Premiu de Paste

Impreuna cu prietenii mei de la Crama Oprisor, as vrea sa ofer maine dupa amiaza un cadou de Paste.

Voi premia cel mai interesant, mai valoros si mai decent comentariu in legatura cu provocarile de securitate din jurul Marii Negre : ce se intampla in Ucraina, comportamentul Rusiei si perspectiva ruperii Transnistriei din Republica Moldova. In ce postura se afla Romania si ce ar trebui sa facem.

Pentru ca se apropie Invierea Domnului, am vorbit cu cei de la Crama Oprisor sa oferim impreuna trei sticle de vin autentic romanesc. E vorba despre unul din cele mai apreciate soiuri ale acestei crame oltenesti, ce face vinuri foarte reusite (dupa gustul meu).

Drept supliment, castigatorul va primi si cartea mea cu autograf : Analize si comentarii. Politice, militare si de securitate.

Analize-si-comentarii-RT1

Va rog sa va precizati numele, localitatea si o adresa de email sau numar de telefon (cum preferati), pentru a putea dialoga ulterior cu acea persoana care va castiga.

Sunt nerabdator sa citesc opiniile pina maine la ora 14,00 si sa decid !

 

 

117 COMMENTS

  1. Eu spun asa, Rusia distrage atentia de la alte probleme globale iar SUA ii este partasa, toata povestea asta cu Ukraina este cusuta cu atata alba. Putin nu va face astfel de miscare pentru ca , China ii sufla in ceafa ptr Siberia, deci…eu cred ca totul este un mare teatru ieftin.

    • Cred ca orice analiza serioasa privind actualele amenintari generate de actiunea Rusiei in Crimeea si posibilele actiuni viitoare ar trebui sa inceapa cu cauzele si concursul de imprejurari care au generat aceasta stare de lucruri:
      1. “Culcarea pe ureche bleaga” a statelor europene
      Dupa schimbarile de regim din fostele state ale Tratatului de la Warsovia din anii ’89 si obtinerii independentei de catre statele ce compuneau URSS, vesteuropenii (in special Franta si Germania) au considerat ca amenintarea securitatii lor a scazut foarte mult. Drept urmare, au inceput sa acorde o atentie diminuata importantei NATO si implicit au scazut bugetele alocate armatelor proprii. Mai mult decat atat, Franta si Germania pe de o parte au inceput o colaborare “istorica” dorind sa slabeasca din autoritatea pe care USA o aveau in cadrul aliantei iar pe de cealalta parte au incheiat acorduri comerciale exclusiviste cu noul stat rusesc, uitand ca securitatea energetica este altfel compromisa. (nu mai mult de anul trecut UE renuntase la conducta Nabucco ce alimenta Europa cu gaz din Kazashtan in favoarea TAP care furniza gaz rusesc).
      2. Obama
      Daca “nebunul” de George W. Bush a avut sange in instalatie sa bombardeze instalatiile nucleare iraniene, sa invadeze Irakul sau Afganistanul fara sa-i pese de opozitia Rusiei, nu acelasi lucru l-a facut Barak Obama. In cazul Siriei, regimul lui Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia, a depasit de nenumarate ori “linia rosie” trasata de administratia de la Washington .. nu s-a intamplat nimic. USA s-au multumit sa dea comunicate.

      Este pericolul atat de mare? Da. Nu sunt de acord cu cei care afirma ca statele membre NATO nu sunt amenintate direct ci doar fostele republici sovietice, in special Moldova si provincii din Ucraina. Pentru ca am urmarit cu mare atentie discursul lui Putin tinut in fata camerelor reunite cu ocazia anexarii Crimeii. Presedintele rus nu a afirmat doar dorinta de a reintregi teritoriile stramosesti ci a dat semnalul ca Rusia vrea sa devina liderul tuturor celor “asupriti” de administratia americana. Pe la jumatatea discursului s-a referit foarte clar la tarile in care USA a actionat “discretionar” , cum ar fi Libia, Iran, etc , in general tari arabe. Asta mi s-a parut cel mai infricosator aspect… incercarea de a forma o alianta a “nedreptatitilor”.
      Se mai poate face ceva azi? Da. Dar pentru asta trebuie o noua clasa de politicieni. Si in Europa, ca si in Romania, sectorul financiar dicteaza politicului. Economia Rusiei se bazeaza pe exportul de resurse energetice, iar Europa importa 70% din gazele naturale extrase. Dar pot politicienii UE sa ia vreo masura atat timp cat nu si-au permis sa construiasca o conducta alternativa la gazul rusesc?
      Cam asa ar sta lucrurile. Au pornit de la statele europene care “s-au vazut cu sacii in caruta”, si-au abandonat protectorul de peste ocean si nu si-au imaginat vreodata ca Rusia nu s-a democratizat.

      • Dragi frati ucrainieni:

        Ati facut o alegere buna iesind in strada. Noi am ales referendumul si votul democratic. Voi ati scapat de un dictator corupt noi nu.
        Felicitari ati fost mai inteligenti!

  2. Se premiaza si parerile decente,civilizate,inteligente care sunt eurosceptice,nu agreaza actiunile nato ,si sunt critice la adresa pozitiei umile pe care o ia Romania in fata tuturor puterilor(fie ea nato sau rusia )?

      • Ca sa respect regulile jocului am sa imi spun si eu parerea :
        Situatia actuala este una tragica ,tot ce implica un posibil razboi (mic mare ,regional global,rece cald) nu va aduce decat saracie si Doamne fereste pierderi de vieti .SUA si NATO respectiv Rusia joaca un joc periculos de afirmare a puterei in timp ce China asteapta (si isi modernizeaza armata si creste influenta militara si economica ) ,aceasta tara fiind cu adevarat ultima “utopie” comunista (sau asa vor ei sa credem despre ei ).Romania nu este in nici un pericol ,dar prin declarati stupide ca ale lui Base nu facem decat sa antagonizam Rusia impotriva noastra .Pozitia noastra in NATO ,respectiv obligatile noastre,nu ar trebui sa treaca nic-o data peste interesele noastre .Ucraina a devenit zona de razboaie proxy intre cele doua puteri si cine castica razboiul proxy va castiga ucraina.Legat de Transnistria ;daca facem o reunificare cu moldova si ne “lacomim” si la transnistria ar putea sa iasa urat ,din punct de vedere etnic nu mai e majoritara romana si nu cred ca suntem noi instare sa ii facem pe rusi de acolo sa se simta bine la noi oricat de bine intentionati am fi ,dar ar fi bine daca guvernul moldovei si chiar al romaniei ar da pasapoarte si buletine romanilor de acolo ,pt ca acei oameni sunt cu adevarat prioritari sa ii aducem in tara daca vrem o unire ,si rusia nu ar fi rau daca ar da pasapoarte rusilor din moldova (dar pentru aceasta actiune trebuie sa cadem la o in telegere cu rusia )

        Aceasta este parerea me ,buna rea ,corecta incorecta ,nu stiu
        P.S :Domnule Radu Tudor sper ca pornesc cu sanse egale si daca vam mai spus ca nu am aceiasi parere cu dumneavoastra

        • Pareria mia este ca Putin nu prea este interesat de parerile nimanui.Ca agent KGB este un om foarte curajos si extrem de periculos si cred ca pina la urma nu va ceda la presiunile nimanui de a alipi Rusiei,provinciile respective.Americanii care prin Noua Ordine Mondiala spera sa conduca tot globul,au o mare problema cu Rusia care nu va fi niciodata supusa.Sunt convins ca o tara cu cea mai mare economie de pe glob,cum este China ,nu va fi niciodata deacord sa-i sustina pe americani daca Doamne fereste va isbucni un razboi intre cele doua mari puteri.In ceea ce ne priveste,in caz de razboi si datorita faptului ca suntem atit de aproape de Rusia ar fi un dezastru pentru noi si din punct de vedere ca suntem o tara subdesvoltata.Sa speram ca nu se ajunge atit de departe ca pe vremia lui Kenedy si a lui Fidel Castro cind era sa inceapa un razboi nuclear si tot de la rusi.

      • noi suntem prea mici sa ne gindim ce vrea sa faca putin cu ucraina cred dupa parerea mea ca noi trebuie sa nae abtinem de la comentarii pentru ca si noi putem fi in pericol mai ales dupa comentariile betivului de basescu

      • Comportamentul rusiei nu e nici o surpriza. Comportamentul Ue si Sua vin ca un soc pentru biata noastra tara. Atata am sperat in democratia vestului, sperantele ne-au ajuns la cer. Acum cad de acolo de unde s-au cocotat. Si asistam dezamagiti cum vestul sprijina un presedinte comunist, securist si demis. Halal democratie, halal vest. Macar Rusia e constanta prin actiunile ei prin putin, stalin etc ce conducatori au mai dat ei pe-acolo. In schimb noi ne traim dezamagirea.Amara.
        un premiu de consolare ceva? suntem in Saptamana Mare.

  3. Felicitări! Radu ! pentru această idee, pentru această propunere. Poţi să extinzi toată săptămîna pe diferite subiecte serioase, nu neaparat cu premii.

  4. Radu, in viziunea mea Ucraina are o singura sansa si daca o joaca bine si cu demnitate, elimina orice viitoare actiune din partea Rusiei. Scurt si aplicat: Turcinov cheama la arme pe toti ucrainienii cu varsta intre 18 si 45 de ani. instituie Legea Martiala, si astfel elimina intreaga miscarea pro-rusa din estul si sudul Ucrainei. Putin e facut sah-mat ! Nu va declara razboi Ucrainei pentru ca stie ca orice ofensiva ruseasca va declansa un razboi nuclear NATO-Rusia, astfel se va recunoaste infrant tactic, fara a mai cuteza sa mai starneasca apele a 2-a oara ! Cred ca diplomatia nu mai are nicio sansa de izbanda, iar orice ezitare a Ucrainei va duce la ruperea ei ! Sarbatori Pascale fericite cu sanatate!

  5. RO se afla intr o situatie foarte proasta, dc?! pentru ca noi nu mai avem nimic, nici aparare, nici o stare financiara buna, nimic.

    dintr un sistem militar aproape perfect pana in 89 (unde ro avea cei mai multi informatori din europa, mai exact stiam tot ce misca si ce invarte fiecare tara din europa) am ajuns o tara care daca are probleme suna un “vecin” sa vina sa ne apere! intrebarea este daca intr o zi nu vine nimeni sa ne apere, ce facem? ce se intampla cu tara asta care are o traditie, are oameni linistiti care isi vad de treaba lor in saracia creata de politicieni zi de zi, pana si in saracie le raspund cu bun simt si respect politicienilor care ii mint frumos la fiecare alegere?! actualul ex-presedinte habar nu are, nu este interesat de asa cv, el este multumit daca ii raspunde Merkel la SMS inseamna ca totul e bine, RO este + are crestere 2% :)) intrebarea este 2% din ce? din saracie?!

    eu 1 il intreb pe Basescu Traian, Base’ ce faci tu tati cu 500,5000,50000 de ha in RO, o tara care in curand intra in lumea a 4 a, mai are putin si se aliniaza cu Brazilia la infractionalitate (nu crestere economica reala) nu te gandesti ca vei ajunge sa iesi la un spritz cu 100 de garzi de corp pt ca tu esti 1 si saracii sunt milioane care nu au ce pune pe masa zi de zi, asta intr un sistem bolnav creat de tine, de iliescu, constantinescu, isarescu…nimeni nu a facut nimic, cum este posibil ca in 89 vorbeam de sute de lei, ati distrus economia cu mii de lei, milioane, miliarde si dupa 24 ani ne am intors de unde am plecat la sute de lei…care este raportul vostru catre populatie?! ZERO, am trait ca barosanii noi si 3000 de pers din anturajele noastre si 20 mil au murit de foame.

    asa si cu cei din Ucraina, au suferit in tacere, saracie, frig si manipulare zeci si zeci de ani au “mancat” ce au vrut rusii, la preturile rusilor si regulile lor…cred ca avenit o vreme cand trebuie sa schimbe tot Ucraina, unde sunt prietenii vesinici au planetei AMERICANII? ei care spun cine face bine si cine face rrau? americanii nu sunt nimic altceva decat un SRL care face o specula pe piata internationala la nivel de TARI pentru ca populatia lor de rand sa traiasca THE AMERICAN DREAM. Dc nu trimit trupe in Ucraina sa apere populatia si sa i puna la respect pe rusi? pt ca le este frica, au interese comune si tot asa…cum si la noi nu fac nimic, si au mutat bazele in romania si noi nu primim o viza pe 3 luni sa mergem in America dar in acelasi timp suntem tinte pentru teroristi si alti speculanti de armament si etc..asta este politica facut de sclavii politici romani, Ponta tremura cand suna ambasadorul SUA in Romania…de parca ala conduce RO!

    Radu, nici in 200 ani Romania nu se va schimba, dc? pt ca prostii incultii si coruptii care conduc RO acum, o vor conduce mereu prin copii lor, nepotii si nepotii nepotilor lor…

      • corect! erau rusii direct la Bucuresti :))) doar cu divizia de tancuri atat! :))) oricum ne ataca financiar prin GAZPROM si etc, in maxim 20 ani sigur suntem cuceriti de rusi, pentru ca RO prin reprezentantii ei nu vor sa aduca investitori, sa puna mana sa produca cv nu doar sa astepte RATELE LUNARE

  6. eu spun simplu : nu-i usor ca tara sa fim in coasta RUSIEI ,avem insa nevoie de oameni valorosi cu experienta politica si militara dealfel si nu de oameni de suprafata si total nepregatiti !!!! avem un NATO in spate care sper sa nu ne lase pe de laturi si avem si un alt aliat si anume : ISTORIA !!!! chiar daca termenii politici nu mai sant aceeasi istoria se repeta !!! sa nu uitam ca RUSIA este o mare putere ,insa vreau sa cred ca indiferent de ceea ce se va intampla in plan international ,nu vom ajunge sa stam in genunchi in fata nimanui !!!!

  7. Sigur ca Rusia seamana grozav cu batausul de la bloc care iti ia mereu ciocolata fiindca nu renteaza lupta cu el ”pentru atata lucru” .Totusi ”pentru atata lucru” au inchis ochii vorbitorii de limba engleza si cand Hitler intra in Cehoslovacia sau Polonia. Acum ..e un fel de ”Planul Marshall , editie revizuita si adaugita” Nu se mai face nimic in vazul lumii, cu forta .. ci cu ”referendum” si ”discutii diplomatice”. Razboiul rece revine, dar imbracat in catifea…ca pumnul de altadata..
    Cu cine se invecineaza Uniunea Sovietica? Cu cine vrea ea ! Azi e bine.. nu cu noi.Maine ?

  8. Rusii nu reprezinta nici un pericol !Sunt putini !Cercetati si veti vedea ca ,in drum spre Olimpiada de la Soci , delegatia Germaniei a luat 450.000 de prizonieri rusi !Asta numai in amintirea vremurilor bune !

  9. Daca aruncati o privire pe harta, in nordul Ucrainei incepe partea muntoasa, o zona greu accesibila pentru eventuale actiuni motorizate. In partea de sud se cam termina muntii. Turcii bazaiau si inca mai bazaie ca vor si ei in UE. Turcia, tara NATO, flota la Marea Neagra.

  10. România,are un parteneriat economic cu Rusia,plus alte investiții rusești,pe mai multe domenii,în momentul de față.Orice amenințare armată,ar însemna relocarea din România a investitorilor ruși.Resping ideea unei isterii,dar resping și ideea că avem garanția unei apărări doar pentru că suntem în alianța nord atlantică.
    Este nevoie de consultări dese cu NATO,să le cerem sfaturi,pe măsură ce lucrurile evoluează sau devoluează.Gestul premierului Ponta de a muta guvernul la MAPN,oferă țării un sentiment și un aspect de incertitudine făcând potențial vulnerabilă România,în a fie și încerca de a fi invadată,și deci premierul ar putea călca pe orgoliu și să “coabiteze” cu Băsescu,adică să pună guvernul înapoi la Palatul Victoria,apoi să-și ceară scuze.
    În rest,consultări dese cu NATO,observații și să cerem sfaturi,atât se poate și trebuie să se facă,momentan

    • MAI INTAI AR TREBUI SA-SI CEARA GUVERNATORUL BASESCU SCUZE DE LA TOATA ROMANIA ! ACUM AR FI MOMENTUL IDEAL ENTRU SUSPENDARE SI DEMITERE , DAR CINE-I MAI ADUCE PE ROMANI LA URNE?
      IAR PONTA AR TREBUI S-O LASE MAI USOR CU TEORIA CONSPIRATIEI , SA-SI FACA TREBA -ADICA S GUVERNEZE ROMANIA- ACOLO UNDE TREBUIE , ADICA LA PALATUL VICTORIA.

  11. Tot ce se intampla este o prelungire a razboiului rece.In tendinta de hegemonie RUSIA are o arma teribila :GAZUL METAN.Cu aceasta arma a imblanzit si mai poate imblanzii orice tara din UE care este dependenta de gazul rusesc(acolo unde RUSIA poate folosi “bomba gazului metan” nu va folosi niciodata bombele adevarate).
    Mai mare este pericolul sa apara un conflict armat cu tarile vizate de RUSIA si care nu depind de gazul rusesc(ROMANIA… ).
    In aceasta situatie sa ne felicitam ca macar de data aceasta(in istorie am fost de multe ori in tabara”gresita”) ne aflam in NATO si chiar daca am avut probabil unele pierderi economice de pe urma PARTENERIATULUI cred ca pana la urma ele trebuie trecute la capitolul “pierderi planificate” cu conditia ca pe plan POLITIC conducatorii nostri sa iasa din starea de “fanarioti cu orice pret si in special acceptarea acestei stari pentru INTERESUL LOR PERSONAL”.

  12. Poate parea un episod din teoria conspirației, dar este foarte ciudat cum toate fortele implicate castiga. Teritorii, resurse, control mai mare asupra țărilor din regiune si o etalare a fortelor militare din partea celor 2 super puteri, asa cum nu au avut ocazia sa o faca in ultimii 30 de ani. Si este pacat dupa atata efort si bani investiti. La capătul liniei, s-ar putea ca noi, Ucraina, Polonia , Moldova sa fim singurele victime.

  13. Păi domnule Radu Tudor,sunt Raul Ștefan din Oradea,și aveți adresa mea de email,chiar dacă nu e făcută publică,e cerință obligatorie

  14. Ucraina sta foarte rau din punct de vedere economic.UE trebuie sa pompeze multi bani in aceasta tara si nu se poate spune ca,Ucraina va putea returna banii.UE este dispusa sa plateasca?De ce?interese economice?nu cred!Dupa parerea mea,UE vrea sa aiba granita cu Ucraina in interiorul Uniunii Europene.Rusia,nu doreste sub nici o forma ca,UE sa inainteze cu granita.Cele mai importate tari din UE,au conturile bancare pline cu banii rusilor.Rusia cu tact,premeditat,face zarva,SUA se preface ca ameninta iar UE se preface ca negociaza cu Rusia.Marile puteri isi impart prada tot timpul.

  15. am scris mai inainte la subiectul anterior,cel mai valoros decent si interesant comment 🙂
    f interesanta ideea cu premiul!
    ps.
    pana sa citesc textul am crezut ca premiul consta intr-o unitate pc un laptop si 2sticle de tarie )

  16. Dupa parerea mea vinovati de ce se intampla acum in ucraina sunt UE si FMI ( binenteles si america) deoarece au incercat sa supuna si aceasta tara globalizarii economice pe care o fac de ani de zile ( in care datorita ipocritului de traian basescu noi suntem deja bifati ) .. in alta ordine de idei sincer salut si respect ceea ce face Putin care isi apara rusii chiar daca nu sunt in rusia . Din pacate prea multi asa zisi lideri spun ca fac si dreg pentru popor cand poporul este ultimul lucru la care se gandesc. In ceea ce priveste pozitia politicienilor romani si a celui mai mare hot si mosier din romania ma dezic de acestea … trebuie sa fii prea ipocrit sa vorbesti despre ce se intampla la altii cand tu nu poti stapani ceea ce se intampla la tine …. degeaba s-a ajuns pe luna daca pe pamant nu se poate trai decent … Sarbatori fericite

  17. Doar o parere.

    Federatia Rusa face ce face cu aprobarea SUA si a marilor puteri europene. Sunt destule tari mari in Europa care nu au absolut niciun chef sa isi strice relatiile de orice fel ar fi ele cu Federatia Rusa. Cedarea regiunii Crimeea a fost ceruta de Federatia Rusa si aprobata de cei mari in schimbul avansarii granitelor NATO si EU. Putin nu avea niciun chef sa ii stea in gat granite ale NATO. Este normal sa isi doreasca un tampon intre el si organizatiile mondiale. Putin este un jucator redutabil care stie sa isi creeze acazii si sa exploateze la maxim totul. Acum SUA si ceilalti mimeaza o indignare si un soc fata de ceea ce face Federatia Rusa pentru a nu bate la ochi invoiala lor. Istoria se repeta si ceea ce se serveste la televizor nu este acelasi lucru cu ce se discuta in spatele cortinelor “de fier”. Oricum Federatia Rusa nu avea cum sa piarda un mare punct strategic cu ar fi Sevastopol si este de inteles ca la dorit si il are acum. Un joc de strategie la nivel macro unde jucatorii nu sunt copii si jocuri pe calculator.

  18. Putin isi umfla muschii sa abata atentia rusilor de la problemele grave de coruptie din maica Rusie si bate pe coarda sensibila a rusilor cu marea putere ce a fost URSS si cand populatia a avut un trai mai decent si mai multa siguranta decat acum.Comunitatea internationala se face ca il cearta,dar mare lucru nu o sa faca deoarece sunt interese economice prea mari si,dincolo de aceste interese economice,nu cred ca isi permit pornirea unui razboi de asa proportii.Romania,de fapt politicienii romani,nu prea pot face nimic in afara de declaratii negandite de catre Basescu si declaratii formale din partea ministrului de externe si a premierului.Suntem prea mici si neinsemnati pentru ursul rusesc si nimeni nu cred ca isi imagineaza ca vom porni un razboi cu rusii pentru Transnistria sperand ca ne sustine NATO sau aliatii.Moldova este cea care are dreptul legal sa ia atitudine pentru Transnistria.Noi nu am face decat sa ne amestecam in treburile interne ale unei tari.In ce masura ne convine noua amestecul Ungariei in treburile noastre interne,plecand de la mana de etnici unguri traitori pe pamant romanesc?Ma uitam la rusii aceia din Ucraina care cereau sa fie salvati.Salvati de cine?De ucrainienii cu care au trait o viata?Nu.Ei cred ca pot fi salvati de saracie,foamete si lipsa locurilor de munca.Vor avea o mare dezamagire.

  19. Aia in Ucraina se bat ca chiorii si pe bacecu il doare la nana.

    Dle Tudor, imi este suficienta cartea. Daca nu, o voi cumpara oricum.

  20. Un dialog de o noapte, intre Putin siObama cu o sticla de votca si un curcan fript, ajung singur la o intalegere demna si umana!
    Si daca exportam si noi vin de la crama Oprisor in Rusia sigur v-a creste economia romaniei si v-a fi PACE!
    AS PREFERA SI EU O STICLA DE VIN OPRISOR PENTRU VINOTECA MEA, EVENTUAL CONTRA COST!
    VA MULTUMESC,

  21. orice conflict are un istoric al sau, problemele despre care vorbim acum nu au aparut peste noapte,relatiile dintre cei aflati in conflict sunt vechi si bogate in evenimente.Valorile fiecarei parti din conflict sunt altele, comunicarea defectuoasa plina de coduri si semnificatii dintre aceste parti aflate in conflict nu ne dezvaluie decat spectacolul, esenta conflictului fiind ascunsa adanc. Rusia-NATO, Rusia-SUA, Rusia-UE…vedem aici de trei ori Rusia si trei mari puteri, ca sa nu mai spunem de Rusia-China sau Rusia si micile tari participante direct sau colateral la conflict.Din punct de vedere al resurselor naturale Rusia este inima lumii, si cred ca nevoile ei in momentul de fata nu fac parte de la baza piramidei lui Maslow, ci de la nevoia de siguranta poate, cu NATO in coasta, sau de la nevoia de apartenenta-cu UE impotriva sa, sau cu nevoia de recunoastere ca mare putere-cu SUA aroganta la adresa ei, sau cu nevoia de autodepasire de la inima lumii la creierul ce coordoneaza lumea.Daca urmam sfatul unora ar trebui sa urmarim banii, ce se intampla cu ei, ce inseamna datoria Rusiei, cine sunt creditorii, cine sunt debitorii, de ce sanctiunile economice impuse de comunitatea internationala afecteaza si celelalte tari aflate in conflict…Romanii sunt aici-poate- de 7000 de ani,cel mai vechi si cel mai stabil popor, am stat in mijlocul dorintelor fara lacomie, fara viclenie ci doar am privit cum au crescut si au decazut imperii.Ce am putea face mai mult decat atat si acum?

    • ce calificare,avem un invingator!
      mi place partea cu am stat ca prostii
      si ne uitam la cate imperii treceau tagadamtagadam peacile si continuam sa facem asta ca tot avem exercitiu si suntem buni.

      acum in epoca moderna ne-au invadat si alte minunatii ca imperiile basite ,safu’statului se uita cu viclenie baseasca la noi iar ca tara suntem la fel de
      bengosi ca acu 70000 de ani

    • pe bune,ramona a scris cel mai bun comm de pana acum,avizat explicit decent inteligent si nu va fi depasit ca n-ai ce sa mai zici in plus sau minus

  22. Foreign Affairs; Now a Word From X
    By THOMAS L. FRIEDMAN
    Published: May 2, 1998

    His voice is a bit frail now, but the mind, even at age 94, is as sharp as ever. So when I reached George Kennan by phone to get his reaction to the Senate’s ratification of NATO expansion it was no surprise to find that the man who was the architect of America’s successful containment of the Soviet Union and one of the great American statesmen of the 20th century was ready with an answer.

    ”I think it is the beginning of a new cold war,” said Mr. Kennan from his Princeton home. ”I think the Russians will gradually react quite adversely and it will affect their policies. I think it is a tragic mistake. There was no reason for this whatsoever. No one was threatening anybody else. This expansion would make the Founding Fathers of this country turn over in their graves. We have signed up to protect a whole series of countries, even though we have neither the resources nor the intention to do so in any serious way. [NATO expansion] was simply a light-hearted action by a Senate that has no real interest in foreign affairs.”

    ”What bothers me is how superficial and ill informed the whole Senate debate was,” added Mr. Kennan, who was present at the creation of NATO and whose anonymous 1947 article in the journal Foreign Affairs, signed ”X,” defined America’s cold-war containment policy for 40 years. ”I was particularly bothered by the references to Russia as a country dying to attack Western Europe. Don’t people understand? Our differences in the cold war were with the Soviet Communist regime. And now we are turning our backs on the very people who mounted the greatest bloodless revolution in history to remove that Soviet regime.

    ”And Russia’s democracy is as far advanced, if not farther, as any of these countries we’ve just signed up to defend from Russia,” said Mr. Kennan, who joined the State Department in 1926 and was U.S. Ambassador to Moscow in 1952. ”It shows so little understanding of Russian history and Soviet history. Of course there is going to be a bad reaction from Russia, and then [the NATO expanders] will say that we always told you that is how the Russians are — but this is just wrong.”

    One only wonders what future historians will say. If we are lucky they will say that NATO expansion to Poland, Hungary and the Czech Republic simply didn’t matter, because the vacuum it was supposed to fill had already been filled, only the Clinton team couldn’t see it. They will say that the forces of globalization integrating Europe, coupled with the new arms control agreements, proved to be so powerful that Russia, despite NATO expansion, moved ahead with democratization and Westernization, and was gradually drawn into a loosely unified Europe. If we are unlucky they will say, as Mr. Kennan predicts, that NATO expansion set up a situation in which NATO now has to either expand all the way to Russia’s border, triggering a new cold war, or stop expanding after these three new countries and create a new dividing line through Europe.

    But there is one thing future historians will surely remark upon, and that is the utter poverty of imagination that characterized U.S. foreign policy in the late 1990′s. They will note that one of the seminal events of this century took place between 1989 and 1992 — the collapse of the Soviet Empire, which had the capability, imperial intentions and ideology to truly threaten the entire free world. Thanks to Western resolve and the courage of Russian democrats, that Soviet Empire collapsed without a shot, spawning a democratic Russia, setting free the former Soviet republics and leading to unprecedented arms control agreements with the U.S.

    And what was America’s response? It was to expand the NATO cold-war alliance against Russia and bring it closer to Russia’s borders.

    Yes, tell your children, and your children’s children, that you lived in the age of Bill Clinton and William Cohen, the age of Madeleine Albright and Sandy Berger, the age of Trent Lott and Joe Lieberman, and you too were present at the creation of the post-cold-war order, when these foreign policy Titans put their heads together and produced . . . a mouse.

    We are in the age of midgets. The only good news is that we got here in one piece because there was another age — one of great statesmen who had both imagination and courage.

    As he said goodbye to me on the phone, Mr. Kennan added just one more thing: ”This has been my life, and it pains me to see it so screwed up in the end.”

  23. Raduleee!!!!of doamne cum ne faci tu sa ne punem mintea la contributie acum in săptămâna patimilor, cand tot românul se gandeste deja la cozonaci ,oua roșii si miel la cuptor!!!!!Acuma nu zic ca nu e bun si ceva de la Crama Oprisor, da cum cel mai corect raspuns ti-l poate da Boschetarul de la Cotroceni , nu el le stie pe toate ????parca vad cum ciocniti un pahar cu iertaciune in ziua înmânării premiului !!!!!!!jaaaaaaaaa!!!!!jaaaaaaaaa!!!!!Antena 3 !!!!!Antena 3 ,????aveti gheata pe aici?????

  24. No, apäi asta-i glumä ori ii serioasă? Că mie nu-mi plac glumele cu vin şi cu băse… poate la pomenire o fi mai dulce… 😉 Unde-si bagă URSSu coada … peşte prinde! Păcat de cei de rând că au de dus o asemenea cruce, dar dacă o merită ???

  25. D-le Tudor, Rusia face ce vrea, pentru ca are cele mai bune servicii secrete!! Lui Putin nu ii e frica de nimeni si nimic pt ca are GAZUL de care se foloseste! De ce Merkel nu zice nimic? Pt ca Putin inchide robinetul si Germania e terminata!! Stiti unde a fost scolit Putin, nu? Nici de NATO cu toate trupele americane si aliate, nu ii e frica! Serviciile secrete conduce tot! Vrea sa aiba vechea Rusie si gata! Nimeni, niciodata, nu a ingenunchiat Rusia, oricat de mari conducatori de armate au fost! Noi nu mai avem armata, si pana o veni NATO ….!! Stiti, este o mare vorba: ISTORIA SE REPETA!! Va doresc sanatate si succes la concurs!!

  26. In primul rand, bineinteles ca apartenenta noastra la NATO e un plus pentru Romania care, in lipsa aderarii la acest tratat, s-ar fi aflat intr-o situatie critica, ca tara “neutra” intre cele doua puteri: SUA si Federatia Rusa, intr-o zona cu un grad de conflict ce creste pe zi ce trece. Chiar si asa, problema tarii noastre este ca se afla la granita dintre Rusia si acest colos reprezentat de Uniunea Europeana si NATO.

    In al doilea rand, miscarile de trupe din zona Marii Negre, sunt, dupa parerea mea, miscari tactice in conditiile in care nu vad vreo posibila interventie militara decat in cazul unor evenimente extrem de grave. E clar ca distrugatoarele reasezate de americani in apropierea coastei romanesti a Marii Negre reprezinta si o precautie, aceste instrumente militare voind a fi mai mult o asigurare cu caracter defensiv in cazul unor miscari militare de amploare in regiune.

    Pe de alta parte, in legatura cu Transnistria, nu cred ca Romania, UE, NATO sau chiar Moldova poate face ceva in legatura cu acapararea acestei regiuni de catre Federatia Rusa. In acest sens, avem ca exemple Kosovo si, mai nou, Crimeea. Problema principala este ca ultima nu a fost acceptata de majoritatea statelor lumii, iar aceasta decizie face Crimeea oarecum ilegitima ca regiune independenta de Ucraina. Rusia poate fi sanctionata drastic pentru aceste actiuni, dar nu vad cum o regiune precum Crimeea sau, posibil, Transnistria, ai carei locuitori sustin in proportie de peste 90 la suta ruperea de Ucraina, poate fi intoarsa din drum prin orice fel de demers politic, militar sau de orice alta natura.

    In aceste conditii, Romania nu poate decat sa afiseze, prin Presedintele sau si prin Ministrul de Externe, o pozitie cat mai ferma impotriva Rusiei si in directia politicii NATO si a Uniunii Europene. In plus, cel putin in plan diplomatic, tara noastra ar putea ajuta si sutine Republica Moldova pentru ca aceasta sa mentina o unitate demografica si teritoriala a intregului stat intrucat, in caz ca Transnistria va trece printr-un demers similar cu cel al Crimeei, ma tem ca nu va mai fi cale de intoarcere.

    Asta ar fi, pe scurt, opinia mea despre evenimentle din zona de Est a Europei.

    P.S. Interesanta ideea cu concursul! As vrea sa stiu, de asemenea, cum as putea sa fac rost de o carte cu semnatura dumneavoastra, bineinteles, in caz ca nu castig.

  27. Este foarte simplu:Rusia face cum vor muschii lui Putin cu largul concurs(de fapt prin tacerea) al celorlalte mari puteri , care au interes sa aiba gaze si piata de desfacere. La noi e bine , acum cu rusii dam drumul si la gazul de sist ca ne taie rusii “ţava” si noi vrem independenta energetica. Nu e bine pentru “bisnis” !Nu am auzit voci . Ne luarăm cu prostii ca asa vrea Basescu diversiune! Toate cele.

  28. Imi pare rau ca nu pot participa la concurs pentru ca muncesc in Italia dar inima mea este in Romania iar voi sunteti preferatii mei.Rusia profita de slabiciunile fiecarei tari si ataca si despre fortele Nato eu consider ca ne vor da o mana de ajutor daca va fi nevoie dar sper sa nu fie necesar.In iunie o sa vin acasa si as dori sa stiu daca voi gadi volumul scris de dumneata in librarii. Va multumesc ca existati !

  29. Ce-i de spus aici? Multe! Mai intai daca “sapam’ putin in istorie vom vedea ca Ukraina n-a fost stat independent NICIODATA pana in 1991 la destramare URSS . Meru a facut parte din Imperiul Rud, Imperiul Polonez, sub dominatia (sub diverse forme) cazcilor si chir in domnia lui Vasile Lupu a fost inclus in Moldova.Asa ca dpdv istoric Ukraina n-a existat. Granitele actuale au fost raste in 1954 de Hruscior (dupa metoda lui Stalin-cu creionul de tamplarie).Deci Ukraina este un mozaic de nationalitati si nationalisti.
    Situatia de acum este urmarea “Revolutiilor potocalii” din Georgia, Romani, Ukraina si Belarus(aceasta a fost transformata de Putin -defiland cu tancurile -in “Revolutia albastra”.
    In ce priveste Rusia , se stie ca de la Petru I vrea sa domine gurile Dunarii si Balcanii. Asta inseamna ca nu i-a picat bine extinderea UE pana la granitele CSI .
    Miscarile nationaliste din Ukraina , intretinute in vest de UE , in special de Germania si Polonia (care are si interese teritoriale) care a culminat cu recunoasterea “Guvernului de pe Maidan ” , miscare total neinspirata dar sustinuta si de navele de razboi americane , care sub scuza ca protejaza sportivii americani participanti la Olimpiada de la Soci, au venit in Marea Neagra . Gestul americanilor (nu al NATO) i-a facut pe rusi s reactioneze asa cum era de asteptat . Numai cine nu stie nimic despre rusi isi putea inchipui ca rusi vor accepta insulta fara s reactioneze.
    Rezultatul este grav . Probabil va urma un razboi civil sustinut atat de UE cat si de NATO , pe de o parte si de RUSIa pe de alta parte(spre deosebire de altii eu cred ca vor fi sustinuti si de CHINA). In final Ukraina va dispare ca stat. Partea Vestica se va alipi al Polonia, iar parte estica si sudica la Rusia.
    In acest joc al puterilor Tomania nu are niciun cuvant de spus . Romania va face ce vrea SUA si NATO (nu ce vrea UE care la un moment dat ar putea sa-si schimbe preferintele).
    Transnistria va fi o alipita Rusiei.
    Republica Moldova , daca UE nu se grabeste , se va indrepta irversibil spre est.
    Cam asa vad eu situatia.

    • Eu as vrea sa fac un comentariu pro-Dumnezeu.
      Orice am decide si am face, e important,sa avem intelepciunea serpilor si blandetea porumbeilor.Nu sunt doar vorbe,ci chiar leacul lumii acesteia.
      Dupa opinia mea,orice om,popor, este liber sa-si decida soarta.Daca transnistrenii isi doresc alipirea la Rusia din considerente de teama a viitorului-securitate,economie-ar trebui sa se exprime prin referendum(vot).Pozitia noastra ar trebui sa fie de respect a deciziilor si alegerilor respectivilor votanti.
      Ucraina,daca e in razboi civil ,sau nu,este o zona care s-a dorit a fi o multiculturalitate,atat in vederea demonstrarii intelegerii intre OAMENI,cat si a pornirii cu usurinta a unui nou razboi (motivele sunt evidente,nu le mai descriu) cu repercursiuni asupra lumii intregi.Eu cred despre ei ca sunt promotorii viitorului apropiat si au o mare responsabilitate pe umeri-in cazul in care nu sunt doar roboti,ce urmeaza un plan bine stabilit de “mai-marii” lumii.
      Rusia,ca si celelalte mari puteri,ar trebui sa fie doar un observator si un mediator pentru pace si intelegere.
      Altfel,totul mi se pare un CIRC de prost gust,simt amaraciune ca oamenii sunt atat de usor de indreptat catre violenta.
      Oricum ar fi,noi romanii,nu trebuie sa ne mobilizam catre interventii armate,desi pentru asta am intrat in NATO(sa nu mi se tina predici despre securitate,etc).Romanii fara functii politice sa strige catre cer pentru PACE.Cine nu crede in Divinitate si Iubire,sa-si asume nestiinta si sa-si accepte soarta.Multumesc!

  30. Nu scriu pentru concurs, scriu pentru că vreau să scriu.

    1)Ce se intampla in Ucraina.

    Acelaşi lucru care ni s-a întâmplat şi nouă în 1989. Doar că lipseşte Brucan să ne spună că avem 4 Himalaya de parcurs. Acelaşi sentiment, aceeaşi necunoştinţă pentru viitor pe termen lung.
    Problema e că, spre deosebire de noi, nu au un ilici, năstase sau roman.

    2)Comportamentul Rusiei si perspectiva ruperii Transnistriei din Republica Moldova.

    Comportamentul Rusiei e justificat foarte simplu: atâta vreme cât cekistul spune că vestu’ e ăla rău, cu atât îi creşte prestaţia. Lasă, lasă că a spus Siluanov că vor avea creştere zero din cauza “izolării”. Ce, când i-a oprit pe ruşi maţul pentru egou şi idealul de “Uninunea Eurasiatică? Au vodcă, le e de ajuns. Dughin sigur-sigur are sudori reci la ceafă, de veselie şi exstaz că a fost băgat în seamă.
    Eu vizez ziua (dacă o s-o apuc) când Rusia se împarte îm mai multe ţări mici, dezintegrându-se cu totul.

    Cât despre ruperii Transnistria, nu cred că mai riscă cekistul să-şi mai bage armata mai mult decât a băgat-o. Urletul de unificare a separatiştilor e zbierăt de disperare. Acum, exista aşa-zisa “Republică Doneţk” care încearcă să facă un lanţ domino până în Transnistria. Nu bat în cui opţiunea că le va merge.

    3) In ce postura se afla Romania si ce ar trebui sa facem.

    Mediocră spre “macasumbră”.

    Ce ar trebui să facem? Foarte multe:

    -regularizarea monedei naţionale (de preferinţă, prin trezoreria naţională); imprimarea bancnotelor numai şi numai prin intermediul trezoreriei. Avantajul? Cui i-am mai fi datori, pe lângă FMI? Nouă înşine? Pfff. Aaa, că “banca e trezoreria noastră”. Nu, un corp separat de guvern şi de parlament care să se numească trezorerie. Sediul ar fi acela pe care îl are Banca Naţională. Ducă-s-ar acest Isărescu.

    -reindustrializarea ţării; energofagă sau nu, ucizi o ţară când îi distrugi/vinzi industria. Poate că dvs. îl puteţi ierta pe acest ilici şi alcoliţii lui dar nu şi restul de 18 milioane. Ochi pentru ochi…

    Sunt mai multe, ce şi cum s-ar face dar ajunge… până acum.

  31. Eu zic sa fiti atent si la provocarile din jurul Romaniei. Una din ele venind de la nord-vest, iar alta, in situatia din Marea Neagra, venind de la sud-vest. Serbia nu este in NATO si sunt sigur ca rusi au tot interesul ca aceasta tara sa nu intre in NATO, pentru ca, defapt, nici nu are chef sa intre. Sa nu mai pun la socoteala ca TZAPUL, al carui premier incepator de reforme, a ajuns avocatul poporului, dorea ca trupe NATO sa atace Serbia, fara ca Romania sa fie macar membra a acestei aliante, iar sondajele aratau ca 85% din popoulatia tarii era impotriva atacarii Serbiei. Dar ca de obicei, pa TZAPU’ si pa Ciorbea (care culmea culmilor, a ajuns avocatul celor ce i-a asuprit 4 ani) i-a durut fix in pix de vointa poporului, la fel cum se intampla de 24 de ani incoace.

  32. Din punctul meu de vedere,in Ucraina nimic important nu o sa intample in viitor.Din pacate ca in orce conflict artificial sunt si victime.

    Nu cred ca,UE,SUA,NATO,Rusia doreste un conflict in Europa.In fond pana in momentul de fata niciun conflict regional nu a luat amploare continentala sau mondiala.

    Banuiesc ca acest conflict este un experiment menit sa creeze noi oportunitati pentru marii actori (UE,SUA,NATO,Rusia)

  33. Ca intotdeauna in chestiunile politice si militare, nimic nu este alb sau negru.De aceia trebuie studiata bine si in ansablu pentru a intelege cum stau lucrurile nu doar in aparenta. Pozitia Rusiei este de fapt pozita lui Putin, un om care la fel ca si Basescu, a fost un spion egoist si inteligent care a stiut sa ajunga in fruntea statului si punand mana pe puterea ce o slujea inainte, subminand orice opozitie si democratie reala, se comporta ca un mosier, ca un stapan al Rusiei.
    Putin si-a dat seama ca o arma foarte eficienta pentru asi tine poporul de partea sa este nationalismul. El se crede cel mai capabil om sa conduca Rusia, cel mai capabil sa reinvie puterea si respectul mondial din timpul Uniunii Sovietice.De aceia se fotografiaza ba la bustul gol pescuid in taigaua siberiana, ba facand scufundari in Marea Neagra, cultivand cultul sau, de promotor al turismului in tara sa, de iubitor de tara in general.In aceiasi nota a fost si olimpiada de iarna unde s-a cheltuit colosal tocmai pentru a promova Rusia.Totusi nimic nu se compara ca nationalism , cu temele recupararii unor teritorii, in special cele locuite de populatii ruse sau ruso parlante. Putin stie ca Uniunea Europeana este slaba, stie ca Statele unite sunt secatuite si populatia obosita de lungile si costisitoarele razboaie din Afganistan si Irak, stie ca si China face pasi in a se consolida ca putere economica si mondiala , asa ca nu se lasa mai prejos si face tot posibilul pentru asi a mari puterea si influenta Rusiei.
    Romania poate sta linistita in ce-i priveste frontierele sale, caci pe de o parte este membra Nato, si pe de alta parte nu are populatii rusoparlante. Atata timp cand nu se ajunge la un conflict militar major, in care teritoriul Romaniei sa fie o placa turnanta din punct de vedere strategic, nu cred ca Rusia i-si va indrepta atentia asupra sa.Ba din contra recunosc ca parti ale Ucrainei au fost candva ale noastre si incearca sa ne foloseasca si sa ne atraga in jocul destramarii statului ucrainian, urmand ca Rusia si Romania sa-si imparta teritorii. Daca in Germania ar avea un omolog gen Adolf Hitler, cred ca Ucraina ar fi fost deja invadata si impartita.
    Asadar avem un atu, Rusia ne trateaza asa cel putin teoretic ca pe un stat intangibil, caruia ii acordda respect si cu care nu doreste sa intre in conflict. Pornind de la acest lucru Romania ar trebui sa insiste putin in a-si proteja interesele si propria-i sfera de influenta. Jucand cu acelasi argumente cu care joaca Rusia, si anume protejarea si alipirea teritoriilor si populatiilor de aceiasi limba,noi am putea aduce Rusiei argumentul ca nu putem tolera alipirea Basarabiei de Rusia, si nici alipirea zonei transnistrene. Putem face o pace “bagabonteste” si sa cerem pastrarea neutre a zonei transnistrene cu acordarea de drepturi si libertati si populatiei romanesti de acolo, gen limba oficiala, drept de invatare in limba romana, presa in limba romana etc, ca un punct de infratire si prietenie intre Romania si Rusia.Despre Basarabia trebuie sa muncim ca sa nu cada in capcana banilor rusiei , si apoi sa fie manipulata de Putin. Trebuie sa convingem Uniunea Europeana , statele Nato, cat si conducerea de la Chisinau ca trebuie facut orice sacrificiu ca R. Moldova sa fie in sfera occidentala de influenta si sa fie tratata asa oficial, neoficioal, ca la sora mai mica a Romaniei.
    Pe langa aceasta atitudine activa in plan extern a Romaniei, trebuie sa fim foarte atenti in continuare la “inamicul” intern. Adica la cei care cer si muncesc asiduu pentru ruperea sau autonomia unei regiuni din Romania. Pentru mine , secuii fac masi marunti dar ii fac inainte in obtinerea dezideratului lor, prin a maghiariza 100& acea regiune, pentru ca la momentul oportun( Catalunia obtine independenta) sau alta miscare teritoriala in Europa, pentru a forta nota aducand argumentul ca asanumita Tara Secuilor, nu are absolut nimic de-a face cu Romania si romanismul, asadar este dreptul lor la autonomie sau alipirea de Ungaria.
    Despre romanii din Timoc,Bucovina, si Maramuresul de nord, nu cred ca ii vom vedea vreodata alipiti teritorial de Romania, insa Romania nu trebuie sa ii uite si trebuie sa ii sprijine sa ramana romani. De fapt Romania nu trebuie sa-i uite nici pe milioanele de romani plecati si stabiliti prin toata europa.Sunt enorm de multe familii mixte in tari cu care romania nu are acord de dubla cetatenie,(ex. Spania), in care parintii decid sa renunte pentru copii lor la cetatenia romana in detrimentul cetateniei tarii adoptive desi acei copii au un parinte roman, si deci tot dreptul sa fie si sa se simta romani. E pacat si complet gresit ca Romania sa abandoneze acesti urmasi de romani, si sa-i piarda ca viitori ambasadori. Nu se stie niciodata cand un nou Sarkozy ajunge presedinte in tara adoptiva, si nu cred ca nu ar fi benefic Romaniei ca un presedinte al Frantei, al Italiei al Germaniei e ce nu, sa simta ca in el este si o parte de roman si din Romania.
    Cam atat am de spus si sper in vremuri si politicieni mai capabili!

    • Frumos comentariu, gabriel mandras.
      Sunt si eu de acord ca Republica Moldova sa fie tratata ca sora mai mica a Romaniei, dar si moldovenii trebuie sa fie atenti ca nu cumva bacecu interlopu’ sa-si ia cetatenia si sa ajunga printr-un accident istoric presedinte al Moldovei. Ca atunci devine sora vitrega.

  34. Conflictul dintre Rusia si puterile occidentale nu este nici pe departe unul nou. Tot timpul au existat intepaturi mai mici sau mai mari,diverse piedici puse si declaratii mai mult sau mai putin acide. Dupa parerea mea Ucraina,Transnistria si orice va mai urma pot fi privite ca niste trofee pentru castigatorul acestor lupte care sunt mai mult decat evidente. Nu cred ca pe occidentali ii intereseaza atat de mult situatia din Ucraina,daca i-ar fi interesat ar fi facut ceva. Dar ii intereseaza sa isi pastreze autoritatea,este foarte trist ca momentan nu le iese. Sigur,Putin este un om politic foarte puternic si isi joaca foarte bine cartile,poate ca daca nu s-ar fi oprit finantarea gazoductului Nabuco acum ar fi avut o alta pozitie occidentalii dar asta a fost doar un alt joc jucat bine de Putin care a stiut ce sa ofere si cui. O sa vedem pana unde o sa se poata intinde Rusia pana ca occidentul sa spuna stop si va fi interesant de vazut care va fi pretul platit pentru acel stop,sa speram ca nu unul prea mare. Din fericire traim in secolul 21 si putem sa speram ca acesti conducatori au invatat lectiile importante care trebuiau invatate din secolul 20 : un razboi nu aduce nimic bun. Pana atunci vom continua sa observam cu interes,sa vedem lucrurile evidente,sa speculam pe anumite teme dar niciodata nu o sa stim toate discutiile si toate motivele acestor razboaie.

  35. Radu, evenimentele din tara imi aglomereaza creierul si.nervii. Incerc sa tin pasul si cu ce se petrece langa noi. E greu sa sintetizez in cateva cuvinte amploarea actiunilor ce au loc la est, dar incerc. Ma duce gandul la telul-testament al lui Petru cel Mare, care spunea printre altele ca natia ruseasca sa aibe beneficii de la natiile europei fara a pierde nimic in.schimb. Ca Rusia va trebui sa invrajbeasca tarile baltice cu cu. occidentul, dar sa isi si intinda granitele pe marile sudului si ale nordului. pe scurt asta ne intereseaza din testament. Istoria a dovedit ca dorinta i-a fost indeplinita, aproape ad literam. un salt in timp la inceputul Razboiului cand Stalin si-a construit dupa cum a vrut granitele, cand o intelegere dintre rusi si nemti facea ca romanii sa piarda fara a fi intrebata trup din trupul sau, a dovedit o data in plus ca viziunea lui Petru isi urma cursul. Si astazi, Putin dovedeste ca este urmasul demn al marelui tar. Istoria e lunga si cei ce ii cunosc cursul vor intelege ca dramele nu se vor opri aici. in ceea ce ne priveste, cred totusi, ca fiind membri NATO, dincolo de credintele unora ca nu le pasa lor de noi, totusi, suntem parte din aceasta organizatie, si beneficiem de aparare solida. eu asa cred. marea neagra nu e doar a noastra, turcii – membri cu greutate ai NATO, apoi bulgarii, sunt si ei stapanitorii, alaturi de noi, ai Marii Negre. Moldova nu va putea fi supusa, atata vreme cat NATO isi va tine cuvantul. Eu cred ca sacrificiul romanilor si politica anilor 90 care ne-a adus ca membri cu drepturi denupline in aceasta organizatie ne da speranta de a ne increde in ea.navele si avioanele americane ce fac exercitii in spatiul aerian romanesc sunt dovada ca nu avem motive sa ne temem. Cred ca depinde de nuoi, de politica dusa, de asumarea unor raspunderi, de onorarea promisiunilor, si cred, nu in ultimul rand, o intelegere macar aparenta intre politicieni, in fata forurilor straine. (Dincolo de subiect, m-ai racorit numindu-l pe presedinte asa cum merita. Simteam ca ma sufoc ca nu puteam sa-i strig in fata cat e de.josnic. poate ca ai jignit boschetarii, dar raportandu-ne la mizeria si imputiciunea unui sarman care traieste pe strazi, la nivel politic, marsavul ala asta e) Sarbatori linistite, si sanatate in primul rand, Radu!

      • Bucuresti – lansarea concursului a fost prilej de a reciti tratatul NATO, care mi-a intarit increderea in sprijinul pe care l-am avea in eventualitatea unui conflict. Totusi , experienta politica de exceptie a lui Putin, sunt convinsa ca il face precaut, isi cauta verigi slabe pe care le poate manipula fara a i se putea reprosa violenta armata. amploarea discutiilor pe aceasta tema cred ca pot cuprinde tomuri de carti scrise, asa ca ma rezum la un crampei de gand si speranta de bine. Altfel, in urma cu putin timp am venit cu rugamintea de a transmite dlui. Profesor Giurescu, informatia despre existenta unei donatii facuta de tatal dansului sub forma unui clopot catre o manastire din muntii Vrancei. am bucuria de a aprinde lumina invierii chiar de la acea manastire, lumina ce o voi aprinde ca o calauza pentru toti cei mari si buni , pierduti in negura vremurilor tulburi. Am.rugamintea de a transmite si acest lucru dlui. Profesor. Cu plecaciune a respect, cu impreunarea mainilor a ruga adevarata, precum adevarul Nasterii Domnului, ce sper sa ne apere tara si viata.

    • @luminița,
      .
      Felicitări pentru câștigarea acestui concurs!
      Sunteți, din câte știu, prima câștigătoare a unui concurs pe acest blog.
      Mă bucur în primul rând, și altfel nici nu se putea să se întâmple, cu toate că pe aici mișună foarte mulți băsiști… că acest concurs a fost câștigat de către unul de-ai noștri. Este de înțeles că nu aș fi putut face abstracție de acest amănunt f.foarte important și , în consecință, nu aș fi reacționat deloc la acest succes al cuiva din tabăra rivală 😀
      Conținutul și modul de prezentare al subiectuluitratat de către dvs.(recitit acum mai cu atenție de către mine) este de la sine înțeles că ducea neîndoielnic către obținerea acestui loc 1.
      Din nou, felicitări și sărbători fericite !

  36. Unii mai avizati, sau poate doar mai plastici, zic ca politica ar fi picatura de apa cu cea mai veche si mai putin nobila meserie. Asta cam asa ar parea sa fie daca am da crezare zvonurilor mioritice cum ca politicienii nostri s-ar certa numai la televizor de ochii lumii. Se pare ca lucrurile se repeta si se multiplica si la scara mondiala. Pacat ca, mai nou, actiunile si comportamentul jandarmului mondial, aparatrul neobosit al democratiei planetare, seamana ca trase la indigo cu cele ale “turmentatului” nostru national.

  37. Conflictele din zona Mării Negre au, în opinia mea, două componente:
    1. Conflictele moștenite: poziția geo-strategică, axa de comunicații și situația etnică și culturală a zonei
    2. Conflictul actual, care se referă la resursele de hidrocarburi și sulfați din Marea Neagră
    Opțiunea unei părți a clasei politice ucrainene și a actualei conduceri politice din Moldova, a determinat Rusia să caute pârghii pentru a restabili un status quo favorabil unui control geo-strategic mult mai ferm în zonă. De altfel Rusia își simte amenințată poziția de mare lider mondial prin pierderea controlului asupra mai multor regiuni, inclusiv din zona Golfului Persic și a Asiei de Sud (Afganistan și Pakistan).
    În privința auto-proclamatei republici Transnistria, consider că aici un rol important îl poate avea comunitatea internațională. Nu știu ce resurse are regiunea, dar crearea unui ”stat-tampon”(ca să nu-i spun stat fantomă) între Ucraina și Moldova și care va fi controlat de Rusia va declanșa o stare de insecuritate permanentă pentru cele două state.
    România poate avea un rol activ în această situație. Eu dacă aș fi Ministru de Externe al României, aș solicita tuturor statelor implicate în conflict o întâlnire a tuturor Miniștrilor de Externe și încercarea de a găsi un set de principii comune convenabile tuturor celor implicați, de la care să se poată începe negocieri.

  38. Anexarea Crimeei la Federatia Rusa s-a facut fara uz de arma. Numarul soldatilor ucraineni pe teritoriul peninsulei Crimeea era de 18 000. Dintre acestia 16500 s-au inrolat in armata rusa. Aproximativ 1500 de soldati nu au predat armele si s-au intors la locurile lor de
    bastina. Acum acesti soldati sunt coordonatorii revoltei populare din estul Ucrainei.
    Pentru a intelege mai bine situatia din Ucraina mai trebuie sa adaugam si cifrele referendumului de anexare a Crimeei la Rusia. Potrivit datelor oficiale, rusii constituie 58,32 % din populatia Crimeie, 24,32 % sunt ucraineni si 12,10 % sunt tatari. Prezenta la vot a fost de 83,1 %. Asadar, rezultatul nu a fost de 60% in favoarea anexarii la Rusia, ci de 97 %, ceea ce indica faptul ca toate grupurile etnice din Crimeea au votat in favoarea separarii de Ucraina.
    Acum presa din toata lumea titreaza “Parti din armata ucraineana trece de partea protestatarilor si arboreaza steagul rus”.

    Ce ar trebui sa faca Romania in aceasta situatie ?

    Raspunsul la aceasta intrebare poate fi dat chiar de Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. El declara: “Criza profunda si raspandita peste tot in Ucraina este o chestiune de ingrijorare pentru Rusia. Noi intelegem foarte bine pozitia unei tari care a devenit independenta in urma cu peste 20 de ani si care inca se confrunta cu sarcini complexe in construirea unui stat suveran. Printre acestea este cautarea unui echilibru de interese intre diferitele sale regiuni, provenienta oamenilor din aceste regiuni au diferite readacini istorice si culturale, vorbesc limbi diferite si au prespective diferite asupara trecutului si situatiei lor prezente, si locul viitor al tarii lor in lume.
    Avand in vedere aceste circumstante, fortele externe ar fi trebuit sa ajute Ucraina pentru a proteja si consolida bazele de pace civila si dezvoltare economica durabila, care sunt inca fragile. Rusia a facut mai mult decat orice alta tara in a sprijini independenta statului
    ucrainean, inclusiv, pentru o perioada de multi ani, prin subventionarea economiei sale prin intermediul pretului redus la energie. In noiembrie anul trecut, de la inceputul crizei actuale, am sprijinit dorinta Kievului pentru consultari de urgenta intre Ucraina, Rusia si EU in ceea ce priveste armonizarea procesului de integrare. Bruxelles categoric l-a respins. Aceasta pozitie reflecta linia neproductiva si periculoasa a UE si SUA care a fost adoptata de o lunga perioada de timp. Ei au incercat sa obige Ucraina sa faca o alegere dureroasa intre est si vest, agravand in continuare diferentele interne.”

    Romania are teritorii si oameni de sorginta romana in partea de sud a Ucrainei. In aceste conditii Romania, tara membra NATO, trebuie sa fie de aceeasi parte cu Rusia si sa lupte pentru federalizarea Ucrainei.
    Federalizarea Ucrainei este solutia pentru propasirea interesului national.

    Intreb guvernul Romaniei: De ce Romania nu ia in considerare federalizarea Ucrainei ?

    Implicarea Romaniei pentru desavarsirea federalizarii Ucrainei, nu mumai ca este in interesul national al Romaniei, dar va pozitiona Romania intr-o pozitie forte in Europa, devenind astfel principalul actor al incetarii ostilitatilor militare in Europa si instaurarea pacii in apropierea granitei noastre.

  39. Din momentul in care,prin ’89,cand era valul schimbarii si a desfacut Gorbaciov latul,fiind fiecare stat eliberat de secera si ciocan,Ucraina s-a crezut si ea pe cont propriu,dar a fost si-n caruta si-n teleguta,nefiind eliberati definitv de Moscova,au fost intr-o cvasi-democratie!Influenta rusa,si de asta nu scapa,a patronat toate guvernarile,revolutia portocalie o zvacnire a tot ce inseamna valorile si aderarea la UE,Lenin tronand pe piedestal pana acum si la propriu si la figurat!Visul lui Putin e Rusia Mare iar Ucraina este o tinta si un obiectiv de atins pentru el!Crimeea a fost punct ochit punct lovit,pe arma democratiei au pierdut,prin referendum!Apropo’ de referendum,si noi avem un gust amar!Razboiul intern,nu-l afecteaza pe Putin,el stand doar si asteptand momentul,el are robinetii si banii,iar cand or obosi “pacifistul”arata lumii intregi mareata Rusia!

  40. incrancenari cu rusia

    cred ca tema momentelor incrancenate ale europei cu rusia este una continua, si trebuie privita in sensul unei testari periodice de valoare. istoria aduce , permanent practic, ca aliat desavarsit al europei cat si viceversa, pe statele unite. de partea rusiei, de asta data, vedem la fel de practic tari din orientul mijociu si indepartat, unele dintre ele la fel de puternice si influente, cel putin financiar, ca statele de top din vestul europei. avem astfel un tablou global al celor mai puternici poli de putere! globul pamantesc este impartit, cel putin in istoria moderna, in doi mari centri de putere! asta fara doar si poate a generat si va genera, permanent, incrancenari din cle mai serioase. atat financiar cat si militar. ba mai mult, in epoca moderna cele doua planuri s-au intersectat atat de mult si de profund, incat aproape fiecare contorsiune majora de domeniu financiar, se transforma bruc in una de natura politica, militara si de securitate! romania, ca stat , dar si inainte de 1859, pana in cele mai indepartate timpuri ale istoriei noastre nationale, are un rol mai cusema personal de jucat, nefacand niciodata diferenta sau inclinand balanta la modul decisiv in una din toate aceste incrancenari de grad 0. sigur ca in istorie, prin pricepere si patriotism, anumiti fruntasi au reusit sa duca aceasta incercare in moduri deosebite. uneori chiar dictand si schimband situatii nefavorabile noua, alteori atragandu-si admiratia celor puternici prin creativitate, interes financiar, minti stralucite, arta si cultura. unii dintre acesti fruntasi, au hotarat in momente cheie pentru istoria moderna, situati de importanta majora. au salvat vieti si scurtat razboaie devastatoare! niciodata insa, romania nu a putut infrunta de proprie initiativa, la nivel important, o mare putere precum rusia. pozitia corecta pentru romania este una de cooperare cu marile puteri. de ademenire si sporire a interesului celor puternici catre romania. in prezent suntem intr-o postura delicata. inca una din lungul sir al posturilor delicate fata de rusia! parte pentru ca rusia are nevoie sa desfasoare o aciune de forta globala, de Megaputere mondiala, si poate oricand sa neglijeze orice atitudine sau dorinta a tarilor vecine, parte pentru ca proasta si necredibila oranduire romaneasca din prezent, zapaceste si cele mai credule minti. romania acestor ani nu impune nimanui nimic. fruntea tarii e ,cred, subiect de glume colorate intre alesii lumii! avem deci de furca! o situatie grea pentru romania, dar, cu o pozitie corecta si demna, conforma cu deciziile noastre de afiliere la lumea vestica, uniunea europeana si nato, putem trece aceasta incercare cu bine, fara pierderi financiare ori de alta natura mai grava! rusia va continua sa etaleze o forta inspaimantatoare, o detine, o poate folosi! aceeasi forta o detine si nato, impreuna cu sua, fata de care noi va trebui sa pastram o pozitie la fel de demna si de conforma cu deciziile luate! sper sa o si facem, doamne fereste sa-i vina unui fruntas sa gandeasca pe dos! acele timpuri vor fi tragice pentru tara asta, greu de depasit! pana cand nu se va gasi o noua formula financiara care sa stabilizeze intreaga lume, sa linisteasca si sa indestuleze marile puteri, nici rusia dar nici oponentele nu se vor linisti. tot de la ei va veni si solutia, dar inca nu stim cat de curand!

  41. daca as pune mina pe stenogramele S T S-ului cu convorbirile dintre Putin si Obama mama ce parere competenta as avea asupra viitorului Transnistriei in urma acestui troc economic!

  42. Chiar daca nu ne place, istoria trebuie invatata pentru a nu se repeta.
    Rusia Kieveana – in mare parte populata de rusi – a fost cel mai mare si mai puternic stat din Europa. Mongolii au devastat Rusia Kieveana si au distrus Kievul.
    In 1648 teritoriul de pe malul stang al Niprului a fost integrat in Rusia, sub forma Hatmanatului Cazac. Dupa moartea lui Kirilo Rozumovski, Ucraina intra sub stapanirea Imperiului rus, iar regimul tarist a dus o politica de rusificare.
    In perioada 1917–20, au aparut cateva state ucrainene: Republica Populara Ucraineana, Hatmanatul, Directoratul si Republica Sovietica Socialista Ucraineana. In mijlocul Razboiului Civil Rus, s-a dezvoltat si o miscare anarhista ucraineana, numita Armata Anarhista Neagra, condusa de Nestor Mahno.
    In urma Pacii de la Riga 1921, vestul Ucrainei a fost impartit si incorporat in Polonia, iar partile centrale si estice au format, R.S.S. Ucraineana, republica fondatoare a U.R.S.S. In urma invadarii Poloniei, in septembrie 1939, Galitia si Volinia, cu populatia lor majoritar ucraineana, au fost unite cu restul Ucrainei.
    Din august 1940, R.S.S. Ucraineana a incorporat nordul si sudul Basarabiei, nordul Bucovinei, si tinutul Herta.
    Pana in 1950 Armata Ucraineană Insurgentă a luptat impotriva U.R.S.S. Nikita Hruşciov i-a imprietenit pe ucraineni cu rusii.
    In 1990 am “evadat” in Moldova de peste Prut si astfel am cunoscut prietenia moldo-rusa. Atunci proverbul “frate, frate dar branza-i pe bani” l-am cunoscut pe propria-mi piele. Traiasca prietenia ca-i mai buna decat fratia.
    Lumea este impartita intre rusi si americani; cainii (americanii) latra si caravana (rusii) trece, trece inca un teritoriu la patria muma.
    In situatia data, Romania ar trebui sa cante; sa se cante in fiecare casa. Poate asa vom rezolva problemele interne si pe cele externe… pe cele externe ni le-au rezolvat scriptic altiii. Urmeza sa le vedem si faptic.
    P.S. cantecul se numeste “Desteapta-te, Romane!”

  43. Domnule Tudor,
    Cu ajutorul lui Dumnezeu,o sa va suflu vinisorul pe care, la randul meu,o sa-l fac cadou altcuiva apropiat,fiindca eu nu duc sub nas decat tarie,aceasta fiind si singura asemanare cu un odios personaj,cu priviri imbarligate.
    Deci:
    Privind la ce se-ntampla in preajma lacului rusesc profitand de momentele de jena ale Marelui Licurici dar si de impotenta militara a coanei Evropa,a fictiunii numita UE,maica Rusie a gasit momentul potrivit ca sa-si ia ceea ce intotdeauna a crezut ca este al ei,de la Petru cel Mare incoace… Nici nu avea nevoie de prea multe indreptari – ei gasesc justificari in orice,de la Kutuzov care si-a adapat calul in Nistru la cutare mujic care s-a mictionat langa un stejar din Bucovina,iata solutia: aceste pamanturi sunt ale noastre,adica ale rusilor,astazi si maine ! (fara alte precizari de mama,fiindca comentariul trebuie sa fie decent…)
    Cu un ochi plâng,cu unul râd…
    Plâng pentru ca populaţia vizata de freamatul narilor rusesti va avea mult de suferit pana se va acomoda cu noul orar rusesc (care este ora ucraineana +2…),ca noi vom fi din nou vecini cu mareata Rusie,mai plang pentru ca cei mari din UE au aflat,brusc,ca nu sunt si tari,decat – cel mult – de cap…
    Ca Rusia nu stie de vorba buna,ei inca mai cred ca o tara isi inmpinge regimul politic pana unde ajung armatele sale… Iar cand acelasi Occident i-a vorbit lui Stalin despre impactul pe care l-ar avea sprijinirea aliatilor de catre Papa de la Roma,a intrebat: “…dar ăsta câte divizii poate sa puna la bataie?? “,ceea ce era just…
    Dar râd cu celălalt ochi pentru ca,iata,nu mai avem asa mult si scapam de sluga licuriciului cel mare,cel mai mare,cel cu Axa,si nu va mai avea cine sa bage baţul prin gard si sa declare,Doamne fereste,vreun razboi Rusiei… Poate sa il cedam,pe baza de contract,pe un an,sa îi pună pe şină…
    Apoi,s-ar putea ca insusi Licuriciul Mare sa se uite mai atent la noi,sa-şi trimita jucariile,singurele de care se teme Ivan,sa invatam engleza cantand de la infanteria marina dar,mai presus de toate, nu se poate altfel acuma decat sa se produca o apropiere decisiva de Basarabia noastra,sub aceeasi umbrela,in aceeasi lenesa si impotenta UE…
    Ceea ce,pana la urma,nici nu ar mai conta ca suntem sau am fost kiori,indiferent de cauza – care kiori de beţi,care de foame…
    Oare de prosti au vrut calugarii de la GAZPROM sa –si faca schituri si pe plaiurile noatre? Oare de fraieri miluiesc ei cu bani multi niste tute,fete de mafiot regional ?
    Vom afla in curand…

  44. Orice om normal este interesat de sanatatea planetei, sanatatea fizica, sanatatea politica, sanatatea sociala, sanatatea medicala,etc..de aceea precizez cu regret ca ceea ce se intampla in Ucraina inseamna un atentat la aceasta sanatate pe care ne-o dorim cu totii, este dureros ca se poate extinde aceasta problema, iar noi(celelalte state ale lumii)reactionam atat de putin ferm incat lucrurile aluneca putin cate putin in zone de interes..O reactie ferma si cinstita din partea marilor si micilor puteri ar fi suficient.

  45. Cand au atacat americanii popoarele arabe, cand s-au implicat premeditat complotand la razboaie civile in orientul mijlociu, cand au intrat fara aprobare in Kosovo, permitandu-le acestora sa devina republica independenta, cu urmarile respective, nimeni nu a luat foc. Acum sariti toti ca arsi, cand o alta putere isi exercita si ea “dreptul” de cuceritor pe care i l-a oferit istoria. Soarta e de partea celor puternici intotdeauna, indiferent de ideile si de actiunile pro sau contra. Un sigur lucru nu inteleg. Ce treaba avem noi romanii in toata afacerea asta? De ce se agita atat presedintele? Sau daca ne gasim sub aripa protectoare a NATO inseamna ca ne permitem sa provocam galceava? Rusii ne-au demonstrat de cate ori au avut ocazia, de-a lungul istoriei ca ne pot bate oricand, daca vor ne pot desfiinta ca popor, iar in toate locurile unde azi se canta hore si sarbe, se scrie si se vorbeste latineste, in aceste locuri se poate prea bine sa se cante kazancioc si sa se vorbeasca slavona, intinzandu-se teritoriul Mamei Rusii. Cu ce drept sare puterea romana ca arsa la actiunile Rusiei? Vrea sa apere identitatea romana ca natie? Dar ea e demult pierduta. Nici nu se stie daca a existat vreodata. Atata timp cat economia tarii si in ultimul timp chiar si bucati din teritoriu sunt oferite cadou strainilor, bucati pentru care s-a varsat sange de viteji, noi ce ar mai trebui sa aparam? Pe ei? Ei sa vanda tara pe bucati, sa-si mareasca ei bugetul propriu, al tarii sa scada si sa nu se stie pe ce maini a apucat, iar noi bine-mersi sa sarim in apararea lor ca niste sclavi injectati carora li s-au spalat creierele si care isi apara stapanul cu pretul vietii, chiar daca acel stapan i-a furat toate nadejdiile si sperantele? Niciodata! Ca tot e Saptamana Mare si se apropie sfintele Pasti, haide sa lasam deoparte ura, lacomia si toate actiunile nevrednice de conditia de om, faptura dumnezeiasca si sa ne indreptam gandurile si faptele asupra actiunilor demne de un popor crestin cu care vrem sa ne mandrim si in continuare, aceasta calitate a noastra a romanilor care a dainuit peste veacuri indiferent de momentele la care ne-a supus istoria! PASTE FERICIT, POPOR ROMAN!

  46. Stimate d-le Radu Tudor,

    Este greu sa ai o opinie personala in legatura cu provocarile de securitate din jurul Marii Negre, din Ucraina, comportamentul Rusiei si perspectiva ruperii Transnistriei de Republica Moldova. De ce? Pentru ca si opiniile SUA si ale UE difera…

    Romania se afla intre NATO si UE si are nevoie de un Ministru de externe puternic pentru a-si face auzita vocea..In lumina vizitei secrete a lui John Brennan, director CIA cu prim-ministrul interimar al Ucrainei, Arseni Iațeniuk și cu vicepremierul Vitaiy Yarema pentru a discuta formarea unor canale noi și mai sigure prin care SUA să facă schimb de “intelligence” cu țara măcinată de problemele cu secesioniștii pro-ruși din est, problema este una de o importanță vitală pentru că ucrainenii sunt depășiți de forțele ruse masate la graniță care se infiltrează în orașele Ucrainei.

    Din pacate, Statele Unite au dat ieri doar un acord tacit privind interventia militara ucraineana impotriva grupurilor pro-ruse, calificind situatia ca «insoutenable»,in timp ce Biroul d-nei Merkel a indicat ca Vladimir Poutine a avut loc o discutie telefonica cu d-na Merkel in care au avut loc diverse schimburi de pareri privind desfasurarea evenimentelor… In timp ce Ucraina «este in foc si singe» – declaratii ale lui O. Tourtchinov, presedintele interimar al Ucrainei, Departamentul de stat al Statelor Unite, pregateste o noua serie de sanctiuni impotriva Rusiei…dar ele vor trebui sa astepte inca, va fi nevoie de o noua intilnire diplomatica la Geneva…Aminari, lasitati, jumatati de masura de care Vladimir Poutine stie sa profite din plin…

    Bineinteles ca nu putem gindi ca Jirinowski, « Romania sa-si ia inapoi Bucovina si Basarabia», diplomatia trebuie sa invinga…Dar pentru ca diplomatia sa invinga avem nevoie de oameni politici mari si de un Ministru de externe solid si puternic…

    Avem nevoie de un Nicolae Titulescu: „Întreagă politică externă pe care am urmat-o n-a avut decât acest țel: nu de a pregăti războiul, ci de a pregăti o rețea de alianțe de așa fel încât războiul să devină imposibil”

  47. Buna seara.Incerc sa-mi dau si eu cu parerea referitor la intrebarile puse.In momentul de fata cred ca sunt 2 pietre tari(rusia si europa).Problema e cine va ceda prima(din batrani se spune ca doua pietre tari se sfarama)Daca cedeaza europa (se autodistruge NATO si celelalte organime),daca cedeaza Rusia(ceeace nu cred)o sa se “sparga” in sute de regiuni.Romania e cam intre ciocan si nicovala.Am vazut la calarasi campanie cu Basarabia pamant Romanesc. Jumatate din romani daca-i intrebi ce vor zice ca “vor cu fratii moldoveni” iar cealalta jumatate spun “ce mai ne trebuiesc si moldovenii nu suntem destul de amarati”.Si in Moldova e cam la fel(nu prea multi moldoveni vor unirea cu Romania.)Cred ca Moldova va fi un tampon intre Europa si Rusia.Daca noi o sa aparam Moldova exista sansa ca sa devenim “carne de tun”(sau prima linie de aparare a Europei),daca nu-i ajutam iar e rau (dand posibilitatea rusiei sa ajunga cu granitele exact la noi).NATO si America spun ca ne ajuta dar mai mult “spun”.Daca razboiul se va porni cred ca va trebui sa ne ajutam singuri.(nu cred ca exista soldat care sa moara aparand teritoriul altei tari [exceptand-ui pe cei platiti[mercenari]].Daca (nu doresc asta)se va “inrautati” situatia in zona si conducerea tarii noastre se va purta ca in momentul actual sigur vom fi “amagiti” ca ne ajuta insa numai Dumnezeu va stii ce vom pati!Sper din toata inima sa nu se ajunga acolo (asa cum am sperat de la revolutie ca o sa nerevenim ca tara)….Speranta moare ultima. inchei cu urarea Sarbatori fericite si Paste Fericit!

  48. Haideti sa fracturam cat mai mult societatea de pe planeta ca-i democratie cu cat is mai multi care se bat intre ei pe dreptatea tuturor ( pe plan economic,spiritual,cultural etc)

    Peste cateva zeci de ani tiganii vor avea statul lor desprins de romania cu legislatie si drapel pe principiu democratiei daca mentalitatea curenta continua sa domine si doar pentru ca unii si altii sa-si fluture in ochi mandria de’a fi roman sau rusnac sau polon sau berber in acte.

    Si cum cetatenia e sfanta ,spre globalizare or sa faca eforturi din nefericire tot cele mai potente natiuni si tot prin mijloace militare si tot sub blestemul coruptiei si al neincrederii .

  49. Iuliu Maniu se zbate in mormânt și parca ar vrea să iasă sa lupte din nou pentru România așa cum a făcut în 1918 cand România prospera unită și puternică.La 25 de ani de la revoluție este îngrozitor ca încă nu ne-am unit cu Rep.Moldova.Numai Băsescu este de vina pentru pierderea Transnistriei din cauza dementei lui de a nu purta niciun dialog cu Rusia. Cred ca Romania trebuie să arate curaj si sa ia atitudine in fata Rusiei în legatura cu transnistria.Cred ca NATO exagereaza in legătură cu alipirea Crimeei (in opinia mea legală) amenințările Nato nu fac decât sa frustreze Rusia si sa instige la război.În incheiere cred ca Băsescu trebuie să fie mai rezervat în declarațiile contra Rusiei altfel vom avea o surpriza neplăcuta cu gazele la iarna.

  50. Daca suntem realisti asa cum te stiu eu,Transnistria nu e teritoriu moldovenesc,iar populatia este 99% rusofona iar conform tratatelor care au fost ratificate dupa 1944+45 ce au facut moldovenii cand sau declarat in 1991 stat independent:Asa ca noi putem avea mii de pareri ,transnistrenii vor face ce vor ei,iar China nu se va implica in aceste hatisuri care nu+i privesc.Teritoriu transnistriei SI REVENDICARILE LUI nu se compara si nici nu se aseamana cu teritoriuL PE CARE IL CER AUTONOM MAGHIARII DIN ROMANIA .

  51. Sunt mai multe cauze(interese) care au dus la acest conflict.Dupa parerea mea cel mai important interes ar fi cel economic.Sa nu uitam ca in Marea Neagra exista cantitati enorme de gaze.Odata pierduta Ucraina din bratele Rusiei si intrarea ei in cele ale Uniunii Europene aceste zacaminte s-ar fi indreptat catre U.E si Rusia ar fi pierdut marea infuenta care a dobandit-o cu aceste gaze .Dupa cum vedem , in momentu de fata Rusia raspunde sanctiunilor venite din vest tot cu santajul gazelor.Interesul economic al Rusiei se observa si in intentia lor de a anexa estul Ucrainei unde se afla zona puternic industrializata.
    Romania pare a fi ajutata dar si lasata de izbeliste.. S.U.A trimitand nave de razboi in Marea Neagra dar si avioane de vanatoare,iar atunci cand vine vorba de N.A.T.O Romania este pusa pe ultimul plan dupa Polonia..
    Romania ar putea avea de castigat din toata situatia asta economic vorbind: fime si actionari din Rusia si Ucraina ar putea veni intr-o zona stabila cum ar fi Romania dar nu si in cazul inceperii razboiului direct.

  52. Ce se intampla in Ucraina?
    Foarte simplu, Ucraina in ultimul timp, din pacate, a fost teatru de lupta intre zonele de influenta occidentala si Rusia. Dupa mine a fost o incercare nereusita a americanilor (prin UE) de a patrunde pe teritoriul ex-sovietic. Daca Ucraina deschidea poarta tarilor din spatiul ex-sovietic catre UE, Rusia devenea in scurt timp o insula fara influenta geo-politica (sau oricum se reducea mult). Poate doar prin gaz ar mai fi putut santaja un pic. Practic prin alipirea Ucrainei la UE, SUA ajungea in scurt timp sa-si faca o frumoasa baza “NATO” chiar in coasta Rusiei. Ori acest lucru Putin nu l-ar fi permis niciodata. Pe americani (pardon UE) nu-i interesa decat Crimea in fapt, restul venea ca intreg. Dupa mine, odata adusa Ucraina in aceasta situatie, UE nemaiputand sa se retraga, dupa ce au pompat bani buni in a sustine “revolutia” si Rusia necedand Crimea, cred ca au facut un compromis. Respectiv cred ca Putin cu Obama au ajuns la o intelegere win win situation. Ue ramane cu restul Ucrainei si Rusia cu Crimea. Ue v-a aparea in lume ca a facut totul pentru a impiedica asta si rusi raman cu Crimea. Nimanui din cele doua forte nu i-a pasat de soarte polulatiei ucrainene.
    Comportamentul Rusiei.
    Pai comportamentul Rusiei e foarte asemanator cu comportamentul lui Putin. Si-a aparat casa. Daca privim obiectiv, Rusia, tinand cont de mandria ei ca tara cu influenta, era clar ca nu v-a sta cu mana in san. Mai ales ca portul Sevastopol e un punct strategic pentru Rusia. Putin si-a aparat casa. Simplu.

    Cat despre zona transnistriei eu cred ca va ramane monetan tot asa deoarece inca Moldova este vazuta ca zona tampon intre Rusia si UE. Problemele vor incepe cand Moldova va deveni componeta a UE. Atunci probabil se va ajunge la acelasi compromis ca in Ucraina. Transnistria la Rusi si Modova(asta daca conducatorii nostri si ai lor de atunci vor fi indeajuns de intelepti) se va lipi de Romania.

    Romania nu are nici forta si nici puterea economica de a face ceva. Din pacate suntem si noi ca majoritatea tarilor din UE simpli pioni, care vor juca dupa cum dicteaza SUA sau cei care controleaza UE.
    Eu zic sa stam atenti si sa asteptam cu interes momentul cand vom putea pune in practica dorinta noastra de neam, Reintregirea!

  53. in legatura cu provocarile de securitate din jurul Marii Negre :
    Ma deranjeaza uneori ipocrizia, lipsa de logica, inconsecventa, dublul limbaj al lumii politice actuale. Se vede bine ca morala, politica, democratia si actiunile concrete de real politic sunt de multe ori in conflict. sa nu ne miram atunci de consecintele unor actiuni. Actiune, reactiune cunostem aceste principii din fizica si cred ca le putem aplica cu usurinta tuturor deciziilor politice actuale.
    Sa le luam pe rand si fara partinire sa analizam la rece ceea ce s-a intamplat in ucraina indiferent de interesele geo-politice.

    1. “ce se intampla in Ucraina..”
    in urma deciziei Ucrainei de a nu se alatura Uniunii Europene (luata, oricum am intoarce-o pe toate partile, indiferent daca ne place sau ne convine, in mod democratic, de catre o conducere rezultata in urma unor alegeri democratice. dincolo de calitatea democratiei ucrainiene cred ca nimeni nu poate contesta acest lucru. o decizie luata in mod democratic! o alta conducere luata in urma unor altor alegeri democratice ar fi puttu schimba la randul ei aceasta decizie.
    Demosntratiile care au urmat si rezultatul acestora a fost, aplicand o regula simpla a democratiei si ceea ce aceasta inseamna, o lovitura de stat in toata regula. actualul regim ucrainian rezultat in urma unor demonstratii in forta este nelegitim si nedemocratic. Punct. Prima decizie a acestui regim a fost interzicerea limbilor regionale, inclusiv limba romana. Din motive de interes geo-startegic lumea occidentala trece cu vederea faptul ca regimul ucrainian este nelegitim si implicit il legitimeaza. O prima mare si grava greseala ce alimenteaza si justifica interventia in forta a rusiei caare se vede indreptatita sa aplice acelasi model ca demonstrantii din kiev care au pus mana pe putere cu forta. de ce n-ar avea si ei dreptul sa demonstreze in piete si sa ocupe cu forta cladiri guvernamentale si sa se substituie cu forta statului de drept (care de fapt a murit in Ucraina!).

    De ce nu s-a mers pe intelegerea initiala care prevedea alegeri libere in Ucraina organizate de presedintele legitim Ianukovici?
    vedem cum abaterea de la regulile democratice, practica dublei masuri a inflamat situatia din Ucraina. ori de cate ori, dubla masura, interesele geo-politice intra in conflict cu regulile democratice, morala poltica, solutiile pasnice, diplomatice etc se nasc conflicte. Iar managementul conflictelor este de sute de ori mai costisitor si complicat decat cel al respectarii cu sfintenie a regulilor.
    de aici incolo situatia nu poate decat sa degenereze avand in vedere fractura produsa in societatea ucraniana. Vorbitorii de limba rusa oricat ai vrea sa demonstrezi altfel au si ei dreptul la opinie, de reprezentare dempocratica si nu poti sa tii unita ucraina cu forta atunci cand le negi drepturi fundamentale. Va fi complicat de acum incolo, fara garantii suficiente de ambele parti sa readuci pacea si increderea intre cetatenii de diverse etnii a ucrainei.
    Democratia, alegerile cu adevarat libere, compromisuri adanci si de-o parte si de alta pot fi singura solutie.
    Alte solutii nu exista! daca se va merge pe escaladarea situatiei sa ne pregatim potrivit principiului de actiune , reactiune. Nu vor fi castigatori. Iar deciziile trebuie sa tina cont de interesele ucrainienilor si nu de al intereselor geo-politice ale unei parti sau a alteia.
    Romania nu poate face multe, macar cel putin nu trebuie sa inflameze! Echilibrul, indemnul la dialog poate fi o pozitie care ar putea aduce multe romaniei pe termen lung. Masuri de incredere, sustinere concreta a republicii Moldova fara a inflama spiritele. Dialog cu noul, viitorul regim ucrainian pentru imbunatatirea situatiei minoritatii romane din ucraina etc..
    Eu cred ca situatia din Ucraina ar putea fi detensionata prin metode democratice. trimiterea tancurilor in Ucraina de Est nu poate fi o solutie. Alegeri libere intr-un timp rezonabil la care sa participe toate fortele politice ucrainiene.

    Inca un exemplu in care dubla masura, geo-politica in afara regulilor democratice are urmari tragice pentru o tara, un popor pana mai ieri cu o anume speranta de viitor democratic. Am putea enumera multe asemnea exemple din istorie si stim cu totii ca multe conflicte actuale sunt urmarea unor actiuni agresive de geo-poltica mondiala a unor puteri efemere si fara scrupule.

  54. Potrivit unui articol publicat in Mediafax in 22.04.2014,care semnala declaratia Ministrului ucrainean de Externe Andrii Descita, avuta in cadrul unei conferinte de presa la Bruxelles “Situatia din Transnistria constituie o mare preocupare, nu doar pentru Ucraina, nu doar pentru R. Moldova, ci si pentru Europa”. In cadrul aceleiasi conferinte a subliniat ca” Rusia poate decide sa conecteze Transnistria cu Crimeea si cu Abhazia”, un teritoriu separatist din Georgia ocupat de fortele ruse, “si sa formeze un coridor care ar crea o zona de destabilizare puternica in Europa”.
    Detaliile oferite de Mediafax vin sa confirme agravarea conflictului existent deja in Ucraina: ” Miliţii proruse au capturat şase blindate ale armatei ucrainene”(…) ” Grupuri proruse au proclamat instituirea “Republicii Odesa”.
    Pe de alta parte, conform aceleiasi publicatii, domnul Anders Fog Rasmussen, secretarul general NATO declara astazi la Bruxelles ca “Rolul central al NATO este să protejeze şi să-i apere pe aliaţii noştri. Noi am luat deja o serie de măsuri, şi anume consolidarea misiunilor de poliţie aeriană în ţările baltice şi zboruri de supraveghere cu (avioane dotate cu sistemul) AWACS în spaţiul aerian al Poloniei şi României.” Asa cum ai scris si tu pe blog, in cadrul aliantei functioneaza principiul” toti pentru unul, unul pentru toti”.
    Suntem si noi in NATO, asa ca urmarim cu interes desfasurarea fortelor in zona de Est, de vreme ce premierul Moldovei declara:”Ucraina, care este mult mai mare decât Moldova, nu a putut face nimic. Noi ce putem face? Nu cred că asta se va întâmpla. În orice caz, Moscova ar face o greșeală imensă”. Dar noi ce sa facem? Asteptam sa vedem cum se vor derula evenimentele si in ce fel se va decide la nivelul Aliantei sa se actioneze pe viitor. Nu cred ca s-ar putea ajunge la un conflict direct intre fortele NATO si cele ruse intr-un viitor apropiat. Nimeni nu isi doreste asta.
    PS: Tu esti specialistul in analize militare si de securitate. 🙂 Toate cele bune, Radu!
    Cu apreciere,
    (…)
    http://www.dcnews.ro/leanca-daca-rusia-alipe-te-transnistria-nu-avem-ce-face_441195.html#sthash.VBe4WYXp.dpuf

  55. domnule Radu Tudor, eu am comentat pe fb. asa ca nu am cum sa fiu luat in seama… ce vreau eu sa va spun este ca va doresc sa petreceti Sfintele Pasti in liniste, indestulare si cu multa bucurie! va astept din nou in linia intai sa ne spuneti: HRISTOS A INVIAT!

  56. Domnule Radu Tudor,
    Candva nu erati de acord cu parerea mea despre viitoarele actiuni rruseti in Ucraina ,dar si cu modul de reactie in aceasta privinta a Marelui Licurici & comp., la acesta situatie, chiar si dupa anexarea Crimeei.
    Datu-mi voue sa am un “optimism mai pesimist,asa”, dupa cum se desfasoara evenimentele “in zona”.
    Cate probleme avem de studiat?: doua.
    1.) Situatia concreta din Ucraina,
    2.) Situatia concreta a pozitiei statelor UE si NATO.
    3.) A treia pozitie este a Romaniei ,care pentru rusi ,nu conteaza ( ei zic ca noi doar bagam batul printre gard), iar pentru NATO,nu pentru ca ne-ar iubi,dar aici e granita lor. Deci pozitia Romaniei este aproape zero.
    Deci s incepem cu 1.)
    Rusii si-au luat Crimeea,acum ii lasa pe ucraineni sa se mai creada stapani in tara lor ,pana isi consolideaza pozitia la “teren ” in Crimeea,social si econlmic,apoi militar, dupa care merg mai departe. Pana atunci,rusii se grabesc sa construiasca un pod la Kerci,sa rezolve problema apei potabile si a curentului electtic in Crimeea. De fapt acestea doua sunt adevaratele motive pentru care trupele rusesti nu sunt prezente Donbass
    Da,pentru ca in Crimeea se livreaza aproape toata cantitatea de apa potabila din Ucraina,la fel si curentul electric.Mai nou, rusii se grabesc cu treabasta,pentru ca se asteapta ca dupa notificarea ucraineana catre Moscova si Chisinau,ca incepand cu 27 aprilie (sau mai) ,sa imi fie iertata netinerea de minte,trenul direct, Moscova -Chisinau,cu tranzitarea Ucrainei, nu va mai avea drept de circulatie le teritoriul ucrainean. Dupa rezolvarea problemei Crimeei, rusii se vor indrepta cu privirea si spre Odessa,iar apoi
    spre Tiraspol. Ii intereseaza Gurile Dunarii. Cu Basarabia nu isi mai fac probleme,pentru ca nu mai prezinta importanta pentru Rusia. Abia dupa ce vof rezolva cu Gurile Dunarii ,se vor ocupa de Donbass,iar granita va fi pe nipru,Kievul va fi dat pe din doua. De ce asa? Pentru ca in zona de est a Ucrainei,se fabrics cele mai puternice avioane de transport. Numai AN-124,este capabil sa transporte o incarcatura de 150 de tone. Este vorba de avionul Ruslan. Ca sa nu.mai vorbim despre AN 225, care este mai mare decat oricare “B” american de transport. Poate transporta peste 250 de tone,iar acum rusii vor za reia co structia lui. Va rog amintiti-va, ca pe timpul transportarii trupelor si logisticii americane in Afganistan,marfa grea americana se transporta cu Ruslan-ul ruso-ucrainean. Cu Ruslan s-a transportat locomotiva canadiana,diesel electrica,din Canada in Belgia. Avea 140 de tone.
    2.) Ce avem in UE si NATO?
    Pai,deocamdata activitatea bondarui,adica “bazaie,dar nu inteapa”. Ce inseamna asta,pentru ucraineni? Un prim ajutor de sapte sute de milioane din cincisprezecd miliarde ,cat au nevoie,dar astia sapte sute ,ajung cel mai
    de vreme in mai,la Kiev. Sii in rest strigaturi si amenintari cu interdictii de acces ale unor rusi mai de vaza prin Europa. Aiure,ce mult ii doare pe ei de asta,cand Bulgaria si Ungaria nu sunt de acord cu sanctiunile impotriva Rusiei datorita nevoii de gaze. Se vede clar ca Germania “macane” ,ca aplica sanctiuni catre Rusia,dar in rest…pauza.De ce? Tot de gaze. Si atunci nu este clar ca Ucraina va fi ” mielul sacrificat de pastele marilor interese americane si europene” mai dezvoltate,nu sarace ca ale Romaniei?
    Deci domnule Radu Tudor,dupa cum bine stiti va spuneam o data, ca rusii nu stau mult pe ganduri pana aplica ceva in practica,pe cand “dincoace”… “racul,brosca si o stiuca”. Iertati-ma,cine da voie rusilor sa faca ce vor? Cine striga lozinci impotriva rusilor?
    As vrea sa fiu optimist,dar nu ma lasa pesimismul din “teren”, adica “iuteala cu care se iau masuri in UE si NATO”.
    Cu respect, acelasi
    Gogu rezervistu’

    • Domnule Radu Tudor,
      Am o propunere pentru Dvs.,dar si pentru toti fanii Dvs.:
      Cititi ” ZORILE BUCOVINEI”. Se tipareste zilnic in format electronic,la Cernauti,este scris de romanii bucovineni.
      Faceti o comparatie intre starea de spirit natiinal romanesc a bucovinenilor,cu cea a bassrabenilor.
      Faceti o comparatie,cum se comporta Statul Roman fata de bucovineni,cum se comporta fata de basarbeni. Urmariti ce ajutoarecsu primit unii ,dar si ceilalti, catcse vorbeste dsspre unii ,dar sivdespre cdilslti,cat ne mjltumesc bhcovinenii,darcsibcat basarabeni ne injura,dar nu refuza nici un ajutor romanesc.
      Aici as vrea domnule Radu Tudor sa vad,cat “sange aveti in instalatie!
      Despre cei care spun ca sunt romani,dar din Bucovina nu vorbim,dar despre cei care ne injura ,spunem ca ne sunt frati.

  57. Miza este gazul metan din Marea Neagra.Rusia nu face decat sa-si revendice teritoriile pierdute candva.Sa nu uitam ca Ucraina de astazi s-a numit Rusia Kieveana,Dimitrie Cantemir consilier personal al tarului Petru cel Mare(dupa lupta de la Stanilesti)a primit un domeniu in Harkov-Rusia.S-ar putea ca Romania sa castige o parte din teritoriile pe care le-a aparat Stefan cel Mare si Sfant,dar nu e sigur ce se va intampla in Ardeal.UE n-au comentat nimic atunci cand Ungaria a spus ca nu condamna Rusia primind si un ajutor financiar substantial plus gazul metan.Oare ce s-ar fi intamplat daca ar fi facut Romania, ce a facut Ungaria?Nici pe americani nu-i intereseaza Romania decat ca un loc unde sa-si aduca tehnica militara si eventual sa-i apere pe primii corupti ai tarii demisi.De ce sa cred ca Nato ne va apara?Rachetele aterizeaza pe teritoriul tarii noastre,nu in alta parte.Alcoolul a dus la dezmembrarea fostului URSS (vezi Boris Eltin) si mi-e teama ca si noi suntem acum in aceeasi situatie.Un presedinte care spune ce se intampla in Ucraina e din cauza coruptie si cum noi ii intrecem pe toti o sa avem si noi “maidanul”nostru.Chiar nu se gandeste cat rau ne face,de cat ne umileste? Daca i se intoarce impotriva?De multe ori mi-am pus problema de ce s-a unificat Germania pe cand Cehoslovacia, Iugoslavia si URSS s-au divizat?Functioneaza divide et impera?Eu im vreau tara mea si celelalte teritorii care au fost ale noastre si unde se vorbeste limba romana,desi mi-as dori si teritoriul Daciei.Imi doresc pace,liniste sa avem un presedinte care sa nu ne ingenuncheze in fata altor natii,sa nu ne transforme in colonie.(0742023869)

  58. Domnule Radu Tudor,
    Am participat si eu ,saptamana trdcuta,la conducerea pe ultimul sau drum,a eroului oltean,cazut in Afganistan,sublocotenentl postmortem, Vulpoiu.
    Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca ,acolo sus.
    Am vazut ca cineva,un ghinarar de c.i (camasi si izmene),, are tupeul sa vina la acest moment solemn.
    Atunci,am vazut si eu pe cine ducem la groapa ” pe tun” si pe cine conducem pe ultimul drum,in ddzonoare: tocmai pe adevaratii eroi.
    Eu cred ca ar fi corect ,ca acesti generali de doi lei, facuti in fiecare an cu cate o stea pe umar,unii dintre ei sa fie dusi cu “dricul primariei”, iar ADEVARATII EROI,INDIFRRENT DE GRADUL AVUT,sa fie condusi ca adevarate onoruri militare.

  59. Si daca Rusia a creeat un precedent? Daca Siberia ar deveni,,Crimeea chinezilor,,? regiuni importante din Extremul Orient ar putea fi populate exclusiv de către chinezi şi atunci separarea acestor regiuni de corpul Federaţiei Ruse va fi condiţionată de factorul etno-demografic; la fel cum a fost condiţionată etnic separarea regiunii Kosovo din Serbia, preluarea Crimeei de la Ucraina. În Parlamentul chinez este examinat un proiect de lege privind oportunitatea organizării unui referendum de autodeterminare teritorială în spaţiile populate de chinezi, în Siberia;
    Platonov face o analiză critică a evoluţiei demografice în Federaţia Rusă şi ajunge şi la concluzia că în viitorul cel mai apropiat Rusia se poate confrunta cu riscuri foarte mari de ordin secesionist, în diverse zone ale teritoriului său,el prognozand că în următoarele decenii aceste regiuni vor fi dominate de componenta etno-confesională chinezo-budistă. Poate ca Putin nu ar trebui sa afiseze atat de multa siguranta…

  60. Cred că evenimentele din Ucraina sunt greu de descifrat chiar şi pentru cei mai avizaţi analişti politici. Când citesc declaraţiile liderilor lumii referitoare la situaţia din Ucraina, gândul îmi zboară la România de după 9 mai 1945: sovieticii se instalau temeinic (în România şi Europa de Est) iar americanii făceau declaraţii sforăitoare despre democraţie, drepturile popoarelor, etc. Doar vorbe, din păcate. Atunci, mulţi români i-au crezut şi au încercat să reziste până la venirea eliberatorilor. Mă gândesc la luptătorii din munţii şi politicienii care nu au bătut palma cu noua putere impostoare. Toţi au fost lichidaţi fără ca americanii să facă ceva concret în favoarea lor. Acum ştim de ce: înţelegerea de la Yalta. Ucraina de astăzi se află într-o situaţie similară, dar ceva mai complexă: populaţia din estul acesteia vrea cu Rusia, o realitate greu de ignorat. În aceste condiţii, acţiunile ruseşti par chiar legitime. În opinia mea, soluţiile sunt două: 1) scindarea Ucrainei în funcţie de opţiunile cetăţenilor ( Vestul spre Vest, Estul spre Est) sau 2) războiul civil ( cine câştigă ia totul). Deşi nu am convingerea că războiul civil poate clarifica lucrurile, s-ar putea ca şi în această situaţie rezultatul să fie tot secesiunea, ca în în cazul Yugoslaviei. Desigur, există şi exemplul Spaniei unde învingătorii au stabilit direcţia şi au menţinut integritatea teritorială a ţării. Are însă Ucraina un Francisco Franco? Şi ar mai fi ceva de menţionat: Spania nu avea graniţă cu URSS-ul. În concluzie, greu, greu de anticipat. Mai ales dacă marii prădători au bătut deja palma…
    Din păcate, deşi deznodământul situaţiei din Ucraina ar trebui să o intereseze, România nu există. Acum era momentul să aibă trei miniştri de externe: unul la Bucureşti, altul să facă naveta între Berlin şi Paris şi unul consemnat la Washington. Dacă acum nu reuşim să aducem Bucovina de Nord în trupul ţării, nu mai reuşim prea curând. În timpul vieţii noastre, sigur nu. Prin gara noastră, asfel de trenuri circulă rar. România are un atu de care nu este conştientă: apartenenţa la U.E. În Ucraina urmează vremuri crunte, sărăcie lucie… Nu va trece mult şi România, aşa cum este ea acum, va reprezenta o salvare pentru populaţia din zona Cernăuţiului. Dar cine să semene la Cernăuţi seminţele speranţei?
    Cu privire la Transnistria, România, în opinia mea, are de făcut un singur lucru: să lupte „eroic” pentru menţinerea ei în graniţile Republicii Moldova şi să răsufle victorios dacă nu va reuşi… O duplicitate salvatoare. În perspectiva unirii, o frăţie transnistreano-secuiască ar fi letală pentru Statul Român ( naţional, unitar şi indivizibil). Nu ar fi indicat nici să cedăm fără … „luptă”, pentru că le-am da speranţe şi altora… După problemele cu maghiarii, problemele cu slavii ne mai lipsesc. Tare mi-e teamă că şi Putin gândeşte lafel: va lupta “eroic” pentru aducerea Transnistriei în spaţiul slav, dar va fi bucuros să piardă lupta şi să livreze României o problemă. Un instrument de manevră. Spre deosebire de maghiari, slavii din Transnistria au în spate un imperiu, ceea ce îi face foarte periculoşi.
    Îmi cer scuze pentru lipsa de patriotism, dar am mari îndoieli cu privire la capabilitatea României de astăzi de a stabili şi urmări un plan de acţiune. Suntem aşa cum ne-a descris Marian Nazat: un şanţ de apărare pentru NATO şi UE. Un şant de apărare cu aeroport la Mihail Kogălniceanu. Iar şanţurile de apărare nu au diplomaţi, servicii secrete şi toate cele. Au doar carne de tun. Mi-ar plăcea însă ca viitorul să infirme această ziceri.

    Tel. 0723 463 317

  61. E un banc: “Cu cine se invecineaza Rusia? Cu cine vrea ea!”
    Evolutia Rusiei ca stat, in acest moment este dictata direct de Putin, daca mai era necesar sa precizez. Pe langa faptul ca Putin este un lider autoritar, respectat si temut in propria tara, acesta are obligatia de a-si intari reputatia si pe plan extern prin acte de intimidare si chiar agresiune militara. O face pentru tara sa, ca lider al unei mari puteri (sustinerea populara trece dincolo de granitele Rusiei)si o face pentru sine, ca barbat!
    Actele de agresiune militara impotriva Ucrainei, anexarea Crimeei la Rusia sunt, surprinzator, urmarea crizei personale prin care trece un singur om. Un om care vrea sa-si dovedeasca vigoarea in fata femeii tinere de langa el. Un om care a trecut de 60 de ani dar care se comporta ca un adolescent. Are ceva de dovedit. Lumea, dar si femeia frumoasa si tanara care-l tine de brat trebuie sa fie convinsa de ce este in stare Vladimir Putin. Este sanatos, puternic si viril! O arata prin abordarea unor sporturi extreme, de contact, prin etalarea unui stil de viata ultra-activ. O arata prin folosirea calitatii sale de lider al unei armate extrem de puternice. Este un luptator, un strateg, un patriot!
    De-a lungul timpului, conducatorii rusi, fie imparati, fie tari, fie presedinti au transmis lumii ideea de forta! Putin are starea de spirit necesara pentru a face ceva pentru a-si trece cu litere mari numele in istoria lumii. In sufletul sau s-a simtit umilit de interventiile fara nicio jena ale americanilor in zona de influenta a Rusiei. Iata ca a sosit momentul sa-si arate si el muschii, cu o idreazneala care sa o depaseasca pe cea a presedintilor S.U.A dar si cu o tactica mult mai perfida si un scop mult mai teribil. El nu ataca cu bombe pentru anihilarea puterii militare pentru ca mai apoi sa impuna un guvern autohton cooperant, in scopuri economice. Rusia are resurse care depasesc puterea noastra de cuantificare! Putin adopta tactica sarpelui veninos: injecteaza veninul care este transportat apoi de propriul sange al victimei spre sistemul nervos central si cand prada e moarta o inghite! Veninul a fost injectat, Ucraina se chinuie acum sa supravietuiasca unor forte necunoscute pana acum, tot soiul de militanti pro-rusi si dezertori inarmati care-i ocupa sediile institutiilor de stat. Crimeea a fost inghitita!
    Sa nu credem ca un sarpe poate inghiti un elefant. Nu vrea sa inghita toata Ucraina, vrea prazi mai mici, usor de inghitit dar si de digerat. Pana la entitatea separatista Transnistria, rusofila dupa cum se stie, Putin poate ajunge usor, si-a trasat deja noua granita a Rusiei si isi va indeplini obiectivul daca Ucraina se lupta cu haosul creat de fortele destabilizatoare infiltrate cu atata usurinta pe un vast teritoriu. Populatia e dezbinata, armata n-are reactie, zona sudica poate fi ocupata in pas de manevra.
    Putin e decis sa elimine zona gri dintre Rusia si NATO, vrea sa anexeze Rusiei toate teritoriile unde traiesc rusi sau vorbitori de limba rusa pro-rusi. Se va prevala de acest pretext al nationalismului pentru a pune NATO pe jar fara insa a le da justificare tarilor membre NATO sa intervina. Se misca repede Putin! Nu este vorba de o strategie pe termen lung a Rusiei! Obiectivul trebuie realizat cat timp Putin e presedinte! Este vorba doar de propriul orgoliu si se va opri atunci cand va alipi Rusiei Transnistria si bineinteles sudul Ucrainei!
    Republica Moldova e tot o prada usoara dar personal nu cred ca face parte din strategia ocupationista actuala a Rusiei conduse de Putin (trebuie sa mai ramana ceva si pentru viitorii presedinti ai Rusiei, cine stie daca nu va fi tot Putin, dupa pauza de un mandat).
    Ocuparea sudului Ucrainei as vedea-o in urma unui asazis razboi civil indus si ulterior folosit ca pretext de catre rusi, “nevoiti” astfel sa intervina pentru apararea drepturilor propriilor cetateni impotriva “artocitatilor” armatei ucrainiene. In Crimeea nu a fost nevoie de tactica crearii anarhiei pentru ca trebuia insailat un referendum care sa legitimeze alipirea la Rusia.
    Romania ca stat, prin reprezentantii sai, nu are decat sa se pozitioneze asa, de ochii lumii impotriva practicilor Rusiei. Oricum toata lumea va face la fel si Putin stie asta! Nu suntem o tinta! Momentan nici Moldova, unde sunt multi cetateni romani.
    Sper din suflet sa ma insel in privinta intentiilor agresive ruse si PACEA sa se instaureze oriunde in lume unde sunt conflicte!
    In Saptamana Mare fie ca Bunul Dumnezeu sa le lumineze mintile celor ce ne conduc, sa le dea intelepciunea de a vorbi ce trebuie si a tacea cand trebuie!

  62. Se doreste un nou razboi. Toate sunt gandite de niste minti luminate, asa cum au fost gandite si cele doua razboaie, simplu. Suntem prea multi…criza, razboaiele…toate au cate un scop. O zi minunata.

  63. Rusia caută un pretext să iasă din conul de umbră în care se află, iar acum l-a găsit. Pe tabla de șah a lumii joacă cele două mari puteri: SUA și Rusia. Prin pierderea Ukrainei este ca și cum SUA ar da ”șah la rege”partenerei de joc printr-un concurs de împrejurări.
    Mai adaug faptul că toate profețiile indică răsăritul ca fiind punctul de plecare al celui de-al Treilea Război Mondial.
    Oricum, a fi vecin cu Rusia nu este o poziție comodă…Americanii ne-au trădat în trecut, sperăm să fie parteneri onești acum.

  64. Acest conflict din apropierea tarii noastre nu reprezinta decit un alt episod economic, de data asta cu protagonisti dintr-o regiune cu dezvoltare si un istoric ceva mai special. Rusia incearca sa isi impuna politica econnomica, dictata de de oligarhii ei si de realitatile zonei europene in care acestia au interes. Sa nu uitam ca acest conflict a fost declansat de o hotarire a unei parti importante din zona politica-economica a Ucrainei, ce traia si prospera facind exact aceleasi afaceri si politici cu partenerii lor rusi. Spectrul sumbru ce s-a abatut asupra unei mari mase a populatiei Ucrainei, ce nu uita asa usor cite “beneficii” au avut in urma alipirii de Rusia de catre un regim comunist despotic, a facut ca intregul esafodaj economic al tarii cu cel mai ridicat potential de hidrocarburi din lume sa fie darimat prin niste manifestatii, la inceput pasnice apoi urmate de violente gratuite si provocate. Situatia economica a Rusiei a impus acest act de forta din partea factiunii statului ce traieste si prospera de pe urma exploatarii resurselor naturale, controlata cu mina de fier de Putin, armata si serviciile secrete. Europa Occidentala nu doreste in nici un chip stricarea relatiilor, im primul rind economice, cu o tara care ii livreaza resurse naturale la preturi acceptabile contra produse si servicii pe care acestia le exporta in beneficiul economiilor proprii. Daca Ucraina reprezenta un pilon economic important pentru Europa, implicarea acesteia era una mai consistenta si cu impact mai mare in regiune, dar statutul de tara de tranzit al gazelor si hidrocarburilor Rusiei spre Occident era prea putin important pentru tarile ce isi bazeaza o mare parte a exporturilor pe relatii comerciale bune cu “agresorul”. Anexarea Crimeii de catre Rusia a dat semnalul europenilor ca nu poti ignora interesele mamutului rus si aduce atingere afaceristilor ce isi doresc o Ucraina subdezvoltata, o regiune tampon intre est si vest.
    Din pacate Romania nu isi joaca cartea cistigatoare din acesta partida economico-strategica, pentru ca nu poseda jucatori politici e calibru si nici capacitatea de a miza citeva runde la masa regiunii. O implicarea totala a fortelor politice de la noi in valorificarea strategica si economica a acestei regiuni a Europei a fost ingnorata de foarte mult timp si doar interesul de moment electoral si citeodata economic, pentru citiva potentati ai zilei cocotati in pozitii cheie, au mai facut ceva agitatie, mai mult de imagine si de impact emotional pentru o cauza ce ar trebui sa fie un important reper in politica externa. Toate acestre false “interese si preocupari” pentru zonele unde mai traisec multi vorbitori ai limbii romane, pe care le-am vazut in ultimele doua decenii din partea politicienilor nostri, au creat premisele unei stari de non-combat pentru tara noastra, rezumindu-ne a fi doar un spectator plictisit al piesei Rusia vs. restul Europei. Acum este destul de tarziu pentru a mai avea un cuvint de spus in regiune, dar mai avem o mica sansa de a avea si noi un cistig din toata acesta desfasurare de forte si interese. Ar trebui ca tara noastra sa-si vaolrifice pozitia geostrategica exceptionala din regiune si sa devina un adevarat partener NATO din punct de vedere militar, prin extinderea de urgenta a capacitatilor sale militare in strinsa colaborare cu tarile membre si in special cu SUA. In primul rind infiintarea unei baze navale permanente in regiunea Marii Negre ar fi cel mai simplu si eficient pas de inceput in aceasta directie. Orice baza militatra de a asemenea avengura aduce cu sine investitii masive in infrastructura, numeroase avantaje economice si militare pentru tara care o construieste si intretine si ar avea un impact serios pe plan militar in raport cu Rusia si prezenta sa in zona Marii Negre. Diplomatia romaneasca ar trebui sa inceapa un adevarat asalt asupra cancelariilor Occidentale, ca sa pledeze in favoarea uni politici mai hotarite pentru a proteja cit se poate Moldova si integritatea sa, dar si populatia de origine romana din Ucraina. Dar pentru asta trebuie vointa politica, consens national, lucruri imposibile de atins cu un Matrafoxat aflat inca la cirma si cu interese economice personale si familiare din zona ruseasca, pe care o injura atit de mult in trecut (vezi reactia din ultimele zile, de non-combat in problema Moldovei, din partea unui individ ce trimbita nevoia de a deveni cetatean moldovean).
    Pe de alta parte, intarirea colaborarii cu Rusia, mai ales pe plan economic, ar aduce beneficii uriase tarii noastre daca s-ar valorifica potentialul agricol si uman de care suntem capabili si ar face ca optica oligarhilor rusi sa fie una mai blinda si mai ingaduitoare cu multe din actiunile neinspirate din ultima perioada, in relatia cu acest colos militar din regiune.

  65. Actuala situatie din Ucraina si zona Marii Negre nu are caracter de noutate, pentru ca, de facto Crimeea era un bastion al Flotei ruse, dupa cum si regiunea Donetk, unde antreneaza ”nea” Mircea Lucescu, este populata cu multe milioane de rusi, e un fel de Harghita-Covasna de la noi. Ceea ce se intampla este doar o operatiune de aducere la suprafata a dominatiei efective din punct de vedere economic, militar, administrativ, sub privirile neputincioase ale tuturor organismelor internationale gen ONU,NATO, UE.
    Romania nu are niciun rol vizibil in aceasta ”piesa de teatru” si, din pacate, nu poate face nimic care sa diminueze influenta si dominatia Rusiei in zona. Bucurestiul trebuie sa se multumeasca doar cu rolul de ”sufleur”, oferind, ca si pana acum, suport informational. Mai mult, declaratiile sforaitoare, de dupa gard, ale actualului nostru prezident ne fac mult rau. Ce cuvant sa ai de spus in problema Transnistriei, cand, inca de la debutul luptelor secesioniste de acolo, de la inceputul anilor ’90, Romania nu a fost acceptata oficial la masa tratativelor, multumindu-se sa ofere consultanta ”aliatilor” euro-atlantici.
    Din nefericire, nici actorii internationali importanti nu prea (mai) au variante viabile de contracarare a actiunilor in forta ale Kremlinului, rezumandu-se sa dea comunicate de ”condamnare”.
    Rusia trebuia ”strunita” atunci cand era in genunchi, pe vremea betivului Boris Eltin, inainte ca acesta sa-l ”promoveze” ca premier pe Putin. Mai tineti minte imaginile tv. din acea perioada, cu un Putin micut, modest la o masa in marele birou al iresponsabilului, imprevizibilului, dar totusi periculosului Eltin? Cine banuia ce e in mintea imberbului kaghebist, care in prezent aproape ca nu mai poate fi oprit din demersurile total nedemocratice? De ce nu a reactionat corect/ferm Occidentul cand el aresta oligarhii care nu i se supuneau (Londra s-a multumit sa-i gazduiasca pe multi dintre acestia, cu tot cu miliardele lor, Madridul la fel…) sau cand tot facea schimb de fotolii cu Medvedev sau cand a interzis practic libertatea de exprimare, pluralismul politic etc.?
    In concluzie, nu putem afirma ca nu mai e nimic de facut (ar fi tragic!) in problema rusa, dar decidentii de la Washington si Bruxelles trebuie sa renunte la complicitatea tacita cu Moscova si sa ia masuri ferme, dure si, mai ales, surprinzatoare pentru Putin, care pana in prezent a dovedit ca le-a anticipat cu usurinta orice miscare politica sau economica. Cat despre Romania, chiar daca nu ne convine aceasta postura, trebuie sa nu faca ”valuri” inutile in Marea Neagra deoarece declaratiile belicoase, dar fara substanta nu ne sunt de folos. Trebuie sa ramanem in interiorul aliantelor din care facem parte si sa vorbim doar

    • Finalul era acesta: Trebuie sa ramanem in interiorul aliantelor din care facem parte si sa vorbim doar acolo.

  66. ”Cel ce stăpâmește trecutul stăpânește viitorul. Iar cel ce stăpânește prezentul stăpânește trecutul” – George Orwell, ”1984”

    Cred că despre asta e vorba.

    Media rusească își manipulează spectatorii invocând trecutul Ukrainei pentru a controla viitorul ei.
    Media din occidente își manipulează spectatorii în legătură cu trecutul Ukrainei, trecând sub tăcere cedările de teritoriu ale lui Nikita Hrușciov dinspre Rusia spre Ukraina, deasemenea pentru a controla viitorul ei.
    Războiul mediatic are rolul de a câștiga susținere pentru acțiuni politice și, mai apoi, militare.

    La mijloc sunt prinși cei ce locuiesc în Ukraina: ucrainieni, ruși, români, polonezi, tătari, etc. Ce vor ei nu contează – viitorul propriu nu le aparține pentru că nu reușesc să controleze prezentul. Ei nu au media, nu au propagandă, așadar nu au susținere, nu au prezent și prin urmare nu au nici trecut.
    Iar o țară fără de trecut nu are niciun viitor.

    PS În cazul în care ai de gând să premiezi un ”spammer” ca mine, donează sticla de vin unui amârât care și-a pierdut speranța.
    Sărbători fericite!

  67. Evolutiile de pe teritoriul Ucrainei sunt naturale si previzibile. Faptul ca Romania s-a invecinat, din anii ’90 si pana acum, cu Ucraina, a fost doar o situatie vremelnica si tranzitorie.
    Daca veti intreba trecatorii, pe strada, cu cine are granita Romania, 1 din 3 romani va numi Rusia printre vecinii de frontiera. Pe vremea lui ,,Tablou”, uneori chiar si astazi, la noi la iasi nimeni nu spunea ca se uita la posturile tv. basarabene sau moldovenesti, ci toata lumea spunea ca se uita ,,la rusi”.
    Influenta politica, demografica, culturala, militara, economica a Rusiei este mult prea puternica pentru a fi stavilita spre vest de o Ucraina si asa divizata si fara o constiinta nationala consolidata.
    Reluati discursul lui Putin din ziua anexarii Crimeei si priviti auditoriul, masa de demnitari rusi prezenti in sala, femei si barbati. Urmariti-le expresia fetei, si veti vedea o unitate desavarsita, sincera, fara indoieli, fara loc de compromis. In Rusia, in privinta teritoriului si populatiei rusesti, nu exista opozitie. Si atunci ma intreb, cine suntem noi, cine este U.E, cine este NATO, sa ne dam cu parerea, sa punem in discutie, sa interferam cu ceea ce Putin numea ,,dreptul poporului nostru”. Avem macar a suta parte din credinta lui Putin atunci cand rostea ,,Rossiskaia Federatia”? Avem macar a mia parte din energia emanata de sala Kremlinului atunci cand Putin rostea aceste cuvinte?

  68. Pentru inceput trebuie analizate succint pozitiile marilor puteri cu privire la Marea Neagra:
    1. Rusia – ii inteleg pe rusi, au fost o superputere, controlau jumate din lume si dupa ’90 s-au trezit o putere regionala. Putin e vazut acum ca un mare restaurator al lor. Fapul ca au in Ukraina 15-17m. de vorbitori de rusa e scuza perfecta de a pune o bariara intre Nato si Rusia, de a pedepsi Ukraina ca distruge proiectul euro-asiatic rus si mai ales e un AVERTISMENT pt. tarile riverane Rusiei, ce se intampla daca nu asculti de cine trebuie. Indiferent de sanciuni rusii nu vor da inapoi si Ukraina va fi faramitata. Rusi vor folosi arme: petrol, gaze, inghetarea activelor straine in Rusia, “activarea” relatiilor cu Iran, Coreea de N, Siria, Venezuela…etc.

    2. SUA/Nato – de 20 de ani au “uitat” de unul din inamicii principali. S-au extins in Estul Europei dar tin 40.000 de sondati in Germania in loc sa ii mute in Polonia, Lituania, Bulgaria, Romania, adica acolo unde conteaza. E ca si cum armata din Coreea de Sud ar sta in Haway. pina ajung in Coreea se termina razboiul :D! SUA nu va aborda solutia militara cu Rusia, vor miza pe partea economica, mai ales acum cind petrolul/gazele de sist permit SUA sa nu mai depinda de rusi. Totusi sanctiunile economice impotriva rusilor pina acum au fost in cel mai bun caz simbolice. Marile companii multinationale care au simtit pericolul au retras investitii din Rusia si creeaza mai multe probleme decat asa zisa “pedeapsa ec.” a occidentului. SUA ar trebui sa actioneze FERM prin:
    – retragerea cit mai multor investitii din Rusia,
    – blocarea S.Streem si construirea Nabucco in maxim 3 ani,
    – construirea in Constanta, Burgas si eventual Odessa(daca ramane in Ukraina) a unor terminale de gaz lichefiat alimentate de statele arabe(capabile sa asigure resurse de gaz suficiente pentru Moldova, Romania, Bulgaria si Ukraina;
    – aderarea la NATO a Georgiei;
    – atragerea Iranului(ei renunta la imbogatirea uraniului si pot aproviziona Nabucco)
    – daca Rusia spune ca trebuie ascultata “vocea poporului ukrainian prin referendum”, SUA pot incepe sa asculte vocea popoarelor caucaziene, sa propuna Rusiei sa faca referendum peste tot in Caucaz si nu numai.

    Marea greseala a SUA a fost crearea Kosovo, care a incalcat otate tratatele de dupa ’45, iar acum e scuza principala a Rusiei. Ei aplica regula patentata de americani.

    3. UE – este cel mai mic si neputincios actor. Germania sacrifica UE pentru interesele sale economice. Nu se vor putea lua decizii majore fara o interventie in forta a SUA si singurele interventii trebuie sa fie cele cu privire la gaze si petrol, retragerea investitiilor si diminuarea influentei Rusiei in Europa(Austria, Bulgaria, Serbia, Germania – sunt f. apropiati economic de rusi).

    4. Romania si Moldova – nesemnificative ca actori, ar trebui ca presedintele Basescu si ministru Corlatean sa nu mai comenteze deciziile Moscovei in public ci prin semnarea rezolutiilor ONU, UN, NATO, si incurajarea unei agende favorabile noua acolo unde conteaza. Suntem prea mici intr-un joc foarte mare, ca sa iesim la tv sa dam cu piatra in rusi. Motivare NATO de a redefini harta apararii frontierei estice este o actiune f. buna. Nu trebuie sa antagonizam Rusia si nici sa atragem atentia asupra noastra. Este vital ca Romania sa sustina ca Ukraina sa ramana o tara cu iesire la mare prin Odessa. Ukraina trebuie sa fie o bariera intre noi si rusi. Transnistria este si va fi rusa. Singurul mod in care se poate rezolva problema transnistreana e ca SUA/Rusia sa faca o noua Ialta. Rusi iau Crimea si rup o parte din UKR. Occidentul ia o restul UKR si Transnistria. Transnistria e un pion pe tabla de sah pe care doar Rusia il poate sacrifica pentru a obtine altceva la schimb.
    Romania si Moldova nu trebuie sa fie implicate vizibil, nu de alta dar scenariul din ’92 cu arme si morti se va repeta.

    5. Ukraina – victima sigura. Rusia va face Ukraina sa plateasca pt. indrazneala de a rupa uniuniea euro-asiatica si va rupe Ukraina in 3:
    a. o parte va adera la Rusia(gen Crimeea)
    b. o parte va fi pro-rusa si va fi o bariera intre E – V
    c. o parte va intra in UE si NATO

    Rusia va sustine “revoltele populare” din Ukraina, apoi vor fi referendumuri peste tot, se va varsa singe si armata rusa va TREBUI sa intre in noi regiuni “pentru a asigura pacea”. Rusia va lasa o Ukraina mare(b + c) doar daca Ukraina nu va adera la UE si Nato – dar acest scenariu este putin probabil. Ukraina nu are nici o sansa pentru ca americanii sunt prea departe(cu un Obama la final de mandate – nu va incepe operatiuni majore) iar UE e prea slaba.

    In Ukraina curge singe, ukrainienii sunt si vor fi vecinii nostri, ar trebui sa le aratam asta! Avem 400.000 de romani in Ukraina si 100.000 in Transnistria, simt ei ca le sunte aproape? Au ei vre-o vina ca in ’39 si ’45 marile puteri au facut exact ce fac acum in Ukraina?

    DOAMNE DUMNEZEULE te rugam, da-ne conducatori vrednici ca vremurile sunt singerii!

    • Ma intreb daca si bacecu interlopu’ ar putea vorbi asa coerent dupa o tura din asta cu avionul. Va dati seama, la cat e de tulburat, sa-i mai invarta si creierii prin vazduh.

  69. Sunt multe comentarii bune si foarte bune, a fost instructiv sa le citesc pe toate.
    Ca o propunere, cred ca ar merita splitat premiul in 3 premii mai mici de cate o sticla de vin si premiul cel mare sa fie cartea.
    Mai in gluma spus, eu cred ca Putin a pornit acest conflict pentru vinul oferit de d-nul Tudor…
    Comentariul meu e o poezie de Radu Gyr, deci un plagiat.
    Paste linistit tuturor !!!

    “Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
    nu pentru patule, nu pentru pogoane,
    ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
    ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
    Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
    pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
    pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
    ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
    Nu pentru mânia scrâşnită-n măsele,
    ci ca să aduni chiuind pe tăpşane
    o claie de zări şi-o căciulă de stele,
    ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
    Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi
    şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane
    şi zarzării ei peste tine să-i scuturi,
    ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
    Şi ca să pui tot sărutul fierbinte pe praguri,
    pe prispe, pe uşi, pe icoane,
    pe toate ce slobode-ţi ies înainte,
    ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
    Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii!
    Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
    Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii,
    ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”

  70. Ce MĂSURI ia NATO pentru apărarea României: “Se va acţiona pe trei domenii: aerian, maritim şi terestru”
    Sursa: Antena 3
    SUUUPERR ! UDMR, PCM, CNMT si Lazlo Tokes ar trebui sa se teama, nu ? Problema este ca NATO a facut doua greseli monumentale: Sustinatorii financiari si morali ai UDMR-istilor, PCM-istilor, CNMT-istilor si Lazlo Tokes-istilor n-au iesire la mare, iar pericolul nu vine neaparat de la Est, ci vine de la Nord-Vest.

  71. Ucraina e practic pierduta in acest moment. Atata timp cat asa zisii ei soldati se predau fortelor ruse, pentru ca sunt forte ruse si nu proruse, Ucraina nu are nici o sansa.

    Republica Moldova, in conditiile in care va cade Ucraina in mainile rusilor, este pierduta si ea, cu tot cu Transnistria.

    Romania poate sa se uite si cam atat. Armata Romana a fost neglijata puternic de zeci de ani, probabil voit, iar acum se da alt tun cu avioanele F-16, cand la fel de bine Romania ar fi putut sa achizitioneze Grippen sau Eurofighter, inca de pe vremea domnului Tariceanu, in conditii mult mai avantajoase. Dar sigur ca despre asta nu s-a discutat public la modul serios, ca doar ne apara NATO, prin urmare noi nu avem nevoie de armata, nu-i asa? Ca sa numai spunem ca 12 bucati de F-16, la mana a-3-a, nu la a-2-a, cum se spune, nu ne folosesc mai la nimic. Asta numai la nivelul aviatiei, caci la fortele terestre si maritime nu stam cu mult mai bine.

    In conditiile geo-strategice de astazi, cand Rusia se apropie din nou de granitele noastre prin furt teritorial, Romania nu a invatat lectia trecutului si asta ne va costa scump in viitor. Romania trebuie sa creasca urgent bugetul armatei si sa dea drumul la proiecte de modernizare si de achizitionare de tehnica militara moderna, macar acum in ceasul al 12 lea. Daca nu vor stii guvernantii nostrii sa inteleaga situatia de acum si nu vor stii sa reactioneze adecvat, atunci ne vom merita soarta.

  72. Domnule Radu Tudor,

    Oare vreti ca “ascultatorii nostri si ai dumneavoastra” :)), sa ne ia “pulsul” :)) inainte de Pasti?Am glumit, asa ca, hai sa vedem…: “Ce-avem noi aici?” :
    – o tara vecina in pragul unui razboi civil si al destramarii (eventual, “pe criterii etnice”, si/sau in virtutea “dreptului si vointei de autodeterminare a popoarelor” – ca mereu “exista o explicatie!”)
    – o Europa bipolara(Franta-Germania si…”restul”);
    – o increngatura de “relatii si interese economice” transpartinice si transnationale, mai mult sau mai putin privilegiate, ale mai multor “factori”, din interiorul si din afara Europei “geografice”, “factori” care , “trebuie sa manance si gura lor ceva”, astfel incat popoarele lor sa-si traiasca mai departe, in liniste, saracia, aroganta prosteasca si incultura crasa dar sa se bucure si sa poata arata mereu cu degetul la…”Est”;
    – un lider care vrea sa-si aduca tara la “gloria” si suprafata de altadata, cu servicii secrete de top si resurse ”fara numar”. De aceea nu le zice (pe faţa) doritorilor de “intregire” sa stea in banca lor, sa respecte granitele si tratatele nationale si internationale in vigoare;
    – mai multe “reactii” internationale slabe, de toata jena(deocamdata);
    -Transnistria, care este clar ca vrea “sub poala” Rusiei. Partea proasta e ca si altii vor sub poala ei , dar ea – ca orice fetiscana asaltata de admiratori – a uitat sa le spuna sa nu se-nghesuie, ca n-are decat o singura ţâţă…;
    In mijlocul acestei “colive” care reprezinta decesul “democratiei” se afla Romania, “bomboana” din care tot musca multi, de secole. O tara fara (vecini) prieteni, cu o MARE problema interna, (mostenita de la “tatucu’ Stalin”)…pe care “serviciurile” cred ca o stapanesc bine. Nu mai suntem la momentul in care era valabila formula: “Avem o tara, ce facem cu ea?” , ca de-asta nu mai avem acum “infrastructura”, nu mai avem resurse, nu mai avem independenta(de nici un fel), nici industrie…Ah, da, sa nu uit, suntem plini de “mall-uri”, de banci straine, de datorii si “liberi” sa crapam de foame…Iar tragedia cea mai mare este ca nu avem la putere acei “OAMENI ” care sa stie cum sa treaca tara asta fara probleme prin anii care vor veni. “Elitele” au fost distruse de mult, in anii ’50, iar in locul lor s-a nascut “omul nou” si “rezerva de cadre” care, dupa ’89 “au pus umarul” si au adus tara la nivelul (de trai/de dezvoltare) de acum si au creat “sistemul” acesta pe care trebuie sa-l suportam toti.
    Eu n-am incredere in eventuale “rapoarte” si “declaratii” ale “institutiilor statului”, de unde aflu ca… “nu mai pot de bine!”. Nu cred nici in “aliante” , nici in “cluburi” selecte, ca NATO. Am citit destul (nu maculatura), ca sa stiu ca atunci, cand “bolovanul se rostogoleste”, se cam alege praful de toate astea si fiecare “pion de pe tabla de sah” se trezeste singur, cu “dinaintea goala”  si “home alone”, vazand(in sfarsit) ca “ii este mai aproape camasa decat haina”… Unii de pe aici ne mai amintesc dictonul: “Vom fi iarasi ce-am fost si mai mult decat atat!” dar ar trebui ca in momentul de fata sa avem o armata mult mai mare si mult mai bine dotata decat ce avem in prezent.
    Si pentru ca nu am uitat tot ce am invatat in liceu la orele de limba latina (in vremurile “comuniste” si “de trista amintire” ::))), poate ar trebui ca unii “(i)responsabili” din tara asta sa inteleaga, totusi, ceva din dictonul latin: “Si vis pacem para bellum!” AUDE CINEVA? Eu cred ca nu! Traim show-ul: “Dormiti linistiti, NATO vegheaza pentru dumneavoastra!” (Nu-i asa?). Privind in jur, in fiecare zi din anii care au trecut “de la ‘89”, ma gandesc ca noi astia, (de la care se asteapta “sa iesim dracu’ odata din sistem!”, ca sa nu mai incurcam lumea pe-aici!) ar trebui, totusi, sa apucam vremea in care tara noastra va avea nevoie de noi – ca tot am facut armata, unde am invatat cum sa tinem o arma in mana si cum sa o folosim. Tinand cont de faptul ca bunicii si taţii multora dintre noi au luptat (unii in primul, iar altii in al doilea razboi mondial), n-ar fi nimic anormal.
    In final, interesele economice si banul vor dicta tot ce se va intampla in Ucraina si in jurul ei. Acum, in aceasta faza, “marii jucatorii din piata” inca nu si-au incheiat toate calculele, inca nu stiu sigur cat au de pierdut si cat au de castigat…Abia dupa asta vom vedea/simţi …”evolutiile”…Sau mai bine faceti o lista cu nationalitatea lor si cu capitalul investit, plus “zonele” unde a fost investit si veti avea “raspunsul corect” sau macar…”imaginea de ansamblu” a “viitorului luminos”… Iar aici,la noi, obrazul Romaniei este, in continuare “ras” de paduri,scuipat si batjocorit de orice “neica-nimeni” iar trupul ei este “fracturat” si golit de resurse…Pe langa “coteţul” politic plin de gainaţ, tot mai multi… “cocosi se iau la sfada”, asa incat, uneori, “imi vine sa-mi las balta toate interesele” , sa-i dau putin “cu capul de perete” :):) si sa-i indrept cu fata, “cu gandul si cu trupul” spre Romania , nu spre interesele lor de buzunar, de “famiglie” sau de partid !

  73. Situatia este simpla de tot ! Vladimir Putin,un rus pursange,un spion de nota zece,vrea cu orice pret sa puna mana pe Ucraina ,din pricina faptului ca dansu vrea sa uneasca si sa intareasca din nou vechiul format al URSS’ului,bazat pe frica,teama,urmarirea,constrangere,santaj,amenintare,control si putere !
    Transnistria va fi si ea inghitita fara doar si poate,Moldava o sa cada si ea,daca nu ne unim cu ea ,desigur ca tratatele internationale de drept ar trebui sa se sesizeze in aceasta privinta si-n acest caz,daca au interesul sa o faca !
    Romania ce sa faca ? Nu vedeti in ce hal suntem,cum traim pe zi ce trece ? Traim intr-un sistem mafiot si comunist,indus in teroare,frica,control,teama,urmarire si santaj ! In fruntea statului avem un om bolnav psihic,cu reale probleme de comportament! Ce am putea sa mai facem noi !? Poate sa ne rugam ?!
    Cred ca ar trebui sa stam in banca noastra,noi suntem prea mici ca sa luam vreo decizie in aceasta problema majora,externa si internationala,fiindca de aici ,de la Transnistria,Marea Neagra,Ucraina,desigur cu ajutorul Rusiei,de a pune mana pe putere,se va declansa al treilea razboi mondial ! Sper sa ma insel si sper sa nu fie asa !
    Asa cum am spus,noi ca tara membra a NATO si a UE ar trebui sa fim mai prudenti,fiindca avem nevoie de liniste,avem nevoie sa ramanem alipiti la Europa,nu sa ramanem alipiti la un sistem mafiot si comunist care se indreapta vertiginos ,dar sigur spre reconstruirea URSS’ului !

  74. Au trecut 25 de ani de cand Rusia(URSS)a pierdut pozitia de egalitate pe care o avea cu SUA. Nu stiu daca neaparat cifra aceasta rotunda sau problemele economice si politice cu care se confrunta atat SUA cat si UE au dus la aceasta ofensiva a Rusiei. Sau poate este vorba de capacitatea si posibilitatea Rusiei de a face aceste miscari in acest moment. In SUA, guvernarea democratica a fost mereu mai maleabila in actiunile externe decat republicanii. Barack Obama, sa nu uitam, este castigator al premiului Nobel pentru pace (sic). De cand este Obama presedinte armata americana s-a retras din Irak, acum se retrage din Afganistan, si nu s-a mai intervenit in forta in conflictele externe, ca sub guvernarea republicana a lui George W.Bush. SUA nu s-au implicat decat in Libia in 2011 si desi multi asteptau implicarea americana in primavara araba, aceasta nu a avut loc. Pe plan intern partidul republican se opune acestui mod de a conduce politica externa, dar si politicii economice si sociale dorite de democrati, fapt ce a dus la blocarea guvernarii federale in timpul lui 2013.
    In UE in acest an sunt alegeri parlamentare europene si cele 2 factiuni- popularii si socialistii- sunt ocupati cu castigarea electoratului din tarile componente ale uniunii, tari destul de puternic afectate de criza economica, tari in care au loc din ce in ce mai multe demonstratii populare impotriva guvernarii.
    China pe de alta parte este puternic canalizata pe economie si mai putin implicata in problemele externe.
    In Rusia, dupa alegerile din 2012 au avut loc cele mai mari proteste de strada impotriva lui Vladimir Putin si a modului autoritar in care acesta conduce tara. De cativa ani Rusia are parte de un oarecare regres economic si un regim autoritar care de multe ori aduce atingeri drepturilor si libertatilor omului. in 2013 au fost grav afectate relatiile ruso-americane ca urmare a acordarii azilului politic de catre Rusia lui Edward Snowden. In 2013 Rusia s-a opus si interventiei armate in Siria si Iran. Inaintea Olimpiadei de iarna de la Sochi Putin se afla la cel mai scazut nivel de popularitate din 2000 incoace. Olimpiada de la Sochi s-a dorit a fi o reafirmare a capacitatii economice a Rusiei, avand in vedere ca este cea mai scumpa olimpiada din istorie (51 miliarde dolari,comparativ cu 44 miliarde dolari cat a costat olimpiada de vara de la Beijing din 2008). Coincidenta sau nu, Rusia a castigat si cele mai multe medalii.
    Avand in vedere atat contextul international cat si cel national, revolutia din Ucraina a fost doar scuza prin care Putin s-a repozitionat si a readus Rusia in pozitia de putere egala cu cea a SUA, fapt reintarit si de reactia slaba atat a UE cat si a SUA in fata agresiunii Rusiei in ceea ce priveste Ucraina. Eu personal cred ca urmeaza anexarea altor teritorii/tari ce au apartinut fostei URSS(de vazut declaratia presedintelui Kirgistanului care isi doreste un viitor comun cu vecinii sai si Rusia) cat si dorinta de formare a Uniunii Eurasiatice pana in 2015.
    In ceea ce priveste Romania – noi suntem membri NATO si ca urmare a comportamentului impostorului de la Cotroceni avem relatii inexistente inspre proaste cu Rusia. In concluzie noi suntem prea mici pentru o lume atat de mare si vom face ceea ce doresc altii, recte aliatii nostri si in special UE si SUA. Avand in vedere ca atat Romania cat si UE depind in oarecare masura de importul de gaz si petrol din Rusia(Germania in special), nu se prevad sanctiuni majore din partea UE in ceea ce priveste Rusia.
    Pe scurt – om trai si om vedea.

  75. România nu are prieteni , apărătorii sau inamicii tarii au cam aceleași intenții de colonizare .

    In majoritatea istoriei noastre am avut de ales intre răul mai mic și răul mai mare – arareori intre rău și bine .

    Datorita eșecului tranziției postcomuniste politicienii romani ne-au îngenunchiat și vândut ( Flota , Petrol , Gaze , Păduri ,RMGC , Chevron , … vânzare de pământ romanesc nu doar celor din UE ci și arabilor ).

    Cauzele războiului modern sunt preponderent economice și geopolitice (adică tot economice )

    URSS s-a prăbușit tot pe fond economic .
    Americanii se extind spre Estul Europei pentru a-și menține influenta economica pe glob nu de dragul democrației .

    Adevărul sloganurilor SUA privind democrația le-am simțit pe pielea noastră în 2012 la Referendum când Gordon a scuipat în fata o României întreagă .

    SUA a practicat dubla măsură a standardelor democratice și a făcut un lobby ordinar pentru cedarea resurselor strategice din Colonia România indiferent de urmări de mediu sau economice .

    Rusii au simțit momentul dificil prin care trece SUA si UE asa ca recuperează teren .

    Daca UE ar fi avut inteligenta sa găsească surse alternative de Gaze din tari arabe , Rusia nu și-ar mai fi permis sa sfideze comunitatea internaționala .

    Nu va fi război ci doar o tensionare puternica a zonei .

  76. Rusia va continua sa testeze pana unde poate merge in a-si indeplini obiectivul ei de a-si mentine controlul asupra spatiului ex-sovietic. Georgia, Crimeea, Ucraina si foarte probabil Transnistria sunt doar tatonari, pentru a vedea cum va reactiona restul lumii. Un conflict militar deschis impotriva NATO este foarte putin probabil, caci desi in ultimii ani si-au prezentat lumii noile lor jucarii de razboi, in mare parte echipamentul de razboi al lor este de pe vremea Uniunii Sovietice, in plus adaug ca tehnologic Rusia este usor inapoiata comparativ cu Statele Unite care in acest moment dispun de cele mai noi tehnologii militare.

    Republica Moldova are motive in a fi ingrijorata foarte puternic de politica expansionista a Rusiei. Cea mai rapida cale de a se pune la adapost este UNIREA cu Romania, care este deja stat membru UE si NATO.

    Ucraina va mai pierde cel mai probabil o parte din estul ei in favoarea Rusiei, daca nu este ajutata de prezenta militara NATO pe teritoriul ei. De asemenea ar mai avea un motiv de ingrijorare din partea Belarus-ului care este foarte pro-rusa.

    Romania: Nu sunt motive de ingrijorare foarte mari, decat cu posibilitatea unor provocari deliberate din partea Rusiei, pe plan economic mai ales (ma refer la gaze naturale si petrol).
    Daca as fi politician as organiza un referendum national cu o singura intrebare: Vreti UNIREA Republicii Moldova cu Romania?
    As profita din plin de acest moment de nesiguranta din prezent pentru a realiza acest lucru, caci 2014 se aseamana de departe cu 1918 … din nou rusii ameninta libertatea romanilor din Basarabia. Daca raspunsul la referendum ar fi in majoritate un covarsitor DA, as incepe sa vorbesc cu politicienii din Republica Moldova pentru a realiza un referendum similar, unde ma astept sa fie un 55-60% in favoarea Unirii.
    Dupa Unire as face o lege prin care cetateniile multiple sunt interzise in Romania, lege indreptata impotriva etnicilor maghiari cu doua cetatenii (romana si ungara) si impotriva rusofonilor din Basarabia (rusa si romana), lege care ii va obliga sa aleaga intre cetatenia romana si cealalta cetatenie.

  77. UN JOC DE IMAGINE?

    Poate parea superficial, dar merita luata in considerare si aceasta varianta.
    Din cate imi dau seama, Putin doreste sa ramana in constiinta rusilor ca cel mai mare conducator al Rusiei de dupa caderea cortinei de fier! Si nu va precupeti nimic pentru a-si consolida aceasta imagine. Imagine de tatuc dur si curajos desigur, nu de democrat. Democratia pentru el inseamna slabiciune, si stie ca va fi mai apreciat de popor (un popor tanar, neemancipat, care nu intelege inca valorile democratiei) pentru intransigenta, decat pentru concesii de tip “liberal”. Iar parerea intelectualilor nu-l intereseaza, sunt putini!

    Dupa cum am mai scris in alta postare, Putin are porniri clare de dictator: nu a rezistat inpulsului de a sugruma libertatile cetatenesti in orice situatie, nu l-a interesat lupta impotriva coruptiei militare si judiciare sau impotriva afacerilor mafiei, dimpotriva, a luat masuri “la vedere ” sau nu, impotriva presei ostile.

    Si-a consolidat atat de mult puterea in propria tara, incat nu mai e cazul sa se vorbeasca de politica Rusiei, cat de interesele lui Putin!
    Iar acestea sunt pastrarea sub influenta Rusiei a tarilor din fosta Uniune Sovietica.
    Astfel ca incercarea Ucrainei de a “migra” catre U.E., a fost considerata de Putin un afront personal, o subminare a autoritatii acestuia in Rusia, o lovitura data efortului crearii mitului de tar puternic si de “dictator luminat” (daca va suna cunoscut!)
    Astfel ca, mimand protejarea populatiei rusofone din Ucraina de asa-zisa “escaladare a violentelor”, Putin realizeaza, prin alipirea Crimeei de Rusia, ce nu a mai realizat niciun conducator rus de dupa caderea comunismului: incercarea refacerii marii Rusii!
    Iar acest lucru a starnit un val imens de emotie in randul populatiei ruse. Probabil ca orice incercare de contestare a presedintelui rus din interior, pe teme economice, s-a spulberat.

    Actualele diversiuni intretinute de Rusia in estul Ucrainei ca si ridicarea pretului la gaz au rolul probabil de a tine in sah atat Ucraina cat si U.E. Probabil ca acestea (pretul gazului si miscarile pro-ruse) vor fi negociate la pachet cu scaderea treptata a presiunii sanctiunilor asupra Rusiei si pe baza promisiunilor lui Putin de a stopa tendintele expansioniste.
    Si astfel se va naste legenda! Chiar daca unele sanctiuni vor fi inca mentinute, pe Putin nu-l vor deranja prea mult, cultul personalitatii acestuia va fi mai important decat nivelul de trai al conationalilor sai!

  78. Intrebari sau cum de am ajuns aici:

    1. Ni se spune ca Rusia e o tara agresiva, imperialista si ca ingrijorarile NATO vizeaza “amenintarile” Rusiei. Insa, privind mai atent vedem ca multe state vecine sau aflate in vecinatatea Rusiei sunt membre NATO, iar in ultimii 20 de ani NATO a atacat si bombardat o gramada de state independente (cu sau fara mandat ONU). N-am vazut nici o tara vecina sau in vecinatatea SUA membra a unei aliante militare cu Rusia sau baze militare ruse situate in tari vecine sau in vecinatatea SUA. Cu toate astea, ni se spune ca Rusia e tara “agresoare” si “imperialista”.

    2. Ni s-a spus in februarie ca protestatarii din Kiev care ocupau cladirile guvernamentale reprezinta un lucru bun, erau numiti de elitele si media occidentale “protestatari pro-democratie”. SUA si UE avertizau guvernul de atunci sa nu cumva sa utilizeze forta impotriva lor, desi se putea vedea clar din imaginile de acolo ca erau destui neo-nazisti printre ei care incendiau cladiri, daramau statui, atacau violent politia, ridicau baricade din sarma ghimpata si cauciucuri. Acum, in aprilie, ni se spune ca protesatarii care ocupa cladiri guvernamentale in Ucraina sunt “teroristi”, “anti-democrati”, “contestatari ai ordinii de drept” si trebuie intervenit in forta impotriva lor, cu avioane si tancuri. De ce ocuparea cladirilor guvernamentale in februarie era un lucru bun, iar in aprilie un lucru extrem de rau? De ce folosirea fortei impotriva protestatarilor in februarie era “inacceptabil”, iar in aprilie este “perfect legitim”?

    3. Protestatarii anti-guvernamentali din iarna au primit vizite “de lucru” si “sustinere” din partea mai multor oficiali occidentali, care s-au dus pe Maidan, aratandu-si bunavointa fata de acestia (McCain, Neuland etc.). In primavara, sustinerea declarativa de la Moscova a protestatarilor din Ucraina este “interventie brutala in problemele interne ale unui stat suveran”. De ce in iarna era bine, iar in primavara e rau? Plus ca nu i-am vazut pe oficialii occidentali respectivi aratandu-si solidaritatea cu protestatarii anti-guvernamentali din Madrid, Roma, Atena si Paris din ultimele saptamani.

    4. Ni s-a spus de catre John Kerry, in urma cu ceva timp, in perioada crizei Crimeii, ca ” pur si simplu,nu invadezi o alta tara cu pretexte false, in scopul de a-ti sustine interesele !” (“You just don’t invade another country on phony pretext in order to assert your interests,” John Kerry said during an interview with NBC’s Meet the Press). Chiar asa? Am uitat sau am sters cu buretele motivele din ultimii 20 de ani de interventii militare brutale si sangeroase in tari independente ca Serbia, Irak, Afganistan, Libia?

    5. Ni s-a spus ca multi oficiali vestici au boicotat deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci din cauza adoptarii legii ruse care interzice promovarea relatiilor homosexualde in randul minorilor. Asta desi aceeasi lideri viziteaza tarile din zona Golfului, ii sustin pe seicii locali, in conditiile in care homosexualii de acolo sunt inchisi sau chiar executati pentru orientarea lor. De ce, daca sunt asa de preocupati de aceste drepturi, oficialii respectivi boicoteaza Rusia si nu tarile din zona Golfului?

    6. Ni s-a spus ca radicalii islamisti sunt pericolul major al democratiei. Au fost cheia de bolta a celebrului “War on Terror”. Asemenea grupari trebuiau distruse. Ia priviti in Siria… De ce atunci era rau, dar acum e bine?

    Nu sunt filorus. Nu-mi place ce se intampla acum. Dar puteti fi sigur ca dubla masura, dublul discurs si contradictiile in actiune nu fac decat sa profite celui care asteapta ocazia de a le invoca. Si, din nefericire, in ultimii 20 de ani NATO a cam dat motive suficiente Moscovei sa faca ce face acum. Are motivele puse pe tava. Din pacate, in cheia aceasta trebuie privite intrebarile de mai sus.

    Toate cele bune dumneavoastra si tuturor de aici si “Pasti Fericite!”

  79. Domnu Radu Tudor, noi singuri nu putem face nimic. Noi nici macar pe Basescu nu l-am putut da jos, cu toate ca am votat 7,4 milioane, deoarece altii s-au impus si au spus ca trebuie sa ramana. Poate, daca am fi avut si am avea conducatori preocupati de Romania si nu de lupte eterne si numai pentru ciolan, am avea sperante, ca am putea face ceva.

  80. In primul rand, trebuie sa analizam factorii politico-militar si strategico-economici la care se adauga si cei socio-culturali ca niste factorii secundari . Astfel, din punct de vedere istoric si cultural Rusia are un drept propiu-zis asupra Crimeei, pe care o cedase RSS Ucraina in 1956, dar care este locuita de o populatie in mare majoritatea rusofona. Aceste drept al Rusiei din punct de vedere istoric asupra Crimeei este legitim, la fel cum Romania are un drept legitim asupra Basarabiei sau Bucovinei. Asadar, Rusia are argumentul istoric, dar tratatele si indatorile la nivel international o obliga, cel putin, la prudenta pentru ca Federatia Rusa este semnatara a Tratatului de la Budapesta din 1997, unde alaturi de SUA si Marea Britanie se angajeaza sa respecte statu-quo-ul teritorial al Ucrainei, iar tot Rusia este membra si ONU, a carui Charta ( semnata la 25 iunie 1945 la San Francisco), garanta dreptul popoarelor la autodeterminare de care tara vechilor tari s-a folosit pentru a anexa Crimeea.Deci, celebra viclenie ruseasca a dat roade Putin reusind sa-i bata pe occidentali cu propriile arme, adica prin intermediul referendumului si a dreptului international stipulat in charta ONU a reusit sa-si urmareasca obievtivul, anexarea Pen. Crimeei. In calitate de pasionat de istorie vad cateva similitudini intre evenimentele din aceste zile si perioada interbelica. Astfel, Hitler reuseste anexarea Austrie, locuita de populatie germanica un argument destul de asemantor cu cel de acuma, in martie 1938, iar pe 29/30 septembrie are loc Congresul de la Munchen prin care este dezmembrata pentru prima data Cehoslovacia cu acordul tacit al marilor puteri ale acelor vremuri Franta si Marea Britanie desi, prin sistemul Versailles, aceste state garantau inviolabilitatea si integritatea statului cehoslovac. Azi, Rusia anexeaza Crimeeia, occidentali fac mai mult figuratie in fata “Ursului”, iar Ucraina este dezmembrata, intr-o prima faza, iar apoi este amenintata cu secesiunea, garantii occidentali ( SUA si UK) si-au dovedit incompententa de a garanta frontierele Ucrainei. Acum, in contextul acestor evenimente, si Transistria a redevenit un conflict cald

  81. Scz continuare…
    , care s-a aprins. Nu as vrea sa fiu eu cel mai sceptic si sa fac urmatoarele comparatii: Putin-Hitler, Crimeea- zona Sudeta, Munchen-Geneva, dar trebuiesc analizate similtudinile dintre cele doua perioade si evenimente…
    Ce-i ramane Romaniei de facut? Nimic are spune P.P.Carp, care la 1918 sustine ca tara noastra nu mai are nevoie de politicieni fiind ca e destul de norocoasa, facand referire la contextul international ce a prilejuit formarea Romaniei Mari… etc, ea trebuie sa-si intareasca pozitiile in cadru NATO, Consiliul UE si in UE, la nibel diplomatic sa fie mai activa, iar din punct de vedere militar sa fie pregatita de orice. Astfel, domnul Traian Basescu, desi nu-l simpatizes, si domul Titus Corlateanu ar trebui sa fie mai vocali deoarece ei reprezinta pozitia Romaniei la nivelul “stratosferic” al relatiilor internationale.

  82. As fi vrut sa-mi dezvolt ideile, dar timpul si spatiu relativ limitat al scrisului nu mi-au permis asta… 🙂

Leave a Reply