Raportul MCV cu privire la țara noastră scrie despre măsuri cu un caracter tot mai ireversibil. Cu toate acestea, nu avem un termen de ridicare a acestei verficări, deși din 2018 un mecanism asemănător ar urma să se aplice tuturor țărilor in UE. MCV-ul dă, din nou, vina pe presă. Raportul uită să precizeze că încrederea în justiție a scăzut la jumătate, la 30%. Europarlamentarul Renate Weber a reacționat, pentru DCNews. 

”În mod evident, cele două țări trebuie să fie tratate separat, că fiecare e o țară de sine stătătoare, deci nu înseamnă că cele două țări sunt cuplate. Dacă, pentru una din țări se ajunge la decizia că nu mai este necesar acest MCV, atunci se ia această decizie, în altă țară poate să continue. Aici aș mai vrea să fac o precizare, că Parlamentul European, de câteva săptămâni, a votat acel raport prin care cere foarte ferm Comisiei Europene să instituie un organism care să se aplice în mod nediscriminatoriu în UE, de evaluare și chiar de sancționare a acelor state unde se constată derapaje de la democrație, statul de drept sau încălcări are drepturilor omului. Cred că și MCV ar trebui să se apropie de sfârșit. Noi am cerut un astfel de mecanism care să se aplice oricărui stat aflat într-o astfel de situație” a spus Renate Weber, pentru DCNews.

Decizie politică

Europarlamentara ALDE a precizat că nu avem un termen de ridicare a MCV pentru că ”decizia este una politică și, din punct de vedere politic, MCV-ul a fost, nu o dată invocat ca să justifice alte decizii politice, precum menținerea în afara spațiului Schengen. De fiecare dată au fost invocate evaluările din MCV. Decizia este una pur politică nu mai are nicio legătură cu realitatea din țară”.

Presa, vinovată de menținerea MCV? 

Renate Weber a mai subliniat, cu privire la vina care se aruncă pe presă pentru că scrie critic despre unele decizii ale justiției: ”Doamne sfinte! Cum să fie așa? Dimpotrivă! Eu am fost foarte revoltată de raportul de acum vreo doi ani, care era foarte ferm în a spune că presa nu are voie să critice deciziile luate de justiție. O chestie absolut aberantă și care contravine fundamentelor democratice dintr-o țară.” Europarlamentara a mărturisit că a vorbit și cu alți colegi, cărora ”nu le venea să creadă”.

Părerile românilor, absente în raportul MCV

Încrederea românilor în justiție a ajuns la jumătate. Raportul MCV nu a luat în calcul acest aspect. Politiciana precizează: ”Ori de câte ori am încercat să aflăm care sunt criteriile pe care le au în vedere când elaborează acest raport, niciodată nu am primit niște răspunsuri clare, pe ce se bazează, pe ce tipuri de discuții, pe cine. Din păcate, lipsa de transparență în elaborarea rapoartelor MCV cred eu că este o mare problemă, niciodată nu s-a știut exact cu cine stau de vorbă, de unde își iau informațiile, cum decid că unele sunt mai importante decât altele. Totul pentru că este o decizie politică. Nu sunt criterii obiective, ci interpretări subiective ale unei realități.”

10 COMMENTS

 1. MCV nu este o monitorizare pe justitie? Si atunci ce legatura este intre coada vacii si stampila primariei, ce legatura are MCV cu parlamentul, caruia ii sugereaza (traseaza sarcina) sa elaboreze un cod de conduita in parlament? Nu vrea cumva sa le spuna si ce culoare trebuie sa aiba lenjeria intima?
  D-na Weber spune ca nu stie pe ce criterii este facut acest proiect, cu cine stau de vorba. Cum cu cine? Cu mama democratiei romanesi – Monica Macovei!

 2. Tipa asta este subt tariceanu? O intelegeti voi…eu nu pot sa-i aud tampeniile lui tariceanu dapoi a slugii lui

 3. Faceţi un incursiune în memorie până la momentul când ”hăituitorii” urlau în grup cerând să aibă om în CSAT deşi legea şi Constituţia nu le perminte! Acum vedem toţi că deşi era ilegal ei deja funcţionau cu înţelegerea unor părţi! Sub nicio formă nu cred că vor arăta acte semnate cu legea care au folosit-o pentru a intra masiv ”unii peste/în alţii”!
  Cât despre MCV-ul elaborat de străinătăţuri cu rădăcini în scris româneşti, cineva acum câţiva ani îmi spunea:”nu stau ăştia să citească topul de hârtie scris/trimis din ţările respective, metodele de comunicare sunt diverse şi la obiect dar subiective! Pe astea scurte şi sacadate le iau în seamă”!

  • Bo, amnistie???!!…asa ti-a spus tie Turcan? Raportul MCV pe anul 2016 nu se referea la 2016? De ar fi adevarat ce spui, sa intelegem ca anuntase Ciolos la Brussels despre intentia lui de a promova o lege a aministiei si gratierii? Hai mai bine recunoaste ca raportul a fost scris “pe coltul mesei” (ca sa-ti citez idolul) acum cateva zile de Macovei.

 4. Raportul M(a) C(o) V(ei)…sper ca Romania sa aiba demnitatea sa denunte acest mecanism discriminator pentru Romania.

 5. Doamna Weber este posibil sa cunoască jurisprudența CEDO. Păcat ca pentru banii pe care-i lua de la INM de exemplu nu ținea nici măcar un curs. Banii erau buni, munca în schimb era grea. Mă rog, nici Secureanu nu dădea pe la cursuri deși era plătit pentru asta.

 6. Am uitat sa adaug. Dacă justiția are 30 la suta încredere (deși eu cred ca sondajul cu pricina a fost binișor falsificat) cam care este încrederea în parlament. Nu cred ca trece de 5 la suta.

Leave a Reply