Conferinţa ţărilor donatoare, care a avut loc joi la Londra în vederea ajutorării sirienilor, a înregistrat promisiuni şi donaţii în valoare totală de peste zece miliarde de dolari (9,9 miliarde de euro), a anunţat premierul britanic David Cameron, relatează Reuters în pagina electronică citat de Mediafax.

Fonduri în valoare de şase miliarde de dolari (5,4 miliarde de euro) au fost promise pentru anul 2016, iar alte cinci la orizonatul lui 2020, a precizat el. Niciodată nu s-a strâns o asemenea sumă într-o singură zi şi pentru o singură cauză, şi-a exprimat mulţumirea Ban Ki-moon, secretarul general al ONU.

ONU a lansat un apel la strângerea a 7,73 miliarde de dolari (6,9 miliarde de euro) în vederea acoperirii nevoilor celor mai urgente, numai în cursul acestui an, ale celor şase milioane de persoane deplasate şi patru milioane de refugiaţi. Ţările din regiune cer, în plus, alte 1,2 miliarde de dolari (1,1 miliarde de euro).

Ilustrând gravitatea situaţiei, premierul turc, a cărui ţară găzduieşte 2,5 milioane de sirieni, a anunţat începutul unui nou exod – provocat de intensificarea bombardamentelor la Alep, în nordul Siriei.

“Aproximativ 60.000-70.000 de persoane din tabere de la nord de Alep se îndreaptă către Turcia”, a declarat Ahmet Davutoglu, adăugând că 300.000 de locuitori din oraş sunt pregătite să le urmeze.

Indiferent de costul acestei decizii, porţile Turciei le vor rămâne deschise, a promis el ulterior, acuzând armata siriană şi aviaţia rusă că urmăresc să înfometeze oraşul.

Potrivit unei surse militare siriene, Alepo – ţinta unei ample ofensive lansate la începutul săptămânii de către forţe guvernamentale susţinute de aviaţia rusă – ar putea să fie repede încercuit. Oraşul este împărţit de ani de zile între loialişti şi insurgenţi.

“Văzând durerea şi suferinţa pe care le trădează privirile poporului meu, pot să vă spun că ne-am atins limita”, a avertizat la rândul său regele Abdallah al Iordaniei, a cărui ţară găzduieşte, de asemenea, numeroşi refugiaţi sirieni, la fel ca Libanul.

Situaţia refugiaţilor este catastrofală, dar cea a oraşelor asediate – în care se moare adesea de foame – este şi mai rea, au subliniat mai mulţi vorbitori, inclusiv secretarul de Stat american.

“Faptul că oameni au ajuns să mănânce iarbă şi frunze, să ucidă animale rătăcite pentru a supravieţui ar trebui să afecteze conştiinţa tuturor popoarelor civilizate şi să ne amintească faptul că avem cu toţii obligaţia de a îndrepta această situaţie”, a subliniat John Kerry.

Marea Britanie, Norvegia şi Germania, ţările organizatoare ale Conferinţei, au promis 1,76 miliarde de dolari (1,57 miliarde de euro), 1,17 miliarde de dolari (1.04 miliarde de euro) şi, respectiv 2,57 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) pe o perioadă de trei ani. Contribuţia Statelor Unite se va ridica la 890 de milioane de dolari în exerciţiul bugetar în curs, a anunţat Washingtonul.

Uniunea Europeană, care doreşte să oprească afluxul de refugiaţi, va debloca încă din acest an trei miliarde de euro (3,36 miliarde de dolari) în vederea ajutorării ţărilor vecine Siriei, primele care-i primesc pe sirieni, a promis Donald Tusk, preşedintele Uniunii.

4 COMMENTS

 1. :)))))))))))) mi-aţi stîrnit o mare criză de rîs.
  :)) vorba lu’ soţia Bercea şi băselu M.: să mănînce şi gura lor. sau: mai dă ca să mămînce şi alţii.
  În ce buzunare ajung?
  Putem să intuim?
  :))) Ştie mă, ştie!

 2. CEA MAI MARE CRIMA IMPOTRIVA UMANITATII LA INCEPUT DE SECOL XXI!CINE SI-A BAGAT COADA? SUPERPUTERILE, PRESEDINTII DE STATE BINE STIUTE, BIROURI OVALE SAU IMPERIALE IMPREUNA SERVICIILE CU CARE NE DICTEAZA CUM SA NE FIE VIATA! UNDE A FOST ONU PANA ACUM, CU BUGET DE MILIARDE SI CLADIRI DE LUX! AM AJUNS SA NU NE MAI AJUNGA TERRA, DIN CAUZA ACESTOR NETREBNICI!

 3. dl.tudor titlul este gresit.dupa continutul lui,titlul potrivit este :”10 miliarde de euro pentru stoparea emigratiei sirienilor,irakienilor,pakistanezilor,teroristilor isis,mujahedinilor afgani si ce mama lor or mai emigra din zona aia nenorocita.ca daca nu ii oprim dracu odata la urmatoarele alegeri numaram voturile pe degetele de la o mana”.asta este titlul potrivit pentru ca asta e realitatea.sau mai pe romaneste:ce isi face obama,merckel,cameron s.a.m.d. cu mana lui se cheama lucru manual.

 4. S-au dat si se vor da miliarde de euro pentru toti refugiatii care-si parasesc tarile, fie din cauza razboiului ,fie de foamete .Al treilea razboi mondial este pe resurse si se desfasoara sub ochii nostrii , cu stiinta sau nestiinta noastra.Puteau sa termine cu razboiul in aceste zone si sa nu mai fie necesara aceasta migratie a milioanelor de oameni si atatea suferinte..Planul lor este altul ,postez la final un link unde gasim un posibil scop.Mie imi plac scenariile si mai adaug o ideie dintr-o carte despre migratia popoarelor din tinuturile desertificate ,din sud ,spre nordul inca verde , plin de hrana si bogatii .In timp ,calota glaciara se va topii eliberand teritorii fertile suficiente pentru a hranii o populatie cu o constiinta ridicata ,cu vibratii superioare ,care vor reface sanatatea planetei ,coborand apoi din nord spre sud,impadurind ,protejand resursele ,refacand stratul de ozon ,etc.Este sfarsit da saptamana si va invit la lectura ,foarte interesant articolul.

  https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/08/29/genocidul-popoarelor-europene-paneuropa-si-sinuciderea-etnica-planul-kalergi/

Leave a Reply