Monday, December 23, 2024
1.1 C
Bucharest

De ce s-a sucit intr-o noapte fosta garda de corp a lui Todor Jivkov

Evolutii de ultima ora in plan diplomatic au adus in atentie o diferenta de abordare intre Romania si Bulgaria privind crearea unei platforme comune de aparare la Marea Neagra intre statele riverane membre NATO.

Potrivit unor surse de la Bruxelles pe care le-am consultat in exclusivitate, Romania a lansat acest demers avand un ok de la Cartierul General al NATO, ca o consecinta fireasca a eforturilor de intarirea apararii pe Flancul estic.

“Trebuie subliniat de la bun inceput ca demersul platformei comune de aparare nu inseamna atacarea cuiva. Este 100% o initiativa cu scopuri defensive, date fiind schimbarile strategice majore din bazinul Marii Negre generate de invazii militare – precum cea ruseasca din 2008 din Georgia – si modificarea frontierelor si apelor teritoriale prin anexarea de catre Rusia a unui teritoriu (Crimeea) al unui stat independent si membru ONU cum este Ucraina.
Aceste incalcari grave si flagrante ale dreptului international, ale acordurile bilaterale si angajamentelor diplomatice pe plan mondial de catre Rusia ne obliga la masuri de aparare prin stimularea cooperarii, solidaritarii si initiativelor comune intre statele aliate”, a declarat sursa NATO.

Vizita presedintelui Klaus Iohannis in Bulgaria s-a inscris intr-o serie de alte demersuri diplomatice trilaterale Romania-Turcia-Bulgaria. Pina ieri, toate aceste trei state NATO au confirmat, asa cum este si firesc, angajarea in demersurile de aparare comuna prin ridicarea gradului de pregatire si operationalizare comuna a armatelor lor.

Atitudinea Bulgariei din ultimele 48 de ore constituie o supriza neplacuta nu doar pentru Romania ci si pentru oficialii NATO, care nu vor intarzia sa reactioneze.

In prima zi a vizitei presedintelui Iohannis, presedintele bulgar Rosen Plevneliev s-a declarat in public de acord cu platforma comuna de aparare la Marea Neagra a celor 3 state NATO.

A doua zi, dupa o noapte cu evolutii asupra carora voi reveni, pe neasteptate si in timp ce inca delegatia romana se afla pe teritoriul Bulgariei, premierul Borisov a facut o declaratie contradictorie, afirmand ca el “nu este de acord cu aparitia unei flote NATO la Marea Neagra”. Nimeni nu ceruse asa ceva. Era vorba doar despre o idee de coordonare a exercitiilor si interoperabilitatii.

Informatii de culise de pe scena politica bulgara pot explica suceala premierului bulgar Boiko Borisov.

  1. Coaliţia aflată la guvernare in Bulgaria in urma alegerilor parlamentare anticipate de la 5 octombrie 2014 e formată din :
    – partidul conservator de centru-dreapta Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a BG (GERB)
    – Blocul Reformator (RB, de centru-dreapta)
    – Alternativa pentru Renaşterea Bulgară (ABV), formaţiune de centru-stângaLa 10 mai 2016 ABV a parasit coalitia de guvernare.

In momentul de fata, Borisov are o majoritate foarte fragila, iar la toamna sunt alegeri prezidentiale. Presedintele Plevneliev a declarat ca nu va candida pentru un nou mandat, drept pentru care cele mai multe asteptari vin din partea lui Borisov.

Bulgaria are, spre deosebire de Romania, un puternic curent pro-rus in randurile populatiei. In noul context strategic, influenta Moscovei pe axa Sofia-Belgrad-Budapesta reuneste si elemente comune anti-romanesti, atat in plan politic, cat si in cel retoric si de imagine.

Suceala lui Borisov in legatura cu angajamentul aliat al Bulgariei are o explicatie majora in ratiunea de politica interna a premierului care vrea sa cumuleze si voturile electoratului pro-rus in alegerile prezidentiale din aceasta toamna. Si cu dorinta de atragere a formatiunii Frontul Patriotic in pastrarea majoritatii fragile din parlament. Frontul Patriotic este un partid de factura nationalista, critic european, tolerant fata de influenta rusa in Bulgaria.

Boiko-Borisov-4In afara acestui argument solid, Borisov face si un foarte periculos joc regional si continental. Peste 3 saptamani are loc Summit-ul NATO de la Varsovia, acolo unde aliatii decid concret ce masuri de intarirea apararii iau pentru Flancul estic, in componenta nordica – Polonia si tarile baltice si in componenta sudica – Romania, Bulgaria, Turcia.

Jocul necurat facut de Borisov, care desi apartine familiei politice europene de dreapta PPE devine peste noapte avocat al Rusiei in Balcani, ingreuneaza cu siguranta deciziile ce trebuie luate la Varsovia pe 8-9 Iulie.

In acest mare si complicat joc, rusii cautau cu disperare pioni pe care sa se bazeze in afectarea solidaritatii NATO.

Au reusit sa gaseasca unul, intr-o noapte, la Sofia.

Era fosta garda de corp a dictatorului comunist Todor Jivkov. Pe numele lui Boiko Borisov. Azi prim ministru de dreapta.

 

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img