nato-planes

NATO consolidează apărarea aeriană, maritimă şi terestră în ţările din Europa de Est, a anunţat miercuri Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, transmite AFP.

Decizia vine in urma evolutiilor dramatice de securitate din estul Ucrainei, acolo unde elemente paramilitare ruse inflitrate masiv sprijina populatia rusofona intr-un efort separatist dorit de Moscova.

Alte enclava dominata de militarii rusi, Transnistria, si-a declarat astazi vointa de a deveni parte integranta din Federatia Rusa. Decizia a fost luata de Sovietul suprem, un soi de parlament ce nu este recunoscut pe plan international, ci doar de Moscova. Care-si mentine ilegal 1800 de militari pe teritoriul acestei enclave, desi s-a angajat inca din 1999 pe plan international ca-i va retrage.

Comportamentul agresiv al Rusiei starneste ingrijorarea lumii civilizate, care simte nevoia sa-si reafirme solidaritatea in mentinerea securitatii teritoriului aliat (NATO si UE) prin masuri speciale in zona de est a continentului european. Romania, alaturi de Polonia si tarile baltice, este unul din beneficiarii acestor masuri ce sunt chiar in acest moment planificate la Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate (SHAPE) cu sediul la Mons, Belgia.

Pentagonul a comunicat tot azi ca deasupra distrugatorului USS Donald Cook, deplasat in Portul Constanta, au fost efectuate zboruri de intimidare din partea unui avion de lupta rusesc Su-24. Acest incident a avut loc in zona apelor internationale din Marea Neagra. Comunicatul Departamentului Apararii al SUA aici : http://www.c6f.navy.mil/140416-183_Russian-Aircraft-Flies-Near-US-Navy-Ship.html.

USS Cook  su24

Nu sunt putini romanii care se ingrijoreaza de aceste evolutii si de stirile care vin din spatiul de est. In ciuda mesajelor venite de la unii sceptici, trebuie reafirmat un element clar al acestei crize : Rusia isi permite sa fie stat agresor pe teritoriul statelor ce nu au o apartenenta la un sistem de securitate colectiva. Daca Ucraina ar fi fost membru NATO, Moscova n-ar fi indraznit sa anexe Crimeea, sa infiltreze si sa inarmeze zona de est pentru a prelua un control manu militari. Oricat de incontrolabil s-ar purta Vladimir Putin si cat de mult isi doreste sa restabileasca un control pe granitele fostei URSS, un conflict militar deschis cu NATO si implicit cu SUA nu risca. Nu s-a intamplat nici o secunda asta in 50 de ani de Razboi Rece, nu este posibil nici acum.

870px-Major_NATO_affiliations_in_Europe.svg

De aici vine si garantia pentru integritatea teritoriul national al Romaniei si pentru securitatea populatiei : din calitatea de membru NATO. Cea mai influenta si puternica alianta politico-militara din istorie reprezinta ancora solida a fiecarui stat membru, care nu s-ar putea altfel apara singur in fata colosului rus. Cu exceptia notabila a Statelor Unite ale Americii. Forta militara imensa a Americii este argumentul suprem, impreuna cu garantiile solide oferite prin Tratatul de la Washington, baza juridica a Aliantei Nord Atlantice ( http://www.mae.ro/sites/default/files/file/pdf/TRATATUL%2520NORD-ATLANTIC.pdf )

Redau articolul 5, pentru lamurirea deplina a celor care mai au semne de intrebare :

“Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord trebuie considerat un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, sunt de acord ca, în cazul producerii unui astfel de atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare în mod individual sau colectiv recunoscut de Articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părţile astfel atacate prin întreprinderea imediată, individual sau împreună cu celelalte Părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, pentru restabilirea şi menţinerea securităţii în spaţiul nord-atlantic. Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri trebuie să înceteze când Consiliul de Securitate a adoptat măsurile necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale”.

Acest articol a mai fost definit simplu prin cuvintele : ‘Toti pentru unul, unul pentru toti”.

PS : Stiu ca sunt destui nemultumiti de comportamentul partinitor si profund subiectiv al SUA si altor parteneri occidentali in privinta politicii interne romanesti. Aici e si multa responsabilitate a factorilor din Romania, care au acceptat formule de compromis prea mari. De teama sau nepricepere. Va asigur ca atunci cind vine vorba despre securitatea internationala, de protejarea spatiului aliat occidental, lucrurile sunt foarte diferite, in special din punct de vedere militar. Va indemn sa nu puneti in balanta una cu alta.  Iar celor care invoca abandonarea Romaniei de catre occidentali in trecut, le spun ca pe atunci nu exista NATO, nu exista UE, institutii care astazi asigura un mecanism solid membrilor sai. Lumea a evoluat, institutiile s-au schimbat si au invatat cate ceva din istorie. Singura ce ramine la fel de anacronica si amenintatoare e Rusia.

 

 

 

17 COMMENTS

 1. Efortul separatist este sustinut si de populatia rusofona din Ucrania, nu doar de Moscova, la fel cum efortul separatist este sustinut de populatia maghiara din Romania, dar si de autoritatile ungare. Este exact acelasi lucru. In schimb NATO este ingrijorata de integritatea teritoariala a Ucrainei, Stat nemembru, iar de integritatea teritoriala a Romaniei, stat membru, nici n-o intereseaza.

 2. Toţi pentru unul şi unul pentru toţi, după modelul,,toţi(moldovenii) pentru unul(băse) şi unul(politicianul, cocalarul, ordinarul) pentru toţi(moldovenii), ha, ha, ha,…,
  Şi, cică,,România susţine Moldova”, poate politicienii, nu cred că poporul doreşte să îndeplinească dorinţele politicienilor, la o adică: ce au făcut bun şi bine politicienii pentru poporul care…i-au votat??? Peste Prut s-au trimis, se trimit, se vor trimite sponsorizări şi pe noi ne ţin la limita sărăciei, bolnavi şi cu drepturile limitate, în plus, se fac multe împrumuturi aiurea(că nu mai au bani pentru pensii şi salarii, mi se pare că gîndesc numai pentru ei, un salariu sau venitul unui scăunar de-al lor este echivalentul a 10-15 pensii de 500-700-1000 lei, mincinoşi au fost, sunt şi vor rămîne), nu se înfiinţează locuri de muncă reale pentru a strînge bani la buget, nu se strîng banii la buget aşa cum trebuie. Sunt criterii de bază pentru a ţine sau nu, un angajat pe locul respectiv, cu un venit financiar gras. Ce fac ei??? indiferent de situaţie, rămîn în scaunele de conducere şi cu veniturile încasate. Ce să mai zici…cumva…trebuie ghioaga-n mînă ???

 3. “Toti pentru unul, unul pentru toti”
  da, ca in “O noapte furtunoasa” a lui Caragiale, “ori toti sa muriti, ori toti sa scapam”.

 4. sunt de acord
  daca nu faceam parte din alianta “eram mancati”,ca sa ma exprim academic.
  cred ca deasta dureaza asa mult sa dispara romania.
  pt ca
  e asa usor sa destabilizezi o tara ca romania!!,vezi ukraina cu care avem multe asemanari.

  saracie endemica ,clasa politica super bogata si corupta,sefu’ de stat manelist Mmmmbaul ianukoviciu nostru,
  kelemeni, tradare de tara,
  bataie de joc,lacomia astora de nu-i mai satura dracu de averi,
  vanzarea tarii pe nimic, poporul terminat etc.

  o tara ca romania acum ,,,… e ,,va zic ce nu e:
  nu e mamaliga care sta sa explodeze..pt ca au mancat-o porcii gusati si basiti.

  mai degraba a “inghetat” de mult timp…ca apa racita mult sub zero dar care a ramas in stare lichida pt ca nu a primit inca un bobarnac,un impuls si gata!se declanseaza o reactie in lant ce destabilizeaza si schimba starea sistemului f. rapid.

  stam asa pt ca

  acuma suntem in nato si ue.,,dar praf suntem, ceea ce nu prea ne incalzeste.
  cum ati zis asta tine de “priceperea”conducatorilor nostri si intelepciunea rumanilor, nu de NATO.

  ma rog,sa fim calariti de rusnaci sau alte natii ne mai lipsea dupa ce ne-a batut dzeu atata cu mana noastra.

  sa nu se ajunga la PS-ul dumneavoastra daca se adevereste sau infirma.

  dupa ce m-am lamurit cu “marii nostri aliati de la vest” alde “democratiile solide”,
  ce au sprijinit nemarginit taratura si “regimul” sau la referendum
  si s-au implicat in politica interna
  facilitand
  si legitimand
  luand parte la
  jaful,genocidul pe care l-a facut basan cu gasca

  eu n-as fi asa sigur ca ne va ajuta cineva la o adica chiar daca nu se “amesteca” una cu alta si chipurile suntem ca cei 3 muschetari care erau 4 de fapt..
  ,mai degraba suntem “no mans land”,spatiul dintre linii.zic eu

 5. Cu javrele astea sa fiu eu solidar?!!!

  “BATAIE DE JOC Americanii au inceput sa sape putul exact in Saptamana Mare. Coincidenta sau nu, Chevron a dat startul in toamna la lucrari, taman de Sfanta Parascheva.

  LA TREABÃ Dupã ce Chevron a sãrbãtorit “Ziua Portilor Deschise” la perimetrul de la Silistea, la actiune fiind invitati doar reprezentantii mass-media agreati de compania americanã, la doar câteva zile, sonda a fost ridicatã pe pozitie si au început forãrile, în ciuda opozitiei localnicilor. De câteva zile, localnicii reclamã faptul cã cisterne de mare capacitate tranziteazã satul, în urma lor persistând un miros de chimicale. În plus, luni, 14 aprilie, au fost auzite douã “bubuituri’, cea de-a doua fiind însotitã si de miscãri ale solului, localnicii, în lipsa oricãrei comunicãri din partea oficialilor Chevron, bãnuind a proveni de la sonda deja functionalã.”

 6. Americanii sa-si aduca aminte de macelul facut in Yugoslavia asupra sarbilor pt enclava mafiota KOSOVO.

  Americanii si rusii sunt BLAT curat in ucraina. Taraboi si eventual un razbel mic care sa stimuleze economiile aflate in colaps iar ucraina impartita pe bucati, oricum e un stat artificial. Romania trebuie sa-si vada interesul si sa se uite spre fratii din BUCOVINA.

 7. ukrainiei voiau in ue disperati de saracie.tot de la manelistii lor a pornit revolta ca au furat si-au facut palate etc
  ca besescu nostru si porcii gusati,basiti,baroni,conti,duci etc.

  dupa aia au dat-o-n balaceala ca aia vor cu rusii aia cu nustiucine…pana la urma sunt rusi cu totii.
  ,rusnacii tarului putin au vazut ca e loc,ca pot santaja uuue,
  trag de ukraina ca de un caine mort sa faca urss-ul mare.
  daca le merge
  o sa avem granita direct cu urss pe toata partea de est.

  il punem pe respingatorul “strateg de mare neagra” Basau
  piatra de hotar
  sa-i sperie ,cand il vad pe taratura de basau privindu-i baseste se retrag cu fatza spre el ca sa nu-i muste perfid de glezne

 8. Ce am scris mai sus în legătură cu veniturile şi pensiile ??? Dl Bălăsoiu- magistrat, are pensie de 340 de mii de lei vechi, totul e legal(RTV). Mă întreb, cîţi mai sunt cu asemenea drepturi ??? Halal legislaţie, halal legislativ şi putere executivă care este în competiţie non-stop, care are mai mult…

 9. Teoretic suntem aparati, dar daca Rusia doreste razboi, toate pactele vor fi incalcate si chiar aliantele se pot schimba! Si, cu toate ca NATO va actiona in apararea Romaniei, treatrul de razboi va fi aici, pe teritoriul nostru. Deloc placut!

 10. Poate mă înşel, dar, ceva mă zguduie destul de tare(nord-est) întrun timp foarte scurt, maxim 24 de ore, asta cînd vreau să vizualizez, dar nu reuşesc pe moment problema rusia-ukraina, poate pînă mîine se împrăştie apăsarea aerului periculos şi a,,magneţilor subterani”. Mă concentrez-puterea minţii, a gîndului, pentru îndepărtarea răului imediat, activat involuntar asupra noastră, pămîntul nu ne mai poate suporta de păcătoşi ce suntem,…nu toţi, dar sunt destui…Poate se va muta răul la…ruşi, doar să-i liniştească…

 11. NATO este de departe cel mai bun lucru care i s-a intamplat Romaniei de la 1989 incoace. Trebuie sa acceptam faptul ca in cazul unui atac din estul Europei, Romania ar deveni teatrul de razboi, desi ar fi o prostie sa credem ca puterile NATO s-ar crampona pe teritoriul tarii noastre si nu ar trece dincolo, la contraofensiva. Este un scenariu aproape SF, un vis urat un razboi NATO-Rusia care, asa cum spune foarte corect Radu Tudor, este improbabil sa se intample. Improbabil, nu imposibil, oamenii o mai iau razna, fie ei si sefi de state puternice ( nu ma refer doar la Putin). Sau poate mai ales cei ce detin puterea o iau razna pentru ca puterea ,in exces, intuneca ratiunea.
  Oricum, ce se intampla in Ucraina nu e deloc bine. Deja lucrurile au scapat de sub control. Unitati militare, institutii de stat ocupate de rusi, pro-rusi, militii formate din localnici inarmati si dezertori din armata, morti si raniti in confruntari spontane, lipsa unor ordine clare din partea conducerii armatei ucrainiene, o strategie uluitoare de ocupatie gandita de Putin. Pas cu pas, daca se poate doar prin intimidare, fara sa se traga focuri de arma, au fost preluate unitati militare cu tot cu personal. Ce sa mai zicem de celelalte institutii.
  Ma intreb: UCRAINA mai exista ca stat?

 12. apropo, cred ca merita o discutie la TV

  http://www.rbnpress.info/wp/transilvania-in-pericol-mesajul-une-romance-din-transilvania/

  (o parte din articol)

  Pe surse, s-a aflat că sunt peste 2,5 milioane de cetățeni români care au obținut dubla cetățenie în Ungaria. Zilnic se duc în Ungaria mii de români, în cele 920 de localități, pentru a dobândi cetățenia acestei țări și pașaportul unguresc. Acțiunea diabolică de acordare a cetățeniei ungare pentru românii get-beget constituie un precedent foarte periculos pentru Uniunea Europeană, dar pentru Guvernul Ungariei este prioritatea numărul unu.

  Până în toamna anului 2014 se acționează pentru acordarea cetățeniei ungare pentru cel puțin încă două milioane de români. Apoi, Ungaria va solicita organismelor europene de la Bruxelles să constate, pe bază de acte de identitate și pașapoarte, că în Ardeal sunt 4-5 milioane de cetățeni unguri. Apoi, cer autonomia teritorială a acestei provincii istorice românești, prin aplicarea principiului autodeterminării popoarelor.

 13. fara a participa la concurs, asta, http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2014/04/20140416_russia.png , nu este o parere, din nefericire…. si merita o privire lucida.
  am cam decalotat-o… de piele, ca sa pastram un limbaj decent, dar tehnic pertinent.
  iarasi in prag de conflagratii majore, ne alegem tabara gresita si devenim amaritii, carne de tun si eroi post mortem, politicienii ceva mai instariti si demagogi, poate explica domnul profesor dinu giurascu cum si de ce…

 14. In legatura cu declaratia lui Putin referitoare la Transnistria, cred ca a venit vremea sa ne miscam si noi + NATO. Putin s-a miscat deja spre Vest, ocupand Crimeea. Urmeaza Transnistria. Este important ca America + NATO + UE sa treaca de la nivelul declarativ, la nivelul faptic. Sigur ca trebuie aduse trupe in Polonia, Romania, Tarile Baltice. Dar de ce Estonia si nu si Republica Moldova? Pt ca Moldova nu e in NATO? Cred ca NATO trebuie sa faca uramtorul pas puternic prin admiterea rapida a Republicii Moldova in NATO, astfel incat sa putem include si pe fratii nostrii sub aceeasi umbrela. Sunt sigur, si vom mai citi aceste randuri si peste 5 ani daca vom fi sanatosi si va fi pace, ca, daca nu vom include Moldova ACUM sub umbrela NATO, granita viitoare a noului razboi semi-rece va fi pe Prut, in loc sa fie pe Nistru. Cred ca noi, romanii, trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta la nivel international, ca sa nu mai avem granita pe Prut. Este momentul generatiei noastre si trebuie sa-l fructificam. De ce sa nu punem o baza NATO = romaneasca si in Republica Moldova? Cu acordul lor, la cererea expresa a lor. Sunt sigur ca, daca nu ne miscam si noi, si-l lasam numai pe Putin sa se miste, vom ramane in urma si vor urma alti 50 ani de despartire romaneasca.

Leave a Reply