Acţiunile Raiffeisen Bank Internaţional au scăzut în dimineaţa zilei de marţi cu până la 10%, la scurt timp după ce s-a anunţat tranzacţia prin care BNP Paribas va prelua operaţiunile Raiffeisen din Polonia.

De asemenea, sancţiunile americane targetate împotriva Rusiei, care au prăbuşit bursa din Moscova la cele mai dure scăderi din ultimii patru ani, au lovit în plin Raiffeisen, care are operaţiuni în plan local.

Investitorii sunt îngirjoraţi cu privire la impactul noilor sancţiuni americane în business-ul Raiffeisen. ”Îngrijorarea este că băncile din Rusia ar putea înregistra pierderi în portofoliul de creditare în lumina noilor sancţiuni”, a spus Roman Eisenschenk, director de vânzări la Kepler Cheuvreux din Vienna.

Un alt trader acitat de Reuters a spus că operaţiunile Raiffeisen din Rusia reprezintă aproximativ 9% din activele totale ale RBI, scrie zf.ro

Anterior sancţiunilor, Raiffeisen avea în plan majorarea portofoliului de creditare, după ce în 2017 a crescut deja cu 13,6%.

Raiffeisen Internaţional este grupul care deţine Raiffeisen Bank România.

BNP Paribas, una dintre cele mai puternice bănci europene, va cumpăra business-ul Raiffeisen din Polonia, pentru 775 de milioane de euro, pentru a-şi întări subsidiara proprie din ţara est-europeană, scrie Marketwatch.

Businessul bancar al Raiffeisen din Polonia, care va fi combinat cu business-ul local al BNP, va include Raiffeisen Bank Polska, mai puţin divizia de credite ipotecare în valută şi alte active. BNP Paribas se aşteaptă ca deal-ul să îmbunătăţească câştigurile per acţiune cu aproximativ 1% până în 2020.

 

2 COMMENTS

  1. Ha! Parca ar fi prima data sau ultima data!
    Apropo,studenti din alte tari au absolvit la Universitatea Valahia Targoviste si acum sunt economisti de rang inalt in alte state! Sunt mandri ca au absolvit in romanica noastra! La fel si medici in spitale universitare,medici romani profesionisti remarcabili,demni de a presta munca dupa absolvire,dar sunt si medici straini care au absolvit in romanica si sunt colegi de serviciu cu nedicii romani in spitale universitare din elvetia! Pana sa ajunga medicii romani practicanti in tara,la nivelul celor care lucreaza deja in strainatate,vor trece ani grei! Nu e laudatio,e realitatea intalnita de cateva zile! Atat de multe as putea sa va spun,incat niciun caiet de 48 file nu e deajuns! Zilnic si fara sa vreau,dau de cel putin un cetatean roman absolvent si practicant de meserie in strainatate,la fel poti intalni involuntar cetateni straini absolventi in romanica si sunt mandri de studii!

  2. in 2007-2008 o actiune RBI era 100-110 euro; la inceputul lui 2009 era 15 euro (asta da, prabusire…); in 2010 a atins 40, in 2015-2016 a oscilat in jur de 13; apoi a urcat pina la 35 in ianuarie 2018. Deci e destul de volatiila, +\- 10% nu-i mare lucru. Scaderea asta pina acum se face pe volum mic, deci nu mi se pare vreo mare brinza; e “buy the rumour sell the news”.
    As zice ca se va opri fie la 25 (deja a facut bounce back la 24) fie (mai sigur) pe la 20-22,5 cind ar merita chiar cumparata cu oarecare prudenta.

Leave a Reply