Turcia se afunda intr-un autoritarism extrem de periculos. Dupa ce a batut palma cu liderul Rusiei, presedintele Recep Tayip Erdogan isi sporeste puterile in mod exagerat, indepartand Turcia de valorile democratiei europene. Pierderea Turciei ar putea insemna potentarea strategica a Romaniei, in planul securitatii si apararii. Dar si din punct de vedere economic. Sunt deja multe companii europene si mondiale care parasesc Turcia, preferand tari mai linistite si mai sigure din Sud-Estul Europei, printre care si Romania.
Înalta Comisie Electorală a Turciei (YSK) a anunțat duminică seara victoria taberei “da” la referendumul pentru modificarea Constituției, transmite Reuters.
După numărarea a aproximativ 98,95% din voturi, au optat pentru extinderea prerogativelor prezidențiale 51,34% din cetățenii turci cu drept de vot, informează agenția oficială de presă Anadolu.
Peste 55 de milioane de turci cu drept de vot au fost chemați la urne pentru a spune “da” sau “nu” în privința unei reforme constituționale în 18 puncte care ar institui un sistem prezidențial cu puteri ample în locul actualului model parlamentar. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost cel mai mare promotor al reformei, pe care o consideră necesară pentru a obține o mai mare stabilitate și a garanta astfel mai eficient creșterea economică și securitatea.
Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), a anunţat că va contesta rezultatele referendumului pentru extinderea puterilor executive ale preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, informează BBC News.
CHP a pus sub semnul întrebării legitimitatea rezultatelor restrânse, citând neregului în cadrul procesului electoral.
Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 99,95% din voturi, 25 de milioane de cetăţeni turci (51,3%) s-au pronunţat în favoarea sistemului prezidenţial, iar 23,7 milioane (48,7%) împotrivă.
Aflarea rezultatelor a fost atât sărbătorită, dar şi întâmpinată cu proteste.
Victor Ponta, prietenul lui Erdogan, critica UE :
Poporul turc a votat / si rezultatul nu este contestat de nimeni – desi este foarte strans ( doar 1,5 milioane voturi diferenta)! Si “democratie” inseamna ca decizia apartine celor care voteaza.
Problema este ca Uniunea Europeana nu este multumita de rezultat / nici presa internationala / nici “deontologii” si Propaganda din tara nostra ( aia care sunt mai europeni decat europenii, mai democrati decat democratii si mai catolici decat Papa).
In Romania conteaza ce voteaza oamenii doar daca voteaza cum se asteapta “Propaganda” – altfel se considera un vot gresit , contestat, criticat si care oricum merita si trebuie schimbat.
Uite ca in Turcia e altfel.
Miscarile geostrategice in zona sunt extrem de interesante. Totusi nu-mi suna bine aceasta “potentare strategica a Romaniei”, n-o agreez. Pentru ca Romania sa fie “tara mai linistita si mai sigura din Sud-Estul Europei” trebuie facut un efort conjugat de ridicare a nivelului de trai a intregii populatii, de dezvoltare a acesteia iar, agresivitatea nejustificata in general a “institutiilor de forta” nu este de bun augur.
Ar fi de bun augur în schimb ca institutile de forță sa doarmă pe ele.
Esti un pierdut, asa nu pot avea mari pretentii. Tu nu poti face o diferenta intre agresivitate si a dormi. De fapt dormi pe tine si ar fi de bun augur sa mai gandesti.
Mare noroc cu Erdogan si abuzurile sale
Ca temeblii astia care conduc UE acum erau sa bage Turcia in UE. Va dati seama d-abia acum se gandesc ca poate suspenda discutiile de aderare…
O tara corupta,cu legislatie in curs de a fi schimbata in favoarea infractorilor,o tara in care sistemul de stat va strivi in curand la capitolul salarii,beneficii,rasplata nemuncii tot sistemul privat e la fel de neatractiva ca una dominata de un individ ca Erdogan al carui bun prieten a fost la un pas sa castige aici, la noi…Da,in principiu aveti mare dreptate,marile companii straine treptat vor pleca in alte tari eu doar spuneam de ce noi nu vom beneficia de acest exod…din cauza noastra.
Muoamm, ce baga asta! A bagat boschetarii in faliment cu vrajeala lui de tomberonez “de dreapta”, i s-a rupt acul in vena de la atata gargara.
P.S. Nasule, nu mai baga atata acul in vena si frane pe gheata la cata teorie de sluga ai in tine. Daca ti-au dat astia de la PSD o ciorba de spital ai ajuns sa te arunci de la parter ca te-a falimentat. Baga-l la frigider daca a inceput sa iti miroasa capul si lasa abureala asta ieftina care te-a scos din schema. Traieste viata cat mai ai timp, evita drogurile indiferent de anotimp. Da-te-n kil
Respekt deosebit
Ce-ai inteles din subiectul propus de dl. Tudor ? Un mare nimic, vorba aia, taceai filozof ramaneai.
Sunt curios daca-l înjur pe boul de mai sus (ultrasul basist) așa Cum înjură el pe toată lumea ce se întâmplă. Publica moderatorul înjurătura sau nu. Deci: draga ultrasule basist nu ești decât un alt imbecil cu un penis microscopic gata sa lase poponetul moale pentru trei lei aruncați în scârbă de Dragnea care rade de tine și te va folosi ca argat pe una dintre moșiile lui din Teleorman (pentru Brazilia nu te califici deoarece mirosi a transpirație și a alcool de proasta calitate).
Tie 10 ani ti-a stat infipta si n-ai scos o vorba, cu certitudine ti-a placut. Acum ca ti-a scos-o, arunci cu tot felul de ineptii.
EI na auzi cica valori democratice europene:)))))))Hahaha am si EU intrebare cu ce era asa democrat Kenan Evren sau Demirel sau alti generali si militari PUCISTi så inteleg cå o tara in care armata face ve vrea,da 3-4 chiar 5 daca o socotesc si pe aia din anii 90,97parca lovituri de ståt ,iese cu tancurile omoara civili bombardeaza parlamentul deci cica asta e tara democratica :)))
Så inteleg cå era ok sa-l Dea Jos pe Erdogan (personaj oribil si mult mai tiranic chiar si decat Putin)armata nu?era ok un puci pe model Chile 1973 in Turcia nu?asta doar pt ca CIA nu-l iubeste pe Erdogan???
EU vrea ca Erdogan så a junga la cosul de gunoi al istoriei dar si subliniez din vointa poporului atat!
Militarii sa-si vada dracu de cazarmi si sa lase politica!
Ponta e o cauza pierduta tinuta inca in brate de PSD !
as vrea si eu un exemplu de companie din alea, citez “multe companii europene si mondiale care parasesc Turcia, preferand tari mai linistite si mai sigure din Sud-Estul Europei, printre care si Romania”, care a parasit Turcia si s-a mutat in Romania.
asta daca suntem deontologi si nu scriem mascariciuri