Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a atenționat, într-o scrisoare, Parlamentul că este posibilă sesizarea Curții Europene de Justiție de către Comisia Europeană privind nerespectarea Tratatului de guvernanță economică referitor la limitarea deficitului bugetar structural la cel mult 1% din PIB.
Potrivit acesteia, Comisia Europeană “își exprimă în continuare anumite preocupări în ceea ce privește dispozițiile adoptate de România în vederea respectării TSCG” (Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul Uniunii Economice și Monetare).
Anca Dragu arată că, în principal, preocupările se referă la faptul că legea responsabilității fiscal-bugetare nu are o putere juridică superioară legilor bugetare anuale pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați.
“În continuarea preocupărilor exprimate de Comisia Europeană trebuie remarcat că în practica bugetară națională recentă, respectiv legea 338/2015 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016, s-a recurs deja la derogarea de la legea care reglementează limitarea deficitului bugetar structural la cel mult 1% din PIB. Această derogare a fost determinată de măsurile adoptate în anul 2015 atât de Parlament, cât și de Guvern, care au avut ca efect diminuarea veniturilor bugetare (noul Cod fiscal) și majorarea cheltuielilor”, se menționează în scrisoare.
Potrivit lui Dragu, actuala planificare bugetară estimează depășirea respectivei limite și pe termen mediu.
“Din discuțiile tehnice informale cu Comisia Europeană a rezultat că aceasta va finaliza în luna septembrie procesul de analiză a modului în care statele semnatare respectă prevederile TSCG și va publica Raportul (…). În funcție de constatările acestui raport este posibilă sesizarea Curții Europene de Justiție privind nerespectarea de către România a articolului 3 alineatul 2”, mai precizează scrisoarea.
Dragu solicită Parlamentului să comunice opinia cu privire la acțiunile întreprinse în vederea atenuării sau eliminării preocupărilor Comisiei Europene și a respectării pe deplin a prevederilor acestui Tratat.
“Vă aducem la cunoștință necesitatea adoptării unor măsuri bugetare care să ne permită reîncadrarea într-un deficit structural de cel mult 1% din PIB în cel mai scurt timp”, mai precizează Dragu, în scrisoarea adresată conducerii Parlamentului.
Scrisoarea ministrului de Finanțe a fost trimisă la Comisia de buget a Camerei de către Biroul permanent, scrie Agerpres.