România a depăşit toate aşteptările în calitate de membru NATO, a declarat miercuri, la recepţia de Ziua Independenţei, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec.
“Felicitări României pentru celebrarea a 20 de ani în NATO în acest an. După cum a spus recent preşedintele Biden, România a depăşit toate aşteptările ca aliat puternic. Aşteptăm cu nerăbdare să sărbătorim cu dumneavoastră, săptămâna viitoare, cea de a 75-a aniversare a NATO, o alianţă care a devenit mai mare, mai puternică şi mai unită ca niciodată”, a afirmat diplomatul american.
Ea a amintit de războiul de la graniţă şi a mulţumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei.
“Pe măsură ce sărbătorim în această seară, onorăm tenacitatea şi speranţa ambelor noastre naţiuni. Gândul nostru se îndreaptă, de asemenea, către prietenii noştri din Ucraina, care continuă să sufere din cauza războiului ilegal, neprovocat şi oribil declanşat de Rusia. Vom fi mereu recunoscători poporului şi guvernului român pentru sprijinul neclintit acordat poporului ucrainean în momentul lor de cumpănă. Aţi oferit un sprijin umanitar, politic, economic şi militar semnificativ vecinilor dumneavoastră. Şi ştiu că România este pregătită să ajute la reconstrucţia Ucrainei atunci când va veni acel moment de importanţă majoră”, a spus Kavalec.
De asemenea, diplomatul american a subliniat importanţa democraţiei.
“Angajamentul nostru comun faţă de democraţie este în centrul atenţiei în acest an, deoarece peste 60 de ţări – care cuprind aproape jumătate din populaţia lumii – organizează alegeri, inclusiv în ţările noastre”, a punctat ea.
Tema recepţiei din acest an de Ziua Independenţei este “Let’s got to the movies!” pentru a sărbători cooperarea româno-americană în domeniul cinematografiei.
“Înainte de Revoluţia din 1989, pentru mulţi români filmele americane erau o fereastră rară şi preţioasă către lumea exterioară. Ele erau o sursă de inspiraţie, oferind speranţă şi o conexiune la experienţa umană mai largă, dincolo de graniţele României”, a menţionat ambasadoarea.
De altfel, în curtea Ambasadei SUA au fost expuse costume, automobile şi chiar o canoe, care au fost folosite în producţii americane realizate în România, printre care “Hatfield & McCoys”, “Wednesday”, “Cold Mountain”. Invitaţii se pot fotografia cu decupaje ale imaginii celebrei statuete Oscar.
Ambasadoarea SUA a spus că pentru recentul serial “The Gray House” centrul Bucureştiului a “devenit” centrul Richmondului din anii 1860.
Kavalec şi-a amintit când l-a întâlnit pe Francis Ford Coppola în Bucureşti şi a evidenţiat importanţa facilităţilor financiare pentru industria cinematografiei.
“Salutăm decizia recentă a guvernului român de a reînfiinţa un program de stimulente pentru realizarea de filme, care sperăm să atragă mai multe producţii de film americane în România”, a precizat diplomatul american, care a afirmat că “în această seară, toată lumea este un star”.
România este aliatul şi partenerul strategic care va lupta neobosit pentru libertate, pentru progres economic şi pentru democraţie, astfel încât cetăţenii să fie protejaţi şi să aibă o viaţă prosperă, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, la recepţia de Ziua Independenţei, organizată la Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.
El a amintit că anul acesta se celebrează două decenii de la aderarea României la NATO şi 27 de ani de la stabilirea Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii.
“Avem o prietenie solidă, care se reflectă în cooperarea substanţială pe toate dimensiunile Parteneriatului nostru Strategic. În prezent, găzduim un număr crescut de militari americani, ceea ce reprezintă nu numai o reuşită a colaborării noastre în domeniul apărării, ci şi o dovadă fermă a solidarităţii dintre statele noastre, în aceste momente extrem de complicate pentru securitatea Europei şi a regiunii euroatlantice”, a punctat şeful statului.
Klaus Iohannis a menţionat sprijinul pe care aliaţii, inclusiv România, îl acordă Ucrainei, Republicii Moldova şi tuturor partenerilor vulnerabili din regiunea Mării Negre.
“Astfel contribuim la întărirea securităţii regionale şi transatlantice, precum şi la întărirea securităţii României. Sunt convins că la Summitul NATO, pe care Statele Unite îl vor găzdui săptămâna viitoare, vom lua decizii importante pentru securitatea noastră colectivă. Salut, şi în acest context, procesul de actualizare a abordării strategice a Statelor Unite faţă de Marea Neagră, la care şi ţara noastră şi-a adus contribuţia”, a arătat Klaus Iohannis.
El a spus că a discutat acest subiect, recent, cu omologul său american, Joe Biden.
“Împărtăşim viziunea comună că trebuie să întărim eforturile pentru consolidarea unităţii transatlantice şi pentru apărarea valorilor noastre comune. Numai astfel putem oferi tuturor partenerilor din regiune o cale către pace, prosperitate şi integrare euroatlantică. Contribuţia responsabilă a statelor din regiune la asigurarea securităţii şi a rezilienţei Mării Negre este crucială pentru a transforma regiunea într-un spaţiu sigur, deschis şi prosper”, a afirmat Iohannis.
Preşedintele a subliniat că ţara noastră este recunoscută ca un actor responsabil şi un factor de stabilitate la Marea Neagră, contribuind atât la securitatea regiunii, cât şi la dezvoltarea şi întărirea relaţiei transatlantice.
“Vom continua să lucrăm împreună, în baza valorilor comune, inclusiv pentru a promova importanţa fundamentală a noilor tehnologii, pentru a securiza lanţurile globale de aprovizionare şi pentru a consolida securitatea energetică, la nivel naţional şi regional”, a declarat Iohannis.
Şeful statului a amintit obiectivul României de includere în programul Visa Waiver. “Vom continua să lucrăm împreună cu Statele Unite pentru ca acest deziderat comun să devină în cel mai scurt timp realitate pentru cetăţenii români”, a punctat el, citat de Agerpres.
#SUA
Nicolae Ciucă spune că Ziua Națională e o zi ca oricare alta: ”1 decembrie e o duminică ca oricare alta” Ciuca si Ciolacu aliaznta ciucio mishto de romanica nici sa le zic: ,,sa va fie rusine” nu merita . Inculti dauna totala.