In contextul unei uriase batalii pentru resurse energetice, aceasta descoperire din Romania poate avea efecte excelente pentru economia noastra. Spre deosebire de alte zacaminte, acesta va fi exploatat si detinut 100% de statul roman. El va limita serios nevoie de import de gaz rusesc in Romania pentru urmatorii ani.

Premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Energiei, Toma Petcu, însoţiţi de liderul PSD, Liviu Dragnea, vor participa vineri la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, la Caragele, în judeţul Buzău.

Cei trei vor face declaraţii de presă la ora 17.00, după vizita la Caragele.

Descoperirea zăcământului a fost anunţată de către compania Romgaz pe 30 iunie 2016. Societatea a descoperit importante depozite de hidrocarburi în Perimetrul RG.06 Muntenia Nord–Est, unde desfăşoară operaţiuni petroliere ca unic titular al Acordului de Concesiune pentru Explorare–Dezvoltare–Exploatare, conform HG 23/2000 şi HG 968/2011.

Descoperirea este situată în sectorul nord-estic al Platformei Moesice în cadrul complexului structural Caragele, lung de circa 35 de kilometri, explorat pentru obiective geologice aflate la adâncimi între 1.500 şi 5.000 de metri, parte a programului de proiecte majore de explorare al companiei”.
“Testele de producţie finalizate la două sonde de explorare, 55 Damianca şi 77 Rosetti, confirmă o importantă acumulare de hidrocarburi în rezervoare calcaroase Jurasice pe un interval de circa 120 metri, aflat la adâncime de peste 4.000 de metri”, se arăta într-un comunicat al companie Romgaz citat de news.ro.

Rezultatele testelor arată, potrivit documentului, că se prefigurează producţii zilnice cuprinse între 1.400 şi 2.200 boe / sondă, mărimea depozitului fiind estimată la 150  – 170 milioane boe.

“Rezultatele obţinute la cele două sonde confirmă că decizia utilizării seismicii 3D în explorarea de deschidere pentru obiectivele geologice de mare adâncime este una corectă. Productivitatea întregului ansamblu structural creşte considerabil în urma rezultatelor obţinute şi oferă perspectiva realizării de noi descoperiri importante în următoarea perioadă. Lucrările de explorare se derulează conform programelor stabilite şi includ realizarea planurilor de dezvoltare pentru intrarea în producţie a noilor sonde”, a declarat Dumitru Rotar, director general adjunct – Explorare şi Producţie – SNGN Romgaz SA Mediaş, citat în comunicatul de presă.

La rândul său, directorul general al companiei, Virgil Metea, a precizat că strategia Romgaz “vizează consolidarea poziţiei companiei pe piaţa de profil, prin identificarea unor oportunităţi noi de creştere şi diversificare şi prin îmbunătăţirea performanţelor companiei”.

“Condiţiile de piaţă actuale impun o analiză atentă a strategiei de investiţii pentru companiile din industria de petrol şi gaze. Pentru Romgaz, creşterea portofoliului de resurse şi rezerve de hidrocarburi, precum şi dezvoltarea activităţii de înmagazinare rămân prioritare. Într-o piaţă în continuă schimbare, investiţiile în explorare, exploatare şi înmagazinare sunt importante pentru dezvoltarea companiei. Rezultatele obţinute dovedesc că programul de investiţii şi strategia de explorare şi-au atins obiectivele, ceea ce creează perspective foarte bune pentru continuarea programelor de explorare în România”, a declarat Virgil Metea.

viewscnt

21 COMMENTS

  • Sa ne ajute Dumnezeu sa ramana al nostru.
   Altfel orice zacamant nou e un alt blestem…sar sacalii si zacamantul ne ajuta la fel de mult cum i-a ajutat pe amaratii aia din Africa…Adica mai mult control, mai multe jigodii impinse la putere si ajutate din afara.

 1. Si pe pariu ca-l vor concesiune,ceda pe 2 lei unei mari corporatii din domeniul energetic cum a facut tăriceanu (mizeria trădătoare de neam si țara )cu petrolul si gazele dun platforma continentala a Marii Negre plus din Insula serpilor (ironica ca a promis cedarea resurselor chiar inainte de a sti daca vom castiga la Haga)vreun Chevron,Exxon,OMV,poate gazprom…

 2. 😀 😀 😀 😀 😀 De când Regele a fost exilat sau de când Ceaușcă și-a făcut piercing și nu s-a mai sculat , nu mai există statul român ! Statul român n-a făcut nimic pentru statul român. Boc , Ponta , Ungureanu și Cioloș mu și Grindeanu și care o mai fi , numele astea , oricare din ele , trebuie să aibă bucata cea mai mare din caș.așa că ca de obicei , datorită acestui lucru , aceste zăcăminte vor fi privatizate ! Decât să te închini la statul român , mai bine negociezi direct cu Dracu ! Și ieși și mai bine așa

 3. Ar fi o treaba fantastică sa scăpăm de dependenta de rusii desi..nu cred ca se poate…poate ma însel

 4. Bogdaproste! Are Tăriceanu ce trimite după gazul și petrolul din Insula Șerpilor, că deja are experiență în acest sens… 😉

 5. Pe bune acum,zacamantul e descoperit acum un an,Ciolos nu iese sa se dea important fiind un om de la tara cu bunsimt iar astia de acum se reped ca disperatii sa intre in poza de parca ar fi avut vreo contributie.Nu a avut nimeni,pur si simplu zacamantul se afla acolo…Sa vedem cum se va rasfrange asupra vietii noastre aceasta descoperire din 2016.

 6. Un lucru mare dar neimportant pt Putin ,stiind faptul ca el pleaca din pamant la 2 lei e strategic maniphulat de intermediari si mi-l vinde cu 20 lei 10 m³.La fel ce folos ca suntem plini de aur si tineretul nostru pribegeste promiscu ,muntii nostri aur poarta,iar noi batem din poarta in poarta si statul nu face un cont de 10.000 € /roman la fel ca printii desertului detinatori de petrol pt supusii lor…vedeti?Nu e indeajuns ca ai ,ci tre sa stii f bine sa stapanesti.

  • Corect! Sa ne dea! Sa ne dea!! Mie-mi place asa, pe milogeala! Pana si Eminescu spune ca desi avem aur nu plecam sa muncim, ci cersim. Din poarta-n poarta. Sa ne dea, da, sa ne dea, ca ne-am nascut langa muntele cu aur. Sau posmagi, nu mai stiu sigur. Sa ne dea!!!

   • Pai nu ma sa-l dea tot lui Bordureanu ca marmura,ca el nu ia..ma talamb esti.asa statul ne onoreaza cu ce avem nu cu 35000€ ca tatii lăuzi.Orice gaz contra rusilor nu e aroganta sau nesimtire ci progres stiintific.

 7. 3 ani daca-l folosesti strategic din 25 Dec -25 Ian ,adica cand e topul de consum in caminul romanesc nu doar pui o ghiara in banii de armata rusa ,da iti faci armata romana cu adevarat.(daca s-ar duce banu acolo si nu la baietii gresit numiti destepti)4mld nu -ti da nimeni decat la Fmi prin infometarea natiei)
  .

 8. Adica stirea e ” zacamant exceptional descoperit in Romania ACUM UN AN”, da?
  Ca daca dam stirea ca s-a descoperit doar cand participa Dragnea-stalinistul la sindrofie, adica la un an de la eveninent, e doar pupincurism de tip Ciolos.
  Mai potrivit era “Dragnea (‘traiti sefu’!) participa la botezul zacamantului descoperit acu un an”

Leave a Reply