Deputatul PNL Daniel Zamfir, autorul Legii darii in plata, a postat un mesaj pe Facebook dupa votarea legii in unanimitate in Senat:

“In mod normal, ziua de azi ar fi trebuit sa ne aduca aproape de finalul fericit al acestui parcurs pentru Legea darii in plata. Spun asta pentru ca am participat, la pranz, la o discutie foarte constructiva cu senatorii PSD, care, desi l-au avut in fata pe prim-vicegevernatorul BNR, Florin Georgescu, fostul lor ministru de finante, n-au acceptat niciuna dintre propunerile BNR, intelegand ca ele nu sunt facute cu buna-credinta si in beneficiul oamenilor. La finalul intrevederii, liderul senatorilor PSD a iesit alaturi de mine in fata presei anuntand ca PSD sustine Legea darii in plata inclusiv pentru programul Prima Casa. Nimic despre vreun plafon sau criteriu, mai ales ca aceste amendamente ale bancilor, asumate de dnul senator PSD Belacurencu, fusesera respinse zdrobitor in toate cele patru comisii de specialitate din Senat. La nici jumatate de ora mai tarziu, legea este adotata in plen, cu amendamentul propus de Belacurencu si votat de colegii sai de la PSD. Amendamentul prevede ca legea sa se aplice creditelor de pana la 150.000 euro si, o soparla, ipoteca sa fie asupra locuintei achizitionate. Ambele lucruri daunatoare legii. De ce?
1.N-as avea nimic impotriva unui plafon ca acesta, mai ales ca el ar putea acoperi o mare parte a celor in dificultate, daca el nu ar fi un mar otravit care sa faca legea extrem de vulnerabila din perspectiva discriminarii. Ea nu este o lege care sa vizeze facilitati pentru o anumita categorie, ci o lege de protectie a consumatorului. Cred ca s-a dorit introducerea unei vulnerabilitati, dovada ca domnului Olteanu nu-i pasa daca plafonul e si de 500000 de euro, numai sa fie.
2. Ce se intampla cu cei care au luat 152.000 de euro? Daca nu mai pot plati, ei isi pot pune streangul de gat?
3. Ce mi se pare insa cu totul viclean este excluderea de la aplicarea legii a parintilor, de exemplu, care au garantat cu propriile case creditul copilului lor. In plus, creditele de nevoi personale cu ipoteca reprezinta cam jumate din cele care azi au dificultati de plata. Asta omoara cu totul intentia PSD de a se adresa cazurilor sociale.
In concluzie, eu nu stiu daca senatorii PSD au fost neatenti azi sau au cazut prada lobby-ului BNR. Ne vom lamuri la voturile din Camera Deputatilor. Ce stiu insa e ca PSD a fost pana acum corect in sustinerea legii si sper sa revina asupra acestui amendament. Si mai stiu un lucru extrem de important : ca majoritatea covarsitoare a senatorilor PNL n-a fost nici neatenta, nici in capcana bancilor.”

 

7 COMMENTS

  1. ”patinează musca pe creori”
    Din categoria: Ce minuni vor tehn-ologii
    **Consilierul de stat Cristian Ghinea, unul dintre cei care s-a ocupat de Comisia de tăiat hârtii, afirmă într-un interviu pentru republica.ro că primele documente care ar putea să dispară sunt dosarul cu șină, timbrul fiscal de la Poștă și certificatul de naștere.
    “Oamenii au niște frustrări absolut legitime. De ce ți se mai cere certificat de naștere peste tot aproape? Din moment cei ai buletin, la un moment dat ai avut certificat de naștere. Ce mai demonstrează acest certificat de naștere care ți se cere peste tot? Sau copie legalizată a certificatului de naștere, că avem și o industrie a notarilor care trebuie să trăiască și ea. Aș vrea să văd și eu răspunsul simplu și logic la această întrebare. Și acest exercițiu simplu și logic aș vrea să îl facă fiecare instituție”, spune Ghinea.**
    Ce spune asta?
    Mă tem că nici naşterea în această ţară nu va mai fi luată-n seamă!
    Dar INS-ul scrie, scrie şi iar scrie cîţi suntem! Dar niciunii nu au habar!
    Ne von trezi dezmoşteniţi şi consideraţi străini de patria mamă!
    După modelul Macovei: proprietatea e un moft românesc, urmează ca şi natalitatea/naşterea/actele vor fi luate tot ca MOFT !
    Mai avem naţionalitate, patrie, istorie şi moştenire?
    Tehn-ologii spun NU!

  2. Apropo de acest subiect:
    Dacă nu schimbaţi legea privind proprietatea şi dreptul la proprietate cu drepturi depline, anulînd legea Macovei, vom fi toţi oamenii de rînd consideraţi intruşi şi infractori, în viitor contra statului de drept şi împuşcaţi fără nicio problemă chiar dacă avem dreptate!
    Mare atenţie la ceea ce scriu acum şi nu numai: tribunalele vor fi ocupate de dosare, altele decît ale celor de rînd şi nici legea nu face dreptate 100% decît escrocilor, în afară de asta, costurile unui proces vor fi mărite şi termene lungi încît te trezeşti(ca şi la ora actuală) că nu ai drepturi deşi în realitate Ai! Vedeţi legea exproprierilor în urma căreia suferă mulţi oameni de bine şi asta tot din cauza legilor făcute politic de politicieni !

  3. Farfuridi: “Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale…”

    legea asta e praf in ochi, ca deobicei. O clasa politica incompetenta, corupta, fara viziune.

  4. Cum l-o fi convins oare BNR-ul pe domnul Belacurencu sa introduca aceasta soparla in legea darii in plata? Cu ce l-o fi avut la mana BNR-ul pe D-l Belacurencu de a avut acesta curaj sa atraga PSD–ul pe un teren extrem de miscator, cand starea de agitatie este atat de mare in randul sutelor de mii de romani care asteapta cu sufletul la gura adoptarea cat mai grabnica a acestei legi, care ar da o noua sansa la viata celor cu credite de nevoi personale cu ipoteca. Am impresia ca expertii PSD-ului nu ‘simt’ cu adevarat starea de spirit a maselor. S-ar putea sa-i coste enorm la urne aceste ‘erori’…..Atmosfera este deja extrem de exploziva iar o scanteie ar declansa situatii greu de controlat….

    • Nu a fost nevoie sa-l convinga BNR-ul,asa sunt toti psdisti se gandesc doar la “binele”persoanelor defaforizate, de cei carora banca ii execut silit putin le pasa nu se incadreaza in target-ul lor deoarece sunt tineri si mult mai greu de prostit ,manipulat.Daca ar fi fost o lege despre asistatii sociali sau pensionari (reprezentand foarte multe voturi) psd vota cu doua maini.

  5. Nu si pot pune streangul de gât.Creditori bancari pot urmări si bunurile masei succesorale…

  6. Eu n-am stiut in ce conditii se iau credite ptr case dar este de noaptea mintii sa dai casa inapoi si sa ramai dator tu si cu tot neamul. Ce bataie de joc! In ce alta tara mai fac bancile asa?
    Am doi prieteni care de curand si-au cumparat o casa de $430.000. El are un venit de $80.000/an, ea are un venit de $110.000/an. Datorita acestor venituri s-au calificat pentru o astfel de casa cu conditia sa plateasca un avans de $100.000. Banca, este proprietarul de drept al casei, pana la achitarea inegrala a creditului cand tu intri in posesia titlului de proprietate. Daca se intampla ceva neprevazut si ratele numai pot fi platite, fie vinzi proprietatea cuiva care se califica sa preia creditul, fie lasi casa bancii care, repet, este proprietarul de drept al casei. Pierderea ta, inseamna atat avansul platit cat si ratele achitate, fie ca ai locuit acolo un an sau cinci sau zece si evident orice investitie facuta. Singurul lucru pe care-l face banca impotriva ta, este ca te introduce in baza de date accesibila tuturor bancilor, ca si rau platnic sa zicem, si timp de 5-7 ani nicio alta banca nu-ti va da credit pentru nimic. Dupa care, esti ok.
    Antiromanul Isarescu, care stie foarte bine cum ar trebui sa fie, ar trebui scos din BNR cu HUO!, sa dea socoteala in fata poporului pentru pozitia inacceptabila dar si pentru distrugerea bancilor romanesti, si pentru rezerva de aur instrainata si pentru renuntarea la poansonarea lingourilor(ca sa se piarda urma provenientei aurului scos din tara) si pentru cele patru zerouri adaugate leului ca sa intoarca salariile si pensiile la nivelul anilor 60 si multe altele. Pentru ca toate astea, au dus la situatia actuala in toate planurile.

Leave a Reply