Raportul MCV cu privire la țara noastră scrie despre măsuri cu un caracter tot mai ireversibil. Cu toate acestea, nu avem un termen de ridicare a acestei verficări, deși din 2018 un mecanism asemănător ar urma să se aplice tuturor țărilor in UE. MCV-ul dă, din nou, vina pe presă. Raportul uită să precizeze că încrederea în justiție a scăzut la jumătate, la 30%. Europarlamentarul Renate Weber a reacționat, pentru DCNews.
Decizie politică
Europarlamentara ALDE a precizat că nu avem un termen de ridicare a MCV pentru că ”decizia este una politică și, din punct de vedere politic, MCV-ul a fost, nu o dată invocat ca să justifice alte decizii politice, precum menținerea în afara spațiului Schengen. De fiecare dată au fost invocate evaluările din MCV. Decizia este una pur politică nu mai are nicio legătură cu realitatea din țară”.
Presa, vinovată de menținerea MCV?
Renate Weber a mai subliniat, cu privire la vina care se aruncă pe presă pentru că scrie critic despre unele decizii ale justiției: ”Doamne sfinte! Cum să fie așa? Dimpotrivă! Eu am fost foarte revoltată de raportul de acum vreo doi ani, care era foarte ferm în a spune că presa nu are voie să critice deciziile luate de justiție. O chestie absolut aberantă și care contravine fundamentelor democratice dintr-o țară.” Europarlamentara a mărturisit că a vorbit și cu alți colegi, cărora ”nu le venea să creadă”.
Părerile românilor, absente în raportul MCV
Încrederea românilor în justiție a ajuns la jumătate. Raportul MCV nu a luat în calcul acest aspect. Politiciana precizează: ”Ori de câte ori am încercat să aflăm care sunt criteriile pe care le au în vedere când elaborează acest raport, niciodată nu am primit niște răspunsuri clare, pe ce se bazează, pe ce tipuri de discuții, pe cine. Din păcate, lipsa de transparență în elaborarea rapoartelor MCV cred eu că este o mare problemă, niciodată nu s-a știut exact cu cine stau de vorbă, de unde își iau informațiile, cum decid că unele sunt mai importante decât altele. Totul pentru că este o decizie politică. Nu sunt criterii obiective, ci interpretări subiective ale unei realități.”