețuri (…7 lei un ardei la fel ca si astazi dealfel) dezarmante pur si simplu pentru omul de rând NE-MINIER care traia și el acolo cu ortacii și care câștiga de două-trei ori mai puțin decât aceștia. Închid paranteza.
     Mă uit și astazi cum se aruncă cu bani de către unii, cu cumpărături in mall-uri de 5-6-1000lei odată (cât o pensie minimă pe lună), pe când alții își scotocesc prin portofele dacă sa mai cumpere, sau nu, o banană pentru nepoțică.
     Eu nu vorbesc aici pentru mine (și de mine, un pensionar cu o pensie de 1243 Ron). Mie personal îmi ajunge cât am. Nu mă uit in sus, în general, la cei care au mai mult , ci cu milă și senzația că nu-i pot ajuta pe cei mai săraci ca mine, și punându-mi intrebări firești dacă nu cumva vina cea mai mare pentru situația foarte grea în care s-a ajuns o are societatea civilă, intelectualitatea noastra pervertită (în mare parte) după decembrie 1989. Ce comuniști , ce securiști ce baroni, ce moguli ce, mentalități?!

 7. Nu e vorba de nostalgie, este realitatea trăită în perioada respectivă şi perioada actuală, şi anume: pe atunci eram demni de noi, eram respectaţi, aveam siguranţa zilei de mîine, aveam locuri de muncă corect retribuite, aveam drepturi egale, cît şi obligaţii, legea era lege, aplicată corect, nu prea existau ilegalităţi că îi strîngeau cu legea 18 fără scăpare şi nu numai. Acum, avem numai obligaţii fără drepturi, nu ai siguranţa zilei de mîine, suntem obligaţi la multe ilegalităţi legale, că aşa prevede legea, mai mult în defavoarea omului de rînd, locuri de muncă inexistente sau, dacă sunt, mai mult politic. Ce e enorm de grav, nu mai există zîmbetul pe buze!!! nu mai este popoulaţia sănătoasă!!! şi politicienii vor să înroleze obligatoriu în armată!!! ce oameni pînă în 25-30 de ani mai au sănătatea imună??? ce pregătire, educaţie au aceşti viitorî înrolaţi pentru a mînui armamentul??? ei nu sunt în stare să-şi sufle nasul în şerveţel de unică folosinţă, să menţină curăţenia în jur, dar să mînuiască o puşcă !!!

  • Nostalgii mai putine, nostalgici mai multi: “pe atunci eram demni de noi, eram respectaţi, aveam siguranţa zilei de mîine, aveam locuri de muncă corect retribuite, aveam drepturi egale,” – cu cine? muncitorii intre muncitori poate, doar!.
   Nostalgici dupa minciuna, munca aiurea, fara sens, dupa “sa ni se dea” asa cum atunci ni s-a dat! Da, se muncea, mult si prost si fara rost, de dragul … sa muncim pentru ca era o onoare de bun comunist. BUN COMUNIST: muncesc eu sa-i fie bine si vecinului si TUTULOR! Cine nu avea serviciu era … obligat sa munceasca. Erai adunat de pe starda, erai incadrat, ti se dadea un loc de munca, un salariu, un apartament si daca munceai bine, mai turnai pe colegul care nu muncea sau asculta Europa Libera, erai pus pe lista si pentru o butelie si erai la gazeta de perete a celor mai muncitori, apareai si la Scanteia ca ai depasit norma, planul. Era frumos, era bine! Exista un plan cincinal ce era depasit in patru ani si jumatate si chiar in patru sau chiar trei. Aveai norma sa faci N-spe mii de suruburi. Te sculai dimineata, te agatai pe scara tramvaiului, te duceai la fabrica si … munceai. Ca prostul, ca masina, fara sa gandesti. De ce, pentru ce, pentru cine? Nu conta. Ele – suruburile – trebuiau facute pentru ca metalurgistul sa aiba ce topi si turna pentru a face … alte suruburi. Si tot asa, productia se facea de dragul productiei, a planului cincinal, a salariului, a mitingului de 1 Mai unde, dupa ce se defila cu portretele lui Marx, Engels, Lenin, Ceausescu si comitetul central, ieseai din randuri si-ti cumparai cremwusti cu mustar si mergeai la iarba verde. Aveai constiinta de clasa. Muncitoare. Ce vremuri frumoase! Era super! Era … “eram demni de noi, eram respectaţi, aveam siguranţa zilei de mîine, aveam locuri de muncă corect retribuite”. Mi se face sila!

   • Ca “muncitor saniatar” – asa erau numiti medicii in acea perioada -, mai am o “nostalgie” care-mi aduce aminte de 1 Mai: aveam “sarcina de serviciu” sa “investighez”, lunar, toate femeile de la Avicola daca au avut ciclu in luna respectiva si sa raportez care nu a avut. Daca n-au avut inseamna ca au ramas gravide. Daca sarcina nu se punea in evidenta inseamna ca si-au facut intrerupere de sarcina si daca si-au facut intrerupere de sarcina erau luate de procuratura, anchetate, batute pana spuneau si ceea ce nu facusera. Asa ar fi fost tratate femeile muncitoare daca as fi respectat sarcina de serviciu, de partid, de 1 Mai muncitoresc!

    • probabil esti medic si acumm dar din perspectiva ta nu este obiectiv sa generalizezi.pentru ca azi,acum,sunt sute de mii de muncitori care lucreaza de le sar capacele, platiti cu cele mai mici salarii din europa si cu program de lucru,nu de 8 ore, ci la discretia patronului.peste tot,la angajari,oamenii sunt intrebati daca au disponibilitate pentru program prelungit asa ca exceptie,bine inteles platit suplimentar, dar dupa angajare exceptia devine regula si plata suplimentara niciodata,iar angajatul,daca zice ceva risca sa fie dat afara si nu i se plateste nici salariul normal.te asigur ca toti care au trecut sau trec prin asa ceva considera ca tot ce spui tu mai sus este o dolce vita pe langa viata lor de acum.

    • Cătălin, eşti un mare idiot! “Muncitor saniatar”! Nu ştiu dacă ai fost “muncitor” dar “saniatar” în mod sigur”! Medic, în nici un caz! Oricum, ai mare grijă de ciclul tău cerebral…

     • Citesc si ma crucesc … nu stiu ce ati fost voi, nu stiu cat de mandri si demni erati inainte de ’89. Dar stiu un lucru cert … ma duceam o data pe saptamana la Motru (un oras minier din Gorj unde fusesera inainte de ’80 niste greve, si painea era la “liber”, adica fara cartela) si stateam la coada de 5-6 ori (se dadeau numai 4 paini), apoi ascundeam prin gara sacosele cu paine (ca sa nu le vada “tovarasii” si sa te ia la intrebari de baraj) ca mai apoi sa ajung la bunica-mea si duc painile sa le imparta cu vecinii …. stateam cel putin o zi si o noapte la coada (in aer liber bineinteles) la butelii … stateam la coada pentru celebrele “tacamuri” … paine, zahar, ulei, benzina pe cartela … masinile circulau “cu sot” si “fara sot” …
      Asta a insemnat ca ma simtem mandru si demn?!?!? Ce mandrie era in faptul ca faceai pe dracu’ in patru ca sa iti faci vreo relatie pe la Alimentara ca sa speri si tu la altceva in afara de aripi si ghiare de pui sau primii 30 de cm din piciorul de porc .. partea inferioara?
      Corect. Au fost si oameni mandri, respectati .. dar aia erau cei care ne-au facut viata amara, respectiv activistii sau cei din aparatul de forta al statului.
      Asa ca mai bine “muncitor sanitar” decat nenorocit de sluga comunistoida! Cred ca primul poate spune ca SI-A PASTRAT MANDRIA SI DEMNITATEA, comparatic cu lingaii sistemului care sau SIMTIT MANDRI SI DEMNI, dar in realitate au fost niste jigodii.

   • Ooo…!!! “Dom’Muncitor Sanitar”, interesant e ca apreciati demnitatea in functie de categoria sociala si nu ca pe o calitate universala a omului. Ori, in text, e vorba de demnitatea de a-ti castiga banii prin munca cinstita, chiar si pentru crenvursti, mici si berea de 1 Mai, agatat de autobuz spre serviciu, muncind in hale neincalzite iarna si supraincalzite vara, ori pe santier in frig si ploi, asa cum recunoasteti de altfel si nu ca-n spital, cu-o mana-n “pasarici” si alta-n buzunarul doldora, spital unde oricum, erau chiar si atunci conditii decente de lucru si unde nu cred ca ar exista intre “Muncitorii Sanitari” alt fel de demnitate.

 8. Calitatea condițiilor de muncă,e la pământ spre deosebire de acum 25 ani,se caută locuri de muncă în cre-ți trebuie ceva de la Haeward sau Oxfort(în condițiile în care avem atâția analfabeți iar unii ajung și premieri și președinți de țară),în loc de mâna muncitoare a românului acum 25 de ani.Sunt tare curios cine va fi luat de dNA,mâine…Măcar mâncăm niște mici de 1 mai iar cu acest prilej,îmi doresc 1 Antena(de)3(x) mai liberă 😉

 9. Nici o nostalgie, d-le Radu Tudor…

  In schimb sint fericita sa-mi inchei ziua cu 2 vesti minunate…

  Maria, minunatia de fetita a d-nei Oana Stancu… O adevarata victorie a vietii…seamana f. mult cu Oana Stancu…

  http://www.antena3.ro/romania/ea-este-maria-minunea-de-fetita-a-oanei-stancu-mihai-gadea-sunt-anumite-informatii-ca-deja-maria-251926.html

  si acest «Drum spre casa» a Principelui Nicolae, fara sa vreau mi-am amintit de «Lungul drum spre casa» a lui Petrica Federici…

  Astazi la Tirgu-Mures,Principele Nicolae a anunțat că va deveni voluntar al Fundaţiei locale “Alpha Transilvană”, care îngrijeşte copii şi adulţi cu dizabilităţi severe…

  http://www.dcnews.ro/exemplul-dat-de-casa-regala-ce-face-principele-nicolae_442303.html#sthash.xhf7rDC3.dpuf

  Mi-ar place ca Principele Nicolae sa fie invitat la Sinteza Zilei de catre Mihai Gadea…

   • Da. In fine… Dar este vorba de ce face Statul roman, nu Statul ucrainiean. Oricum, nu mai vorbeste nimeni de Crimeea, totul este atintit asupra estului Ucrainei. Asa ca rusul blamat de multi din presa romaneasca a reusit sa isi atinga scopul, iar americanul a lasat Ucraina balta, asa cum ne va lasa pe toti in caz de forta majora. Cel mai nociv lucru este sa te bazezi pe vorbele altuia, asa cum au facut ucrainienii. Asa ca pot sa spun si ca, in cazul anexarii “Tinutului Secuiesc” de catre extremistii UDMR-isti si implicit de catre Statul Ungar, SUA o sa stea degeaba. Singura lor preocupare este poporul american, nu poporul roman sau ucrainean. Cu cat este razboiul mai departe de ei, cu atat mai bine. Romanii, da-i dreaq, sa moara. Si cand a fost vorba despre poporul roman, SUA s-a aliat cu Basescu, nu cu poporul. Asa ca tot ce spun ei despre integritati teritoriale sau despre suveranitatea popoarelor sunt doar prostii de prostit prostii. Cand vor FACE ceva care sa dovedeasca faptul ca au intentii bune, atunci o sa ii cred. Pana atunci, nu.

 10. Nu as putea vorbi despre o nostalgie a acestei sarbatori (nu mi-au placut niciodata incolonarile si marsul fortat prin fata tribunelor intesate de potentatii comunisti – apropos, imaginea din Craiova cred ca este foarte veche). As putea insa vorbi despre a anumita decenta pe care oamenii de rand o aveau in sarbatorirea acestui eveniment (lasand la o parte inutilitatea si megalomania “defilarilor” comuniste). Si cand spun decenta fac o comparatie cu actualele chiolhanuri de manele, fum si alcool care acopera fiecare zona mai verde din afara oraselor…acest spectacol este de-a dreptul dizgratios.
  In rest, sarbatoare frumoasa la toti!

  • Singura nostalgie, snitele si cremvustii fara soia care erau vanduti la preturi modice la toate punctele culinare infiintate pe traseu dupa ce coloana de manifestanti trecea de tribuna oficiala pana la data la care Ceausescu a vizitat China si n-a venit cu ideii marete de acolo. E de plans cum ca calitatea produselor alimentare a scazut in loc sa creasca in aceasta economie de piata libera la furat.

 11. Aș răspunde, pentru început, tot cu o întrebare : Vreo nostalgie, cumva, cu…10 Mai ?
  Nostalgicii după 1 Mai, câți or mai fi, nu vă vor raspunde de teama ultrașilor de dreapta care curios , dar explicabil) sunt răi, răi de rup lanțul, de fapt și ei(cu mici excepții) foști comuniști năpârliți atunci când a inceput trierea GDS-ista în ”buni” și ”răi”, ei, în mod oportunist, trecând cu purcel și cățel, peste noapte, în tabăra așa zis democrata(de fapt o castă) care, altfel, le ridica fără drept de apel titulatura de intelectual și fiind tratat automat ca și colaboraționist. De parcă ziua de 1 Mai au inventat-o comuniștii ?!. Așa a fost și cu 23 August care mai întâi a fost pusă la coltul rușinii, după care si-au adjudecat-o și reevaluat-o desigur …democrații.
  Nostalgicii după 10 Mai sunt doar câțiva yesmani care se dau bine cu șefu’(crezând ei că astfel li se spală alte păcate…omenești comise pe aici), și ei fiind tot atât, dacă nu și mai puțini. Așa că vorbind fie ”1 Mai” , fie de ” 10 Mai” judecându-le doar partizan, în alb sau negru, așa cum este practica în ziua de azi, pe aici și aiurea, nu rezolvăm decât a mai crea subiecte de dihonie interumană . Ca și când n-ar fi suficiente alte și alte lucruri, care sunt tot atâtea motive de dezbinare a societății mai venim cu una. Într-o societate așezată , când căderea unui guvern, demisia unui presedinte, inundații de mare amploare sau producerea unui cutremur major ar fi considerate ca …normale, am putea vorbi senin și cu lejeritate și despre astfel de subiecte. Părerea mea

  • In studentie aveam ca materie obligatorie si un curs de socialism stiintific. Cu cel mai greu si tampit examen, de care ne temeam toti, fiindca se pica pe rupte. Si atunci puteai ramane repetent pentru asa ceva…
   La seminarul cursului de la Universitate am avut sansa sa fie atunci un tanar asistent, acum un cunoscut si in general apreciat politolog.
   La o tema care se referea la formele de guvernamant acesta ne-a adresat si urmatoarea intrebare (pe atunci foarte indrazneata si riscanta!): ce diferenta este intre forma de guvernamant si regimul politic si care este caracteristica unei societati dezvoltate. Imi amintesc ca am raspuns chiar eu (ca eram inconstient de curajos pe atunci…) ca monarhia si republica sunt la fel doua forme de guvernamant care pot fi la fel de acceptabile, in functie de experienta istorica a poporului, ele nu fac decat sa reflecte organizarea societatii. Problema esentiala era (si este si azi, din pacate) cea a regimului politic – democratie sau dictatura. Fiinca am trait democratic (sau macar pe aproape…) si in monarhii si in republici. Asa cum am fost condusi prin dictat si in monarhie, si in republica. Concluzionam atunci ca regimul politic este esential pentru natiune. Acum imi dau seama cu adevarat cat am riscat atunci discutand in acesti termeni.
   Ulterior am mai adaugat o parere: conteaza si forma de guvernamant. Macar pe un Matrafoxat il mai poti da jos, daca nu suspenda Constitutia prin lovitura de stat. Dar cu un rege te poti pricopsi si nu mai scapi de el decat dand o lovitura de stat (sa nu uitam totusi ca primul dictator roman a fost un rege – Carol II, caruia Basescu ii seamana in tot!) Eu cred ca, indiferent ce face Casa Regala, care trebuie respectata si pentru binele mult pe care l-a facut intr-o perioada istorica fasta, monarhia devine o institutie perimata. Chiar si acolo unde mai exista, nu mai are decat o valoare simbolica, dar problemele sunt aceleasi, numai ca se transfera la nivelul primului ministru.
   Sa nu uit totusi: m-am nascut la cativa kilometri de Flamanzi, locul din care a pornit Rascoala de la 1907. De care nu mai aminteste nimeni… Oamenii de acolo nu au o memorie colectiva istorica prea buna despre acele vremuri si despre monarhie implicit. Iar pentru o bucata de pamant unii au devenit eroi ai primului razboi mondial, sate intregi fiind ridicate aproape in intregime de vaduvele acestora de razboi. Ce interesanta este istoria cand o cunosti cu adevarat, nu cand privesti doar niste flamuri de la televizor…
   Ca si 1 Mai, mie mi se pare si 10 Mai tot o chestiune de nostalgie… Ce a fost a fost. Respectandu-ne trecutul (asa cum a fost el), ar trebui sa invatam sa nu il repetam. Uneori s-au facut sacrificii imense pentru cate o etapa istorica. Inclusiv de a ne debarasa de o camarila regala. Iar acum de una prezidentiala…

   • @Hucko,
    .
    Ca întotdeauna, cu răspunsuri la orice probleme ce apar, spuse cu tact, fără încrâncenarea cu care unii (printre care mă număr și eu ), mai ies și în…. decor dând, nu de puține ori, și palme gramaticii limbii române.
    Cunosc , întrucâtva, ”istoricul” dvs. pe acest blog , respectiv tot ce ați scris până acum.M-am bucurat să constat că aveam cu ce șă-mi îmbunătățesc viziunea , raționamentele despre diverse aspecte pe care le expuneați, și lucrul cel mai important pentru mine , că aveam la cine mă raporta. În același timp mi-era teamă , de la temă la temă , de la provocare la provocare că că nu vom rezona la nesfârșit, că nu vom mai putea dialoga ca și până acum. Cu toată diferența dintre noi, ca nivel și mod de exprimare pe care-o resimt. Diferenta , de fapt,dintre Universitate și Politehnică care este …evidentă. Oricum, în caz de diferențe de abordare pe teme majore care ne-ar fi poziționat pe baricade diferite, porțile dialogului nostru s-ar fi închis . Oricum faptul că am crescut într-un areal apropiat, eu copilărind în Dracșani, spune multe privitor la spiritul și caracterul nostru pe care și-au pus amprenta acele locuri. Tocmai asta spuneam mai sus, că mi-e teamă șă ”dau totul” pe goarnă pentru că sunt convins că multe lucruri încă ne despart și nu-i momentul despărțirilor pe alte subiecte importante , chiar interesante, dar secundare astăzi și care nu-și au rostul a fi dezbătute aici.

 12. Domnule Radu Tudor,
  Tocmai am vizionat episodul 13 din serialul House of Cards,sezonul 2.Vi-l recomand.Tot serialul,toate sezoanele.Este o referinta pentru strategia politica in general,americana in particular si,mai nou,pentru
  guvernatorul lor in Romania.Oricare ar fi stapanul guvernatorului nostru si oricum s-ar numi el.Pare ca nu mai conteaza.Numele guvernatorului.
  Conteaza cine il numeste.
  Asa ca 1 Mai,rachetele Patriot,what ever,par a fi o manipulare,nu de presa,mergem la nivelul urmator,ci de stat.De mai multe state.
  Deci,la ce sa mai speram noi,astia care suntem niste,nu angrenaje,ci niste nituri,surubele,in scenariul asta mondial?
  Eu zic sa bagam multi mici si multa bere de 1 Mai si sa credem ca oricum contam la vot.Chiar mai credeti asta?!!

 13. In afara ca eram mai tineri,n-am nostalgii,doar cum ma fofilam sa nu particip la defilare,zilele libere le asteptam si erau binevenite,stiam noi ce sa facem cu ele!Nici munca fara paine nici paine fara munca,hai la lupta cea mareeee…rob cu rob sa ne unim,mama si ce ne uneam!!S’auzim de bine!

 14. Sarbatarim munca.Numai comunistii au confiscat simbolul ei,considerand ca sunt singurii indreptatiti sa isi atraga meritele.

 15. Despre ce nostalgii sa vorbim??? Ar fi multe, mai ales cele legate de varsta…..Dar nu inteleg de ce sa sarbatorim “1 Mai muncitoresc”, intr-o tara in care “muncitorii” nu prea mai exista!!! Acum avem alte denumiri, americanizate, occidentalizate, nu mai avem, de exemplu, “supraveghetor” ci “superviser”, nu mai avem “contabili” ci “accountants”, nu mai avem “CFI” ci avem “audit intern”…..si as mai putea continua. Deci, ma scuzati, dar 1 Mai nu mai este “muncitoresc” de cel putin 20 de ani! Doar in capitalism/democratie originala muncitorii nu mai reprezinta aproape nimic!!!

 16. Da, da, da!
  Ziua Muncii poate fi sarbatorita doar de cei care muncesc – ciocoii n-au respectat aceasta zi.
  Cand vezi cum au distrus tot ce s-a construit prin truda acestui popor, iti vine sa-i pui la zid pe tradatori. Intreprinderi rase de pe fata pamantului; idem au facut si taranii cu ceapeurile. Cel putin astia – taranii – au dorit sa-si “recupereze” caramida lor. Ciocoii au demolat intreprinderile si au lasat caramizile; vezi prin tara mormane ca dupa bombardamente.

 17. Nu am nostalgia acelui 1 Mai comunist, fiindca:
  – era, ca toate celelalte, marcat prin reprezentanti: tovarasii erau cu chiolhanul, noi cu defilarile (ca defilam sau ca strajuiam bulevardul, tot cu sila eram acolo…);
  – l-am trait in vremuri grele (chiar daca acum, peste ani, le-am mai uitat): cozi interminabile pentru orice, sedinte fara numar de indoctrinare, minciuna ridicata la rang de politica oficiala, munca “voluntare” (cu prezenta obligatorie…), turnatori si filatoare…;
  – nu l-am sarbatorit niciodata ca atare, ci era o posibilitate de a ma mai recupera dupa lungi perioade de munca si, in sfarsit, dupa iarna care era intotdeauna foarte grea;
  – ii stiam semnificatia si nu consideram ca trebuie sa dansez de bucurie ca niste muncitori fusesera impuscati cu un secol ma devreme pentru ca isi cereau drepturile; daca ma simteam mai bine, era fiindca aveam prilejul sa stau cu ai mei intr-o zi, care de obicei era frumoasa, sa ies cu iei la picnic (cuvant uitat, ca orice e omenesc, deci trecator…)

  • Si acum sunt cozi interminabile la care mor batranii umiliti de niste politicieni infecti care stau degeaba doar 2 zile iar apoi dorm. Asa ca tot aia e. Ah, avem marketuri care ne vand mase plastice. Spitalele sunt pline, iar daca ar face cineva o statistica, se va vedea clar cand a fost romanul mai sanatos, atunci sau acum ? Nu zic ca era ok ca lipseau alimentele, ca nu era caldura sau apa calda, dar inainte de ’80 romanii au trait foarte bine, fata de perioada anilor ’30.

 18. LOGAN DE DREAPTA!

  Poti fi de dreapta cand ai functii inalte in regimul comunist?
  Probabil ca nu.
  Poti fi de dreapta cand esti angajat la stat, chiar primul angajat al statului?
  Probabil ca nu.
  Da’ poti sa fii de dreapta cand iesi la pensie si te faci fermier si ai proprii tai angajati? Pai nu daca primesti pensie, pentru ca tocmai ai zis ca pensionarii sunt asistati social.
  Atunci cand poti sa devii in sfarsit de dreapta? Cand iesi din sistem?
  Probabil ca atunci in sfarsit poti ajunge la dreapta Tatalui.
  Da’ ai oare suficient “zgarci” pentru a ajunge acolo?

 19. “Suntem extrem de îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Europa de Est şi în jurul regiunii Marii Negre. Suntem o parte a regiunii. Suntem flancul estic al NATO. În calitate de ministru de externe, am criticat puternic acţiunile Rusiei”, a declarat ministrul român al afacerilor externe Titus Corlăţean într-un interviu pentru Washington Post
  Cred ca intelegeti ce inseamna “extrem de ingrijorat”. Sau ministrul de externe bate campii ?

 20. O poezioară spusă de un disponibilizat la o fabrică din Oradea:
  “-Vine vara,bine-mi pare,pentru clasa muncitoare!Frige micu pe grătare și la munte și la mare!Sunt șomer fără valoare,n-am nimica de mâncare!Ei(tinerii) muncesc fără valută,dați un leu și Doamne-ajută!”

 21. U.E. prin Statul German ne va asculta mai “indeaproape”. Greci nu mai conteaza in ecuatia ascultarilor de telefoane romanesti publice si secrete. A venit randul Germaniei, care controleaza de la Berlin toata Europa si care se razbuna pe Romania din cauza ca a fost tradata de Statul Roman in al doilea razboi mondial. Asa ca, deocamdata, dupa ce ca poporul roman este sclavul sclavilor, este cel mai denigrat si cel mai batjocorit popor din Europa, au mai aparut si aceste contexte periculoase Ruso-Americane, care ne vor subjuga si mai mult. Dar la noi e cu oligofrenia. Cine isi face probleme ? Cred ca numai poporul roman poate fi prostit in halul in care poate fi prostita o populatie africana ce scoate diamante din propriul teritoriu si moare de foame…

 22. Oricum, cred ca procentul este muuult mai mare. Intrebati-i pe romanii de rand, majoritari in tara asta, ce parere au despre perioada lui Ceausescu. Mai ales cei care au trait-o, nu cei care asculta manipularile extremei drepte din Romania.

 23. Nu, pentru ca eram mult prea mic atunci si nu mai tin minte mare lucru din epoca comunista decat cozile de la lapte si paine, mandria de a avea costume si cravate de Soim al Patriei si pionier, tresele rosii de pe umar atunci cand eram pionier, clubul de navomodele de la Casa Copiilor.

 24. Consider nostalgia o operatiune mult mai serioasa decit s-ar putea crede la prima vedere. Este firul invizibil care ne leaga pentru eternitate, de trecutul nostru cu tot ceea ce comporta trecutul: copilaria, prieteni, scoala apoi intrarea in lumea adultilor, projecte de viitor autorealizare prin munca, projecte personale, familie, copii, etc.
  Nu e nimic rau in nostalgie, nostalgia capata o conotatie pejorativa doar daca o transformi intr-un loc in care sa traiesti. Ca si trecutul si nostalgia trebuie sa ramana doar un loc bun de vizitat de revizitat cu mintea si sufletul. Ambele nu pot fi locuri in care sa traiesti.
  Te pot eventual ajutat in eveluarea prezentului.
  La intrebarea DVS strict legata de 1 Mai muncitoresc, va raspund transant: nu am nostalgie pentru ca am inteles si rezolvat conflictul dintre minte si suflet.

  Aceea a fost viata ta, pentru o perioada, ai trait-o, nu te poti de zice de trecutul tau. Raman profund convinsa ca 1 Mai trebuie sa ramana in mentalul colectiv serbatoare sau macar simbolul sarbatorii muncii.
  Munca reconoscuta drept valoare absoluta dupa viata si sanatate.

  Munca e un drept social precum este dreptul la sanatate si instructie.
  Stiti cite constitutii din tari mai evoluate si mai civilizate afirma ca o republica parlamentare e bazata pe dreptul la munca?
  Politica nu ar trebui sa uite acest lucru.
  Pe de alta parte in “satul global” in care traim, multe valori supreme cistigate cu greu si afirmate ca si drepturi in cursul evolutiei noastre, se pierd incet-incet.
  S-a procedat, cu o strategie perversa (Acesul tuturor la nivel global la bunastare) la trecerea pe locul 2, 3, 4, a unor drepturi fundamentale si s-a adus in fata, in rindul 1, profitul, o cutie a Pandorei.
  Fara etica fara reguli, finanta a ajuns sa comande economia, economia interpretata de finanta, prevaleaza asupra politicii. Politica e adesea slaba, incompetenta, corupta, ghidata doar de interese personale.
  Ultima chestiune: DA, sint inca foarte multi nostalgici ai perioadei lui Ceasusescu.
  Nu-i poti schimba, nu-i poti pedepsi pentru asta; exista, si inchei, o vorba ce zice ca: ” fiecare este fiul timpurilor sale “.
  Ei, nostalgicii au ramas radical fiii acelui timp.
  Toate cele bune.

 25. nene radu , mata uiti de unde une vine 1 mai ?
  ce doamne iarta-ma esti asa de ipocrit in postare ? e ziua oamenilor muncii…a grevei din chicago.
  daca esti lider de opinie” spune cati ai murit , cine a fost si de ce nu se sarbatoreste in usa …
  nu pune ca au confiscat comunistii ziua se 1 mai . cazi de repetent la ustorie , si nu e cazul nene radule.

  • 1 mai, preluata, umflata si rostogolita propagadistic 100 de ani de socialisti si comunisti. originea ei s-a pierdut. in pic de ratiune nu-ti strica nea augustin

 26. Toti care au nostalgia dictatorilor(ceausescu,iliescu,basescu) au nostalgia unui “TATUC”.Astia sunt oameni care n-au spiritul liberal in constiinta si nu au nici macar spiritul libertatii “in sange”.Ei se simt slugi/neajutorati si ei cred ca NUMAI un DICTATOR/CONDUCATOR poate sa-i “protejeze”incat sa poata supravetui si ei .
  Si votul romanilor de 25 ani ne confirma acest lucru.De fapt au si ei intrun fel dreptate :STATUTUL DE SLUGA ITI ASIGURA UN ACOPERIS (al stapanului)DEASUPRA CAPULUI si o bucata de paine , pe cand STATUTUL DE LIBERAL(libertatea) iti poate aduce PROSPERITATEA(in cazul celor inteligenti si intreprinzatori) dar si …frigul/foamea(in cazul celor ce nu se descurca).

 27. DLE RADU TUDOR , NU AM ASTFEL DE NOSTALGII CHIAR DACA SUNT O PSD-ISTA CONVINSA(EU NU AM ASOCIAT NICI O DATA COMUNISMUL CU PSD,NU VAD ASEMANAREA,POATE SUNT SUBIECTIVA.NU II ASOCIEZ PE ADRIAN NASTASE ,PONTA,ILIESCU CU STALIN ,KARL MARK ,ANA PAUKER.ASA VAD EU SI ROG PE TOTI CEI CARE ISI EXPUN IDEILE SA ISI PASTREZE COMENTARIILE PTR D-LOR,EU AICI IMI EXPRIM PAREREA SI CEEA CE SIMT EU.DLE TUDOR RUGAMINTEA CEA MARE O AM A II TRANSMITE D-NEI OANA SA II TRAIASCA FETITA,MARIA-VICTORIA,UN BULGARE DE AUR, CARE SA ISI IUBEASCA MAMA ,TATA PE CEI DRAGI,SA II RESPECTE SI SA AIBA IN VIATA NUMAI SI NUMAI VICTORII,SA NU UITE SA FIE ROMAN ORIUNDE S-AR AFLA.CU SUFLETU VA ROG SA IMI PERMITE-TI SA MA BUCUR PTR ACEASTA VICTORIE A D-NEI OANA SI O ASTEPT SA REVINA DINNOU ACOLO UNDE II ESTE LOCUL,LA ANTENA 3.VA MULTUMESC.

 28. Sincer, mi se par puține 40 de procente… Cum să nu regreți că erai tânăr (ehei, ce vremuri!) și aveai serviciu (acum te dă obligat afară!), ți se dăduse un apartament (care acum e căutat cu lumânarea și nu dai de el…), îți făcuseși o familie fără grija zilei de mâine, dintr-un CAR îți mobilai toată casa, prin sindicat puteai prinde, în concediu, și dus la munte, și dus la mare… Oamenii au multe motive să regrete zilele când au dus-o mai bine decât acum! A, da, sunt destui și cei care nu regretă, că n-au ce: ori n-au prins zilele alea, ori și le amintesc deformat (chiar dacă au convingerea că au dreptate, dar suntem români, așa că-i înțeleg…), ori s-au simțit frustrați că nu puteau merge la shopping la Milano, Paris sau Londra, deși ei n-au văzut, săracii, Voronețul sau Piatra Craiului…
  Oricum: după dicționar, „NOSTALGÍE, nostalgii, s. f. Sentiment de tristețe, de melancolie provocat de dorința de a revedea un loc iubit, o persoană apropiată sau de a retrăi un episod din trecut. ♦ Dorință (plină de regrete) pentru ceva greu de realizat”. Așa că… nostalgii sunt și vor fi permanent, așa cum și băsiștii au nostalgii după vremurile lui Boc…

  • @Tiberiu,
   .
   Sunt de acord cu tine, în tot ceea ce spui . Și am fost de acord cu tine și în atâtea rânduri(dar nu ți-am mai spus-o fiind ocupat cu alții potrivnici 😀 )
   Uneori, precum remarca ta : ”Când intri în casa cuiva nu te sui cu cizmele pline de noroi pe masa omului sub pretextul dreptului la libera circulație!” am avut impresia că ai dat copy-paste la ceea ce scriam eu acum ceva vreme în urmă 😀
   Un sigur lucru m-a descumpănit, recent, și care mi s-a parut ca dovadă a unei lipse(trecătoare) de CONSECVENȚĂ pe care , dealtfel ți-o declami (normal și firesc, ca oricare dintre noi) pe care ai putea să-l lămurești acum. Tu spui, în timp, următoarele :
   1. De aia mă lupt de câțiva ani să conving lumea să impunem „votul împotriva tuturor”!
   2. Nu, ci pentru că democrația înseamnă vot.
   3. Și decât să voteze un prost în locul tău, nu mai bine votezi tu ce-ți convine?
   Primul punct de vedere este , după părerea mea , în contradicție cu celelalte două puncte cu care eu sunt de acord. Mai mult , ca o completare la ceea ce am tot susținut mereu , votez cu cel care a furat sau mă convinge (cunoscându-i trecutul)că perspectiva sa este să fure și cu 1(unu) Ron mai puțin decât celălalt de dinainte. Și mai am un principiu: ”La rău, oamenii se unesc mai repede decât la bine”. Ultrașii, frustrații, pescuitorii în ape tulburi și în general obraznicii zgomotoși, sunt cei mai vizibili și aici și la TV, și a ne manifesta ”scârba” , în ale permite să-și lăbărțeze pe aici ideile și neliniștile bolnave fără a ne împotrivi, cât de cât, sau in a nu participa la vot dând , zic unii(tot ei, desigur)pe aici, un vot de blam clasei politice, nu am face altceva decât să-i întoarcem , intr-un fel, pe băsiști și pe cei de dreapta să ne mai conducă o vreme, indefinită acum ca și în 2004, destinele.

 29. Voi toti nu stiti ce se serbeaza de 1 mai!
  Este vorba de ziua muncitoreasca a dl. ponta, pe cand se lasa tras cu barca, prin apa de-n lat de mana.
  Omul a muncit, acum trebuie serbat.

 30. Catu-i internetul de mare n-am gasit-o pe-aia de 1 mai, care l-a facut pe gorby sa plece de la tribuna acum mai bine de douazeci de ani; sunt nostalgic de-mi da lakrima, asta e…

 31. 1 Mai e sarbatoarea prostilor ce muncesc….zilele anului,356 sau 366 cum se nimereste sunt zilele de sarbatoare a celor ce beneficiaza de munca celor ce muncesc ca boii

  • @omu’,
   .
   Fiecare , se simte așa cum îi dorește suflețelul. Dacă tu,” prostul, simți că muncești ca un bou” , treaba ta dacă tu asta simți! Nu-i bai! Dar tu, omuʹ, (până una alta așa te consider), vorbește doar în numele tău când asta simți atunci când muncești. Patetismul acesta deșănțat(noi, poporul obidit, noi proștii, noi boii), fără finalitate, te face să greșești atunci când generalizezi. Dacă ți-aș spune direct că ești un prost că muncești ca un bou 356 sau 366 de zile ți-ar plăcea?

   • PS Am scris, inițial, “Fiecare, dacă atâta îl duce capul, se simte…(..)
    Am tăiat ce era scris după ”Fiecare” respectiv… ”dacă atâta îl duce capul,” pentru că ar fi fost o greșeală, o expresie pleonastică în raport cu ceea ce urmează, astfel că a rămas o virgulă în plus, o virgulă între subiect și predicat.
    Scuze!

 32. “Aveti vreo nostalgie legata de sarbatoarea comunista “1 Mai muncitoresc”?

  Dle Tudor, 1 Mai nu este o sarbatoare de sorginte comunista.
  Da, imi amintesc cu nostalgie cand, copil fiind am participat la un “1 Mai comunist”, alaturi de bicicleta mea. Mi-am impodobit bicicleta cu zartie creponata intre spite, cu ajutorul tatalui (Dumnezeu sa-i calauzeaca pasii pe cararile cerului), mi-am confectionat o morisca de vant pe care mi-am (mi-a) fixat-o de ghidon si asa am participat la un “1 Mai comunist”. Au mai existat niste “1 Mai comunist”, care nu mi-au facut placere deloc. Asta este, am crescut si m-am educat la “umbra” “1 Mai comunist” si 23 August, tot comunist si sunt mandru de dascalii, de scolile urmate si de realizarile de pana acum, toate fara pile, pe puterile mele, fara nasu’-finu’, fara plocoane, etc, care sa-mi deschida vreo usa, asa cum se intampla de regula astazi, foarte des chiar si-n “privat”. Ma gandesc, tinerii de azi oare cu ce amintiri pregnante ale adolescentei/tineretii vor ramane.

Leave a Reply