Resursele de gaze din Marea Neagră reprezintă o imensă oportunitate pentru ca România să fie în continuare independentă energetic, pentru venituri suplimentare la bugetul de stat și crearea de locuri de muncă. Pana in 2021, diversele guverne si majoritati parlamentare au intarziat sau chiar blocat exploatarea gazelor din Marea Neagra.

Peste 1,5 miliarde de dolari au fost investiți în explorare și evaluare în blocul Neptun între 2008 și 2016.

Proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, e estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Data fiind situatia din ce in ce mai grava din punct de vedere energetic pe plan european, santajul Rusiei cu gaz si necesitatea de a realiza un mix energetic de durata, este necesar ca Guvernul sa lamureasca urgent toate aspectele impreuna cu OMV Petrom pentru a se trece la exploatarea resurselor din Neptun Deep.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de aproximativ 32 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2020.

EXPLORAREA PLATOULUI CONTINENTAL ROMÂNESC DIN MAREA NEAGRĂ A FOST DEMARATĂ ÎNCĂ DIN ANUL 1969. PRIMA DESCOPERIRE DE HIDROCARBURI A AVUT LOC ÎN 1980, IAR PRIMA PRODUCȚIE PE MARE A ÎNCEPUT ÎN ANUL 1987.

 

Leave a Reply