Articol publicat de www.stiripesurse.ro :
Lideri și parlamentari din opoziție sunt rezervați cu privire la șansele răsturnării Guvernului, cu 24 de ore înainte de votul la moțiunea de cenzură.
„În discuțiile cu ALDE, totul pleaca de la o singura chestiune, nu vor sa vorbeasca cu Orban. Nu gasesti in ALDE doi oameni care sa zica ‘Da, domnule, merg sa vorbesc cu Orban’. Majoritatea de acolo au plecat din PNL din cauza lui Orban”, au relatat surse liberale pentru STIRIPESURSE.RO despre negocierilor cu parlamentarii lui Călin Popescu Tariceanu.
Lideri din ALDE au spus STIRIPESURSE.RO că parlamentarilor li s-ar fi lansat o propunere să preia inclusiv funcții de miniștri într-un viitor cabinet PNL. „Au pus deja vreo 2-3 miniștri de la noi, Orban promite marea cu sarea”.
Cei din ALDE spun că odată cu anunțul că Tăriceanu va candida la prezidentiale, s-a rezolvat problema unei eventuale scurgeri de parlamentari catre PNL.
„Mai sunt unii la noi slăbuți de înger, care se gandesc ca daca Tariceanu nu candideaza si Orban le promite, atunci sa se duca acolo. Atunci am zis ca hai sa intarim ce avem si o sa candideze Tariceanu la prezidentiale. Omori toti ostenii daca zici ca nu candidezi”, au relatat surse din ALDE.
În tabăra Pro România nu se prefigureaza nimic deosebit pana la ora votului.
„Nu stiu daca se va intampla ceva, noi am tinut legatura cu PNL ca se ocupa si ca iau nu-stiu-cati de la ALDE, ca ne coordonam. Au fost discutii, am luat noi 3 parlamentari dar nu s-au concretizat mai multe”, au spus surse din formatiunea condusa de Victor Ponta pentru STIRIPESURSE.RO.
Surse parlamentare din opozitie au mai spus ca s-a discutat despre un plan spectaculos de atragerea a 30-40 de parlamentari PSD pe linia lui Tudose si a amicilor săi din PSD, dar planurile au picat.
„La PSD problema e ca daca cineva se ridica din banca si voteaza motiunea si pleaca pe urma cateva mii, zeci de mii de oameni din functii la nivel national, pai oamenii aia si-au incheiat carierea in PSD, nu mai rezista in partidul ala”, au zis surse din opozitie.
O altă bariera in calea motiunii de cenzura este lipsa unui nume de premier.
În tabăra opoziției se discuta ca din moment ce nu se stie nici macar pe surse, neoficial, cine va fi premier daca pica Guvernul, echipele din opozitie nu sunt determinate 100% sa faca tot posibilul pentru rasturnarea Executivului.
Deja prin PNL circula un plan de lucru in cazul esecului motiunii de cenzura: partidele din opozitie sa se laude ca au strans totusi cele mai multe voturi anti-Guvern la o motiune de cenzura, din toate actiunile similare intreprinse pana acum, si ca este si acest lucru un pas inainte.
De asemenea, USR nu s-a implicat deloc in discutii, spun surse din opozitie, desi li s-a cerut si lor sa incerce sa atraga parlamentari, dar oamenii lui Dan Barna au spus ca nu au cum sa primeasca PSD-isti in partid si nici parlamentari de la ALDE.
Pentru adoptarea motiunii de cenzura este nevoie de 233 de voturi.
Dacă ar reuși să atragă absolut toate voturile non PSD-ALDE din Parlament, adica PNL+USR+PMP+UDMR+Pro România+minorități+independenți, susținătorilor moțiunii de cenzură tot le mai trebuie să rupă 7 voturi de la PSD-ALDE.
Dacă moțiunea de cenzură va trece, pronosticurile sunt pentru un Guvern în jurul PNL, din care ar mai putea să facă parte PMP și Pro România, însă un cabinet minoritar susținut în Parlament de UDMR și USR, fără ca aceste formațiuni să intre cu miniștri la Palatul Victoria.